Paini istorija: vyrui nužudžius du kaimynus tauta tikisi, kad jis niekada nebus pagautas Tyliai sutariama, kas yra tikrasis kaltininkas

Ou Jinzhongas slapstosi jau ilgiau nei savaitę. 55-erių vyras iš kaimelio Kinijos pietinės Fudziano provincijoje yra ieškomas policijos dėl kaltinimų dviejų žmonių nužudymu ir dar trijų sužeidimu.

Visuomenė nenori išvysti vyro už grotų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Visuomenė nenori išvysti vyro už grotų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-18 21:33

Vietos valdžia siūlo piniginį atlygį už informaciją apie Ou Jinzhongo buvimo vietą arba mirtį.

Ši medžioklė įtraukė milijonus kinų – bet ne dėl to, kad žmonės nori išvysti vyrą už grotų. Atvirkščiai, dauguma neslėpdami viliasi, kad jis niekada nebus sučiuptas.

„Dėde, bėkite. Tikiuosi, jūs galėsite rasti laimę likusiame savo gyvenime“, – rašome komentare kiniškame socialiniame tinkle „Weibo“.

Per kraštus besiliejanti užuojauta ir palaikymas įtariamajam žmogžudyste yra labai neįprastas reiškinys Kinijoje, kur už tokius nusikaltimus baudžiama mirtimi.

Pasak pareigūnų, Ou Jinzhongas yra pagrindinis įtariamasis dėl nusikaltimo spalio 10 d. Vietos policija ir Pinghajaus apskrities valdžia neatskleidžia, koks ginklas buvo panaudotas ir aukų tapatybių.

Kinijos žiniasklaidoje rašoma, kad aukos buvo tos pačios šeimos keturios kartos, gyvenę Ou Jinzhongo kaimynystėje. Kaimo pareigūnas valstybiniam kanalui „Beijing News“ sakė, kad buvo nužudytas 70 metų vyras ir jo marti. To vyro žmona, 30-metis anūkas ir 10-metis proanūkis sužeisti.

Nors oficialios informacijos nėra pateikiama, iš Kinijos žiniasklaidos, kaimo gyventojų pasisakymų ir paties Ou Jinzhongo senų įrašų „Weibo“ tinkle galima susidaryti neoficialią įvykių, vedusių prie žmogžudystės, versiją.

Panašu, kad Ou Jinzhongas buvo paprastas žmogus, ilgus metus gyvenęs neviltyje dėl nekilnojamojo turto ginčo. Visuomenės palaikymą jis pelnė po to, kai buvo paviešinta informacija, kad vyras prieš tris dešimtmečius išgelbėjo skęstantį berniuką, o 2008-aisiais išlaisvino du įstrigusius delfinus.

Daug kas Ou Jinzhongo virsmą iš gelbėtojo į žudiką aiškino Kinijos vietos valdžios nuodėmėmis – pradedant piktnaudžiavimu pareigomis, baigiant neveiklumu. Kiti tai regi kaip bendresnę šalies teisės ir biurokratijos sistemų problemą, toliau gilėjančią dėl persekiojamos laisvos žiniasklaidos ir sulaužytos pilietinės visuomenės.

Atsiranda teigiančių, kad jei situacija nesikeis, panašios tragedijos kartosis ateityje.

Namas, kurio negalima statyti

Ou Jinzhongas su šeima – taip pat ir 89-erių motina – beveik penkerius metus neturėjo namų, rašoma Kinijos žiniasklaidoje. Šie žmonės buvo įsikūrę mažytėje lūšnelėje iš skardos lakštų pakrantės gyvenvietėje Putiano mieste.

Sprendžiant iš pasisakymų socialiniame tinkle, Ou Jinzhongui nuolat būdavo sukeliamos kliūtys statytis namą savo paties sklype dėl nesutarimų su kaimynu. Šią skaudžią problemą vyras ir siekė išspręsti. Bergždžiai.

