Dujų krizės akivaidoje Nobelio premijos laureatas italus moko makaronus virti kitaip

Italija – viena tų šalių, kurioms energetikos krizė Europoje gali smogti itin skaudžiai. Visiems patariama ruoštis taupymo sezonui, pradedant nuo šildymo ir baigiant makaronų ruošimu. O kaip juos išvirti išjungus dujas, paaiškino pats Nobelio premijos laureatas.

Nobelio fizikos premijos laureatas G.Parisi pasiūlė išmokti virti makaronus išjungus kaitinimą: tereikia juos pavirti apie minutę, vėliau puodą uždengti, dujas išjungti ir palaikyti makaronus puode viena minute ilgiau, nei nurodyta.<br>123rf.com nuotr.
Nobelio fizikos premijos laureatas G.Parisi pasiūlė išmokti virti makaronus išjungus kaitinimą: tereikia juos pavirti apie minutę, vėliau puodą uždengti, dujas išjungti ir palaikyti makaronus puode viena minute ilgiau, nei nurodyta.<br>123rf.com nuotr.
Dujinė vyryklė.<br>„123rf.com“ asociatyvi nuotr.
Dujinė vyryklė.<br>„123rf.com“ asociatyvi nuotr.
Dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje, palyginti su praėjusiais metais, daug kartų išaugusios sąskaitos už dujas verčia griebtis už galvos Italijos verslą ir gyventojus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje, palyginti su praėjusiais metais, daug kartų išaugusios sąskaitos už dujas verčia griebtis už galvos Italijos verslą ir gyventojus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Sep 25, 2022, 7:33 AM

Po pandemijos pagaliau atsigaunanti Italija neramiai laukia artėjančios žiemos.

Ekspertai įspėja, kad ant slenksčio – tobula audra, kurios sudedamosios dalys: kosminiu greičiu augančios energetikos kainos, didėjanti infliacija, kylančios palūkanų normos ir galima nauja Italijos skolų krizė.

Pastarosiomis savaitėmis įvairių verslo organizacijų paskelbta statistika signalizuoja apie itin sudėtingą periodą, kuriam nuo Rusijos tiekiamų dujų itin priklausoma šalis nebuvo tinkamai pasiruošusi.

Žiniasklaidoje vis dažniau skamba terminas „energetinis karantinas“, kuriuo rizikuoja Italija, jeigu Kremlius nuspręstų nutraukti šaliai jau dabar sumažintą dujų tiekimą.

Pramonininkai skaičiuoja, kad dvi iš dešimties, o kai kuriuose regionuose – net trečdalis įmonių tokiu atveju bankrutuotų.

Būgštaujama, kad Italijai gali tekti sumokėti didžiulę energetikos krizės kainą. Pramonininkų studijų centro ataskaitų skaičiai liudija ne tik gresiančius įmonių uždarymus, bet ir dėl energijos kainų kilimo prarastą ekonomikos konkurencingumą.

Prognozuojama, kad 2022 m. energijos sąnaudos Italijos pramonėje gali siekti 8 proc. gamybos sąnaudų, palyginti su 7,2 proc. Vokietijos ir 4,8 proc. Prancūzijos.

Ypač sunki žiema laukia smulkiųjų įmonių, kurių šalyje daugybė. Joms išaugusios sąskaitos gali būti nebepakeliamos.

„Daugeliui verslininkų gali tekti nutraukti veiklą. Reikia nedelsiant įsikišti ir skubiai vykdyti struktūrines reformas, kad būtų galima suvaldyti energijos kainas ir išvengti įmonių žlugimo bei precedento neturinčios krizės“, – situaciją komentavo Smulkiųjų įmonių ir amatininkų asociacijos prezidentas Marco Granelli.

Priklausomybės kaina

Ekonomistai ir žiniasklaida mano, kad tokią situaciją buvo galima nuspėti.

Italija yra viena labiausiai energetiškai nuo užsienio priklausomų Europos šalių – importuoja didžiąją dalį reikalingos energijos.

„Toks reikšmingas ir didelis poveikis, kokį energetikos krizė daro Italijos ekonomikai, susijęs su didele mūsų šalies priklausomybe – daug didesne nei Prancūzijos ir Vokietijos – nuo gamtinių dujų naudojimo ne tik gaminant elektros energiją, bet ir gamybos procesuose“, – rašoma šalies pramonininkų pareiškime.

Nepaisant skubių dar Mario Draghi vadovaujamos vyriausybės pastangų atsikratyti priklausomybės nuo rusiškų dujų ieškant kitų šaltinių, Italija to negalės padaryti dar bent kelerius metus.

