Vargstančioje Kuboje šalies lyderiai slepia nuo tautiečių savo prabangų gyvenimą

Kai Kubos prezidento poste brolių Castro dinastiją prieš ketverius metus pakeitė Miguelis Diazas-Canelis, kubiečiai turėjo vilčių, kad šalyje įvyks permainų. Tačiau naujasis lyderis nesiima nieko keisti.

Kubos prezidentas M.Diazas-Canelis yra laikomas buvusio šalies lyderio R.Castro (dešinėje) statytiniu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kubos prezidentas M.Diazas-Canelis yra laikomas buvusio šalies lyderio R.Castro (dešinėje) statytiniu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2022, 10:00 PM, atnaujinta Jul 11, 2022, 9:25 AM

62 metų M.Diazas-Canelis vadinamas buvusio šalies lyderio Raulio Castro statytiniu, nes visada buvo atsidavęs Castro šeimai ir revoliucijos idėjoms.

Sulaukusį 86-erių R.Castro jis pakeitė 2018 metų balandžio mėnesį ir atrodo, kad tiesiog tenkinasi visais aukščiausio posto privalumais, nesiimdamas realių veiksmų kaip nors palengvinti eilinių kubiečių gyvenimą.

„Lėtą, bet užtikrintą M.Diazo-Canelio kilimą tarnybos laiptais lėmė jo neslopstanti ištikimybė socializmo reikalui – jis nėra nei išsišokėlis, nei improvizatorius.

Kalbėdamas parlamente jis išdėstė daug tų pačių revoliucinių tezių kaip ir jo pirmtakai, bet galbūt su mažesniu įkvėpimu nei Fidelis Castro arba ne taip rimtai kaip R.Castro“, – apie naują Kubos prezidentą rašė „New York Times“.

Įpėdinio paieška užtruko

Būsimasis Kubos vadovas gimė mokytojos ir paprasto darbininko šeimoje.

Baigė institutą, dirbo elektronikos inžinieriumi ir skaitė paskaitas studentams.

Tačiau M.Diazą-Canelį iš tikrųjų domino tik politika: karjerą jis nusprendė pradėti Jaunųjų komunistų sąjungoje.

Manoma, kad būtent tuomet jis susipažino su broliais Castro ir tapo Raulio asmens sargybiniu.

Kubos revoliucijos vadą F.Castro, vadintą Comandante, ir jo jaunesnį brolį iškart sužavėjo jauno komunisto atsidavimas.

Sėkmės nereikėjo ilgai laukti. Viena aukšta M.Diazo-Canelio pareigybė keitė kitą: iš pradžių jis tapo Vila Klaros provincijos vadovu – Komunistų partijos pirmuoju sekretoriumi.

Į darbą važinėjo dviračiu, mūvėjo šortus arba džinsus, augino ilgus plaukus.

Dešimtojo dešimtmečio pradžioje politikas tapo svarbiu Kubos komunistų partijos funkcionieriumi, 2009 metais – šalies aukštojo mokslo ministru, o vėliau ėjo Kubos valstybės tarybos ir Ministrų tarybos pirmininko pavaduotojo pareigas.

Žmonės ėmė jį vadinti tikėtinu prezidento įpėdiniu, jei R.Castro pasitrauktų iš posto.

Tačiau tokios išvados pasirodė ankstyvos: M.Diazas-Canelis turėjo keletą rimtų varžovų ir jie visi buvo iš Castro klano.

Todėl iš pradžių buvo prognozuojama, kad įpėdiniu taps R.Castro sūnus – Kubos ginkluotųjų pajėgų pulkininkas Alejandro Castro Espina, bet taip neatsitiko.

Nors sklido įvairūs gandai, kodėl jis prarado tėvo palankumą, tiesos išsiaiškinti nepavyko: vyresnysis Castro visuomet atidžiai saugojo šeimos privatumą.

Kitu kandidatu laikytas buvęs R.Castro žentas Luisas Alberto Rodriguezas Lopezas-Calleja, kuris dabar vadovauja kariniam konsorciumui „Gaesa“, – verslo valdymo grupei, kuri kontroliuoja didžiąją Kubos ekonomikos dalį: kitų valstybių investicijas, muitinę, pinigų pervedimo iš užsienio sistemą, statybos įmones, viešbučius.

L.A.Rodriguezas Lopezas-Calleja pats sprendžia, kam iš užsieniečių Kuboje leidžiama statyti golfo klubą arba viešbutį, todėl jis kasdien kontroliuoja didžiulius pinigų srautus.

„Gaesa“ vadovas buvo vedęs R.Castro dukterį Deborah, tačiau 2012 metais ji pateikė skyrybų prašymą.

Vietos žiniasklaida rašė, kad vyras nuolat ją apgaudinėja ir net smurtauja.

Nepaisant to, kad R.Castro sūnus palaikė seserį, tėvas dėl nežinomų priežasčių pasirinko žento pusę.