Viskas prasidėjo 2017 m., kai Ou Jinzhongas nusprendė nugriauti nušiurusį namuką ir pasistatyti naują – taip jis pats rašė „Weibo“. Valdžia patvirtino jo prašymą, todėl jis lūšną nuvertė. Tačiau nebegalėjo pasistatyti naujo, nes kaimynas nuolat trukdė pradėti darbus.

Ou Jinzhongas ieškojo pagalbos policijoje, savivaldybėje, kreipėsi į šalies valdžią ir žiniasklaidą, bet problemos niekas nepadėjo išspręsti. Kaimo pareigūnas „Beijing News“ patvirtino ginčus dėl žemės, sakydamas, kad buvo bandyta kalbėtis, bet nesėkmingai.

Po metų metus trukusio konflikto paskutinis lašas kantrybės taurę perpildė spalio 10-ąją – Ou Jinzhongo lūšną dengusį skardos lakštą taifūnas nuplėšė ir nunešė jį į gretimą sklypą. Kai nelaimėlis nuėjo pasiimti skardos, susiginčijo su kaimynu. Situacija įgavo pagreitį.

Nėra aišku, ar įvykį stebėjo liudininkai, ir kokią sceną rado policininkai, atskubėję į įvykio vietą.

Kai internete pasklido Ou Jinzhongas trobelės nuotraukos, daugybė žmonių buvo šokiruoti skurdo.

Nuplėštas skardos lakštas apnuogino kreivą metalinį karkasą ir juodo plastiko apdangalą, kuris tikriausiai turėjo saugoti nuo vėjo. Lūšna stovi griuvėsių krūvoje. Vos už keliolikos metrų – kaimyno keturių aukštų namas.

Ou Jinzhongo ir jo devintąją dešimtį baigiančios motinos varganos gyvenimo sąlygos susilaukė užuojautos internete.

Vis dėlto visuotinę pykčio bangą sukėlė žinia apie vyro beviltiškus bandymus sulaukti pagalbos.

Interviu Uhano laikraščiui aukų giminaičiai dievagojosi, kad užpultieji nebuvo išnaudotojai ir neturėjo politinių ryšių.

Savo trobelėje Ou Jinzhongas laikė cigarečių pakelį, ant kurio buvo surašęs dešimtis telefono numerių – Komunistų partijos organizacijų, valdžios įstaigų, valstybinės žiniasklaidos kanalų ir įvairių karštųjų linijų.

„Normali visuomenė negalėtų įstumti savo paklusnaus piliečio į tokią neviltį, kad jis netgi ryžtųsi nusikalsti. Jei toks žmogus išbandė visus legalius būdus ir vis tiek negalėjo apginti savo teisių, aišku, kad jo kerštas sulauks visuomenės atjautos“, – svarstė vienas komentatorius tinkle „Weibo“.

Ou Jinzhongas savo nusivylimą ir neviltį detaliai aprašė savo „Weibo“ paskyroje, kurią susikūrė anksčiau šiais metais, norėdamas atkreipti visuomenės dėmesį į jo bėdą.

„Argi valdžia neturėtų saugoti paprastų žmonių? Kodėl turtingieji ir galingieji yra tokie arogantiški?“, – sausį rašė vyras.

Kitame įrašė jis teigė: „Taip buvo visada – sąžiningi žmonės žaidžia pagal taisykles, tačiau teisė niekada nestovi sąžiningųjų pusėje. Tikiuosi, kas nors gali man patarti, kur toliau kreiptis. Aš ėjau pas vietos ir provincijos valdžią, rašiau jiems laiškus, tačiau nesulaukiau jokio atsakymo. Maldauju, jūs visi padėkite man rasti būdą eiti toliau.“

Gegužę Ou Jinzhongas pasidalijo ekrano nuotrauka, kurioje buvo jo žinutė, siųsta vietos naujienų puslapiui „WeChat“ tinkle. Jis tikėjosi, kad žurnalistai parašys apie šią situaciją.

Kitame įraše jis uždėjo Putiano mero grotažymę, kad šis išvystų jo žinutę: „Sveiki, mere! Aš nesu labai išsilavinęs. Jei jūs tai matote, prašau, padėkite mums, ačiū!“

Dingęs ir ieškomas

Jokio oficialaus atsako Ou Jinzhongo taip ir nesulaukė – kol nepasipylė žinios apie spalio 10-ąją įvykdytas žmogžudystes.