Atėjus sunkmečiui pripažįstama, kad tai pamoka už daug metų šalyje aplaidžiai vykdytą energetikos politiką. Pradedant vėluojančiais sprendimais dėl atsinaujinančiųjų energijos šaltinių, ideologinio „ne“ branduolinei energijai (net ir saugiai, naujausios kartos), baigiant kitais patiems kenkiančiais pasirinkimais.

Ne veltui šalyje buvo plačiai aptarinėjama žinia, kad suskystintųjų gamtinių dujų terminalą turinti Lietuva nebenaudos rusiškų dujų, ir pasakojama, kaip mažai Baltijos valstybei pavyko užsitikrinti energetinę nepriklausomybę.

„Pandemija panašiai paveikė visas ES šalis ir dėl to Europos Komisija visiems pritariant buvo pasirengusi įgyvendinti skolų politiką, o dabartinė energetikos krizė valstybes nares paliečia skirtingai. Šiuo atveju Vokietija ir Italija yra labiausiai pažeidžiamos kaip pagrindinės rusiškų dujų pirkėjos“, – pabrėžė Milano Bocconi universiteto politinės ekonomikos profesorius Michele Polo.

Sąskaitos – nebepakeliamos

Sunerimę verslininkai skundžiasi, kad išaugusios dujų ir elektros sąskaitos palies visus sektorius: nuo gamybos iki viešbučių, barų ir restoranų. Pastarųjų savininkai, spėję bent trumpai pasidžiaugti itin sėkminga po pandemijos vasara ir turistų būriais, languose jau iškabino gautas kelis kartus išaugusias sąskaitas teisindamiesi, kad bus priversti kelti kainas, kad galėtų sumokėti už elektros energiją.

„Sąskaitos tapo sunkia našta – tokios nesitikėjome. Dar prieš šešis mėnesius energijos kaina sudarė 5 proc. apyvartos, dabar – beveik ketvirtadalį, todėl situacija labai sunki.

Artimiausiais mėnesiais paslaugų kainos tikrai augs bent keliais procentais. Tikimės sulaukti švelnios žiemos, kad šildymas būtų įjungtas kuo mažiau“, – kalbėjo Milano viešbučių asociacijos prezidentas Maurizio Naro.

Kai kurie restoranų ir barų savininkai tikisi atsilaikyti įjungdami taupymo pavarą, pavyzdžiui, trumpindami darbo valandas arba vietoj šviesos romantiškai įžiebdami žvakes.

Kiti ėmėsi drąsesnių žingsnių. Neapolio aikštėse per protestą nuspręsta viešai deginti sąskaitas, o vienos istorinės Neapolio picerijos savininkai sąskaitose šalia picos ir gėrimo kvite įrašyta ir simbolinę eilutę „įnašas už dujas“.

„Pernai už dujas ir elektrą per mėnesį mokėjome 2500 eurų, šią liepą sąskaita išsipūtė iki 8300 eurų.

Žinoma, kad patys to nenorėdami buvome priversti keisti picų kainas“, – sakė picerijos savininkas Salvatore Grasso, aiškindamas, kad ši nauja eilutė reikalinga paaiškinti, kodėl padidėjo kaina.

Įžvelgia spekuliacijas

Per pandemiją įkurtos restoranų interesus ginančios organizacijos „TNI Italia“ atstovai ėmėsi kito būdo kovoti su kosminiu greičiu augančiomis sąskaitomis.

Nuspręsta kreiptis į teisėsaugą, įtariant, kad energetikos įmonės, prisidengdamos karu Ukrainoje, spekuliuoja kainomis.

„Susidūrusi su neįtikėtinomis ir nepakeliamomis sąskaitomis už energiją, dėl kurių daugelis įmonių bus priverstos nutraukti veiklą, asociacija ima rinkti šeimų ir įmonių sąskaitas, kad teismui įteiktų skundą, kuriame, be svaiginančio kainų augimo, smerkiamas ir įžūlus įmonių vadovų elgesys“, – sakė asociacijos vadovas Simone Giannerini.

„Didžiosios energetikos įmonės uždirba pelno.

Manome, kad vyriausybė neparengė konkrečių veiksmingų priemonių padėčiai suvaldyti.

Faktiškai vyksta tai, kad, teisindamiesi dėl karo Ukrainoje sukeltos energetikos krizės, energijos tiekėjai net ir šiuo nepaprastosios padėties etapu įžūliai elgiasi su verslininkais, kurie ir taip patiria sunkumų dėl išaugusių sąskaitų“, – kalbėjo advokatė Barbara Gualtieri.

Naudojantis krizine situacija ir kilusiu chaosu sąskaitos kartais išpučiamos ir apgaule.

„Vienas ryškiausių apgaulės atvejų susijęs su dviem Toskanos kompanijomis, įskaitant skalbyklą, aptarnaujančią daugybę viešbučių ir kaimo turizmo sodybų.