L.A.Rodriguezas Lopezas-Calleja pateko į Politinį biurą, tačiau aukščiausio posto taip ir neužėmė.

Kitu R.Castro įpėdiniu laikytas jo mylimas anūkas, Deborah ir L.A.Rodriguezo Lopezo-Callejos sūnus.

Raulis Guillermo Rodriguezas Castro gimė turėdamas šešis pirštus, dėl to pravardžiuotas Krabu. Užaugęs berniukas tapo Kubos lyderio asmens sargybiniu ir gavo kitą pravardę – Superanūkas.

Laisvalaikiu R.G.Rodriguezas Castro uždarbiauja saugodamas turtingus kubiečius ir užsienio svečius.

Kalbama, kad Kuboje 2013 metais viešėjusi amerikiečių dainininkė Beyonce buvo sužavėta bendravimo su R.Castro anūku, kuris rūpinosi jos saugumu.

Be to, R.G.Rodriguezui Castro priklauso ketvirtadalis elitinio Havanos klubo „Mio y Tuyo“ akcijų.

Ten turtingi piliečiai per naktį išleidžia tūkstančius dolerių, kai paprastų kubiečių atlyginimai nesiekia net 100 dolerių (apie 92 eurus).

Mano, kad yra dviveidis

Galiausiai R.Castro pasirinko M.Diazą-Canelį palaikęs jį ištikimiausiu iš visų pretendentų. Postą užleidęs politikas teigė manantis, kad dabartinis prezidentas dirbs dvi kadencijas – iš viso 10 metų.

„Kiekvienose pareigose jis sudarė tylaus, bet efektyvaus lyderio, atrodytų, pasirengusio pokyčiams, įspūdį.

Daugelis sakė, kad jis moka gerai klausytis, kiti – kad jis partinis lyderis, kuriam svetimas žiaurumas ir pasipūtėliškumas.

Jis buvo nenuilstantis revoliucijos idėjų ir principų gynėjas“, – taip apie M.Diazą-Canelį rašė Vakarų žiniasklaida.

Daugelis pažįstamų nuo jaunojo komunisto nusisuko studijų metais, kai jis palaikė Sigmundo Freudo darbais susidomėjusių kurso draugų pašalinimą iš instituto.

Tačiau dabar M.Diazas-Canelis artimas jaunimui, lankosi koncertuose, bendrauja su intelektualiniu elitu.

„Visi žmonės, kuriuos pažįstu, apie jį atsiliepia gerai.

Naujasis prezidentas turi sūnų muzikantą, kuris gyvena Argentinoje“, – pasakojo vienas iš Kubos į Jungtines Valstijas pabėgusių disidentų.

Kubos lyderis garsėja kaip gana liberalus: pavyzdžiui, jis aktyviai gina Santa Klaros gėjų klubo „El Mejunje“ teises. Bet daugelis vadina M.Diazą-Canelį dviveidžiu.

„Jis gali būti draugiškas, modernus – šnekučiuotis su paprastais kubiečiais, žaisti krepšinį su jaunimu ir klausytis roko muzikos. Tačiau jis yra užkietėjęs komunizmo ir revoliucijos šalininkas, pasirengęs nutildyti kritikus.

Jis labai aktyvus, karingas ir besąlygiškai atsidavęs režimui“, – sakė Guillermo Farinasas, žinomas disidentas, psichologas, augęs kartu su M.Diazu-Caneliu Vila Klaroje.

Oponentai netgi kritikavo tai, kad M.Diazas-Canelis persėdo ant dviračio, kai šalyje ėmė trūkti benzino.

Anot jų, iš paskos važiavo geras automobilis su kondicionieriumi, kuriame sėdėjo asmens sargybiniai.

Kolegos jį pravardžiavo Diena (pavardė Diaz skamba kaip „dias“ – išvertus iš ispanų k. tai reiškia „dienos“) ir Naktimi, mat jis bet kuriuo paros metu gali staiga užgriūti patikrinti.

Slaptas lyderių gyvenimas

Kai tapo žinoma, kad R.Castro pasitraukė nuo valstybės reikalų ir užsidarė savo prabangiame dvare istorinėje tėvynėje 100 km nuo Santjago de Kubos miesto, tarp žmonių kilo pasipiktinimo banga.

Bet dar daugiau triukšmo sukėlė publikacija apie F.Castro, kuris Kubos komunistų partijos pirmuoju sekretoriumi buvo 1965–2011 m., o mirė 2016 m.

Juanas Reinaldo Sanchezas, net 17 metų tarnavęs revoliucijos lyderio asmens sargybiniu, o vėliau per Meksiką pasprukęs į JAV, parašė knygą „Dvigubas Fidelio Castro gyvenimas“.

Jis teigė, kad pirmasis komunistinės Kubos vadovas turėjo daug nekilnojamojo turto.

Jam priklausė privati Kajo Pjedros sala, kurioje stovėjo asmeninė vila su dramblio kaulu dekoruotais baldais, asmeninis delfinariumas ir vėžlių auginimo ferma.

