Bebaimio žurnalisto nužudymas sukrėtė valstybės pamatus ir apnuogino narkotikų mafijos voratinklį

Po brutalaus išpuolio prieš bebaimį Nyderlandų kriminalinių nusikaltimų reporterį Peterį R.de Vriesą daugelį šalies gyventojų kamuoja nerimas: ar narkotikų mafiją dar įmanoma kaip nors sustabdyti?

Prieš įtakingiausią kriminalinę grupuotę stojęs P.R.de Vriesas buvo nušautas. Nyderlandų visuomenė ragina politikus ryžtingiau kovoti su nusikalstamumu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Prieš įtakingiausią kriminalinę grupuotę stojęs P.R.de Vriesas buvo nušautas. Nyderlandų visuomenė ragina politikus ryžtingiau kovoti su nusikalstamumu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Nusikaltimo vietą – siaurą Amsterdamo gatvelę – žmonės nuklojo gėlių jūra.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Nusikaltimo vietą – siaurą Amsterdamo gatvelę – žmonės nuklojo gėlių jūra.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 19, 2021, 12:07 PM, atnaujinta Aug 19, 2021, 12:09 PM

Šūviais Amsterdame sunkiai sužeisto 64 metų žurnalisto gyvybės nepavyko išgelbėti.

Bet nacionaliniu didvyriu vadinamo P.R.de Vrieso atstovavimas mafijos nusikaltimų aukoms pelnė jam tūkstančių olandų pagarbą ir susižavėjimą.

P.R.de Vriesas liepos 6-osios vakare išėjo iš Amsterdamo centre įsikūrusios televizijos studijos – ten jis dalyvavo tiesioginėje laidoje.

Kai vyras pasuko link garažo, kur stovėjo jo automobilis, pasipylė šūviai. Į P.R.de Vriesą pataikė mažiausiai 5 kulkos, viena – į galvą.

Žurnalistas susmuko. Jis skubiai nugabentas į ligoninę, tačiau medikų pastangos buvo bevaisės.

Kokaino barono šešėlis

Pasikėsinimas į P.R.de Vriesą šokiravo Nyderlandus, turinčius atviros, liberalios šalies reputaciją – jokiu būdu ne tokios, kur žurnalistams tektų baimintis dėl savo gyvybės. Nusikaltimo vietą – siaurą Amsterdamo gatvelę – žmonės nuklojo gėlių jūra, padėjo P.R.de Vrieso mėgstamiausio futbolo klubo „Ajax“ marškinėlius. Šalia gulėjo viena jo knygų, ant kurios viršelio kažkas pritvirtino dalį kaspino su užrašu „Didvyris!“

Kriminalinių naujienų reporterio nužudymas laikomas išpuoliu ir prieš teisinę valstybę.

Įtariama, kad pasikėsinimas įvykdytas kokaino baronu vadinamo Ridouano Taghi užsakymu – žmogaus, kuris iš įstatymų šaiposi jau seniai.

Šis marokietiškų šaknų turintis olandas iškilo iki vieno svarbiausių šalies kontrabandininkų. Europolas jį buvo įtraukęs į ieškomiausių nusikaltėlių sąrašą.

Nuo 2019-ųjų gruodžio kalėjime sėdinčio R.Taghi suburtą nusikalstamą grupuotę pareigūnai apibūdina kaip gerai suteptą žudymo mašiną.

P.R.de Vriesas, remdamasis policijos informacija, 2019-aisiais savo „Twitter“ paskyroje parašė, kad pateko į R.Taghi juodąjį sąrašą.

Juodu tapo priešininkais pastarųjų metų garsiausioje Nyderlandų byloje: P.R.de Vriesas buvo pagrindinio liudytojo Nabilo B. patikėtinis, kai šis buvęs gaujos narys sutiko papasakoti apie R.Taghi nusikaltimus.

Narkotikų barono advokatai jau kitą dieną po nusikaltimo užginčijo, kad jų klientas susijęs su išpuoliu prieš P.R.de Vriesą: esą įtarimai neturi jokio faktinio pagrindo.

Tiesa, iki šiol nėra neginčijamų įrodymų, kad būtent R.Taghi užsakė žmogžudystę: bebaimis žurnalistas per savo karjerą buvo įgijęs daug priešų.

Apie tris įtariamuosius, tarp jų – spėjamąjį šaulį, kuriuos netrukus po išpuolio suėmė policija, mažai žinoma. Nenustatyta jokių jų aiškių ryšių su R.Taghi, bet kiti įkalčiai rodo kryptį narkotikų boso link.

Nuo to laiko, kai byloje prieš R.Taghi ėmė liudyti Nabilas B., nužudyti du šio buvusio nusikaltėlių bendrininko aplinkos žmonės: 2018-ųjų pavasarį nušautas Nabilo B. brolis, kitų metų rugsėjį – liudytojo advokatas Derkas Wiersumas.

Keršija visiems iš eilės

Kruvinas išpuolis prieš P.R.de Vriesą galėjo būti žinutė ir Nabilui B., ir kitiems, drįstantiems stoti prieš mafiją, – verčiau tylėkite.

„Išgirdau trenksmą ir tuoj pat atsisukau. Tolumoje mačiau sukniubusį vyrą.

Tik priėjęs arčiau pamačiau, jog tai P.R.de Vriesas, kuris dažnai pražingsniuodavęs pro mano restoraną. Jo veidas buvo pasruvęs krauju.

Vyras gulėjo ant žemės visiškai be gyvybės ženklų“, – sakė Basas Jansenas.

Iš tikrųjų vieno iš daugelio šios gatvės restoranų savininko pavardė ne Jansenas. Bet savo tikrosios tapatybės žiniasklaidoje jis nenori matyti.

