Ekstremizmo išdraskytos šeimos: išvydę Kapitolijų šturmuojančius tėvus vaikai ėmė juos skųsti FTB

Ką daryti, jeigu ekrane pamatai savo tėvus, šturmuojančius JAV Kapitolijų Donaldo Trumpo šalininkų minioje? Tūkstančiai žmonių nusprendė savo artimuosius, dalyvavusius išpuolyje prieš demokratiją, išduoti Federaliniam tyrimų biurui (FTB).

FTB prašė žmonių pagalbos atpažinti riaušininkus ir gavo per šimtą tūkstančių žinučių su informacija. Daugybė žmonių išdavė pareigūnams savo giminaičius.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
FTB prašė žmonių pagalbos atpažinti riaušininkus ir gavo per šimtą tūkstančių žinučių su informacija. Daugybė žmonių išdavė pareigūnams savo giminaičius.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
FTB prašė žmonių pagalbos atpažinti riaušininkus ir gavo per šimtą tūkstančių žinučių su informacija. Daugybė žmonių išdavė pareigūnams savo giminaičius.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
FTB prašė žmonių pagalbos atpažinti riaušininkus ir gavo per šimtą tūkstančių žinučių su informacija. Daugybė žmonių išdavė pareigūnams savo giminaičius.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
FTB prašė žmonių pagalbos atpažinti riaušininkus ir gavo per šimtą tūkstančių žinučių su informacija. Daugybė žmonių išdavė pareigūnams savo giminaičius.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
FTB prašė žmonių pagalbos atpažinti riaušininkus ir gavo per šimtą tūkstančių žinučių su informacija. Daugybė žmonių išdavė pareigūnams savo giminaičius.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kapitolijus apjuostas tvora, o teritoriją saugo gausesnės pareigūnų pajėgos, bet dešiniųjų ekstremistų grėsmė nedingo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kapitolijus apjuostas tvora, o teritoriją saugo gausesnės pareigūnų pajėgos, bet dešiniųjų ekstremistų grėsmė nedingo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Tarp riaušininkų – nemažai sąmokslo teorijos QAnon pasekėjų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Tarp riaušininkų – nemažai sąmokslo teorijos QAnon pasekėjų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 6, 2021, 10:09 PM, atnaujinta Feb 6, 2021, 11:46 PM

Kai 18-mečio Jacksono Reffitto tėvas Guy W.Reffittas grįžo į savo namus Teksase ir šeimai pasakė, kad šturmavo JAV Kapitolijų Vašingtone, iš karto perspėjo: jei kas nors drįs apie tai pranešti policijai, jam teks atlikti savo „pareigą“ šaliai ir „padaryti, kas priklauso“.

„Jeigu mane išduosi, būsi išdavikas. O žinai, kas nutinka išdavikams? Jie nušaunami“, – tokius tėvo žodžius riaušių JAV sostinėje tyrėjams perpasakojo J.Reffittas.

Areštuoti padėjo giminaičiai

48 metų amerikietis riaušininkas nežinojo, kad jo sūnus apie grėsmingus tėvo pareiškimus buvo pranešęs FTB dar gerokai iki riaušių JAV sostinėje sausio 6-ąją.

Kaip sakė žmona, G.W.Reffittas priklausė kraštutinių dešiniųjų sukarintai grupuotei ir beatodairiškai palaikė kadenciją baigusį JAV prezidentą D.Trumpą.

Į Vašingtoną iš Teksaso jis važiavo su savo savitaisiu šautuvu ir pistoletu.

Šis amerikietis sausio 15-ąją buvo areštuotas už neteisėtą įsibrovimą, nors sakė, kad į Kapitolijaus vidų, kur buvo ruošiamasi tvirtinti JAV prezidento rinkimų rezultatus, jis neįsiveržė.

Riaušių Vašingtone metu žuvo penki žmonės, tarp jų – policininkas Brianas D.Sicknickas ir jauna moteris Ashli Babbitt, nušauta, kai lipo per Atstovų Rūmų pastato langą.