F.Castro rezidencijoje dar buvo krepšinio aikštelė, privati prieplauka ir nuosavas medicinos centras, taip pat boulingas ant stogo.

2006 metais žurnalas „Forbes“ F.Castro turtą įvertino 900 mln. dolerių (dabar tai sudarytų 1,266 mlrd. dolerių – apie 1,16 mlrd. eurų) ir įtraukė jį į turtingiausių šių laikų diktatorių dešimtuką.

Pats politikas tvirtino, kad 900 yra realus skaičius, tik ne milijonų dolerių, bet Kubos pesų per mėnesį (kiek daugiau nei 40 dolerių), o iš nekilnojamojo turto jis turi tiktai butą Havanoje ir „žvejo trobelę“.

Buvęs asmens sargybinis teigė, kad F.Castro naudojo šią trobelę akims apdumti, o iš tikrųjų gyveno prabangioje užmiesčio viloje.

J.R.Sanchezas suskaičiavo dvidešimt prabangių F.Castro nekilnojamojo turto objektų, taip pat jachtą „Aquarama II“, kurios apdailai naudotos brangios medienos rūšys.

Asmens sargybinis taip pat tvirtino, kad Comandante automobilių parkas lūžo nuo brangių mašinų, tačiau jo mėgstamiausia buvo „Mercedes“.

Pasak knygos autoriaus, revoliucijos lyderis turėjo prabangių šveicariškų „Rolex“ laikrodžių kolekciją, vietoj kubietiško romo gėrė škotišką viskį.

Tačiau F.Castro pirmenybę teikė vietiniams cigarams, juos laikęs Angolos deimantais puoštame dėkle.

Pinigų tokiam prabangiam gyvenimui, buvusio asmens sargybinio teigimu, F.Castro gaudavo iš marihuanos ir kokaino kontrabandos.

J.R.Sanchezas Kubą vadina iš Lotynų Amerikos į JAV gabenamų narkotikų tranzito punktu.

Situacija vėl prastėja

M.Diazas-Candelis atsižvelgė į ankstesnių lyderių klaidas ir dabar kruopščiai slepia savo gyvenimą nuo tautiečių. Apie jį žinoma mažai.

Pirmoje santuokoje politikas susilaukė dviejų vaikų, šiuo metu yra vedęs antrą kartą.

Dabartinis Kubos vadovas bando parodyti, kad gyvena tokiomis pat sąlygomis kaip ir kiti šalies žmonės.

Kubiečių gyvenimas ėmė keistis net valdant R.Castro, kai tarp Vašingtono ir Havanos prasidėjo pastebimas atšilimas: tuometis Kubos vadovas ir JAV prezidentas Barackas Obama pasikalbėjo telefonu, o paskui surengė susitikimą.

Amerikos valdžia išbraukė Kubą iš terorizmo rėmėjų sąrašo, modelis Naomi Campbell fotografavosi su F.Castro sūnumis Havanos gatvėse, Kubos sostinėje imta kabinti JAV vėliavas, surengtas legendinės grupės „Rolling Stones“ koncertas.

Daugelis tikėjosi, kad JAV panaikins septintajame dešimtmetyje įvestą ekonominį embargą, tačiau taip neįvyko. Prezidentu tapus Donaldui Trumpui Vašingtono politika Kubos atžvilgiu vėl sugriežtėjo.

Nepaisant to, R.Castro valdymo metais kubiečiai gavo prieigą prie interneto ir mobiliojo ryšio, vietos gyventojams buvo leista apsistoti tuose pačiuose viešbučiuose kaip ir užsieniečiams, taip pat įsigyti turistinių kelialapių atostogoms laivuose ir jachtose.

Prezidentaujant jaunesniajam F.Castro broliui kubiečiams suteikta teisė parduoti ir pirkti nekilnojamąjį turtą bei automobilius. Kitas dalykas, kad mažai žmonių gali tai sau leisti.

Šalies vairą perėmus M.Diazui-Caneliui Kuboje neįvyko jokių radikalių pokyčių, o valstybėje prasidėjo dar vienas ekonominis nuosmukis.

Pandemija taip pat stipriai smogė salai, palikdama ją faktiškai be turistų.

Naujos Vašingtono sankcijos situaciją tik pablogino.

Ypač skausmingai Kubos žmones paveikė pinigų pervedimo iš giminaičių JAV apribojimai.

Kubiečiai vis dar priversti stoti į ilgas eiles, kad nusipirktų bent šiek tiek maisto, skalbimo miltelių ir tualetinio popieriaus.

Nepaisant R.Castro pasitraukimo iš didžiosios politikos, Kuboje išlieka Castro dinastijos įvesta santvarka – griežta politinė ir ekonominė kontrolė iš valdžios pusės su ideologinėmis socializmo kūrimo gairėmis.

M.Diazas-Canelis atidžiai tai stebi nesiimdamas jokių veiksmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.