Skandalingo politiko šydas: milijonai už parodymus ir mįslingomis aplinkybėmis mirusi liudytoja

Prašmatniu gyvenimu ir ekstravagantiškais poelgiais pasižymėjęs buvęs Italijos premjeras Silvio Berlusconi triumfuoja – jis išteisintas dar vienoje ilgai trukusioje byloje, kuri susijusi su skandalingais vakarėliais.

S.Berlusconi.<br>„Reuters“/SIPA/„Scanpix“ nuotr.
S.Berlusconi.<br>„Reuters“/SIPA/„Scanpix“ nuotr.
K.El.Mahroug<br>Reuters/Scanpix nuotr.
K.El.Mahroug<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Viena S.Berlusconi bylos liudininkė modelis I.Fadil, kuriai esą buvo pasiūlyti pinigai už tylą, 2018 m. mįslingomis aplinkybėmis mirė.<br>„ZUMAPress“/“Scanpix“ nuotr.
Viena S.Berlusconi bylos liudininkė modelis I.Fadil, kuriai esą buvo pasiūlyti pinigai už tylą, 2018 m. mįslingomis aplinkybėmis mirė.<br>„ZUMAPress“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Oct 30, 2021, 9:14 PM, atnaujinta Oct 31, 2021, 3:48 PM

Prokurorai kaltino Kavalieriumi vadinamą politiką, kad jis didžiulėmis sumomis papirko vakarėlių dalyvius siekdamas jam palankių parodymų, esą už uždarų durų nevyko jokių nepadorių dalykų.

S.Berlusconi teisininkai tikino, kad pokyliai, į kuriuos buvo kviečiami modeliai ir šokėjos, tebuvo elegantiškos vakarienės.

Nors kitus šios bylos, susijusios su melagingais liudijimais, epizodus vis dar nagrinėja Milano ir Romos teismai, politiko gynėjai tikisi, kad Toskanos miesto Sienos teismo sprendimas padės S.Berlusconi visiškai atsikratyti kaltinimų.

Bylų nagrinėjimas pastaruoju metu ypač strigo dėl politiko sveikatos problemų, kurios paaštrėjo, kai jis, rugsėjo pabaigoje atšventęs 85-ąjį gimtadienį, pernai užsikrėtė koronavirusu.

Išteisintas dėl papirkimo

Sienos teismas nusprendė, kad buvęs Italijos premjeras, šiuo metu einantis europarlamentaro pareigas, neužsiėmė korupcija ir nepapirko skandalinguose vakarėliuose grojusio pianisto Danilo Mariani.

Milano prokurorai S.Berlusconi kaltino sumokėjus atlikėjui maždaug 170 tūkst. eurų, kad duotų ekspremjerui palankius parodymus apie tai, kas vykdavo jo viloje per vadinamąsias elegantiškas vakarienes.

Visiškai išteisintas ir pats pianistas, kurį žemesnės instancijos teismas jau buvo lygtinai nuteisęs už melagingus parodymus.

S.Berlusconi advokatai sakė, kad politikas esąs labai patenkintas sprendimu ir jaučia palengvėjimą po ilgus metus trukusių teismų.

„Tai tiesiog puikus rezultatas, abu jie (D.Mariani ir S.Berlusconi. – Red.) visiškai išteisinti. Dėl to esame tikrai patenkinti, bet nenustebę.

Tai teisingas epilogas šio ilgo proceso, kuris jau turėjo būti nutrauktas gerokai anksčiau“, – sakė vienas iš politiko advokatų Enrico de Martino.

S.Berlusconi pergale teisme ypač džiaugėsi jo įkurtos partijos „Forza Italia“ („Pirmyn, Italija“) nariai ir kitų dešiniųjų koalicijai priklausančių partijų lyderiai.

„S.Berlusconi išteisintas Ruby byloje (šis pavadinimas siejamas su pagrindine bylos veikėja marokiete Karima El Mahroug, vadinamąja Ruby Rubacuori – Ruby Širdžių Vagilė. – Red.), nes faktas neegzistuoja. Tie, kurie jį pažįsta, niekada neabejojo jo nekaltumu. Tačiau kiek purvo teko perbristi, kol tiesa paaiškėjo“, – socialiniame tinkle pasidžiaugė buvęs Europos Parlamento vadovas, dabartinis partijos „Forza Italia“ lyderis Antonio Tajani.

Pasakojo apie vakarienes

Pianistas D.Mariani, teismui duodamas parodymus, liudijo, kad S.Berlusconi viloje Arkorės mieste vykę vakarėliai buvo visiškai padorūs.

Esą juose dalyvaudavo daug merginų, tačiau politikas kaip geras šeimininkas jas tik stebėdavo ir bendraudavo su atvykusiais svečiais.

„Nebuvo jokio fizinio kontakto tarp S.Berlusconi ir jo viešnių. Jis merginoms tik paspausdavo ranką“, – liudijo pokyliuose svečius linksminęs D.Mariani. Tiesa, jis pripažino, kad kai kurios viešnios vis dėlto šokdavo pabrėžtinai seksualiai ir provokuojamai.

„Vakarėliuose buvo vartojami alkoholiniai gėrimai, tačiau saikingai. Stipriausias gėrimas buvo šampanas“, – pasakojo pianistas ir pabrėžė, kad šiose elegantiškose vakarienėse nuolat budėdavo padavėjai ir barmenai.

Liudytojams buvo dosnus?