Teisėsaugos pareigūnai pranešė, kad be leidimo į Kapitolijų įsibrovė apie 800 žmonių.

FTB prašė žmonių pagalbos atpažinti riaušininkus ir gavo per šimtą tūkstančių žinučių su informacija. Daugybė žmonių išdavė pareigūnams savo giminaičius.

Įtikėjo sąmokslo teorijomis

35-erių Leslie jau seniai žinojo, kad jos motina yra tapusi aršia D.Trumpo sekėja ir šventai tiki visomis sąmokslo teorijomis.

Tačiau ji vylėsi, kad išpuolis prieš JAV demokratijos šventovę Kapitolijų pabudins motiną iš sapno. Bet Leslie „Facebook“ tinkle pamatė mamos tiradą, ginančią įsiveržusius į Kongreso pastatą asmenis.

Iš nuotraukų buvo akivaizdu, kad ir ji pati ten dalyvavo ir prasibrovė mažų mažiausiai iki pastato laiptų.

„Beveik nualpau. Buvau tokia šokiruota. Ji stovėjo prie pastolių, kurie buvo matyti per televiziją, per kuriuos lipo žmonės. Apėmė bejėgiškumo, siaubo jausmas“, – „The Washington Post“ sakė liberalių pažiūrų Leslie.

Apie savo motinos dalyvavimą Kapitolijaus atakoje ji pranešė FTB, kuris sukūrė specialią platformą tokiai informacijai rinkti.

„Aš ploju už drąsą tiems, kurie pranešė apie savo šeimos narius, tapusius radikalais. Kai žmonės atstumiami ir jų išsižada šeima, ekstremalumas gali atvėsti, nes pirmą kartą žmogus pajunta pasekmes dėl veiksmų, į kuriuos ilgą laiką išdidžiai buvo įsitraukęs“, – sakė „The Guardian“ pakalbinta ekstremizmo ir baltųjų viršenybės grupuočių ekspertė Talia Lavin.

Leslie motina buvo įsitraukusi į JAV prasidėjusį sąmokslo teorijų judėjimą „QAnon“, kuris aiškina, kad D.Trumpas yra išrinktasis, kovojantis slaptą karą su pasauline pedofilų sekta, kuriai esą priklauso demokratai ir Holivudo elitas.

Žinoma, ne visi D.Trumpo garbintojai įtikėję šiuo sąmokslu, bet nemažai riaušininkų Kapitolijuje buvo pasipuošę „QAnon“ simbolika.

Leslie pasakojo, kad jos evangelikė mama iš atsidavusios krikščionės virto neapykantą „Facebook“ tinkle skleidžiančia radikale.

„Esu labai pikta, kad iš esmės mano šeimą prarijo kultas. Pykstu, kad į „QAnon“ iškilimą nėra žiūrima rimčiau, – sakė Leslie tikėdamasi, kad skambutis iš FTB pažadins mamą ir kitus. – Galbūt sulaukusi pareigūnų skambučio ji suvoks, kad tai nėra tik žaidimas, tai vyksta ne tiktai „Facebook“ tinkle. Tai yra tikrovė, žuvo tikri žmonės.“

Tėvo pažiūros skirtingos

Kai kurie šeimų nariai mėnesiais, o kartais ir metai iš metų stebėjo, kaip mylimi žmonės skęsta kraštutinėje ideologijoje ir tampa įtikėjusiais įvairiausiomis sąmokslo teorijomis – nuo „QAnon“ iki „YouTube“ filmukų apie tyčinį koronaviruso skleidimą.

Tai sąmokslų teorijų šalininkai vadina suplanuota pandemija – „plandemija“.

Ekstremizmas ypač suvešėjo D.Trumpo eroje, o prie to prisidėjo ir pandemija bei izoliacija, per kurią žmonės turėjo laiko skęsti interneto dezinformacijos platybėse.