Joms buvo išrašytos iki 15 tūkstančių eurų siekiančios sąskaitos faktūros, gerokai didesnės už sutartą sumą, grasinant jau liepos mėnesį nutraukti elektros energijos tiekimą.

Nesulaukus atsakymų į prašymus paaiškinti, kodėl taip ryškiai padidėjo kainos, buvo pateiktas skundas.

Taip skalbimo įmonė išsiaiškino, kad vietoj fiksuotos kainos, kuri buvo numatyta pasirašytoje pradinėje sutartyje, operatorius pritaikė kintamąjį tarifą pagal sutartį, kurioje tarifas buvo pakeistas ir patvirtintas suklastotu parašu“, – apgavystės pavyzdį pateikė advokatė.

Laukia naujos vyriausybės

Dabar Italijoje labiausiai laukiama, kokių gudrybių imsis nauja vyriausybė, stosianti prie šalies vairo po rugsėjo 25-ąją vyksiančių rinkimų.

„Laukiame naujosios valdžios sprendimo, kaip ji spręs energijos krizės problemą.

Girdime svarstymų parduotuves ir klubus vakarais uždaryti anksčiau – nenorėtume pereiti nuo pandeminio karantino prie energetinio.

Verslininkai mažai domisi, kaip vyksta rinkimų kampanija, tegu politikai mums pasako, kokias programas jie parengę, kad būtų išspręsta visiems aktuali problema“, – kalbėjo Milano restorano savininkas Pieras Galli.

Pripažįstama, kad daug ginklų valdžia neturi. Vienas jų – per įvairius paramos paketus įmonėms ir gyventojams dengti padidėjusias išlaidas.

Tai dar labiau išaugintų valstybės skolą, kuri Italijoje ir taip didžiulė, ypač po sunkaus pandemijos periodo.

Kita išeitis – taupyti. Paskutines dienas skaičiuojanti M.Draghi vyriausybė jau parengė energijos taupymo strategiją, kuri bus privaloma tiek verslui, tiek gyventojams.

Jungia taupymo režimą

Nors šildymo sezonas vasariškais orais dar gyvenančioje Italijoje atrodo tarsi tolimas miražas, jau aišku, kad šią žiemą ir namuose, ir biuruose teks rengtis šilčiau.

Pranešta, kad šildymo sezonas truks dviem savaitėmis trumpiau: bus pradėtas vėliau ir baigtas anksčiau.

Sutrumpintas ir šildymo valandų per parą skaičius. Ilgiau šildytis leista tik kalnuose esančiose vietovėse.

Sumažinta ir maksimali leistinos temperatūros riba.

Visuose biuruose, įmonėse, taip pat namuose per šildymo sezoną nebus galima viršyti nustatytos 19 laipsnių ribos.

Kaip bus atliekama kontrolė, ypač privačiuose būstuose, kol kas neaišku, tačiau svarstoma numatyti baudas tiems, kurie norės gyventi šilčiau.

„Jei 70 proc. šilumos vartotojų laikysis šių direktyvų, skaičiuoja ministras Roberto Cingolani, bus sutaupyta 3,2 milijardo kubinių metrų dujų“, – rašo dienraštis „La Repubblica“.

Vyriausybė pataria gyventojams trumpiau praustis po dušu ir vėsesniu vandeniu, skalbykles ir indaploves įjungti tik tuomet, kai jos pilnos, išjungti nenaudojamus elektros prietaisus iš tinklo, mažiau naudoti orkaites maistui ruošti.

Patarimas taupyti maisto sąskaita, pavyzdžiui, gaminant italų dievinamus makaronus, šalyje buvo sutikti jautriausiai.

Daugybė ginčų kilo dėl 2021-ųjų Nobelio premijos laureato Giorgio Parisi siūlymo italams išmokti virti makaronus išjungus kaitinimą.

Garsus fizikas paaiškino, kad tai visiškai įmanoma: tereikia užvirinti vandenį, makaronus pavirti apie minutę, vėliau puodą uždengti, dujas išjungti ir palaikyti makaronus puode viena minute ilgiau, nei nurodyta ant pakuotės.

Tą patį esą galima padaryti ir su kitais maisto produktais.

Ar taupant Italijai pavyks išvengti energetikos krizės, parodys artėjanti žiema.

Kol gyventojams tenka taikytis prie naujų taupaus gyvenimo taisyklių, naujai šalies vyriausybei teks neabejotinai nelengva, bet labai svarbi pastarojo laikotarpio užduotis – nepasiduoti Kremliaus šantažui ir įrodyti, kad šalies politikai turi valios pagaliau atsikratyti rusiškų dujų jungo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.