Kaip iš tiesų atrodė gyvenimas už kruopščiai saugotų vienos turtingiausių pasaulio porų namų durų?

Ši šeima buvo laikoma pavyzdine: per 27 santuokos metus nepasitaikė nė užuominos apie skandalus ar kivirčus, jie kartu augino vaikus ir užsiėmė labdara. Tačiau šią savaitę pasaulį sudrebino žinia: Billas ir Melinda Gatesai pasuko skirtingais keliais.

Viena turtingiausių pasaulio porų amerikiečiai B. ir M.Gatesai santuokoje pragyveno 27 metus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Viena turtingiausių pasaulio porų amerikiečiai B. ir M.Gatesai santuokoje pragyveno 27 metus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Viena turtingiausių pasaulio porų amerikiečiai B. ir M.Gatesai santuokoje pragyveno 27 metus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Viena turtingiausių pasaulio porų amerikiečiai B. ir M.Gatesai santuokoje pragyveno 27 metus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Viena turtingiausių pasaulio porų amerikiečiai B. ir M.Gatesai santuokoje pragyveno 27 metus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Viena turtingiausių pasaulio porų amerikiečiai B. ir M.Gatesai santuokoje pragyveno 27 metus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Viena turtingiausių pasaulio porų amerikiečiai B. ir M.Gatesai santuokoje pragyveno 27 metus.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Viena turtingiausių pasaulio porų amerikiečiai B. ir M.Gatesai santuokoje pragyveno 27 metus.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Visi drauge: Billas su Melinda ir trys jų vaikai – Jennifer, Rory bei Phoebe.<br>„Instagram“ nuotr.
Visi drauge: Billas su Melinda ir trys jų vaikai – Jennifer, Rory bei Phoebe.<br>„Instagram“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 12, 2021, 6:39 AM

JAV interneto milžinės kompanijos „Microsoft“ įkūrėjas 65-erių B.Gatesas ir 56-erių M.Gates apie savo sprendimą paskelbė vienodomis žinutėmis „Twitter“ tinkle.

„Po nuodugnių apmąstymų ir didelio darbo dėl mūsų santykių nusprendėme nutraukti savo santuoką, – parašė abu amerikiečiai. – Per pastaruosius 27 metus mes užauginome tris neįtikėtinus vaikus ir sukūrėme fondą, kuris padeda žmonėms visame pasaulyje gyventi sveikai ir produktyviai.

Tačiau nebetikime, kad galime kartu augti kaip pora tolesniame mūsų gyvenimo etape.“

Gatesų šeimos bendras turtas vertinamas apie 110 mlrd. eurų, o tai reiškia, kad skyrybos gali būti vienos brangiausių istorijoje.

Ši naujiena trenkė lyg perkūnas iš giedro dangaus: jeigu pora ir turėjo problemų, žinių apie tai į viešumą nepatekdavo. Niekas negalėjo patikėti, kad prieš 34 metus užsimezgęs romanas baigsis taip liūdnai.

Gatesų dukrai Jennifer dabar – 25-eri, sūnui Rory – 21 metai, o jaunėlei Phoebe – 18 metų.

Turėjo aiškius tikslus

Skirtingai nei B.Gateso, kurio tėvas buvo garsus ir pasiturintis teisininkas, šeima, Melindos French tėvai negalėjo pasigirti ypatingais turtais.

Norėdamas išleisti savo keturis vaikus į mokslus aeronautikos inžinieriumi dirbęs Melindos tėvas papildomai uždarbiavo nuomodamas nekilnojamąjį turtą.

Gal būtent tai ir nulėmė jo dukters likimą: 14-metė Melinda padėdavo tėvui tvarkyti buhalteriją „Apple“ kompiuteriu, susidomėjo tuo, o baigusi mokyklą nusprendė studijuoti programavimą.

1986-aisiais Melinda baigė universitetą įgijusi du diplomus – kompiuterių inžinerijos ir verslo administravimo – ir iš karto įsidarbino „Microsoft“. Bendrovė ką tik buvo įtraukusi savo akcijas į vertybinių popierių biržą, tačiau didžiausia sėkmė jos dar laukė ateityje. Tada dar beveik niekas nebuvo girdėjęs apie „Windows“, o „Microsoft Office“ išvis neegzistavo.

Melinda prisipažino savo bendradarbei, kad sau yra iškėlusi du tikslus: nubėgti maratoną ir pasiekti, kad ją paskirtų produkto vadove skyriuje, kuris kuria „Microsof Word“. Jai pavyko įgyvendinti abu siekius.