„Daugybė žmonių iš viso pasaulio susisiekė su manimi pasakodami, kad jaučiasi netekę savo tėvų, kuriuos pasiglemžė šis radikalus trumpizmas. Jie jaučiasi taip, tarsi nebeturėtų šeimos“, – pasakojo „The Washington Post“ kalbinta Robyn Sweet.

Ši mergina vienoje nuotraukų Kapitolijaus viduje, apskriejusių pasaulį, atpažino savo tėvą Douglą Sweetą. Mergina neslėpė, kad tėvas su ja nebendrauja dėl skirtingų įsitikinimų.

D.Sweetas išsižadėjo dukters, nes ji kovoja už rasinę lygybę ir dalyvavo judėjime „Black Lives Matter“ („Juodaodžių gyvybės yra svarbios“).

Tuo metu jos tėvas įsitikinęs, kad pergalė JAV prezidento rinkimuose buvo pavogta, COVID-19 yra prasimanymas, o demokratai siurbia kraują iš įkaitais paimtų vaikų, kad išgautų jaunystę išsaugantį cheminį junginį adrenochromą – tai yra vienas „QAnon“ sąmokslininkų įsitikinimų.

D.Sweetas buvo areštuotas Kapitolijaus viduje, tad jo duktė neturėjo priimti sprendimo, ar išduoti tėvą dėl jo nelegalių veiksmų.

Tačiau ji sakė, kad nebūtų susisiekusi su FTB, nes nemanė, jog tėvas kėlė realią grėsmę.

Smerkė ir respublikonai

„Šie žmonės anksčiau net nesidomėjo politika, o dabar visa tai visiškai užvaldė jų gyvenimą“, – sakė Alison Lopez iš Teksaso valstijos. Ji buvo pasibaisėjusi, tačiau nenustebo, kai riaušių prie Kapitolijaus vaizduose pamatė artimą žmogų.

Nors pati niekada nepalaikė demokratų ir balsuodavo už respublikonus, ji smerkė protestuotojų Vašingtone veiksmus. Tad be didelių svarstymų A.Lopez pranešė FTB atpažinusi vieną asmenį minioje, prasibrovusioje pro Kapitolijaus duris.

„Jeigu pamatyčiau, kaip rūsyje mano močiutė gamina bombas arba mano teta įsilaužia į kieno nors namus, aš turėčiau į tai reaguoti. Tiesiog reikia elgtis teisingai“, – „The Guardian“ sakė 42 metų moteris.

Aišku, ne visi puolė išduoti artimųjų ir ne visos šeimos nutraukia tarpusavio santykius dėl politinių įsitikinimų. Tačiau D.Trumpo valdymo metais išsiskyrusių ir atsiribojusių šeimų skaičius gerokai išaugo.

Mamą vadino veidmaine

Aštuoniolikametė Helena Duke pasakojo, kad nebebendrauja su savo motina, kuri visiškai pasikeitė būtent 2016-aisiais, kai D.Trumpas buvo išrinktas JAV prezidentu.

„Prieš tai didžiąją savo gyvenimo dalį ji buvo demokratė. O vėliau nežinau, kas nutiko.

Kažkas jos smegenyse persijungė, ir ji dramatiškai pasistūmėjo į kraštutinę dešinę“, – „Buzzfeed“ pasakojo H.Duke.

Mergina pasakojo, jog buvo išmesta iš namų už tai, kad dalyvavo „Black Lives Matter“ judėjimo proteste prieš rasizmą, nes mama buvo įsitikinusi, jog tai yra „smurtu pagrįsta organizacija“.

H.Duke nepabijojo socialiniuose tinkluose paplatinti įrašą, kuriame dieną prieš išpuolį Kapitolijuje D.Trumpo sekėjai buvo apsupę juodaodę, o ji ėmė juos filmuoti.

Viena moteris bandė atimti telefoną, bet gavo kumščiu į veidą. Tai ir buvo H.Duke motina.

