Ispanija skendi sniege: žiemos išdaigos užklupo netikėtai

Praėjusį savaitgalį Ispaniją užklupęs ciklonas „Filomena“ kai kur sukėlė tikrą karo padėtį. Sunkiausia situacija Madride, kur žmonės gatvėse tebekasa sniegą ir beria druską. Į pagalbą šalyje pasitelkta ir kariuomenė, o nuostoliai vertinami 1,4 mlrd. eurų.

Žiema Ispaniją užklupo netikėtai. Tokio sniego kiekio šalis nematė nuo praėjusio amžiaus pradžios. Vieni išėjo džiaugtis sniegu, tačiau kitiems teko skaičiuoti nuostolius – jie vertinami 1,4 mlrd. eurų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Žiema Ispaniją užklupo netikėtai. Tokio sniego kiekio šalis nematė nuo praėjusio amžiaus pradžios. Vieni išėjo džiaugtis sniegu, tačiau kitiems teko skaičiuoti nuostolius – jie vertinami 1,4 mlrd. eurų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Tūkstančiai gatvių Madride dar nėra išvažiuojamos, tad žmonės iš garažų išsitraukė slides, kurias naudoja nusigauti į kitas Ispanijos sostinės vietas.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Tūkstančiai gatvių Madride dar nėra išvažiuojamos, tad žmonės iš garažų išsitraukė slides, kurias naudoja nusigauti į kitas Ispanijos sostinės vietas.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Ispanija

Jan 16, 2021, 7:38 PM

Ciklonas „Filomena“ Ispanijoje sukėlė tokią pūgą, kokios šalis nebuvo mačiusi nuo praėjusio amžiaus pradžios. Tačiau kaip ir kiekvieną kartą, kai sninga, pūgai ispanai nėra pasiruošę.

Net ir tuomet, kai pasninga tik šiek tiek, visa šalis iš karto sustoja. Sutrinka eismas, užsidaro mokyklos, žmonės puola į paniką.

Pasaulis staiga išnyksta ir visi žiniasklaidos bei socialinių tinklų kanalai transliuoja naujienas vienintele tema – apie sniegą.

Įsivaizduokite, koks chaosas Ispanijoje vyrauja dabar, kai praėjusį šeštadienį sniegas tiesiog užvertė daugybę gyvenviečių, o kai kurių miestų gatvės tapo tikrų tikriausiomis čiuožyklomis.

Per 30 valandų Ispanijoje iškrito milijonas kilogramų sniego.

Ištisą savaitę koronavirusas turėjo sniegui užleisti pirmą vietą tarp naujienų, o sostinės gyventojai dar ilgai neatsigaus nuo šoko.

Madrido seniūnija reikalauja, kad vyriausybė paskelbtų sostinę katastrofos zona.

Gatvėse audra nuvertė daugybę medžių, jie sugadino daugybę pastatų, žuvo mažiausiai 4 žmonės. Situacija iki šiol nėra kontroliuojama ir sostinės valdžia neturi pakankamai išteklių pati išsikapstyti iš sniego.

Tuo metu Madrido ir kitų užpustytų miestų gyventojai eilinį sykį piktinosi, kad vyriausybė buvo nepasiruošusi tokiai pūgai ir neapskaičiavo infrastruktūros trūkumų. Atsikasti bandantiems ispanams pritrūko kastuvų, druskos, kai kuriems nutrūko elektros tiekimas ir baigiasi maisto atsargos. Vos ne kaip per karą!

Pagalba neprivažiuoja

Situacija kai kuriose gyvenvietėse yra itin rimta – visiškai sutriko eismas. Tad šią savaitę Ispaniją plakė dvi rykštės: pandemija ir sniegas.

„Prie trečiosios koronaviruso bangos ir sniego katastrofos trūksta tik apokalipsės trimitų“, – juokiasi kasdami sniegą Toledo mieste kareiviai.