Laikui bėgant, be „Microsoft Word“, Melindos žinioje atsidūrė „Microsoft Encarta“ enciklopedija, „Expedia“ kelionių svetainė ir keli kiti produktai, įskaitant nelemtą „Microsoft Bob“ – eksperimentinę vartotojo sąsają, primenančią kompiuterinį žaidimą.

Valdant šią sistemą reikėjo vaikščioti po kambarius, bendrauti su animaciniais personažais ir naudoti daiktus. Pavyzdžiui, rašiklis ir popierius, gulėję ant nupiešto stalo, atidarydavo teksto redaktorių, o laikrodis – dienotvarkę.

„Tikėjomės, kad tai padarys „Windows“ patogesnius vartotojui, – aiškino Melinda. – Bet mūsų laukė fiasko. Kritikai nužudė „Bobą“.“

Nors paties produkto beveik niekas nenaudojo, jo liekanos dar ilgai kankino „Windows“ vartotojus. Animaciniai personažai buvo virtę „Clippit“ ir kitais keistais „Microsoft Office“ sistemos įrankiais, o vienas jų – šuo vardu Rover – pasirodė „Windows XP“ paieškos sistemoje.

Spontaniška romantika

Su savo darbdaviu B.Gatesu Melinda susipažino 1987-aisiais Niujorke vykusioje konferencijoje. Po skrydžio atgal į Siatlą jis priėjo prie jos automobilių stovėjimo aikštelėje ir pasakė: „Žinai, pagalvojau, gal mums verta nueiti į pasimatymą? Pavyzdžiui, po dviejų savaičių.“

Melinda ėmė juoktis ir atsakė, kad tokių ilgalaikių planų nekuria: „Man tai nepakankamai spontaniška. Paklausk, kai ta diena bus arčiau.“

Po dviejų valandų B.Gatesas perskambino ir pasiūlė pasimatyti iškart. „Ar taip tau pakankamai spontaniška?“ – paklausė.

„Paaiškėjo, kad mes turime daug bendro, – vėliau prisiminė Melinda. – Abu dievinome galvosūkius, todėl pradėjome rengti galvosūkių varžybas ir linksminomės matematiniais žaidimais.

Manau, kad jį suintrigavo, kai nugalėjau matematiniame žaidime ir laimėjau prieš jį pirmą kartą išbandydama „Cluedo“ – stalo žaidimą, kuriame reikia išsiaiškinti, kas ką nužudė, kuriame kambaryje ir kokiu ginklu.“

Pasak buvusios „Microsoft“ darbuotojos Ruth Warren, esant šalia Melindai B.Gatesas elgėsi kur kas linksmiau nei įprastai.

Kartą įmonės vakarėlyje Melinda įkalbėjo Billą peršokti stalą. Nors „Microsoft“ įkūrėjas vilkėjo smokingą ir avėjo odinius batus slidžiais padais, jis sutiko.

Tada Melinda ėmė ant stalo rikiuoti degančias žvakes ir reikalauti, kad Billas vėl šoktų.

Žvakių vis daugėjo, šokinėti darėsi vis sunkiau ir galiausiai juokėsi visa kompanija, įskaitant patį B.Gatesą.

Kelias vestuvių link

Iš pradžių jųdviejų santykiai nebuvo rimti.

„Ji susitikinėjo su kitais vyrais, o aš turėjau „Microsoft“, – po daugelio metų dokumentiniame seriale „Inside Bill’s Brain“ („Billo galvoje“) aiškino B.Gatesas.

Bet vyras neapsiribojo darbu – jis turėjo romanų su kitomis „Microsoft“ darbuotojomis.

O Melinda net universitete vaikinus keitė daug rečiau nei kitos studentės. Ir rinkdavosi ne bet ką: vienas jos gerbėjų buvo milijardierius Williamas Wrigley jaunesnysis – kompanijos „Wrigley’s“, gaminančios kramtomąją gumą, įkūrėjo proanūkis.

Po kelerių metų B.Gatesas pradėjo galvoti apie santuoką. Prieš pasipiršdamas Melindai jis ant popieriaus lapo sudėliojo privalumų ir trūkumų sąrašą. Privalumų buvo daugiau.

Vestuvės įvyko 1994 m. sausio 1-ąją Havajuose. Jaunavedžiams dainavo kantri muzikos garsenybė Willie Nelsonas, šaudė fejerverkai. Kalbėta, kad šventė kainavo milijoną dolerių.

