Raumenų kalno valgiaraštyje – ir galvijų kepenys, ir sėklidės

Jeigu iš minkštablauzdžio šių dienų vyruko nori tapti stipriu alfa vyru, būtina valgyti žalias kepenis. Skamba keistai, bet vienas amerikietis sukūrė visą industriją, kurios esmė – laukinis maitinimosi būdas ir gyvenimas, primenantis pirmykščio žmogaus gyvenimą.

Amerikietis B.Johnsonas, išgarsėjęs kaip Kepenų Karalius, propaguoja pirmykščių žmonių gyvenimo būdą ir visiems demonstruoja nepaprastą savo jėgą.<br>„Instagram“ nuotr., lrytas.lt koliažas.
Amerikietis B.Johnsonas, išgarsėjęs kaip Kepenų Karalius, propaguoja pirmykščių žmonių gyvenimo būdą ir visiems demonstruoja nepaprastą savo jėgą.<br>„Instagram“ nuotr., lrytas.lt koliažas.
Kepenų Karalius siūlo gyventi taip, kaip gyveno pirmykščiai žmonės. Todėl jis sūkurinę vonią pavertė ledinio vandens kubilu ir jame maudosi.<br>„Instagram“ nuotr., lrytas.lt koliažas.
Kepenų Karalius siūlo gyventi taip, kaip gyveno pirmykščiai žmonės. Todėl jis sūkurinę vonią pavertė ledinio vandens kubilu ir jame maudosi.<br>„Instagram“ nuotr., lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 19, 2022, 4:31 PM

Kepenų Karaliumi („The Liver King“) vadinamas vyras sako, kad kažkur spintoje turi marškinėlių, bet jo valdose Teksase jų niekur nematyti.

Šis 45 metų barzdotas galiūnas vaikšto tik su šortais, jo raumenys ir gyslos blizga saulėje.

Kam reikia marškinėlių, jei jie tik slėptų Kepenų Karaliaus povyzą ir įsitikinimą, kad šiuolaikinis pasaulis vyrus nesąmoningai pavertė minkštais, o vienintelis būdas atvirsti – gyventi, kaip gyveno mūsų ankstyviausieji, stipriausieji protėviai?

Kaip to pasiekti? Laikytis Kepenų Karaliaus „pirmykščių principų“ (miegas, valgis, judėjimas, saugumas, šaltis, saulė, kova, ryšys), žvėriškai sunkiai treniruotis ir, svarbiausia, valgyti daugiau žalių kepenų.

Kaip rašoma jo interneto svetainėje, šią maistingą mėsą renkasi „liūtai, didieji baltieji rykliai ir kiti laukiniai alfa organizmai“.

Pradėti siūlo nuo mažiau

Beveik 2 mln. sekėjų „TikTok“ ir dar tiek „Instagram“ tinkle netekę žado stebi, kaip šis nuomonės formuotojas, tik pase vadinamas Brianu Johnsonu, maudosi ledo voniose, tampo daugiau nei 70 kg svarmenis vien dantimis ir su savo kūnu daro tokius dalykus, kurie tarptautiniuose žmogaus teisių aktuose būtų uždrausti.

Visuose klipuose jo raumenys spokso į tave lyg teisiančiu žvilgsniu, kodėl tu apgailėtinai skaitinėji žinutes telefone, užuot daręs atsispaudimus ir šuoliukus vidury sausakimšo Niujorko metro kaip Kepenų Karalius.

Jo pilvo presas yra atkaklaus darbo liudijimas, jo krūtinės raumenys – smerkimas už simuliavimą.

Kepenų Karalius sako, kad kasdien suvalgo apie pusę kilogramo žalių kepenų. Toks kiekis daugumai organų valgymo naujokų būtų „gerokai per daug“.

Jis pataria pradėti nuo mažiau nei 100 gramų dukart per savaitę.

