Šešėlyje slypi milijardiniai sandoriai: kur turtą slepia pasaulio galingiausieji?

Šimtų pasaulio lyderių – politikų ir milijardierių – tamsūs sandoriai ir paslėptas turtas atsidūrė viešumoje, kai nutekėjo vienas didžiausių finansinių dokumentų kiekis.

Šimtų pasaulio lyderių – politikų ir milijardierių – tamsūs sandoriai ir paslėptas turtas atsidūrė viešumoje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Šimtų pasaulio lyderių – politikų ir milijardierių – tamsūs sandoriai ir paslėptas turtas atsidūrė viešumoje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Jordanijos karalius Abdullah II.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jordanijos karalius Abdullah II.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Manoma, kad V.Putino dukrą auginanti S.Krivonogich su juo nebebendrauja nuo 2010-ųjų.<br>„Twitter“ nuotr.
Manoma, kad V.Putino dukrą auginanti S.Krivonogich su juo nebebendrauja nuo 2010-ųjų.<br>„Twitter“ nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Pandora Papers“ suteikė prieigą prie 12 mln. dokumentų. Vieni jų rodo, kad šį namą Londono centre (nuotr. dešinėje) Azerbaidžano vadovas dovanojo sūnui.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
„Pandora Papers“ suteikė prieigą prie 12 mln. dokumentų. Vieni jų rodo, kad šį namą Londono centre (nuotr. dešinėje) Azerbaidžano vadovas dovanojo sūnui.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 9, 2021, 12:17 PM, atnaujinta Oct 9, 2021, 12:18 PM

Nauja dosjė apie veiklą lengvatinio apmokestinimo zonose pavadinta „Pandora Papers“.

Daugiau nei 650 žurnalistų, susibūrę į Tarptautinį tiriamosios žurnalistikos konsorciumą (ICIJ), išnagrinėjo milijonus dokumentų, kuriuose minimi trys dešimtys dabartinių ir buvusių valstybių vadovų bei daugiau negu 300 valdininkų.

Dokumentai, be kita ko, sieja Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną su slaptu turtu Monake ir nurodo, kad Čekijos premjeras Andrejus Babišas nedeklaravo lengvatinio apmokestinimo bendrovės, kurios vardu buvo įsigytas turtas Prancūzijos pietuose.

„Pandora Papers“ pratęsė pastarųjų septynerių metų tradiciją – per šį laikotarpį finansiniai dokumentai apie sandorius lengvatinių mokesčių zonose jau kelis kartus pateko į viešąją erdvę.

Garsiausi nutekinimai – „FinCen“, „Paradise Papers“, „Panama Papers „ ir „LuxLeaks“.

Naujas nutekinimas garantavo prieigą prie 12 milijonų dokumentų iš 14 įmonių, teikiančių finansines paslaugas šalyse, kuriose taikomi lengvatiniai apmokestinimo režimai, yra nekomplikuota finansinė atsiskaitomybė ir itin supaprastintos kompanijų registravimo ir likvidavimo procedūros.

Pateikti dokumentai iš bendrovių, veikiančių Britų Mergelių Salose, Kipre, Panamoje, Belize, Singapūre, Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir Šveicarijoje.

V.Putinas ir moteris

Dalis Rusijos prezidento V.Putino turto gali būti paslėpta Monake.

Ištyrę „Pandora Papers“ failus BBC žurnalistai rado ryšį tarp Svetlanos Krivonogich apartamentų Monake su įmone, aptarnavusia Rusijos oligarchus Genadijų Timčenką ir Piotrą Kolbiną. Visi trys minimi žmonės skirtingu metu buvo labai glaudžiai susiję su V.Putinu.

Prabangūs apartamentai Monake su vaizdu į įlanką priklauso S.Krivonogich ir buvo įsigyti 2003 metais už 3,6 mln. dolerių (3 mln. eurų).

Prieš metus Rusijos leidinys „Projekt“, nuo to laiko Kremliaus pripažintas nepageidaujama organizacija, pavadino iš Sankt Peterburgo kilusią S.Krivonogich V.Putino dukters motina.

„Projekt“ skelbė, jog 2003 metais gimusios merginos veido atpažinimo technologija pagrįsta nuotraukų analizė parodė, kad S.Krivonogich duktė labai panaši į V.Putiną.

Kremliaus spaudos atstovas Dmitrijus Peskovas neigė „Pandora Papers“ tyrimą: „Tai tik daugiausia nepagrįstų pareiškimų rinkinys.

Nematėme nieko, kas būtų susiję su paslėptu turtu V.Putinui. Neaišku, kaip šia informacija galima pasitikėti.“

S.Krivonogich reikalais Monake užsiėmė kompanija „Moores Rowland“.

Tarp bendrovės klientų buvo G.Timčenka ir dabar jau miręs P.Kolbinas.

Jiems abiem JAV skelbė sankcijas kaip V.Putino artimiausios aplinkos atstovams.

Paprašyti komentarų G.Timčenkos advokatai atsakė, kad jų klientas niekada nepažeidinėjo įstatymų.

„Moores Rowland“ teigė, kad jie labai atidžiai įvertina klientus ir visuomet laikosi nustatytų taisyklių, o komentuoti atskirų sandorių negali dėl konfidencialumo.

„Pandora Papers“ taip pat atskleidė, kad Rusijos Pirmojo televizijos kanalo vadovas Konstantinas Ernstas, buvęs atsakingas už 2014 metų Sočio žiemos olimpiados atidarymo ir uždarymo ceremonijas, gavo milijardo dolerių vertės nekilnojamojo turto privatizavimo sandorio Maskvoje dalį.

