Turtuolių prieglobsčiu tapusioje šalyje – nemalonumai rusų piniguočiams

Prabangus gyvenimas, ištaigingi namai – Kipras jau seniai tapęs vieta, per kurią Rusijos turtuoliai bando įsitvirtinti Europos Sąjungos šalyse.

Limasolio gatvėse – virtinė parduotuvių, kurių klientai yra ant Viduržemio jūros kranto gyvenantys Kipro rusai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Limasolio gatvėse – virtinė parduotuvių, kurių klientai yra ant Viduržemio jūros kranto gyvenantys Kipro rusai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Tik 2020 m. Kipras nustojo dalyti pilietybę tiems, kurie šalyje įsigijo nekilnojamo turto už mažiausiai 2 mln. eurų. Iki tol pasas suteiktas 7000 žmonių.<br>„123rf.com“ nuotr.
Tik 2020 m. Kipras nustojo dalyti pilietybę tiems, kurie šalyje įsigijo nekilnojamo turto už mažiausiai 2 mln. eurų. Iki tol pasas suteiktas 7000 žmonių.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-04-30 17:20

5 milijonų eurų vertės namuose, pavadintose „Villa Elsina“, buvusi Rusijos manekenė Elsina Chairova atrodo nerūpestingai plūduriuodama baseine ant pripučiamojo vienaragio apsitempusi raudonu maudymosi kostiumėliu. Bet jos būstą Kipro mieste Limasolyje saugo ginkluotas sargybinis ir neperšaunami langai.

E.Chairova yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino bendražygio Rinato Chairovo duktė. 33 metų moteriai, kurios nuolatinė gyvenamoji vieta yra Jungtinėje Karalystėje, priklauso 25 proc. Kipro įmonės, valdančios milijardo eurų vertės anglių kasyklą Rusijoje.

Šios rusės gyvenimas parodo, kiek Rusijos pinigų yra užtvindę Europą, ypač Kiprą.

Vadina Limasolgradu

Vaikštinėjančius palmėmis apsodintomis Limasolio gatvėmis pasitinka virtinė parduotuvių, kurių klientai – ant Viduržemio jūros kranto gyvenantys Kipro rusai.

Dieviškus prabangius kailinius reklamuoja butikas „Furs-a-porter“, įsikūręs greta ikrų parduotuvės, o netoliese veikia rusiškas karaokės baras.

Nepaisant karštos saulės, išsipusčiusios vyresnio amžiaus moterys vaikšto su prabangiais kailiniais.

Daug ką pasako prie vienų durų kabantis rusiškas užrašas, siūlantis pagalbą „migracijos klausimais“.

Europos Komisija praėjusį mėnesį paragino Kiprą visam laikui nutraukti „auksinio paso“ programą ir dar kartą patikrinti savo naujuosius piliečius, kurie minimi ES sankcijų Rusijai sąraše.

Tik 2020 m. Kipras nustojo dalyti pilietybę tiems, kurie šalyje įsigijo nekilnojamojo turto mažiausiai už 2 mln. eurų.

Iki tol tokius „auksinius pasus“ gavo beveik 7000 žmonių, iš jų daugybė – Rusijos piliečiai.

Skaičiuojama, kad Kipre gyvena apie 50 tūkst. rusakalbių, dauguma jų – Limasolyje, kartais pravardžiuojamame Limasolgradu.

Dėl skyrybų – problemos

E.Chairovos tėvas R.Chairovas yra buvęs Tatarstano Respublikos finansų ministras ir Valstybės Dūmos narys, priklausantis Kremliaus partijai „Vieningoji Rusija“. Moters vyras, su kuriuo ji skiriasi, – Rusijoje gimęs deimantų prekiautojas 41 metų Dmitrijus Cvetkovas.

Vien Limasolyje ši pora turi nekilnojamojo turto, kurio vertė – apie 6 mln. eurų.

Be to, jie yra įsigiję 10 kambarių namą Anglijos Sario grafystėje ir ne vieną butą Londone.

D.Cvetkovas prekiavo „Graff“ deimantais Kipre iki konflikto su verslo partneriu 2017-aisiais. Du jo apsaugininkai turėjo licenciją laikyti ginklus, kad deimantai būtų gabenami saugiai.

Saugumo sumetimais pora savo bute įsistatė neperšaunamus langus ir prie įėjimo įrengė būdelę ginkluotiems sargybiniams.

Šiuo metu vyksta skambus skyrybų procesas Londono aukščiausiajame teisme.

Vienas D.Cvetkovo reikalavimų – kad nuo namų sienos būtų nuimtas užrašas „Villa Elsina“.

Bet žmonos vardas įrašytas „Stirakia Holdings“ pirkimo ir pardavimo sutartyje.

Tai yra Kipro įmonė, 2020 metais už 115 mln. eurų įsigijusi anglių kasyklą Rusijoje.

„The Times“ patikrino dokumentus: nurodyta, kad E.Chairovai priklauso 25 proc. bendrovės, kurios antrinis padalinys „Rusugolholding LLC“ nusipirko Kemerovo regione esančią Polosuchinskajos šachtą.

