Skirtingas požiūris į karą kiršina rusų šeimas: dėl netikėjimo V. Putino propaganda, tėvai išsižada vaikų

Santykiai šeimose ir tarp geriausių draugų Rusijoje darosi nepaprastai įtempti, kai žmonių nuomonės apie Kremliaus pradėtą karą Ukrainoje nesutampa.

Daugumai rusų vienintelis informacijos šaltinis yra valstybiniai žiniasklaidos kanalai. Kremlius oficialiai uždraudė vartoti žodžius „karas“ ar „įsiveržimas“.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugumai rusų vienintelis informacijos šaltinis yra valstybiniai žiniasklaidos kanalai. Kremlius oficialiai uždraudė vartoti žodžius „karas“ ar „įsiveržimas“.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2022, 2:02 PM

Rusė Julija Polonskaja įsikūrusi Kanados mieste Toronte, bet nuo vasario 24-osios, kai prasidėjo Rusijos įsiveržimas į Ukrainą, Rusijoje gyvenanti jos motina su ja nebesikalba.

Kai 31 metų vertėja ir rašytoja įkėlė kelias žinutes į savo instagramo paskyrą, kuriose smerkė karą, jos motina išmetė dukrą iš savo draugų socialiniame tinkle.

Į J.Polonskajos skambučius ji nebeatsako.

Tik valstybinės žinios

J.Polonskaja – viena iš daugybės Kanados rusų, kurių nuomonė apie karą Ukrainoje gerokai skiriasi nuo artimųjų, kurie gyvena Rusijoje. Dėl to santykiai darosi įtempti.

Žmonės pasakoja, kad šeimos nariai, ypač vyresnės kartos, sunkiai pasitiki bet kokia nuomone, kuri skiriasi nuo skleidžiamos Rusijos valstybiniuose informacijos kanaluose.

Oficiozai tvirtina, kad ši „karinė operacija“ – Rusijos žurnalistams draudžiama agresiją vadinti karu ar įsiveržimu – buvo būtina, nes Vakarų pasaulis turi planą susilpninti Rusiją.

Kaip pasakojo J.Polonskaja, jos tėvas, nenorėdamas būti paveiktas melagienų, netiki jokia informacija, jei ji atkeliauja ne iš Rusijos valstybinės televizijos. Tačiau jie bent jau pasikalba telefonu.

Bet kaskart, kai dukra nusiunčia jam ištraukų iš Vakarų žiniasklaidos žinių, jos pasitinkamos skeptiškai, su įsitikinimu, kad medžiaga – sufabrikuota.

Dukrai sunku kalbėtis su tėvais, kurie tiki, kad meluoja Vakarų žiniasklaida, o ne Rusijos.

Sūnus blokavo motiną

Panašiai sekasi ir Edmontone gyvenančiai 47 metų Svetlanai Koškariovai, nes jos motina yra įsitikinusi, kad Vakarai nusitaikė į Rusiją.

Anot S.Koškariovos, ši supriešinanti retorika „Vakarai prieš Rusiją“ padeda Rusijos gyventojams neabejoti vietos televizijų skleidžiama žinia, esą rusams gresia pavojus.

Nors didžioji S.Koškariovos šeimos dalis gyvena už Rusijos ribų ir nepalaiko karo Ukrainoje, jos motina vis dar įsikūrusi Sibire ir tvirtai yra įsitikinusi, kad Rusijos kariai gelbėja Ukrainą.

„Tai yra šeimos tragedija“, – sakė S.Koškariova.

Jos brolis, gyvenantis Tailande, pats užblokavo savo motiną socialiniuose tinkluose, nes nebegalėjo matyti visos propagandos, kurią ji siuntė.

Tačiau S.Koškariova nenori kaltinti savo motinos, nes jos požiūris yra politinio klimato, kuriame ši gyvena, išdava.

Mokė didžiuotis galybe

Informacinių technologijų specialistas Dmitrijus Lytovas prisimena, kaip persikėlęs į Otavą prieš 11 metų apsilankė Kanados dienos šventėje ir pamatė, ką Rusija dalija savo paviljono lankytojams.

Korėjiečiai siūlė parašyti savo vardą korėjietiškais ženklais, turkai vaikams dovanojo žaislų, o rusai – militaristinius plakatus ir rusiškų kareiviškų kepurių kopijas.

Vyras pasakojo, kad gyvenant Rusijoje, o anksčiau Sovietų Sąjungoje, visiems buvo skiepijamas didžiulis pasididžiavimas šalies karine galybe.

Todėl, jo nuomone, ir dabar daugybė žmonių palaiko Rusijos prezidento Vladimiro Putino veiksmus Ukrainoje.

„Kiekviena tauta nori jausti pasididžiavimą, bet nežino, kuo gali didžiuotis.

Rusijos visuomenėje visi pavyzdžiai, kuo galima didžiuotis, yra susiję su karu, – kalbėjo Ukrainoje gimęs rusas D.Lysovas, giminių ir draugų turintis abiejose šalyse. – Žmonių niekas nemokė, kaip džiaugtis normaliu, ramiu gyvenimu.

Sovietai mokė žmones, kaip aukoti savo gyvenimą dėl valstybės.“

Viena priežasčių, kodėl D.Lytovo šeima palaiko V.Putino karinius veiksmus, yra įsitikinimas, kad Vakarų valstybės įspraudė Rusiją į kampą.

„Jie sako, kad kaltinti reikia ne Rusiją, o Vakarus, kurie išstūmė Rusiją iš pasaulinių rinkų ir pabandė sumenkinti jos galybę“, – sakė D.Lytovas.

Tačiau dauguma jo draugų yra prieš karą. Kaip sakė D.Lytovas, rusų bendruomenė Otavoje palaiko ukrainiečių bendruomenę.

„Galbūt kitur yra kitaip, tačiau man džiugu matyti palaikymą pas mus“, – sakė Kanados rusas D.Lytovas.

Parengta pagal „The Globe and Mail“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.