Nuo pat pirmos dienos į pagalbą gyventojams stojo Ispanijos kariuomenė. Kareiviai, apsiginklavę kastuvais, kasdien kasa sniegą. Štai trečiadienį Tolede kareiviai nukasė kelią senelei Justinai, kuriai reikėjo nueiti pas gydytoją pasidaryti rentgeno nuotrauką.

Sudėtingiausia, kad kai kurie gydytojai negali nusigauti į savo darbo vietą, o greitosios pagalbos automobiliai į daugybę gatvių vis dar negali įvažiuoti. Todėl jau ir taip komplikuotą situaciją dėl koronaviruso sniegas pavertė dar sudėtingesne.

Istorinėje Ispanijos sostinėje Tolede gatvės virto čiuožyklomis. Kadangi miestas yra kalnuotoje vietoje, apledėjus jomis eiti labai pavojinga. O esant itin žemai temperatūrai ledas netirpsta. Kai kur temperatūra pasiekė ir 15 laipsnių žemiau nulio. Tai, pasak ispanų, yra poliarinis šaltis.

„Dabar Toledo gatvėse sunkiau judėti nei Libano kalnuose, kur esu atlikęs misiją. Generolė žiema ir kapitonė Filomena nejuokauja“, – kalbėjo vienas su kastuvu besidarbuojantis kareivis.

Situaciją gelbėja kaimynai

Kadangi Ispanijoje visiškai nėra sniegui paruoštos infrastruktūros, gelbėtis net ir miestuose tenka patiems žmonėms.

Madrido gatvėse kaimynai dirba pamainomis – kasa sniegą ir beria druską.

Druską nemokamai dalija Madrido seniūnija – suorganizuoti improvizuoti druskos dalijimo punktai, tačiau ji čia nuolatos baigiasi. Druską gyventojai iš punktų vežasi staigiai perdirbtais ir sutvirtintais prekybos centruose naudojamais vežimėliais, nors ir kyla pavojus nubildėti su jais slidžia gatve žemyn.

Žmonių solidarumas, kaip visada, padaro daugiau už valdžios nekompetentingumą. Madrido gyventojai solidarizuojasi ir su labiausiai sostinėje dėl sniego nukentėjusiu lūšnynų rajonu Kanada Realiu (Canada Real).

Tai nelegaliai sukurta gyvenvietė, kurioje įvairūs narkotikų prekeiviai augina kanapes.

Kadangi ilgai šioje gyvenvietėje buvo vagiama elektra, prieš tris mėnesius ji buvo atjungta visiems lūšnyno gyventojams.

Smarkiai pasnigus ir nukritus temperatūrai situacija šioje gyvenvietėje tapo kritinė. Žmonės neturi kaip pasišildyti namų, malkos baigėsi, tad deginami baldai ir net drabužiai. Vienas šios gyvenvietės narys šią savaitę mirė nuo šalčio. Neįtikėtina, kad tokie dalykai dedasi vos keli kilometrai nuo El Prado rūmų.

Apstu sniego istorijų

Ispanija per šią savaitę patyrė tiek kuriozų, kad jie dar ilgai išliks visų atmintyje.

Štai aplink Madridą esančiame žiede žmonės buvo priversti tiesiog palikti automobilius ir pėsti eiti nakvoti į namus. Vaizdai, kaip tiesiog vidury žiedo stovi visa virtinė automobilių, apskriejo visus pagrindinius šalies dienraščius.

Sunkvežimių vairuotojams, kuriems pavyko sustoti stovėjimo aikštelėse, pasisekė.

Tuo metu tiems, kurie sustojo tiesiog kelyje, nekas. Vieną tokį greitkelyje sustojusį sunkvežimį su 20 tonų šviežio maisto žmonės per kelias dienas ištuštino.

Į transporto priemonę po nakties sugrįžęs vairuotojas rado išlaužtas duris ir ištuštintą kabiną. Kadangi vairuotojas dėl sutrikusio eismo neturėjo kaip nusigauti iki policijos nuovados, policija aktą surašė kur kas vėliau.