Pirmieji sunkumai

Melinda pirmą kartą pastojo praėjus kiek daugiau nei dvejiems metams po vestuvių. Ji iškart pasakė vyrui, kad pagimdžiusi neketina dirbti.

Iš pradžių Billas buvo apstulbęs. Jis kelis kartus perklausė žmonos, ar ji tikra dėl savo sprendimo: Melinda dievino darbą ir tuo metu buvo vienintelė moteris „Microsoft“ aukščiausioje vadovybėje.

Tačiau ji aiškino nenorinti, kad Billas anksčiau išeidinėtų iš biuro, be to, be vyro pagalbos ji negalės suderinti spartuoliško darbo ir kokybiško vaikų auklėjimo.

Vis dėlto palikusi „Microsoft“ ir susilaukusi vaikų Melinda išgyveno asmenybės krizę, kentėjo nuo vienatvės.

Savo knygoje „Kilimo momentas. Istorijos moterų, kurios metė iššūkį patriarchalinei visuomenei“ ji rašo: „Tuo metu Billas buvo „Microsoft“ vadovas ir gal būtent tada jis labiausiai atsidėjo įmonei.

Jis amžinai buvo užsiėmęs, reikalingas visiems aplinkiniams, ir aš net pradėjau galvoti: „Gal jis vaikų norėjo tik teoriškai, o ne iš tikrųjų?“

Nebandėme išsiaiškinti, kokias vertybes mes turime kaip pora, kaip ir ko norime išmokyti savo vaikus. Man atrodė, kad visu tuo turėčiau užsiimti pati.“

Melindą ypač įsiutino vienas įvykis: ji krovė daiktus į automobilio bagažinę, o vaikai dėl kažko susipyko. Užuot padėjęs jai bent kuo nors – perimti buities ruošą ar sutaikyti vaikus – Billas sėdėjo įsikniaubęs į knygą apie britų politiką Winstoną Churchillį. Moteris tąsyk taip susinervino, kad šį įvykį vyrui primindavo dar daug metų.

„Billas interviu dažnai sakydavo, kad aš buvau jo partnerė visose iniciatyvose.

Tai tiesa, bet ne visada buvau lygiavertė partnerė. Jam teko mokytis nusileisti, kad būtų lygus man, o aš turėjau mokytis pasiekti jo lygį“, – atviravo Melinda.

Dirbdama bendrame labdaros fonde ji turėjo nuveikti dar daugiau nei vyras, kad būtų laikoma bent kiek lygiaverte jam. Nepaisant to, vis atsirasdavo žmonių, kurie kalbėjosi su Melinda, o žiūrėjo tik į jos vyrą manydami, kad sprendimus priima vien jis.

JAV milijardierius ir artimas Gatesų šeimos draugas Warrenas Buffettas kartą sakė: „Billas, žinoma, yra velniškai protingas, tačiau Melinda daug geriau mato ir supranta, kas apskritai vyksta.“

Labdarai – milijardai

Likus metams iki vestuvių Bilas ir Melinda lankėsi Zanzibare.

„Tai, ką ten išvydome, paliko neišdildomą įspūdį, – prisiminė M.Gates. – Prisimenu, išvažiuojame iš miesto ir matome nėščią moterį: vienas vaikas pilve, kitas – ant rankų, o ant galvos ji nešė žabų ryšulį. Akivaizdu, kad ji basa nuėjo nemažą atstumą, o vyrai, kuriuos mačiau, žingsniavo avėdami šlepetes, įsikandę cigaretes ir be jokių nešulių ar vaikų.

Mes važiavome, mačiau vis daugiau moterų su sunkia našta ir vis labiau norėjau sužinoti, kaip jos gyvena.“

Melinda tvirtina, kad būtent tada jie pirmą kartą pagalvojo apie pagalbą vargingų šalių žmonėms.

2000-aisiais buvo įkurtas „Bill & Melinda Gates Foundation“, iškart tapęs didžiausiu privačiu labdaros fondu pasaulyje. Kadangi B.Gatesas liko vadovauti „Microsoft“, fondo galva, ypač pradžioje, buvo jo žmona.

Nuo 1994 iki 2018 metų Gatesų pora labdarai skyrė 30 mlrd. eurų. Daugiausia lėšų teko kovai su maliarija, poliomielitu, ŽIV ir kitomis infekcinėmis ligomis, kurios pražudo milijonus žmonių trečiojo pasaulio šalyse, tačiau jas ignoruoja farmacijos kompanijos, nesitikėdamos ten pelno.

„Neteisinga, kad mes turime tiek daug pinigų, o milijardai kitų žmonių – tiek mažai“, – sakė M.Gates.

