Į Kalnų Karabachą grįžo trapi taika, tačiau karo kirvis dar neužkastas

Po daugiau nei mėnesį trukusių kovų Kalnų Karabache Armėnija ir Azerbaidžanas tarpininkaujant Rusijai susitarė nutraukti karo veiksmus. Kol viena pusė džiaugiasi, kita sutikti su šiuo sprendimu nesiruošia.

Žmonės gedi: kruvino konflikto Kalnų Karabache metu nukentėjo tūkstančiai karių ir civilių.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Žmonės gedi: kruvino konflikto Kalnų Karabache metu nukentėjo tūkstančiai karių ir civilių.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Pasipiktinę armėnai įsiveržė į parlamentą ir reikalavo premjero atsistatydinimo. Jie jaučiasi išduoti.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Pasipiktinę armėnai įsiveržė į parlamentą ir reikalavo premjero atsistatydinimo. Jie jaučiasi išduoti.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Konfliktas Kalnų Karabache.
Konfliktas Kalnų Karabache.
Armėnijos premjeras N.Pašinianas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Armėnijos premjeras N.Pašinianas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pasipiktinę armėnai įsiveržė į parlamentą ir reikalavo premjero atsistatydinimo. Jie jaučiasi išduoti.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pasipiktinę armėnai įsiveržė į parlamentą ir reikalavo premjero atsistatydinimo. Jie jaučiasi išduoti.<br>AP/Scanpix nuotr.
Žmonės gedi: kruvino konflikto Kalnų Karabache metu nukentėjo tūkstančiai karių ir civilių.<br>AP/Scanpix nuotr.
Žmonės gedi: kruvino konflikto Kalnų Karabache metu nukentėjo tūkstančiai karių ir civilių.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 15, 2020, 8:58 PM, atnaujinta Nov 16, 2020, 5:31 PM

Savaitės pradžioje, naktį iš pirmadienio į antradienį, Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas pranešė, jog drauge su Vladimiru Putinu ir Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Aliyevu pasirašė susitarimą, kuriuo nutraukiami karo veiksmai Kalnų Karabache.

N.Pašinianas tvirtino, kad šis sprendimas buvo priimtas remiantis „išsamia konflikto situacijos analize ir diskusijomis su geriausiais šios srities ekspertais“.

„Tai nėra pergalė, tačiau tai nėra ir pralaimėjimas, jei savęs nelaikai pralaimėjusiu, – sakė jis. – Jau paskelbto pareiškimo tekstas yra nepaprastai skausmingas man asmeniškai ir mano tautai.“

Agdamo rajonas Azerbaidžanui bus grąžintas iki lapkričio 20 d., Kelbečero rajonas – iki lapkričio 15 d. (vėliau šio regiono perdavimo terminas buvo nukeltas į lapkričio 25 d.), Lačino rajonas – iki gruodžio 1 d.

Armėnų lyderis Kalnų Karabache Araikas Arutiunianas teigė, jog susitarimas dėl taikos buvo neišvengiamas jau po to, kai Armėnija prarado antro pagal dydį Kalnų Karabacho miesto Šušos kontrolę.

Taip pat manoma, kad viena iš susitarimo priežasčių galėjo būti ir Armėnijos teritorijoje pirmadienį numuštas Rusijos karinis sraigtasparnis. Per šį incidentą žuvo du įgulos nariai.

Vėliau Azerbaidžanas pripažino numušęs šį sraigtasparnį ir atsiprašė Rusijos tvirtindamas, kad šie veiksmai nebuvo nukreipti prieš Maskvą.

Kilo nauji neramumai

Praėjus vos kelioms minutėms po to, kai Armėnijos premjeras N.Pašinianas pasirašė susitarimą užbaigti konfliktą Kalnų Karabache, jo šalyje kilo nauja krizė.

Sielvarto ir nusivylimo slegiami žmonės išėjo į gatves ir ėmė protestuoti prieš susitarimą nutraukti karo veiksmus. Eitynės prasidėjo prie Operos teatro – armėnams reikšmingos vietos, kurioje 1980 metais buvo organizuojami pirmieji judėjimo dėl Kalnų Karabacho nepriklausomybės susitikimai.

Jerevane tūkstančiai žmonių eidami skandavo „Nikolai, išdavike!“, o šimtai įsiveržė į vyriausybės rūmus ir parlamentą reikalaudami, kad N.Pašinianas atsistatydintų.

