J. Bidenas ir K. Harris susidurs su daugybę krizių: ar šis duetas įveiks visas problemas?

Amerikiečių žurnalas „Time“ Metų žmogaus titulą šįmet skyrė išrinktajam JAV prezidentui Joe Bidenui ir viceprezidentei Kamalai Harris. Buvo įvertintas šio dueto pasiruošimas vesti šalį iš daugybės aplink siaučiančių krizių.

Metų žmonės – J.Bidenas ir K.Harris.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Metų žmonės – J.Bidenas ir K.Harris.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Metų žmonės – J.Bidenas ir K.Harris.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Metų žmonės – J.Bidenas ir K.Harris.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Metų žmonės – J.Bidenas ir K.Harris.<br>„Time“ nuotr.
Metų žmonės – J.Bidenas ir K.Harris.<br>„Time“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-12-16 20:36

„Už Amerikos istorijos pakeitimą. Už parodymą, kad empatijos jėga yra stipresnė už skaldymo siautėjimą. Už gijimo viziją liūdinčiame pasaulyje“, – rašė „Time“ redaktorius Edwardas Felsenthalas.

Interviu „Time“ J.Bidenas tvirtino, kad pasitikėjimas jo instinktais ir gebėjimas užtildyti kritikus yra svarbi priežastis, kodėl jis bus kitas JAV vadovas.

„Aš buvau plačiai kritikuojamas už tai, kad nesiruošiau pasitikti Donaldo Trumpo su sugniaužtu kumščiu, kad neketinau neapykanta atsakyti į neapykantą. Bet labiausiai buvau kritikuojamas dėl to, kad sakiau, jog reikia suvienyti Ameriką“, – kalbėjo J.Bidenas.

Politikas turėjo viziją, kaip nori vesti šalį, bet suprato, kad būdamas 78 metų baltaodis vyras negali pasiūlyti kartų kaitos ir įkūnyti Amerikos įvairovės.

Dėl to jis savo kampanijos partnere pasirinko 56-erių K.Harris, kuri bus pirmoji juodaodė indų kilmės moteris JAV viceprezidentė.

„Aš galbūt būsiu pirma, tačiau tikrai nebūsiu paskutinė, – kalbėjo K.Harris. – Tai yra palikimo klausimas ir kelio kitiems sukūrimo. Tai yra palikimas durų praviresnių, negu jos buvo tau ateinant.“

Nors šie politikai labai skirtingi ir yra užaugę, J.Bideno žodžiais tariant, skirtingose Amerikose, kartu jie dalijasi tomis pačiomis kertinėmis vertybėmis.

„Mes galėjome būti užauginti tos pačios motinos“, – tvirtino išrinktasis prezidentas.

Niekas geriau nesupranta ryšio tarp J.Bideno ir K.Harris kaip pats išrinktasis prezidentas, kuris 8 metus jau gyveno Baltuosiuose rūmuose, kai ėjo Baracko Obamos viceprezidento pareigas.

J.Bidenas K.Harris davė tą patį pažadą, kurio buvo sulaukės ir iš B.Obamos, kad viceprezidentas visada bus kabinete ir prisidės prie svarbiausių klausimų įgyvendinimo. Jau dabar visi sprendimai vykdomi tik sutarus tarpusavyje.

Kartu politikai amerikiečiams žadėjo šalies pastatymą ant kojų, ir žmonės jais patikėjo. Lapkritį vykusiuose prezidento rinkimuose aktyvumas buvo rekordinis, o tandemas sulaukė daugiau kaip 81 mln. balsų – 7 mln. daugiau nei D.Trumpas.

Tačiau Minotauro nugalėjimas yra viena, o išėjimas iš labirinto – visai kas kita.

JAV stringa kovodamos su koronavirusu, milijonai vaikų atsilieka nuo ugdymo programų, milijonai tėvų liko be darbo.

Šalis susiduria ne tik su sveikatos, bet ir su ekonomikos krize.

„Seniai nebuvo kreipta dėmesio ir į rasinės nelygybės bei klimato kaitos klausimus, – teigė K.Harris. – Tad mes turėsime vykdyti kelis darbus vienu metu.“

Atsižvelgiant į JAV problemų skaičių ir dydį kyla ne klausimas, ar šis duetas jas išspręs, o ar išvis kas nors tai gali padaryti. Ateinantys 4 metai bus labai įtempti ir reikšmingi ne tik Amerikai, bet ir pasauliui.

Šiais metais „Time“ Metų žmones ir keliose skirtingose kategorijose. Metų saugotojais tapo vyriausiasis JAV epidemiologas Anthony Fauci ir sveikatos apsaugos sektoriaus darbuotojai bei rasinio teisingumo protestų organizatoriai. Metų verslininku buvo paskelbtas „Zoom“ įkūrėjas ir vadovas Ericas Yuanas. Metų sportininku paskelbtas krepšininkas LeBronas Jamesas. Metų pramogų pasaulio atstovai s tapo Pietų Korėjos pop grupė BTS.

Metų vaiko įvertinimas atiteko mokslininkei ir išradėjai 15-metei Gitanjali Rao.

Leidinys „Time“ Metų žmogaus rinkimus rengia nuo 1927-ųjų. Šį įvertinimą yra gavę visi išrinktieji arba pareigas einantys JAV prezidentai, išskyrus Calviną Coolidge'ą, Herbertą Hooverį ir Geraldą Fordą. Tik Franklinas Rooseveltas „Time“ Metų žmogumi buvo paskelbtas 3 kartus.

Vienintelis JAV prezidentas paskelbtas „Time“ Metų žmogumi dar prieš dalyvavimą rinkimuose – Dwightas Eisenhoweris, kuris 1944 metais buvo įvertintas kaip vyriausiasis Sąjungininkų pajėgų Antrajame pasauliniame kare vadas. Tiesa, vėliau jis buvo įvertintas ir kaip JAV prezidentas.

Pagal „Time“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.