Pabėgėliai iš Ukrainos apstulbo: atsidūrė britų milijardieriaus ir jo mylimosios lietuvės dvare

Į Didžiąją Britaniją nuo karo pabėgusi ukrainietė su sūnumi tik atsidūrusi 11 hektarų aprėpiančio dvaro valdose sužinojo, kad juos priėmė milijardierius Johnas Caudwellas su mylimąja iš Lietuvos Modesta Vžesniauskaite.

Britas milijardierius J.Caudwellas su mylimąja M.Vžesniauskaite viename savo namų priglaudė ukrainietę moterį su sūnumi.<br>T.Bauro nuotr.
Britas milijardierius J.Caudwellas su mylimąja M.Vžesniauskaite viename savo namų priglaudė ukrainietę moterį su sūnumi.<br>T.Bauro nuotr.
Britas milijardierius J.Caudwellas su mylimąja M.Vžesniauskaite viename savo namų priglaudė ukrainietę moterį su sūnumi.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Britas milijardierius J.Caudwellas su mylimąja M.Vžesniauskaite viename savo namų priglaudė ukrainietę moterį su sūnumi.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 22, 2022, 11:27 AM

Iryna ir jos keturmetis sūnus Davidas Didžiąją Britaniją pasiekė praėjusį mėnesį.

Po kiek laiko važiuodami traukiniu į savo naujuosius namus jie neturėjo jokio supratimo, kaip tie namai atrodys.

Vakarų Ukrainoje esantį Lvovo regioną motina ir sūnus paliko antrąją karo dieną.

Atvykę į Didžiąją Britaniją juodu apsistojo nedideliame jų pažįstamos ukrainietės būste Romforde, Esekse. Ten Iryna gavo vyro, vardu Johnas Caudwellas, kontaktus.

37-erių ukrainietė niekada nebuvo girdėjusi apie šį mobiliųjų telefonų prekybos magnatą, todėl nežinojo, kad su sūnumi apsistos verslininkui priklausančiame karalienės Elžbietos I laikus menančiame dvare.

Šis apie 12 milijonų eurų vertės dvaras yra Stafordšyre, jo valdose taip pat yra teniso aikštelė ir baseinas.

Atvykusi buvo apstulbinta

„Aš nežinojau, kur mes važiuojame, – pasakojo Iryna. – Kai atvykome prie namo, išlipau iš automobilio ir buvau visiškai šokiruota.“

Šiame dvare 69 metų J.Caudwellas gyvena su savo mylimąja 38-erių lietuve, buvusia olimpiete dviratininke M.Vžesniauskaite, jos 10 metų sūnumi Leonardo ir poros 14-os mėnesių sūnumi Williamu.

Atvykusią pabėgėlių šeimą jie pasitiko su pačių pagaminta vakariene – kepsniu su bulvytėmis.

„Čia labai gražu. Net jeigu per gyvenimą ir pamatai įvairiausių vietų, man dar neteko išvysti nieko panašaus.

Pagalvojau: „O Dieve, tai tikrai vyksta. Negaliu patikėti!“ – kalbėjo Iryna. – Ukrainoje gyvenome visiškai įprastą gyvenimą. Vis dar atrodo, kad tai – netikra.“

Iryna, kuri Ukrainoje turėjo internetinį vaikiškų knygų verslą, tiktai kitą rytą sužinojo, kas yra J.Caudwellas.

Jos draugai atsiuntė moteriai straipsnį apie verslininko pagalbą karo pabėgėliams.

Sprendimas – po pokalbio

Praėjus parai nuo karo pradžios Irynos vyras maldavo, kad ji su sūnumi paliktų Ukrainą.

Motina su vaiku nuvažiavo iki Lenkijos pasienio, kur eilėje praleido 49 valandas.

Kirtę sieną jie pasuko į Varšuvą. Praėjus savaitei moteris gavo du lėktuvo bilietus į Didžiąją Britaniją po to, kai ten gyvenanti jos draugė, taip pat ukrainietė, sutiko juos trumpam priglausti Romforde.

Tačiau į šią šalį pradedant plūsti ją priėmusios moters giminaičiams vietos ėmė trūkti. Apie jų situaciją sužinojo vienas M.Vžesniauskaitės pažįstamas, jis ir patarė susisiekti su J.Caudwellu.

Tuo metu magnatas planavo į vieną dvaro namų perkraustyti savo tvarkytoją, tačiau praėjus vos 10 minučių po jo nuotolinio pokalbio su Iryna ir Davidu per „Zoom“ šeimininkas nusprendė šią vietą pasiūlyti jiems.

J.Caudwellas teigia, kad prasidėjus karui pasijuto tiesiog privalantis ką nors daryti: „Visiškai aišku, kad Vladimiras Putinas yra genocidą vykdantis maniakas. Jaučiu, kad mes turime atlikti savo pareigą, ypač tokie turtingi žmonės kaip aš.“

J.Caudwellas ir M.Vžesniauskaitė nuotolinio pokalbio metu akivaizdžiai matė, kad Iryna buvo „sunerimusi ir desperatiškai ieškojo gyvenamosios vietos“.

„Pasakėme: „Tai atvykite pas mus dabar.“

Sumokėjome už bilietus, pasirūpinome, kad ji su sūnumi įsėstų į tinkamą traukinį, pasiėmėme ją iš stoties ir ji pas mus atsikraustė dar tą patį vakarą, – pasakojo J.Caudwellas. – Ji labai daug verkė. Ten likę jos artimieji, kurie yra pavojuje. Tai Irynai sukėlė milžinišką traumą. Mes jautėme jos skausmą.“

Sunkūs pirmieji žingsniai

Iryna ir Davidas į Didžiąją Britaniją atvyko su turistinėmis vizomis dar prieš prasidedant programai „Homes for Ukraine“ („Namai Ukrainai“), kuri suteikia leidimą gyventi šalyje.