„Aš protestuoju, kad apsaugočiau savo žemę, kurią N.Pašinianas atidavė Azerbaidžanui ir kurioje tūkstančiai armėnų buvo nužudyti, – kalbėjo 26-erių teisininkė Anna Mkrtčian. – Mes kovojame už savo gimtinę ir žmonių teisę gyventi Kalnų Karabache.“

Dauguma armėnų jaučiasi išduoti, nes apie susitarimą išgirdo tik po to, kai jis jau buvo įvykęs. Minios žmonių, protestuojančių Jerevane, yra įsitikinę, kad sutartis nedemokratiška, mat ji buvo priimta be tautiečių sutikimo.

Armėnijos nacionalinio saugumo tarnyba taip pat sulaikė ne vieną opozicionierių. Ketvirtadienį buvo sulaikyti opozicinės partijos „Dašnakcutiun“ vadovybės narys, buvęs ekonomikos ministras Arcvikas Minasianas, partijos „Tėvynė“ atstovas Arsenas Babajanas ir partijos „Nacionalinė darbotvarkė“ vadovas Aras Akopianas.

Anksčiau buvo sulaikyta 10 politikų, tarp kurių – partijos „Klestinti Armėnija“ lyderis Gagikas Carukianas ir „Tėvynės“ vadovas, buvęs Nacionalinio saugumo tarnybos direktorius Arturas Vanecianas.

Viena laimingiausių dienų

Nuotaikos Azerbaidžane – visiškai kitokios. Nors į sostinės Baku gatves taip pat išėjo minios žmonių, jų elgesyje pasipiktinimo nebuvo. Žmonės šoko, mojavo vėliavomis ir skandavo įvairius šūkius.

Du jauni mokiniai laikė rankų darbo ženklą, ant kurio parašyta: „Pasakykite pasauliui, kad grįžtame namo.“

Šių namų jie nėra niekada matę – jų tėvai prieš daugiau nei 30 metų išvyko iš Kalnų Karabacho ir daugiau ten negrįžo.

„Nežinau, ar kol kas galėtume ramiai gyventi šalia armėnų – tam gali prireikti dešimtmečių. Tačiau mūsų vaikai tai gali pamatyti“, – BBC sakė jaunimas.

Azerbaidžaną pasveikino ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, kuris pabrėžė, kad tai, kas įvyko tarp Armėnijos ir Azerbaidžano, yra ženklas, jog ir „kitos okupuotos žemės taip pat greitu metu bus išlaisvintos“.

Tuo metu I.Aliyevas ėmė teigti, kad „Kalnų Karabachas taps tikru rojumi Žemėje“.

„Žmonių vienybė leis mums sugrąžinti gyvybę į dabar jau išlaisvintas teritorijas. Karabachas atgims. Jis bus atgaivintas ir taps tikru rojumi, – rašė jis tviteryje. – Tai yra vienas laimingiausių momentų mūsų visų gyvenime.“

Valdymo imsis Rusija

Pagal susitarimą dėl taikos trečiadienį Kalnų Karabache jau buvo dislokuotos pirmosios Rusijos taikos palaikymo pajėgos.

Vyriausiosios operatyvinės valdybos viršininkas Sergejus Rudskojus pranešė, kad taikdariai šiuo metu kontroliuoja Lačino koridorių, jungiantį Armėniją su Kalnų Karabachu.

Jis taip pat patikino, kad į Armėniją kiek anksčiau atvyko 414 karių, 8 sraigtasparniai ir dešimtys transporto priemonių bei technikos vienetų.

S.Rudskojus teigia, kad beveik visi taikdariai yra profesionalai, anksčiau patirtį įgiję per humanitarines misijas Sirijoje. Iš viso bus įrengta 16 stebėjimo postų ir dislokuota karo policija.

Pranešama, jog Rusijos pajėgos, sudarytos iš 1960 kariškių ir 90 šarvuočių, Kalnų Karabache taikos palaikymo misiją vykdys penkerius metus, tačiau šis terminas gali būti pratęstas.

Dar labiau išaugs įtaka

Analitikai tvirtina, kad toks Rusijos tarpininkavimas Kalnų Karabacho konflikte gali Maskvą ir Ankarą paversti naujais Pietų Kaukazo karaliais, tvarkančiais Armėnijos ir Azerbaidžano reikalus, į kuriuos nekreipia dėmesio Vakarai.

Taip pat, kaip ir konfliktų Libijoje ir Sirijoje metu, Rusija ir Turkija vėl atsidūrė priešingose pusėse ir pasinaudojo vietiniais politikais norėdamos derėtis dėl taikos, kuri garantuotų jų pačių įtaką.

