Rusijos nusikaltimų statistika padėjo nupiešti tipinio blogiečio portretą – tikriausiai nenustebins

Rusijos vidaus reikalų ministerija paskelbė vidutinio statistinio šalies nusikaltėlio žodinį portretą. Pasiremta 450 tūkstančių žmonių, per pastarąjį pusmetį įkliuvusių dėl įvairių nusikaltimų, duomenimis.

Tipinis nusikaltėlis Rusijoje yra vidutinio amžiaus vyras ir Rusijos pilietis.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Tipinis nusikaltėlis Rusijoje yra vidutinio amžiaus vyras ir Rusijos pilietis.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Sep 19, 2021, 10:23 PM

Tipinis nusikaltėlis Rusijoje yra vyras (moterims tenka kas šešta neteisėta veika), Rusijos pilietis – užsieniečiai padaro vos apie 4 proc. nusikaltimų, daugiausia tai išeiviai iš Nepriklausomų valstybių sandraugos šalių.

Statistinio nusikaltėlio amžius artimesnis vidutiniam – per pastaruosius šešis mėnesius sulaikyta tik apie 30 tūkst. paauglių. Toks žmogus neturi nuolatinio darbo ir greičiausiai jau yra įgijęs nusikalstamos patirties.

Tai liudija skaičiai: iš per pusmetį įkliuvusių 446 tūkst. žmonių 64 proc. (285 tūkst.) neturi nuolatinio pajamų šaltinio, o 58 proc. (257 tūkst.) jau anksčiau buvo nusikaltę.

Be to, pagal žodinį portretą, kas trečias nusikaltimas padarytas esant neblaiviam.

Tiesa, Rusijos žiniasklaidoje toks statistinis portretas vadinamas labai apytiksliu, nes, socialinio projekto „Jeigu tiksliau“ duomenimis, realus Rusijoje įvykdomų nusikaltimų skaičius gali būti net 6 kartus didesnis, nei rodo oficiali statistika.

Tuo metu Federalinė bausmių vykdymo tarnyba (FSIN) informavo šalies gyventojus, kad šiais ir kitais metais iš įkalinimo vietų bus paleista 11 žmonių, anksčiau nuteistų mirties bausme už ypač pavojingus nusikaltimus.

Taip įvyks dėl 1997 m. Rusijoje įvesto aukščiausios bausmės moratoriumo, pagal kurį sušaudymas šiems žmonėms buvo pakeistas laisvės atėmimu iki 25 metų.

FSIN duomenimis, faktiškai visi šie asmenys, kuriems vis dėlto pavyks ištrūkti į laisvę, „padarė nusikaltimų piliečių gyvybei ir sveikatai iš chuliganiškų ar savanaudiškų paskatų“.

Taip pat pranešta, kad Rusijos ypatingojo režimo kolonijose dar yra 538 nuteistieji, kuriems mirties bausmė buvo pakeista įkalinimu iki gyvos galvos. Ar kuris nors iš jų atgaus laisvę už grotų praleidęs 25 metus, bus sprendžiama individualiai.

Kaip sako kriminalistikos ekspertai, teoriškai – tai įmanoma, jei komisija nustatys kokių nors lengvinamųjų aplinkybių, pavyzdžiui, nepagrįstą mirties bausmės skyrimą ar idealų elgesį būnant nelaisvėje.

Kokį pavojų visuomenei gali kelti tokie recidyvistai, parodė kraupus įvykis Sibire, mažame Chakasijos kaime Džirime.

Ten viename namų buvo rasti penkių žmonių kūnai su durtinėmis žaizdomis: 56 metų šeimininkės, jos 58 metų gyvenimo draugo ir pastarojo brolio dvynio, šeimininkės 19-mečio sūnaus ir aštuonmetės anūkės.

Žudiką beveik iškart sulaikė vietos vyrai. Jis pasirodė esąs to paties kaimo gyventojas 36 metų Fiodoras Panovas, šiemet vasarį paleistas po 18 metų įkalinimo. Tokia bausmė jam buvo skirta už tame pat Džirime įvykdytą dviejų moterų – motinos ir dukters – žmogžudystę.

Grįžęs į gimtinę F.Panovas užmezgė meilės ryšį su 30-mete Marina, dirbusia padavėja vietos kavinėje. Bet netrukus moteris pasakė daugiau nenorinti su juo susitikinėti.

Išgirdęs tai vyras atėjo į Marinos motinos namus ir nužudė penkis žmones. O tada paskambino savo mylimajai ir paaiškino, kad norėjo atkeršyti ir todėl išžudė jos šeimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.