„Atsimeni, kai man sakei, kad neičiau į „Black Lives Matter“ protestus, nes juose gali būti smurtaujama? Čia ne tu?“ – pasidalijusi vaizdo įrašu socialiniame tinkle „Twitter“ užrašė H.Duke.

Dvyliktoje klasėje Masačusetse besimokanti mergina sako jautųsi, kad privalo besti pirštu į savo mamą.

„Manau, žmonės turi atsakyti už savo veiksmus, – „NBC News“ sakė H.Duke. – Tai siaubinga ir šlykštu.“

Jai atrodo, jog mama yra veidmainė aiškindama dukrai, kad „Black Lives Matter“ judėjimo aktyvistai – tai smurtautojai, o pati važiuoja į Vašingtoną dalyvauti perversme ir ten yra sužalojama.

„Man visuomet skaudėjo širdį žinant, kaip tėvai mato pasaulį, koks jis iškreiptas, kaip jie man neleido išreikšti savęs, – sakė savo homoseksualumo neslepianti H.Duke. – Esu nuoširdžiai nusivylusi, kad turiu būti šeimoje, kuri yra labai nepriimanti ir nepalaikanti. Nesijaučiu saugi būdama šios šeimos dalimi.“

Lojalistai jau nori liudyti prieš prezidentą

Buvusio JAV prezidento D.Trumpo apkaltos procesas Senate prasidės vasario 9-ąją, tačiau čia politikas greičiausiai nebus pripažintas kaltu. Senato respublikonai dar sausio pabaigoje pasisakė prieš apkaltos buvusiam lyderiui organizavimą. Kol kas apkaltos procesą palaiko tik 5 Respublikonų partijos senatoriai, tai reiškia, jog demokratams trūksta dar 12 oponentų palaikymo, kad D.Trumpą galėtų pripažinti kaltu dėl sukilimo kurstymo.

Šią savaitę D.Trumpas paskelbė, kad prie jo teisininkų komandos prisijungia du nauji advokatai – D.Schoenas ir B.L.Castoras jaunesnysis. Šie advokatai vadovaus prezidento gynybai istoriniame antrosios apkaltos procese. Naujų teisininkų buvusiam JAV vadovui teko ieškoti po to, kai likus kiek daugiau nei savaitei iki teismo JAV Senate keli advokatai paliko D.Trumpo komandą. Pats buvęs prezidentas apkaltos procese liudyti nesiruošia.

Tuo metu sausio 6-ąją į Kapitolijų įsiveržęs J.Chancleyus, kuris dar yra vadinamas „QAnon“ šamanu (nuotr.), tvirtina, jog D.Trumpo apkaltos procese norėtų liudyti prieš buvusį JAV prezidentą. Kailine kepure su ragais visų dėmesį atkreipusio vyro advokatas tvirtina, kad riaušių kurstymu kaltinamo J.Chancleyaus parama D.Trumpui išblėso po to, kai prezidentas neatleido nuo bausmės savo rėmėjų, kurie dalyvavo riaušėse Vašingtone. J.Chandleyus tvirtina, kad Vašingtone tiesiog vykdė D.Trumpo nurodymus.

JAV Respublikonų partijos strategas T.Fabrizio šią savaitę paskelbė rinkimų analizę, kuri parodė, kad netinkamas COVID-19 krizės suvaldymas D.Trumpui kainavo pergalę rinkimuose. Dokumente atskleidžiama, kad 10 svarbiausių valstijų žmonėms pagrindinis pasirinkimas balsuojant buvo požiūris į koronaviruso pandemiją, o šiuo klausimu žmonės labiau pasitikėjo J.Bideno pozicija. Šis vidinis Respublikonų partijos tyrimas dar kartą paneigė D.Trumpo teiginius, kad pergalė rinkimuose buvo iš jo pavogta, o J.Bidenas sukčiavo.

Parengta pagal „The Washington Post“, „The Guardian“, „NBC News“, „Buzzfeed“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.