Milijardieriaus žūtis priminė jo gyvenimą: aukštybėse į mirtį nuskraidino jo paties sraigtasparnis

„Jis iškeliavo taip, kaip gyveno – vėjo sūkuryje“, – šiais žodžiais Thierry Dassault atsisveikino su savo broliu Olivier – 69-erių Prancūzijos politikui ir verslininkui lemtingas tapo skrydis sraigtasparniu.

Visada nepriekaištingai ir skoningai apsirengęs prašmatnių vakarėlių organizatorius ir estetas O.Dassault nebuvo susireikšminęs.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Visada nepriekaištingai ir skoningai apsirengęs prašmatnių vakarėlių organizatorius ir estetas O.Dassault nebuvo susireikšminęs.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Verslininko ir politiko laidotuvių procesija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Verslininko ir politiko laidotuvių procesija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sraigtasparnis kildamas užkabino medį ir krito. Su O.Dassault žuvo ir pilotas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sraigtasparnis kildamas užkabino medį ir krito. Su O.Dassault žuvo ir pilotas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-03-28 10:45

Dangų visame pasaulyje raižo Dassault koncerne sukurti naikintuvai „Mirage“, „Rafale“, verslo klasės keleiviniai orlaiviai „Falcon“. Bet O.Dassault į pražūtį nuskraidino jo nuosavas sraigtasparnis „Eurocopter AS350“.

Vėlyvą kovo 7-osios, sekmadienio, popietę po savaitgalio, praleisto šiaurės vakarų kurorto Dovilio pašonėje, O.Dassault nutarė negaišti poros valandų kelionei automobiliu namo į Paryžių ir išsikvietė savo sraigtasparnį.

Jis sėkmingai nusileido milijardieriaus draugų valdoje, bet kildamas užkabino medį ir krito, drauge su O.Dassault nusinešdamas ir piloto gyvybę.

Įvykis vis dar tiriamas, bet jau paskelbta, kad sraigtasparnis buvo techniškai tvarkingas. Oro sąlygos – geros, vėjas beveik nepūtė.

Pamatus dėjo senelis

O.Dassault visą gyvenimą siekė pateisinti dinastijos patriarcho Marcelio Dassault lūkesčius.

Gimęs kaip Marcelis Blochas jis 1949 m. pasikeitė pavardę į Dassault – tokį slapyvardį naudojo jo brolis Darius Paulis Blochas, kovojęs su naciais Prancūzijos pasipriešinimo judėjime.

Šis žodis kildinamas iš tanko apibūdinimo prancūziškai – „char d’assaut“.

Garsus aviacijos inžinierius M.Dassault prisidėjo kuriant per Pirmąjį pasaulinį karą prancūzų lėktuvuose naudotą naujovišką propelerį, o Antrojo pasaulinio karo metais buvo išsiųstas į koncentracijos stovyklą, nes atsisakė bendradarbiauti su nacių Vokietijos aviacijos pramone.

„Senelis Marcelis, kurį Olivier dievino, jį vadindavo bebaimiu ir net buvo nusiteikęs jam perduoti savo pramonės imperijos raktus“, – rašė savaitraštis „Paris Match“.

Po netikėtos tėvo Serge’o mirties nuo širdies smūgio savo biure 2018 m. Olivier drauge su jaunesniaisiais broliais Laurent’u ir Thierry bei seserimi Marie Helene lygiomis teisėmis paveldėjo milžiniškus į aviacijos pramonę atsirėmusios šeimos imperijos turtus.

Pasak žurnalo „Forbes“, 2020 m. turtingiausių pasaulio žmonių sąraše O.Dassault dalijosi 361-ąją vietą su savo broliais ir seserimi – po 5 mlrd. eurų kiekvienam.

Karo lėktuvai „Mirage“, „Rafale“, turtuoliams skraidinti skirti „Falcon“, elektronika, prekyba meno kūriniais, žiniasklaida, kino pramonė – Dassault verslo gijos driekėsi plačiai.

1951 m. gimęs O.Dassault baigė aukštąją aviacijos mokyklą su inžinieriaus bei lakūno diplomais kišenėje, o kiek vėliau apsigynė ir daktaro laipsnį.

Profesionalus pilotas ir atsargos karininkas yra pagerinęs kelis skrydžio greičio rekordus su lėktuvais „Falcon“.

Šalia verslo – politika

Buchenvaldo koncentracijos stovyklos siaubą išgyvenęs, nuo nulio milžinišką aviacijos imperiją sukūręs M.Dassault norėjo peršokti vieną kartą ir šeimos verslą perduoti ne sūnui Serge’ui, bet iškart savo mylimiausiam anūkui Olivier.

Tačiau paveldėtoju 1986 m. galiausiai tapo S.Dassault, kuris sūnui Olivier patikėjo porą vadovaujančių pozicijų šeimos versle.

O.Dassault savo veikloje išlaikė tradicinį šeimos trejetą – pramonė, žiniasklaida ir politika.

Jis buvo žiniasklaidos grupės „Dassault Media“, kuriai priklauso nacionalinis dienraštis „Le Figaro“, administratorius. Kaip ir tėvas anksčiau, O.Dassault kiekvienų metų sandūroje dienraščio skaitytojams rašydavo gerų metų linkėjimą.

Nuo 1988-ųjų, kai buvo išrinktas Nacionalinio Susirinkimo deputatu, O.Dassault beveik be pertraukos dalyvavo politikoje su dešiniąją šalies partija, keletą kartų keitusia pavadinimą ir dabar vadinama „Les Republicains“.

Jis į parlamentą buvo išrinktas į šiaurę nuo Paryžiaus esančiame Uazos (Oise) regione – kaip anksčiau senelis Marcelis.

Visur – tarsi savas

Visada nepriekaištingai ir skoningai apsirengęs prašmatnių vakarėlių organizatorius ir estetas O.Dassault nebuvo susireikšminęs: jis lygiai taip pat gerai jausdavosi ir aukštuomenės aplinkoje, ir Uazos regiono kaimuose bei miesteliuose.

Iškalbus, puikią atmintį turėjęs politikas fotografuodavosi, vaišindavosi paprastais valgiais ir spaudė ranką vietos gyventojams, stebėdavo grožio konkursus arba žavėdavosi nauju mažos savivaldybės įsigytu šiukšlių surinktuvu.

„Jo atsidavimą visuomenės reikalams galiu liudyti asmeniškai. Visai neseniai Olivier mane lydėjo į savo apygardą. Apima didelės emocijos, kai galvoju apie tas kelias drauge praleistas valandas, dar tokias artimas ir dabar jau tolimas“, – per laidotuvių ceremoniją sakė Prancūzijos premjeras Jeanas Castexas.

Dvi santuokos, trys vaikai

O.Dassault buvo ir pianistas, kompozitorius, o ypač – talentingas fotografas. Tai didžiausia jo meninė aistra šalia medžioklei, golfui ir nardymui skirto laisvalaikio.

Prancūzas fotografavo daugiau kaip keturis dešimtmečius – nuo kino žvaigždžių portretų iki abstrakčių darbų, rengdavo parodas, parašė knygų.

O.Dassault paliko našlę serbų kilmės žmoną Natašą Nikolajevič, su kuria susituokė 2009 metais. Jųdviejų sūnui Thomui dabar 9-eri.

Pirma O.Dassault buvo vedęs kazino grupės „Tranchant“ įkūrėjų dukterį Carole Tranchant, su ja susilaukė dukters Helenos ir sūnaus Remi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.