B.Janseną kausto didelė baimė, kad žudikas ar bendrininkai galėtų imtis veiksmų prieš jį kaip nusikaltimo liudininką.

Grasinimų buvo sulaukęs ne tiktai P.R.de Vriesas, bet ir kiti žiniasklaidos atstovai, nušvietę R.Taghi kriminalinę veiklą.

2016-aisiais nušautas Martinas Kokas – praeityje pats kalėjęs už prekybą narkotikais ir nužudymą, vėliau tapęs tinklaraštininku ir rašęs apie organizuotą nusikalstamumą.

„Šis šuo turi užmigti“, – taip R.Taghi esą perdavęs užšifruotoje žinutėje.

2018 metų birželio mėnesį kažkas nukreipė krovininę mašiną į „De Telegraaf“ biuro pastatą – laikraštis daug rašė apie spėjamus R.Taghi narkotikų verslus.

Po P.R.de Vrieso nužudymo atvirai kalbėti sutiko tik keletas jo kolegų, bet ir tie neslėpė nerimaujantys ne tik dėl savo profesijos, bet ir gyvybės.

„Džiaugiuosi, kad šiuo metu nebesu kriminalinių naujienų reporteris. Visi bijo, – sakė visuomeninio transliuotojo WNL direktorius ir vyriausiasis redaktorius Bertas Huisjesas. – Mano namo langai iš neperšaunamo stiklo, už tai sumokėjo darbovietė.

Bet dabar vargu ar kuris nors leidinys gali tai sau leisti.“

Nedrįsta peržengti ribos

Yelle’as Tielemanas – vienas iš tų reporterių, su kuriuo B.Huisjesas nenorėtų pasikeisti vietomis. 32 metų aukštas, tvirto sudėjimo vyras dirba viename didžiausių Nyderlandų dienraščių „Algemeen Dagblad“.

Jis nuolat informuoja apie narkomafijos veiklą – neseniai paaiškėjo, kad būtent R.Taghi užsakė žmogžudystes, apie kurias Y.Tielemanas rašė nuo 2015-ųjų.

Anot reporterio, jis paleido šūvį teisinga linkme. Bet dabar ir Y.Tielemanas ėmėsi atsargumo priemonių: tik nedaugelis žino, kur jis gyvena.

P.R.de Vrieso nužudymas esąs ženklas visiems žurnalistams, kad nusikalstamos gaujos imsis ir kraštutinių priemonių.

„Neįtariau, kad tai bus taip pavojinga“, – sakė „Algemeen Dagblad“ reporteris.

Jis nenori atsisakyti kriminalinių naujienų žurnalisto darbo, bet, kaip pats sako, „nė viena istorija nėra verta tiek, kiek mano gyvenimas.“

Kitas anonimu norėjęs likti žurnalistas pasakojo, jog pasveria, kiek ir ką gali rašyti apie R.Taghi: viena perteklinė detalė gali kainuoti gyvybę. Narkotikų baronas kerštingas ir nepakenčia, kai apie jį blogai kalbama.

P.R.de Vriesas buvo atsidūręs pernelyg arti kriminalinio pasaulio.

„Jis kalbėjosi su visais, taip pat ir nusikaltėliais“, – sakė žurnalistas B.Huisjesas.

Į kolegų susirūpinimą, kad tapęs pagrindinio liudytojo Nabilo B. patikėtiniu jis peržengė ribą ir kelia sau pavojų, P.R.de Vriesas nekreipė dėmesio: „Kas negali susidoroti su grasinimais mirtimi, tegu geriau dirba moterų žurnale.“

Ragina veikti nedelsiant

Nyderlanduose narkotikų prekeivių gaujų galia didėja. Roterdamo ir Antverpeno uostai tapo didžiausiais narkotikų tranzito centrais – iš čia kvaišalai platinami po visą Europą.

Su narkotikais susijęs nusikalstamumas daro įtaką visam miestui. Restoranuose ir parduotuvėse plaunami pinigai, įplaukos investuojamos į nekilnojamąjį turtą.

„Dabar turime narkotikų valstybės savybių: mūsų ekonomika vis labiau priklausoma nuo blogų vaikinų pinigų“, – sako Nyderlandų policijos profsąjungos vadovas Janas Struijsas.

„Su narkotikais susijusio nusikalstamumo problema ilgai neatrodė aktuali“, – aiškina Marieke Liem, kuri Leideno universitete tyrinėja kriminalinio pasaulio žmogžudystes.

Jos duomenimis, kasmet Nyderlanduose nužudoma vidutiniškai 20 asmenų, susijusių su narkotikų prekyba.

„Paprastai aukomis tampa kurjeriai ar kokie nors tarpininkai.

Apie tokius žinome ir girdime mažai. P.R.de Vrieso atvejis – kitoks.

Gal politikai galiausiai pripažins, kad kovoje su nusikalstamumu privalu padaryti gerokai daugiau“, – sako M.Liem.

Garsėjo darbais

P.R.de Vriesas nušvietė daugybę kriminalinių nusikaltimų, tarp jų – 1983 m. įvykdytą alaus magnato Freddy Heinekeno pagrobimą.

Šios bylos motyvais P.R.de Vrieso parašytas romanas buvo ekranizuotas – 2015 m. pasirodė filmas „Pagrobti poną Heinekeną“.

Taip pat žurnalistas buvo įvertintas „Emmy“ apdovanojimu už 2005-aisiais sukurtą televizijos laidą apie Arubos saloje Karibuose mįslingai dingusią 18-metę iš JAV Natalee Holloway.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.