E.Chairova patvirtino su vyru sutarusi, kad ji dalyvaus sandoryje, tačiau slėpė jo vertę: „Konfidencialumo sumetimais negaliu atskleisti jokios papildomos informacijos.“

D.Cvetkovas pripažino, kad turėjo pasinaudoti savo žmonos pavarde, kitaip pirkimas nebūtų buvęs leistas, nes verslininkas yra Kremliaus priešų sąraše.

Tiek D.Cvetkovas, tiek E.Chairova turi ir Didžiosios Britanijos pilietybę.

D.Cvetkovas buvo įtrauktas į Rusijos vidaus reikalų ministerijos paskelbtą ieškomųjų sąrašą 2020-aisiais, po tyrimo apie milijonų eurų vertės sumas, susijusias su bepiločių skraidyklių užsakymais Rusijos kariuomenei. Verslininkas gynėsi nieko neleistino nepadaręs ir dėl visko kaltino Rusijos gangsterius.

„Auksiniai pasai“ – rusams

E.Chairova ir D.Cvetkovas 2016 metais gavo Kipro pasus, kai įsigijo „Villa Elsina“.

Pranešama, kad E.Chairovos pavardė yra tarp žmonių, iš kurių salos vyriausybė gali atimti pilietybę. Rusė teigė apie tai nieko nežinanti: „Tai gandai.“

Nuo 2007 iki 2020 metų Kipras daug kartų laužė savo paties įstatymus ir be tinkamos patikros suteikė pilietybę beveik 7000 žmonių.

Kaip sakė korupcijos tyrimais užsiimančios organizacijos „Transparency International“ atstovė Maira Martini, rusai siekia gauti Kipro pilietybę bijodami, kad gimtinėje iš jų nuosavybė gali bet kada būti atimta ar pritaikytos sankcijos.

„Rusams daug paprasčiau judėti Europos Sąjungoje su Kipro pasu.

Perkant nekilnojamąjį turtą ar atidarant banko sąskaitas rusiškas pasas gali kelti įtarimų. Be to, atsiradus problemų Rusijoje gerokai lengviau būti kitoje šalyje“, – sakė M.Martini.

2020-aisiais nutekinti dokumentai, žinomi kaip „Cyprus Papers“, kuriuose nurodyta, kad vos per dvejus metus apie tūkstantį rusų „nusipirko“ Kipro pasus.

Naujienų kanalas „Al Jazeera“ parodė pasauliui, kad beveik pusė visų, kurie kreipėsi dėl „auksinio paso“, buvo Rusijos piliečiai. Tarp jų – šalies politikos ir verslo elitas. Pavyzdžiui, devyni oligarchai, kurių kiekvieno turto vertė viršija 700 mln. eurų.

Gavę Kipro pilietybę jie galėjo lengvai keliauti, dirbti ir naudotis bankais visoje ES.

Laikė milijardus eurų

Kipras aktyviai vykdė „pilietybės už investicijas“ schemą bandydamas gelbėti savo ekonomiką 2013-aisiais, kai šalyje griuvo bankai.

Į „auksinio paso“ schemas buvo įtraukti šalies finansų įmonių ir teisinis sektoriai. BBC tyrimas 2013-aisiais parodė, kad iš visų Kipre esančių banko sąskaitų net trečdalio šaknys – Rusijoje.

Reitingų agentūra „Moody’s“ nustatė, kad Kipro bankuose buvo laikoma apie 25 mlrd. eurų iš Rusijos.

2017-aisiais net amerikiečių Federalinis tyrimų biuras susidomėjo, kaip Kipro bankai vykdo klientų patikrinimą, ir kreipėsi į vietos pareigūnus finansinių duomenų apie FBME – nebeveikiantį banką, kuriuo naudodavosi turtingi, politinių ryšių turintys rusai. Juos JAV įtarinėjo pinigų plovimu.

Ne paslaptis, kad Kipre veikia daugybė teisininkų kontorų, kurios savo klientams iš Rusijos yra sukūrusios visą tinklą slaptų įmonių ir taip nuslepia jų verslus nuo viešumos.

Turistų srautai išseko

Didžiulis tiriamosios žurnalistikos projektas „Pandora Papers“, nagrinėjęs pasaulio lyderių veiklą lengvatinių mokesčių zonose, nurodė, kad daugiau nei trečdalis kompanijų, kurioms atstovavo Kipro teisininkų kontora „Demetrios A.Demetriades“, priklausė rusams.

Tarp klientų – ir Rusijos valdžios pareigūnai, ir kaltinamieji sukčiavimu, ir sankcijų sulaukę verslininkai iš Rusijos bei kitų buvusios Sovietų Sąjungos respublikų.

Kipro rusiškos žiniasklaidos grupės vadovas ir verslo analitikas Kostas Falekkos sakė, kad karo Ukrainoje poveikis Kiprui bus milžiniškas.

Dėl sankcijų daug Rusijos bendrovių jau nutraukė veiklą, taip pat skaičiuojami nuostoliai, kuriuos patirs turizmo sektorius, netekęs keliautojų iš Rusijos ir Ukrainos.

„Nors ir atsirado padidėjęs poreikis iš Rusijos ir Ukrainos persikelti į Kiprą, turizmo tai neatstos – kasmet iš tų šalių apsilankydavo apie milijoną žmonių“, – teigė K.Falekkos.

Parengta pagal „The Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.