„Tai yra visiškai nauja geopolitinė įtakos forma“, – „The Guardian“ teigė Kremliui artimas politikos ekspertas Fiodoras Lukjanovas.

Ši forma vengia Prancūzijos ir JAV, kurios kartu su Rusija sudarė ESBO Minsko grupę ir vedė derybas regione nuo svarbiausių 1994 metų paliaubų, užbaigusių kruviną karą tarp Armėnijos ir Azerbaidžano.

Tačiau atrodo, kad šįkart ši grupė liko nuošalyje.

„Minsko grupė faktiškai nebeegzistuoja, – sakė F.Lukjanovas. – Armėnijos pasidavimas reiškia, kad ankstesnis status quo yra nebeatkuriamas. Tai taip pat reiškia, kad Rusijos, kaip stabilumo garanto, vaidmuo vis labiau auga abiejose pusėse.“

Pradėjo kraipyti faktus

Tačiau jau antradienį pasirodė ženklų, kad abi pusės gali bandyti pergudrauti pasirašytą sutartį.

I.Aliyevas ėmė teigti, kad Kalnų Karabache bus dislokuoti ne tik rusų taikdariai, bet ir Turkijos. Tai šokiravo daugelį armėnų, tačiau gana greit įsiterpė Rusija ir patikino, kad Turkija nebuvo oficiali taikos susitarimo partnerė.

„Mūsų pozicija nepasikeitė: taikdariai yra Rusijos kariškiai, kurie jau dislokuojami šalių sąlyčio zonoje, – paaiškino Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas. – O su Turkijos kariškiais bus bendradarbiaujama stebėjimo centre, kuris įsikurs Azerbaidžano teritorijoje.“

Kremliaus atstovas pareiškė, jog tai, ar Rusija sutiktų nusiųsti ir Turkijos taikdarius, net nebuvo svarstoma.

„Tai negali būti tik Maskvos ir Ankaros svarstymo tema.

Tam sutikimą turi duoti Armėnija ir Azerbaidžanas“, – kalbėjo D.Peskovas.

Jis pridūrė, kad „tokių susitarimų nebuvo“.

Turkijos įtaka konfliktui yra nepaneigiama – yra įrodymų, kad Ankara Baku pardavė itin svarbią bepiločių skraidyklių technologiją, o Turkijos saugumo firmos sudarė sutartį su sukilėliais iš Idlibo dėl kelionės į Azerbaidžaną ir kovos priešakinėse konflikto linijose.

Gali atsisveikinti su ES

Tačiau dabar visų žvilgsniai bus nukreipti į Rusijos taikdarius, esančius Kalnų Karabache.

Maskva jau turi kariuomenės bazę Armėnijoje, todėl rusų taikdarių atvykimas į pietinę šalies dalį ir Kalnų Karabachą reikš, kad rusų pajėgų, nori to šios valstybės ar nenori, bus visose Pietų Kaukazo šalyse.

„Šie kariai neišvyks nei po 5, nei po 10 ar 20 metų“, – portalui „Al Jazeera“ sakė Vokietijos Brėmeno universiteto mokslininkas Nikolajus Mitrochinas. – Artimiausiu metu Armėnija nekels Rusijos kariuomenės išvedimo ir kitų gynėjų atvykimo klausimo, ypač atsižvelgiant į tai, kad niekas net netrokšta ten vykti.“

Šis kariuomenės buvimas regione nutraukia bet kokius Vakarams palankius siekius įtvirtinti savo įtaką Armėnijoje. Priėjimo prie jūros ir išteklių neturinti trijų milijonų gyventojų tauta jau seniai nesėkmingai bandė ieškoti glaudesnių ekonominių ir politinių ryšių su Europos Sąjunga. Atrodo, kad to padaryti nepavyks ir toliau.

„Bet kuris armėnas, kuris ir toliau drįsta kritikuoti Rusiją, turėtų eiti ir nusipjauti savo purviną liežuvį“, – teigė etninė armėnė ir Kremliaus išlaikomo kanalo RT vadovė Margarita Simonian.

Ji negailėjo karčių žodžių dabar visos tautos nekenčiamam Armėnijos premjerui N.Pašinianui: „Armėnai turėtų kritikuoti tik save – nereikėjo suteikti galios nacionaliniam išdavikui, kuris sukūrė sąlygas šitam karui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.