V. Putino kova su alkoholizmu – lyg su vėjo malūnais: Rusijos valdininkų girtavimas nepažabojamas

Kremliaus šeimininkas Vladimiras Putinas pradėjo kreipti dėmesį į alkoholizmo problemas Rusijoje. Teigiama, kad taip yra dėl to, jog karo prieš Ukrainą fone valdininkai ėmė piktnaudžiauti alkoholiu.

Rusijos lyderis V.Putinas (dešinėje) pastaruoju metu sunerimo dėl girtavimo aukščiausiuose valdžios sluoksniuose.<br>AP/„Scanpix“nuotr.
Rusijos lyderis V.Putinas (dešinėje) pastaruoju metu sunerimo dėl girtavimo aukščiausiuose valdžios sluoksniuose.<br>AP/„Scanpix“nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-25 19:43

Leidinio „Meduza“ šaltinių teigimu, V.Putinui ypač kelia nerimą „kai kurių žmonių iš jo artimiausios aplinkos“ būklė.

„Žmonės nuo vasario malšina stresą. Ministrai, jų pavaduotojai, netgi kai kurie vicepremjerai, prezidento administracijos ir Saugumo tarybos darbuotojai, dalis valstybinių korporacijų vadovų, gubernatoriai“, – teigė vienas iš pašnekovų.

V.Putino nurodymu vasario 24 dieną Rusijos kariuomenė pradėjo plataus masto įsiveržimą į Ukrainą. Kremlius planavo kaimyninėje šalyje per keletą dienų įvesti marionetinį valdymą, bet buvo apstulbintas galingo ukrainiečių pasipriešinimo, o pastaruoju metu – ir sėkmingo jų kontrpuolimo.

Ėmė siųsti signalus

„Vis dėlto turime plačiau propaguoti sveiką gyvenseną. Reikia tuo užsiimti paprastai, nepermesti kieno nors atsakomybei, nemanyti, kad tai kažkoks antraeilis dalykas – esą geria vyrai ir toliau gers.“

Taip rugpjūčio viduryje kalbėjo V.Putinas, susitikęs su laikinai einančiu Vladimiro srities vadovo pareigas Aleksandru Avdejevu.

Rusijos prezidentas patikslino, kad kovojant su priklausomybe nuo alkoholio „nieko negalima drausti, negalima užsiimti perdėtu kainų, akcizų didinimu“.

Atvirkščiai, būtina „skatinti sveiką gyvenseną“, taip pat „plėtoti sporto infrastruktūrą ir skirti deramą dėmesį kultūros objektams“.

Kelios dienos iki tol V.Putinas bendravo su kitu gubernatoriumi – Kirovo srities vadovu Aleksandru Sokolovu (susitikimai buvo surengti prieš rinkimus šiuose regionuose; ir A.Sokolovas, ir A.Avdejevas, oficialiais duomenimis, laimėjo).

Ir Rusijos prezidentas vėl prakalbo apie alkoholį – tiksliau, apie „aukštą gyventojų alkoholizacijos lygį“ Kirovo regiono miestuose.

„Nieko nereikia kišti kur nors po kilimu, nieko nelakuoti, būtina spręsti aštriausias problemas, – A.Sokolovą ragino V.Putinas. – Prašau jūsų atkreipti į tai dėmesį.“

Anksčiau prezidentas niekada taip dažnai nebuvo kalbėjęs apie priklausomybės nuo alkoholio problemas Rusijoje. Vienas iš retų komentarų šia tema iš jo lūpų nuskambėjo per tradicinę spaudos konferenciją 2016 metais.

Tą kartą žurnalistas V.Putino teiravosi apie kovą su nelegalia techninio spirito apyvarta – po to, kai Irkutske alkoholio surogatu mirtinai apsinuodijo 77 gyventojai.

Atsakydamas V.Putinas pareiškė, kad „alkoholizacija“ iš tiesų yra „problema“ Rusijai.

Bet iškart optimistiškai pridūrė, kad, pavyzdžiui, Šiaurės Europos šalyse geriama tikrai ne mažiau (nors tai netiesa).

Gubernatoriai nustebo

V.Putino pasisakymai susitikimuose su gubernatoriais atrodo dar keistesni todėl, kad nei Vladimiro, nei Kirovo regionai nėra tos vietovės, kuriose žmonės yra labiausiai priklausomi nuo svaigalų.