Daugiausia lėšų fondas skyrė tarptautinei organizacijai GAVI, kuri stengiasi plėsti vaikų skiepijimą skurdžiose šalyse, taip pat Pasaulio sveikatos organizacijai bei Pasauliniam kovos su AIDS, tuberkulioze ir maliarija fondui.

Gatesai dar gerokai prieš koronaviruso atsiradimą ne kartą perspėjo apie pasaulinės pandemijos grėsmę, o 2020 m. nukreipė visas jėgas kovai su COVID-19 plitimu. Jų fondas tam išleido 1,5 mlrd. eurų. Dalis pinigų buvo skirta „Moderna“ ir „AstraZeneca“ vakcinų kūrimui finansuoti.

2016-aisiais M.Gates už indėlį į sveikatos apsaugą ir skurdo mažinimą gavo aukščiausią JAV civilinį apdovanojimą – Prezidento laisvės medalį.

Auklėjimo taisyklės

Laikui bėgant porai pavyko sukurti tikrą idilę. 2001-aisiais, kai Melinda pasiskundė vyrui, kad dukros vežiojimas į mokyklą atima per daug laiko, jos nuostabai, Billas sutiko du kartus per savaitę vežti vaiką pirmyn ir atgal ir pasakė, kad taip jis turės daugiau laiko pabendrauti su dukra.

Šio sprendimo pasekmės buvo komiškos – netrukus į tą darželį vaikus masiškai vežti pradėjo būtent tėvai. Kai Melinda vienos mamos paklausė, kas vyksta, ji atsakė: „Kai pamatėme Billą prie vairo, grįžusios namo pasakėme savo vyrams: „Jei jau B.Gatesas veža vaiką į mokyklą, jūs irgi tikrai tai galite daryti.“

Billas su Melinda ir trys jų vaikai – Jennifer, Rory ir Phoebe – atrodė pavyzdinė šeima. Viso pasaulio leidiniai rašė apie neįprastai kuklų milijardierių auklėjimo stilių: pavyzdžiui, po vakarienės šeima plauna indus drauge, o kiti namų ruošos darbai visiems taip pat sąžiningai paskirstomi.

Prieš valgant kiekvienas šeimos narys turėdavo pasakyti, už ką jis dėkingas šiai dienai. Sykį pas Gatesus papietauti užsuko Jennifer vaikinas. Jį labai sutrikdė šis ritualas, tačiau svečias dar nežinojo pagrindinio dalyko: paprastai visa šeima ne tiktai atvirauja, bet tuo pat metu ir laikosi už rankų.

Kadangi išsigandęs ir sutrikęs jaunas vyras sėdėjo šalia B.Gateso, jie nusprendė praleisti šią tradicijos dalį.

Telefonai prie valgomojo stalo buvo draudžiami, jais po tam tikros valandos neleista naudotis ir kambariuose.

Billas ir Melinda manė, kad tai padeda vaikams laiku nueiti miegoti.

Visa šeima reguliariai lankėsi katalikų bažnyčioje. Savo vaikų Gatesai beveik niekada nebardavo, o jei jie padarydavo ką nors ne taip, buvo siūloma problemą išspręsti patiems.

Pasakos pabaiga

25-ųjų santuokos metinių proga žurnalistės paklausta, kaip pora sprendžia ginčytinus klausimus, Melinda juokdamasi atsakė: „Mes niekada nesiginčijame.“

Moteris teigė, kad jų santuokos simboliu laiko mažą statulėlę, kurią Billo tėvai padovanojo per vestuves: abu paukščiai žiūri ne vienas į kitą, o į tą pačią pusę. Melindai dovana taip patiko, kad ji buvo pastatyta prie įėjimo į namus. M.Gates sakė, kad tai geriausia santuokos metafora: kartu žvelgti į ateitį ir matyti, kad ji bendra visai šeimai.

Pagrindine laimingo vedybinio gyvenimo paslaptimi Melinda pavadino kantrybę: „Gyventi su Billu iš tikrųjų labai paprasta.

Jam tereikia pačiam šiek tiek prisitaikyti, ir jis to paties paprašys jūsų.“

Tačiau idilė pasirodė neamžina. Netrukus po to, kai pora paskelbė apie skyrybas, jiems artimi žmonės „The New York Times“ papasakojo, kad pastaruosius kelerius metus Gatesų santuokoje ne viskas buvo taip gražu, kaip atrodė iš šalies.