Nuo tos dienos Ou Jinzhongas istorija švietė laikraščių antraštėse ir buvo pagrindinė diskusijų socialinėje žiniasklaidoje tema. Tūkstančiai pareigūnų vykdo ieško vyro kalnuose, kur jis paskutinį kartą buvo pastebėtas.

Pakelės saugumo kameros vaizdo įraše spalio 10 d. užfuksuotas Ou Jinzhongas žengia ilgais, sunkiais žingsniais, pečiai nuleisti. Tada jo aukšta ir liesa figūra dingsta už akmenų.

Po to, kai keli Ou Jinzhongo įrašai tapo vieša sensacija, spalio 12 d. jo „Weibo“ paskyra dingo. Apygardos valdžia išleido pareiškimą, kuriame žadėjo tirti kaltinimus vietos valdininkams dėl neveiklumo.

„Weibo“ platformoje grotažymė su Ou Jinzhongo vartotojo vardu toliau traukė sekėjus ir susilaukė daugiau, nei 7 milijonų peržiūrų. Bet spalio 13 d. dingo ir grotažymė.

Cenzūra toliau kurstė visuomenės pyktį. Daugybė žmonių kaltina valdžią dėl nesugebėjimo atsiliepti į Ou Jinzhongo prašymus.

Spalio 13 d. Pinghajaus apskrities valdžia socialiniame tinkle „WeChat“ paskelbė atlygį už pagalbą sugauti Ou Jinzhongas: 20 tūkst. juanių (apie 2.7 tūkst. eurų) už bet kokias žinias, kurios padėtų sulaikyti įtariamąjį arba 50 tūkst. juanių (apie 6.7 tūkst. eurų) už įrodymą, kad vyras negyvas.

Žinutė greitai susilaukė neigiamos reakcijos.

„Piniginis atlygis už lavoną yra didesnis, nei už gyvą žmogų – ar tai tikrai valdžios žinia?“, – rašoma išpopuliarėjusiame įraše.

„Taip yra todėl, kad negyvėlis nebegali šnekėti“, – rašoma daugiausiai teigiamų reakcijų susilaukusiame komentare.

Po kiek laiko žinutė apie užmokestį buvo pašalinta iš valdžios „WeChat“ paskyros.

„Neįmanoma amžinai slėptis“

Patyręs žmogaus teisių advokatas Liu Xiaoyuanas teigia, kad užuojauta Ou Jinzhongui jam nekelia nuostabos: „Visuomenė puikiai žino, kad jis griebėsi smurto ir visiškai nepalaiko žmogžudystės. Ne, žmonės pyksta dėl atsakingų institucijų sprendimo ignoruoti Ou prašymus ir neatlikti savo pareigos“.

Pasak L.Xiaoyuano, ginčai dėl žemės kaimiškose Kinijos vietovėse nėra retenybė. Ištisus dešimtmečius advokatas padeda ūkininkams apginti savo teises.

„Tai yra rimta pamoka vietos valdžios institucijoms: jei jos nekreips dėmesio į nesutarimus ir nuoskaudas, konfliktai gali lengvai eskaluotis, – kalbėjo teisininkas. – Ou atveju, jei nors viena valdžios įstaiga būtų įsikišusi, greičiausiai žmogus nebūtų pasukęs žmogžudystės keliu.“

Ou Jinzhongo medžioklei besitęsiant, kai kas ragino jį pasiduoti pačiam. Vienas tokių – vyras, kuris teigia esantis tas pats Ou Jinzhongo prieš 30 metų išgelbėtas skendęs berniukas.

„Be galo skaudu matyti, kas vyksta, – internete paskelbtame video įraše kalba šis vyras. – Man jis pasirodė geraširdis ir sąžiningas žmogus. Tikiuosi, jis sugebės grįžti ir pats pasiduoti policijai. Kalnuose išgyventi nėra lengva. Negalima slėptis amžinai.“

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.