Geriausi draugai rytuose padėjo pamatus sąjunginei valstybei kurti

Kremliuje ketvirtadienį įvykęs Vladimiro Putino ir Aliaksandro Lukašenkos susitikimas parodė, kad Baltarusija galutinai tirpsta Rusijos glėbyje.

A.Lukašenka ir V.Putinas sutarė dėl glaudžios dviejų šalių integracijos.<br>Tass/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka ir V.Putinas sutarė dėl glaudžios dviejų šalių integracijos.<br>Tass/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka ir V.Putinas sutarė dėl glaudžios dviejų šalių integracijos.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka ir V.Putinas sutarė dėl glaudžios dviejų šalių integracijos.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 11, 2021, 7:09 PM

Rusijos prezidentas V.Putinas ir Baltarusijos vadovas A.Lukašenka pranešė suderinę visas 28 programas, skirtas sąjunginei valstybei sukurti.

Suderintos gairės dėl dviejų valstybių įstatymų ir mokesčių suvienijimo, bendro ūkio subjektų veiklos reguliavimo, bendrų finansų ir energetikos rinkų sukūrimo, bendros transporto erdvės ir bendros pramonės bei žemės ūkio politikos įgyvendinimo.

„Ir jei mums reikės dar glaudesnės integracijos – karinės, politinės, ekonominės, mes tai padarysime akimirksniu, kai tik pajusime mūsų žmonių Baltarusijoje ir Rusijoje pageidavimą“, – po jau penkto šiais metais vizito pas V.Putiną kalbėjo A.Lukašenka.

Šalys susitarė dėl tolesnių kreditų ekonominę krizę išgyvenančiai Baltarusijai.

„Bendra paskolų suma nuo šių metų rugsėjo iki 2022 m. pabaigos bus maždaug 630 milijonų dolerių (533 mln. eurų)“, – sakė V.Putinas.

Prezidentai aptarė ir bendras karines pratybas „Zapad 2021“.

„Šios pratybos nėra nukreiptos prieš nieką, bet jų surengimas logiškas tokiomis sąlygomis, kai kiti junginiai, pavyzdžiui, NATO, aktyviai didina savo karinį buvimą netoli sąjunginės valstybės ir Sutarties dėl kolektyvinio saugumo organizacijos (ODKB) erdvės sienų“, – aiškino V.Putinas.

Pagal 1992 m. pasirašytą sutartį, ODKB priklauso Rusija, Baltarusija, Kazachstanas, Armėnija, Kirgizija ir Tadžikistanas.

Susitikime kalbėta apie nelegalių migrantų situaciją Baltarusijos pasienyje su ES.

V.Putinas teigė: „Kolegos iš Vakarų ir kai kurių Europos šalių lyderiai ragina mane imtis bendrų veiksmų dėl Baltarusijos pasienyje su Lietuva ir Lenkija kilusios krizės ir prašo kaip nors paveikti.

Atsakymas labai paprastas: tai mūsų neliečia, tai ne mūsų siena, tai Baltarusijos siena ir Lietuvos bei Lenkijos sienos. Eikite kalbėtis su Baltarusijos valdžia, ko jūs su mumis kalbatės? Rusija čia niekuo dėta.“

A.Lukašenka dėkojo: „Europos Sąjunga ir kiti bando spręsti šią problemą, be kita ko, ir reikšdami kažkokias pretenzijas Rusijai, mano kolegai V.Putinui – jūs esą paveikite, paspauskite A.Lukašenką.

Esu dėkingas už jo poziciją: Baltarusija turi vadovybę, valdžią – prašom, kreipkitės, spręskite šią problemą ten.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.