Kaltintojai tikino, kad šiuos parodymus pianistas davė gavęs iš S.Berlusconi nemenką sumą pinigų, ir prašė abiem kaltinamiesiems – tiek buvusiam Italijos premjerui, tiek muzikantui – skirti daugiau nei 4 metų laisvės atėmimo bausmes.

Tačiau teismas nusprendė, kad nusikaltimas nebuvo įvykdytas: esą D.Mariani davė klaidingus parodymus, bet tai darė ne dėl pinigų.

Nors vienų kaltinimų S.Berlusconi atsikratė, Milano teismas vis dar nagrinėja pagrindinę šios istorijos bylą, kurioje politikas kaltinimas mokėjęs pinigus ir vakarėliuose dalyvavusioms merginoms mainais už pasaldintus parodymus teismo salėje.

Kartu su ekspremjeru teisiami dar 28 asmenys, tarp jų – žurnalistas, senatorė ir jaunosios vakarėlių dalyvės.

Skaičiuojama, kad už melagingus parodymus jiems galėjo būti sumokėta 10 milijonų eurų.

Viena šios bylos liudytoja, modelis Imane Fadil, kuriai esą buvo pasiūlyta pinigų už tylą, 2018-aisiais mįslingomis aplinkybėmis mirė. Iš pradžių teigta, kad mergina buvo nunuodyta, tačiau ši versija vėliau paneigta.

Italijos žiniasklaida teigia, kad kai kurios vakarėlių dalyvės dabar sutinka pasakyti tiesą.

„Elegantiškos vakarienės? Tokie pasakymai kelia juoką, gal nebejuokaukime“, – pripažino viena vakarėlių viešnia.

Dar vieną panašią bylą nagrinėja Romos teismas.

Joje S.Berlusconi kaltinamas papirkęs 2010 metais keliuose vakarėliuose Arkorės viloje dalyvavusį dainininką, gerą savo draugą Mariano Apicellą.

Nurodoma, kad atlikėjas mainais už palankius parodymus gavo 157 tūkst. eurų.

Ne pirmas išteisinimas

S.Berlusconi teismų duris Ruby byloje tenka varstyti jau vienuolika metų.

Skandalingų vadinamųjų „bunga bunga“ vakarėlių istorija į viešumą iškilo 2010-aisiais, kai jauna marokietė K.El Mahroug, vadinamoji Ruby Rubacuori, buvo sulaikyta už vagystę, o tuometis Italijos premjeras S.Berlusconi asmeniškai ėmėsi rūpintis jos išlaisvinimu, esą mergina yra tuomečio Egipto prezidento Hosni Mubarako anūkė.

Vėliau paaiškėjo, kad dėmesiu gražioms moterims garsėjančio politiko rūpinimasis buvo neatsitiktinis.

Šokėja Ruby buvo dažna S.Berlusconi viloje Arkorės mieste vykusių vakarėlių viešnia – juose kartu su politiku linksminosi būriai gražių merginų.

Prokurorai tada „Kavalierių“ apkaltino, kad jis turėjo lytinių santykių su marokiete, kuri tada dar buvo nepilnametė.

2013-aisiais teismas S.Berlusconi skyrė 7 metų laisvės atėmimo bausmę, jam taip pat buvo uždrausta užimti politinius postus.

Bet aukštesnių instancijų teismų sprendimai politikui leido išvengti atsakomybės už seksą su nepilnamete šokėja.

Apeliacinis teismas 2014 m. buvusį Italijos premjerą visiškai išteisino, neva jis tuo metu nežinojo merginos amžiaus. Po metų išteisinamąjį nuosprendį patvirtino ir Aukščiausiasis teismas.

Vėliau Milano prokuratūra pradėjo dar du su šia istorija susijusius procesus: vadinamąją antrąją ir trečiąją Ruby bylą. Trečioji, kurioje S.Berlusconi kaltinamas papirkęs vakarėlių dalyvius, kad jie duotų jam palankius parodymus apie viloje vykusias elegantiškas vakarienes, buvo išskirstyta nagrinėti kelių Italijos regionų teismams.

Manoma, kad spalio pabaigoje Sienoje priimtas pirmasis išteisinamasis sprendimas gali lemti, jog S.Berlusconi bus pripažintas nekaltu ir Milane, ir Romoje.

Sušlubavo sveikata

Šių bylų nagrinėjimas pandemijos metu itin strigo, nes kaltinamasis S.Berlusconi dažnai skundėsi prasta sveikata, kuri ypač pablogėjo, kai 2020 m. rugsėjį jis užsikrėtė COVID-19.

Ekspremjeras kurį laiką buvo gydomas vienoje Milano ligoninių. Vėliau jis dar ne kartą kreipėsi į šalies gydymo įstaigas dėl širdies problemų.

Pats politikas bylą nagrinėjančių teisėjų prašė procesą laikinai sustabdyti, kol jo sveikata pagerės. Absoliutų poilsį S.Berlusconi rekomendavo ir medikai.

„Vasarą neabejotinai buvo pastebimas nedidelis sveikatos pagerėjimas. Tačiau pastaruoju metu būklę lėmė keletas svarbių veiksnių – ypač pasitaikantis prieširdžių virpėjimas – kurie kelia nerimą dėl sveikatos būklės stabilumo.

Medikai dėl to yra susirūpinę ir tai, žinoma, neišvengiamai turi pasekmių griežtam teisiniam procesui. S.Berlusconi vis dar reikia visiško poilsio, kad būtų išvengta prieširdžių virpėjimo pasikartojimo“, – sakė politiko advokatas Federico Cecconi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.