Berniukas įsigijo pastatą

Kai kurios „Pandora Papers“ šmėkščiojančios pavardės jau anksčiau buvo minimos įtariant korupciją, pinigų plovimą ir mokesčių slėpimą.

Vienu didžiausių atradimų tapo žinomų ir turtingų asmenų nekilnojamojo turto pirkimo Jungtinėje Karalystėje mastas per slaptas, tačiau visiškai teisėtas lengvatinio apmokestinimo schemas.

Dosjė yra informacijos apie tūkstančius šiam tikslui naudojamų įmonių.

Tai dar kartą pabrėžia, kad Didžiosios Britanijos valdžios institucijos taip ir neįvykdė daugybės pažadų sukurti nekilnojamojo turto savininkų iš lengvatinio apmokestinimo įmonių registrą, nepaisant visuomenės susirūpinimo, kad tokios investicijos gali būti neteisėtų pajamų plovimo priemonė.

Čia tik vienas pavyzdys: „Pandora Papers“ nurodo, kad Azerbaidžano lyderio Ilhamo Alijevo šeima Jungtinėje Karalystėje įsigijo 17 nekilnojamojo turto objektų, įskaitant 38 mln. eurų vertės biurų pastatą savo 11 metų sūnui Heidarui.

Šį brangiausiame Londono Meifeiro rajone esantį namą pirko įmonė „Mallnick Holdings“, nuo 2009 m. priklausanti Azerbaidžano lyderio šeimai. Po mėnesio nuosavybė buvo perregistruota jaunajam Heidarui.

Taip pat paaiškėjo, kad Alijevai 2018 metais už 66 mln. svarų sterlingų (77 mln. eurų) pardavė kitą netoliese esantį biurų pastatą britų monarchijos nuosavybę prižiūrinčiai „Crown Estate“.

Tai yra nekilnojamojo turto ir žemės imperija, vertinama dešimtimis milijardų svarų, kuri priklauso karalienei, tačiau valdoma siekiant naudos šalies piliečiams.

Šiuo sandoriu Alijevų šeima, atrodo, uždirbo daugiau negu 35 mln. eurų. Tuo metu „Crown Estate“ atstovai teigė, kad prieš pirkimą buvo atlikti visi teisės aktų nustatyti patikrinimai, o dabar tai daroma pakartotinai.

Karaliaus pirkiniai

„Pandora Papers“ dokumentai atskleidžia, kaip Jordanijos karalius Abdullah II Jungtinėje Karalystėje ir JAV slapta yra įsigijęs nekilnojamojo turto, verto 85 mln. eurų.

Per du valdymo dešimtmečius, kuriuos lydėjo kaltinimai autoritarizmu, karalius nusipirko 15 namų ir butų prabangiuose rajonuose Kalifornijos valstijoje ir Anglijoje.

Abdullah II teisininkai sako, kad karalius viską pirko iš savo asmeninių santaupų, kurias jis, be kita ko, leidžia ir Jordanijos piliečių reikmėms.

Turto įforminimą per lengvatinio apmokestinimo bendroves advokatai vadina įprasta praktika tarp turtingų žmonių, besirūpinančių savo saugumu ir privatumu.

Mini kitas garsenybes

Čekijos Parlamento rinkimų išvakarėse smūgio sulaukė šios šalies premjeras Andrejus Babišas, kuris yra vienas turtingiausių čekų, milijonus susikrovęs iš žemės ūkio ir chemijos verslų.

Iš nutekintų dokumentų aiškėja, kad A.Babišas per savo firmas lengvatinių mokesčių zonose įsigijo vynuogių ūkį ir vilų Pietų Prancūzijoje už maždaug 20 mln. eurų.

Buvęs Jungtinės Karalystės premjeras Tony Blairas, savo valdymo metu kritikuodavęs mokesčių įstatymų spragas, išvengė žyminio mokesčio už milijonų svarų vertės nekilnojamojo turto objektą Londone, kai su žmona Cherie įsigijo tą pastatą valdančią bendrovę, įkurtą lengvatinio apmokestinimo zonoje.

Su Pakistano ministru pirmininku Imranu Khanu glaudžius ryšius palaikantys asmenys, įskaitant keletą ministrų, kaip pranešama, slapta valdo bendroves ir fondus, per kuriuos sukasi milijonai dolerių.

Kenijos prezidentas Uhuru Kenyatta, nuolat agituojantis už kovą su korupcija ir finansų skaidrumą, įtariama, su keliais savo šeimos nariais slapta valdo ištisą lengvatinių mokesčių zonose veikiančių bendrovių tinklą.

„Pandora Papers“ dokumentuose kaip išvengę didesnių mokesčių figūruoja ir Kolumbijos popžvaigždė Shakira, vokietė supermanekenė Claudia Schiffer, legendinis Indijos kriketo žaidėjas Sachinas Tendulkaras.

Daugelis sandorių, kurie atsispindi „Pandora Papers“ dokumentuose, yra visiškai teisėti.

Tačiau, pasak ICIJ vadovo Ferguso Shielo, nutekėjimo mastas yra precedento neturintis ir aiškiai parodo, kokias paslaugas lengvatinių mokesčių bendrovės gali pasiūlyti tiems, kurie nori slėpti abejotinas pajamas ar išvengti mokesčių.

„Jie naudojasi tokiomis sąskaitomis, kad supirktų milijonų dolerių vertės nekilnojamąjį turtą kitose šalyse ir padarytų turtingesnius save ir savo šeimas paprastų piliečių sąskaita“, – sakė F.Shielas.

ICIJ įsitikinęs, kad šis tyrimas atvers Pandoros skrynią, – pagal tai ir sugalvotas pavadinimas „Pandora Papers“.

Parengta pagal  BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.