Tačiau Kepenų Karaliaus kūnas susitvarko su beprotišku folio rūgšties, geležies ir vitaminų A ir B kiekiu. Kaip pats rašė savo svetainėje, jis moksliškai pagrindžia tai, ką daro: „Nesu ligoninė, nesu gydytojas, tai nėra medicininis patarimas. Bet aš turiu biochemijos mokslo laipsnį.“

Valgo ir kitus organus

Kepenų Karalius toli gražu nėra vienintelis viešas asmuo, nuolat apgailestaujantis dėl susilpnėjusio Amerikos vyriškumo, tačiau jis tai daro naudodamas žaliausius gyvūnų vidurius. O jo žinutę, atrodo, daug kas išgirdo. Ar bent jau išsišokantį turinį.

Jis pritraukė ne tiktai milijonus sekėjų socialiniuose tinkluose, bet ir garsenybių dėmesį.

Vieni prašė patarimų, kokį kraują pirkti, kiti aikčiojo pamatę jį Niujorke, o garsusis amerikiečių tinklalaidininkas Joe Roganas pareiškė, kad visas kepenų valgymo propagavimas yra „triukas“: „Jo užpakalis pilnas steroidų, štai ką teturi tas vyrukas.“

„Aš tų dalykų neliečiu“, – tikino Kepenų Karalius.

Jis šventai įsitikinęs savo produktų nauda. Jis dalijasi savo išmintimi, pavyzdžiui: „Kam valgyti daržoves, kai gali valgyti sėklides?“

Iš tiesų, nors kepenys visada bus pirmoji jo meilė, Kepenų Karalius apdainuoja ir kitus dažnai ignoruojamus gyvūnų organus. Pavyzdžiui, kaulų čiulpus, liežuvį ir sėklides. Kito gyvūno sėklidžių valgymas turėtų sustiprinti savąsias.

„Daržovės neturi žaliavos, kurios reikia pagaminti sveiką sėklidžių porą, – aiškino Kepenų Karalius. – Kitos sėklidės turi viską, ko reikia, kad tavosios būtų palaikomos ir sustiprintos.“

Miega ant lentų

Jo vila yra kone 800 kv. m ploto ir stūkso prie nedidelio ežero apsupta kitų milžiniškų namų. Bet buveinė labiau primena karinį centrą, o ne priemiesčio idilę.

Čia galima pradėti pasiutusią kovą prieš pasyvumo, perdirbto maisto ir perteklinių kūno riebalų blogį. Teritorijoje patruliuoja 4 didžiuliai dobermanai. Greta baseino stovinti sūkurinė vonia paversta 2 laipsnių ledo vonia.

Svetainė virto ringu su storais mėlynais imtynių kilimais, kur Kepenų Karaliaus sūnūs mokosi bokso. Prie įėjimo sukrauta dvidešimties kirvių krūva. Namuose nėra čiužinių, nes šeima miega ant kietų medinių lentjuosčių, kad kuo tiksliau atkartotų pirmtakų miego sąlygas.

Vešlus kiemas skirtas mąsliems ankstyvo ryto pasivaikščiojimams basomis, o retkarčiais – psichodelinių grybų paveiktoms „kelionėms“.

Jo darbo kambarys apkaltas medinėmis lentelėmis, o jos apkabinėtos gyvūnų kailiais, ietimis ir kirviais.

Ten stovi ir žiedinis šviestuvas, reikalingas filmuotis socialinių tinklų vaizdo klipams.

Savo tikrąjį vardą amerikietis vos bepamena. Kaip sako pats, „Kepenų Karalius atplėšė narvo duris ir suėdė Brianą Johnsoną“.

„Kartą Niujorke kažkoks vyrukas sako: „Dieve brangus, juk tai Brianas Johnsonas!“ O aš galvoju – kas, po velnių, yra tas Brianas Johnsonas?“ – pasakojo Kepenų Karalius.

Pastumdėlį pakeitė sportas

Esmė ta, kad B.Johnsonas buvo silpnas ir liūdnas.

Jo tėvas mirė dar jaunas, sūnus net nespėjo jo gerai pažinti. San Antonijuje jis gyveno su savo mama. Mažas susitraukęs vaikas, kurį mokykloje buvo lengva pastumti.

Dabar, apsuptas žvėrių kailių ir savo storo apsauginio raumenų sluoksnio, Kepenų Karalius prisiminė keletą gėdingų Briano gyvenimo momentų. Kartą šeštoje klasėje vaikinas vardu Felixas į jo ranką atsikrenkštė skrepliais. Po kelerių metų per kūno kultūros pamoką kažkas pavogė jo naujus batus, ir berniukas turėjo pareiti namo basas.