J.Caudwello komanda dabar bando įtraukti pabėgėlius į šią programą, tačiau pastangos, pasak jų, primena „siaubingai sudėtingą košmarą“.

Iryna negali gauti sveikatos draudimo ar bedarbio pašalpos, tad yra visiškai priklausoma nuo verslininko.

„Ji įstrigusi. Gauna šiek tiek pinigų iš savo vyro, tačiau mes jai vis tiek padedame ir rūpinamės, kad viskas būtų gerai“, – pasakojo milijardierius.

J.Caudwellas 1987 metais įkūrė mobiliųjų telefonų parduotuvių tinklą „Phones4u“, kurį 2006 metais pardavė už 1,5 mlrd. svarų sterlingų.

Šiuo metu jis daugiausia laiko skiria labdarai: yra įkūręs neįgalius vaikus remiančią organizaciją „Caudwell Children“.

Bendra verslininko turto vertė siekia 1,56 mlrd. svarų sterlingų (1,83 mlrd. eurų).

Erzina biurokratizmas

Iryna šiek tiek pakeitė savo naujojo būsto vidų.

Moteris pasakojo, kad tai padėjo jai nurimti ir prisitaikyti prie tokios prabangios aplinkos: „Mes jaudinomės, nežinojome, ką daryti. Nesustodama dažiau sienas, kartais darbus baigdavau tik vidurnaktį.“

Nors didžiąją pastarųjų šešių savaičių dalį J.Caudwellas praleido užsienyje, Iryna užmezgė artimą ryšį su M.Vžesniauskaite, kuri pati atsimena ją sukrėtusį Sovietų Sąjungos bandymą okupuoti Lietuvą 1991 metais.

Moterys kartu eina pasivaikščioti ir žaidžia tenisą. Davidui ypač patinka dvare esantis baseinas.

M.Vžesniauskaitė sakė: „Pakviečiu ją kartu pasivaikščioti po valdas, mes šnekamės, o vaikai žaidžia. Žinoma, ji labai nusiminusi, aš jaučiu tą liūdesį.“

Buvusi sportininkė padėjo Davidui gauti nemokamą vietą vienoje privačioje mokykloje.

J.Caudwello pagalbininkai taip pat stengiasi į Didžiąją Britaniją atvežti dar vieną ukrainietę ir jos senyvo amžiaus motiną, jos taip pat apsistotų name su Iryna. Bet šios moterys dabar įstrigusios Rumunijoje.

Verslininkas teigė: „Noriu paprašyti į mūsų šalį įleisti kuo daugiau ukrainiečių ir kaip įmanoma labiau paspartinti patikros procesą. Taip galėsime suteikti šiems žmonėms namus.

Gaišimas mane erzina. Man atrodo, kad čia yra tiek daug biurokratijos, ir niekas nededa į tai pakankamai pastangų.

Manau, kad mūsų vyriausybei trūksta entuziazmo. Atrodo, kad jie į tai įsitraukė per nenorą.

Suprantu, kad jie turi tam tikrą atskaitomybę, bet visa tai per daug biurokratiška.“

J.Caudwellas pridūrė: „Vyriausybės retorika ir karinė parama Ukrainai yra nuostabi. Tačiau norėčiau, kad jie labiau įsitrauktų ir į „Homes for Ukraine“ programą.“

Tačiau prabangi aplinka Irynos neguodžia, ypač kai ji kas vakarą žiūri sukrečiančias naujienas iš Ukrainos.

„Suprantu, kad viskas labai gražu, bet liūdna būti čia, kai Ukrainoje vyksta tokie dalykai, – sakė moteris. – Nerimaujame dėl ateities. Norėčiau pamatyti save po trijų mėnesių, kad galėčiau žinoti, kas mūsų laukia. Tačiau dabar neįmanoma nieko planuoti.

Atrodo, tarsi gyvenimas sustojo. Tu lauki, bet nežinai ko. Tai kelia labai daug streso.“

Ukrainiečių maršrutas – ir į Lietuvą

Lietuvoje iš viso registruota 52,7 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos. Per praėjusią savaitę jų atvyko 1,3 tūkst.

Daugiau nei trečdalis – 19,5 tūkst. visų atvykusių ukrainiečių registruota Vilniuje, 9,1 tūkst. – Kaune, beveik 7,6 tūkst. – Klaipėdoje, 5,5 tūkst. – Alytuje, per 3,9 tūkst. – Šiauliuose, 1,9 tūkst. – Marijampolėje, beveik 1,5 tūkst. – Panevėžyje. Daugiau nei tūkstantis migrantų registruota Tauragėje, beveik 900 – Telšiuose, daugiau nei 800 – Utenoje.

5,6 tūkst. į Lietuvą atvykusių karo pabėgėlių yra vaikai iki 6 metų, beveik 15,6 tūkst. – nuo 6 iki 18 metų, per 2,4 tūkst. žmonių – vyresni nei 65-erių.

Pagal pačių atvykstančiųjų nurodytas profesijas, didžiausią Ukrainos pabėgėlių dalį sudarė prekybos ir sveikatos sričių specialistai (atitinkamai 2251 ir 2075, vadybininkai (2049), ekonomistai (1922), kulinarijos (1888), apskaitos (1661) specialistai, inžinieriai (1563), statybininkai (1434), mokytojai (1280), mokslo darbuotojai (1160).

Jungtinių Tautų duomenimis, nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios iš šalies išvyko daugiau nei 6 mln. žmonių, dar daugiau nei 8 mln. asmenų buvo priversti palikti savo namus, bet liko Ukrainoje.

Parengta pagal „The Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.