Sveikatos apsaugos ministerija neteikia statistikos apie šį rodiklį visuose Rusijos Federacijos subjektuose atskirai, bet pranešė, kad blogiausia padėtis – Tolimuosiuose Rytuose ir šalies šiaurėje, taip pat Penzos srityje.

Tačiau su šių kraštų gubernatoriais apie „gyventojų alkoholizaciją“ prezidentas nekalbėjo.

Kremliui artimas „Meduza“ šaltinis paaiškino, kad šios temos paminėjimas dviem gubernatoriams taip pat buvo netikėtas, nes jų regionuose alkoholizmas „net nepatenka tarp dešimties aktualiausių“ reikalų: „Šis dalykas nėra tai, kas kelia nerimą žmonėms.“

Todėl A.Sokolovas ir A.Avdejevas buvo suglumę – nesuprato, kodėl prezidentas staiga apie tai prabilo. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas aiškino, kad V.Putino pareiškimai susiję su tuo, kad šių dviejų gubernatorių vadovaujami regionai „išsiskiria iš bendros pastarųjų metų tendencijos“, rodančios mažėjantį alkoholio vartojimą Rusijoje.

Valdininkai girtauja

Bet kiti du „Meduza“ šaltiniai, artimi Rusijos prezidento administracijai, tvirtina, kad V.Putinas taip prakalbo ne dėl statistikos rodiklių. Kremliaus šeimininkas šiai problemai ėmė skirti ypatingą dėmesį, nes, įklimpus į karą Ukrainoje, Rusijos valdininkai alkoholio ėmė gerti daugiau ir kur kas dažniau.

Vienas „Meduza“ pašnekovas pažymėjo, kad pagrindinė šio „streso malšinimo“ priežastis yra susijusi su įsiveržimo į Ukrainą ir Vakarų sankcijų Rusijai padaryta realia žala.

Bet V.Putinas esą mano, kad pareigūnai turėtų lengvai susidoroti su šiais sunkumais.

Iki vasario 24-osios beveik niekas iš Rusijos valdininkų nežinojo, kad prezidentas nutarė pradėti karą su Ukraina.

Todėl daugelis jų pirmaisiais karo mėnesiais buvo visiškai sutrikę ir nežinojo, ką daryti.

„Vasarį valdžios žmonės įniko į stikliuką. Kai kurie rimtai įsitraukė, – apibendrino vienas iš šaltinių. – Jie turi savo karą, savo problemas.“

Teigiama, kad situacija, susiklosčiusi dėl alkoholio vartojimo tarp aukščiausių Rusijos valstybinių įmonių vadovų ir biurokratų, ėmė kelti nerimą V.Putinui, nes „ėmė kentėti drausmė“: „Kas nors dingsta prieš svarbų renginį, kas nors neaiškiai ir painiai raportuoja. Tai jau mato ir plačioji publika.“

Bet panašu, kad V.Putinas nesiruošia atleidinėti prasikaltusiųjų: pasak „Meduza“ šaltinių, „kol kas bus tik užuominos ir švelnūs reikalavimai“.

Vis dėlto padėtis gali pasikeisti: teigiama, kad prieš kelerius metus vienas Rusijos gubernatorių jau neteko posto būtent dėl priklausomybės nuo alkoholio.

Stengiasi nepiktnaudžiauti

Pats V.Putinas dabar beveik negeria – priešingai negu studijų metais.

Tačiau, pavyzdžiui, Kremliaus šeimininkas viešai yra papasakojęs, kaip kažkada šventė gimtadienį su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu: „Neslėpsiu – išgėrėme po taurelę degtinės, tiesiog pasipjaustėme dešros.“

Alkoholio gamintojai per susitikimą su prezidentu dėstė, kad „Rusijos žmonės tiesiogine prasme užaugo su alkoholiu“.

Tačiau V.Putinas nesutiko su tokiu teiginiu: „Aš užaugau su mamos pienu. Net ir gero, kokybiško alkoholio pagrindas vis tiek yra spiritas.

Tai suteikia jėgų labai trumpam laikui, o paskui...“

2020 metais V.Putinas paskelbė: „Pastaruoju metu stengiuosi negerti alaus. Pilvas auga.“

Parengta pagal „Meduza“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.