O užsnigtoje sostinėje policijai reikalų tiek, kad bylų tyrimai gali užimti dar daug laiko.

Kita su sniegu susijusi istorija – tai „Zara“ parduotuvių darbuotojai. Nors apie pūgą buvo pranešta iš anksto, darbuotojų šeštadienį niekas neišleido namo – daugybė jų dirba miesto centre, tačiau gyvena Madrido priemiestyje.

Šeštadienį prisnigus tiek, kad niekas negalėjo išvažiuoti iš Madrido, darbuotojams teko miegoti parduotuvėje, tiesiog ant grindų pasitiesus kartono lakštus.

Nuotraukos, kaip ant parduotuvės grindų miega žmonės, apskriejo visus socialinius tinklus. Korporacijos savininkas Amancio Ortega sulaukė aršios kritikos už tai, kad nepasirūpino savo darbuotojais.

Kita sniego sukelta linksmybė – vaizdo įrašas su maisto į namus pristatymo kompanijos „Glovus“ darbuotoju, į pagalbą pasitelkusiu slides. Šis vaizdo įrašas taip pat užkariavo socialinius tinklus.

Tačiau su slidėmis į sostinės gatves išvažiavo ne tik tie, kuriems būtina žūtbūt nusigauti iš vieno miesto galo į kitą. Proga paslidinėti pasinaudojo ir visi tie, kurie paprastai tam skiria visas žiemos atostogas Pirėnų kalnuose, o šiemet dėl pandemijos negalėjo niekur išvažiuoti.

Buvo ir tokių, kurie į gatvę ištraukė ir roges su šunimis. Tiesa, sniegas madridiečiams kaip atrakcija atrodė pirmomis dienomis. Kritinei situacijai užsitęsus ilgiau, nei buvo manyta, tai tapo košmaru.

Bėda – elektra ir šiukšlės

Košmaru Ispanijos gyventojams tapo ir per katastrofišką situaciją pakilusios elektros kainos. Palyginti su praėjusia savaite, elektros kaina pašoko dvigubai, tai sukėlė Ispanijos gyventojų pasipiktinimą.

Mokyklas Madride planuojama atidaryti sausio 18 dieną. Į jas vaikai nebuvo grįžę nuo gruodžio 21 dienos, nes iš pradžių Kalėdų atostogos buvo pailgintos dėl pandemijos, o sniegas pridėjo dar mažiausiai savaitę.

Kita sostinės bėda – gatvėse susikaupusios šiukšlės. Sunkvežimiai gali važiuoti tik nuvalytomis gatvėmis, o tokių Madride yra 1,5 iš 9 tūkstančių. Šiuo metu Madrido gatvėse susikaupę apie 9 tonas šiukšlių.

Oro uoste – ištisas dienas

Madrido oro uostas pamažu pradeda veikti, tačiau savaitgalį jį buvo užvaldęs absoliutus chaosas.

Daugybei keleivių teko kelias naktis iš eilės miegoti oro uoste tiesiog ant grindų. Oro linijos, kurių skrydžiai buvo atšaukti, nepasirūpino nei keleivių nakvyne, nei maistu.

„Prieš kelias valandas mums pasiūlė geriamojo vandens. Mes jau trečią dieną čia laukiame skrydžio“, – savaitės pradžioje skundėsi nusivylę ir nusiminę keleiviai.

Šalia oro uosto esantys viešbučiai užimti, todėl daugybei keleivių nėra kur dėtis, o iš oro uosto kurį laiką išvažiuoti taip pat buvo neįmanoma dėl sutrikusio eismo.

Pirmadienį padedant kariuomenei buvo pradėta buldozeriais valyti nusileidimo ir kilimo takus.

Oro uoste įstrigę keleiviai skundėsi dar ir dėl to, kad prieš pūgą jiems atliktas koronaviruso testas nebegalios tuomet, kai jie nuvyks į kitą šalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.