Šaltinių žiniomis, pora kelis kartus buvo ties skyrybų riba. O B.Gateso pasitraukimas iš „Microsoft“ valdybos 2020-ųjų kovą buvo aiškinamas tuo, kad jis norėjo išsaugoti savo šeimą ir daugiau laiko praleisti su žmona ir vaikais.

Pasak portalo TMZ, kuris neva gavo skyrybų prašymo kopiją, Melinda buvo to iniciatorė. Ji nereikalauja iš savo sutuoktinio reguliarių išmokų ir prašo pripažinti santuoką „negrįžtamai iširusia“.

Iš dokumento matyti, kad turto ir pinigų padalijimas bus išspręstas sutartimi dėl gyvenimo atskirai.

Panašu, kad Billas ir Melinda jau kurį laiką buvo ne kartu: kadangi prašymas skirtis pasirašytas abiejų, vadinasi, sutuoktiniai apsisprendę ir sutarę dėl santuokos iširimo.

TMZ žiniomis, Gatesai nebuvo pasirašę vedybų sutarties, todėl nėra aišku, kiek vyro turto galiausiai atiteks Melindai. Be kita ko, Gatesai – didžiausi Jungtinių Valstijų žemvaldžiai, turi viešbučių tinklo „Four Seasons“, Kanados nacionalinės geležinkelių bendrovės ir didžiausio JAV automobilių pardavėjo „AutoNation“ akcijų paketus, valdo daug nekilnojamojo turto.

Kaip sutuoktiniai viską pasidalys, tikriausiai žino tik jų teisininkai. Ir net jei Billo ir Melindos Gatesų skyrybos netaps brangiausiomis istorijoje, apie jas bus kalbama labai ilgai. 

Po skyrybų – milžiniškos kompensacijos

Kol pasaulis spėlioja, kiek B.Gatesui kainuos skyrybos su žmona Melinda, pateikiame penkerias iki šiol daugiausia atsiėjusias skyrybas.

Jeffas ir MacKenzie Scott Be-zosai. Kompensacijos dydis – 31,5 mlrd. eurų

Interneto milžinės „Amazon“ įkūrėjas ir turtingiausias pla-netos žmogus J.Bezosas su žmona išsiskyrė 2019-aisiais po 25 metų santuokos. Jis perleido MacKenzie 19,7 mln. „Amazon“ akcijų – apie 4 proc., kurios tada buvo vertinamos 31,5 mlrd. eurų. Ji tapo turtingiausia pasaulio moterimi.

Jocelyn ir Alecas Wildensteinai. Kompensacijos dydis – 3,2 mlrd. eurų.

Meno kūrinių prekeivio A.Wildensteino atsisveikini-mas 1999 m. su žmona Jo-celyn iki Bezosų buvo laiko-mos brangiausiomis skyrybomis istorijoje. Vyrui teko sumokėti 3,2 mlrd. eurų, iš jų 2 mlrd. – iš karto, o paskui 13 metų iš eilės – po 83 mln. eurų. Antrąja verslininko žmona tapo 34 metais už jį jaunesnis modelis iš Rusijos Liubovė Stupakova.

Billas ir Melinda Gate-sai. Spėjama kompensa-cija – 1,5 milijardo eurų.

„Bloomberg“ duomenimis, pranešimo apie skyrybas dieną į Melindos nuosavybę perėjo 1,5 mlrd. eurų vertės vertybinių popierių. Juos pervedė fondas „Cascade Investments“, per kurį B.Gatesas valdo akcijų paketus daugelyje didelių bendrovių.

Rupertas Murdochas ir dvi jo žmonos. Kompensacijos – 1,5 mlrd. eurų ir 1,4 mlrd. eurų.

Nuolatinis visų įmanomų pasaulio turtuolių sąrašų dalyvis R.Murdochas skyrėsi tris kartus. Brangiausiomis tapo skyrybos 2013-aisiais su trečiąja žmona Wendi Deng, kuriai teko 1,5 mlrd. eurų. Žiniasklaidos magnatui 100 mln. eurų pigiau kainavo išsiskyrimas su antrąja žmona Anna 1997-aisiais.

Billas ir Sue Grossai. Kompensacija – 1,1 mlrd. eurų.

Finansininko, investicinės bendrovės „Pimco“ įkūrėjo žmona prašymą skirtis padavė 2016 m. ir gavo solidžią kompensaciją. Į ją įėjo 30 mln. eurų vertės namas vandenyno pakrantėje Kalifornijoje ir Pablo Picasso paveikslas „Poilsis“, kurį moteris pardavė už 29 mln. eurų.

Parengta pagal „The New York Times“, „Lenta“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.