Viskas pasikeitė, kai pagrindinės mokyklos metais jis pradėjo auginti raumenis. Vienas mamos draugų turėjo svarmenų rinkinį, ir jis pradėjo juos kilnoti.

Būsimajam Kepenų Karaliui patiko, kad sportuodamas jis galėjo kontroliuoti rezultatus, be to, patiko dėmesys ir įvertinimas, kurį pajuto iš savo bendraamžių.

Kartą vienas klasės draugų pasakė komentarą, kuris visiems laikams pakeitė Briano gyvenimą, – pavadino jį Marky Marku. Būti palygintam su nepaprastai stipriu Marku Wahlbergu, kuris reklamuodavo Calvino Kleino apatinius, buvo atspirties taškas.

„Supratau, kad kiti vaikinai norėjo būti kaip aš.

Ir pirmą kartą gyvenime mane pastebėjo merginos“, – pasakojo Kepenų Karalius.

Parduoda keistus papildus

Metęs medicinos mokyklos mokslus iš karto po pradinių kursų jis gavo darbą farmacijos kompanijoje ir uždirbo tiek, kad galėjo sau leisti brangius hobius, pavyzdžiui, snieglentes. Būtent čiuožinėdamas 2004-aisiais jis susipažino su Barbara, būsimąja Kepenų Karaliene.

Ne kitaip nei jos vyro, Barbaros pilvo raumenys atrodo kaip eilė kalnų. Kaip ir vyras, ji retai dėvi marškinėlius.

Kepenų Karalius sako, kad prieš susipažindamas su savo būsimąja žmona jis buvo prastesnis žmogus, kuris gatvėje galėjo išspjauti kramtomąją gumą, o viešuosiuose tualetuose nenuleisdavo vandens.

„Man gerai sekėsi būti vyru, tačiau susipažinęs su ja tapau geru vyru“, – aiškino Kepenų Karalius.

Barbara buvo odontologė, ir jie kartu atidarė odontologijos kliniką, bet po to visiškai atsidavė maisto papildų, padedančių „pirmykščiam gyvenimo būdui“, pardavinėjimui.

Jų kompanija parduoda tokius dalykus kaip žole maitintų jaučių kepenų arba smegenų kapsulės, jaučio taukai, kaulai ir čiulpai, skydliaukė ir priešpienis.

Šio verslo metų apyvarta viršija 100 mln. JAV dolerių (96 mln. eurų).

Ieškojo, kaip padėti vaikams

Nors neginčijama „pirmykščio gyvenimo“ žvaigždė yra Kepenų Karalius, iš tiesų tai visos šeimos veikla.

Vaizdo klipuose dažnai pasirodo ir Kepenų Karalienė, ir du „laukiniai Kepenų Berniukai“ – 13 metų Radas ir 15 metų Strykeris. Jie kartu su šeima šlamščia įvairiausius gyvūnų organus ir kilnoja milžiniškus svorius.

Tiesą sakant, viskas prasidėjo būtent dėl vaikų. Kai jie buvo maži, berniukai vis lankydavosi pas medikus dėl įvairių ligų ir alergijų. Desperatiškai ieškodamas išeities tėvas perskaitė Sally Fallon knygą „Maistingos tradicijos: receptų knyga, kuri meta iššūkį politiškai korektiškai mitybai ir dietų diktokratams“ ir nutarė pritaikyti tai, ką sužinojo.

„Mes atsisakėme viso perdirbto maisto, kaloringų gėrimų ir sėklų aliejų. Maitinomės tik visaverčiu maistu, daugiausia kepenimis ir kaulų čiulpais. Viskuo, kas skambėjo kaip iš pirmykščių laikų, – sakė Kepenų Karalius. – Jau po kelių dienų ratilai aplink berniukų akis išnyko. Atsirado nematytas gyvybingumas, nauja energija, pagyvėjimas.

Iki tol nežinojome, kad jie gali taip gyventi, su tiek džiaugsmo ir juoko.“

Tiek kepenų gali apnuodyti

Visa dietų industrija praėjusiame dešimtmetyje pasistūmėjo į tą „pirmykštę“ pusę ir skatino žmones grįžti prie natūralaus ir visaverčio maisto.

Paleo dieta ragino valgyti kaip paleolito laikais. „Whole30“ dieta šaukė: „Valgykite tikrą maistą.“ Michaelas Pollanas perspėjo: „Nevalgykite nieko, ko jūsų močiutė nevadintų maistu.“

Kai Kepenų Karalius šaudykloje kulkomis suvarpė nesveiką maistą, jis pasirinko išties nesveikus produktus – cukringus gaiviuosius gėrimus ir margariną. Bet akivaizdu, kad Kepenų Šeimos dieta yra ekstremalesnė ir prieštarauja daugumos žinovų nuomonei.

„Pusė kilogramo kepenų per dieną yra per daug, ypač dėl vitamino A toksiškumo, – sakė Niujorko universiteto mitybos, maisto ir viešosios sveikatos profesorė Marion Nestle. – Abejoju, ar mūsų protėviai valgė tiek daug.“

Ji sakė, kad mažesni kiekiai, kuriuos Kepenų Karalius siūlo eiliniam vartotojui, greičiausiai nepakenktų, jeigu mėgstate kepenis. O jo teiginiai, kad daržovės neturi medžiagų, reikalingų sveikų sėklidžių gamybai? „Labai juokinga ir abejotina“, – sakė M.Nestle.

Barbariškas svorių tempimas

Bet kuriuo atveju, jam ir jo šeimai bei draugams vis stiprėjant, Kepenų Karalius pajuto moralinį įsipareigojimą apie tai pasakoti visam pasauliui.

Padedamas komunikacijos konsultantų jis atrado stebuklingą formulę, kaip pritraukti dėmesį.

Daugiau mėsos! Daugiau jėgos demonstravimo! Daugiau vaizdo klipų, kuriuose Kepenų Karalius šaukia „Daugiau!“ ir kilnoja vis didesnius svorius! Ir dar – daugiau „Barbaro“!

Taip pavadintas kankinantis pratimas, kurį sukūrė pats Kepenų Karalius. Jis abiejose rankose laiko po 32 kg svorio svarstį, kiekvieną kulkšnį apjuosia 9 kg svoriu, neša 32 kg kuprinę ir visą mylią tempia roges, prikrautas 55 kg svorių. Jis reguliariai skelbia „Barbaro“ vaizdo klipus, kuriuose primena žmogų, užrūstinusį kerštingą graikų dievą, kuris privertė jį kaip atgailą atlikti šį siaubingą žygį.

Neseniai Niujorke Kepenų Karalius atliko „Barbaro“ per visą Bruklino tiltą ir Penktąją aveniu, palei Metropolitano muziejų. Jis turi ambicijų paversti „Barbaro“ globaliu reiškiniu ir tempti visus tuos svorius pro garsiausias vietas, pavyzdžiui, Didžiąją kinų sieną ir Tadž Mahalą.

Gali būti ir serialas

Kepenų Karalių galima kritikuoti. Maisto ir kūno rengybos žinovai rauko kaktą dėl pasirinkimo vartoti žalią mėsą, taip sukeliant riziką užsikrėsti bakterijomis. Netrūksta ir skeptikų, kurie tikri, kad Kepenų Karalius leidžiasi steroidus.

Tie, kurie jo nekenčia, sako, kad tai ne gyvenimo būdas, o nuolatiniai triukai, padedantys stumdyti produktus. Yra ir tokių, kurie kelia klausimus apie sprendimą „pirmykščiu būdu“ auginti vaikus.

„Neseniai kažkas manęs paklausė: klausyk, o jei užaugę vaikai tavęs nekęs? Pasakiau, kad man nesvarbu. Geriau jau tegul nekenčia manęs negu savęs“, – sakė Kepenų Karalius.

Visa tai, atrodo, yra tik pradžia. Dabar jis savo namuose įrenginėja tinklalaidžių įrašų studiją, kalbama apie sandorį su televizija.

„Visada sakau, kad arba tu augi, arba merdėji“, – įsitikinęs Kepenų Karalius.

Parengta pagal „GQ“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.