Prezidentų mąstysenos kodas: mokslininkai įvardijo, kokie bruožai slypi pasaulio lyderių galvose

Ar įgimtos valstybių vadovų charakterio savybės gali turėti įtakos dabartiniams įvykiams ir procesams pasaulyje? Mokslininkai įsitikinę, kad taip: juk kiekvienas lyderis įkūnija tam tikro žmogaus tipo bruožus.

Ekspertai patyrinėjo šiuo metu labiausiai pastebimų keturių šalių lyderių charakterius.<br>Lrytas.lt koliažas.
Ekspertai patyrinėjo šiuo metu labiausiai pastebimų keturių šalių lyderių charakterius.<br>Lrytas.lt koliažas.
E.Macronas: traukia svarbi veikla ir įvykiai. Greitai įveikia nesėkmes, kurias suvokia kaip gyvenimo pamoką. Gali pasielgti visai priešingai, nei iš jo tikimasi.<br>AP/Scanpix nuotr.
E.Macronas: traukia svarbi veikla ir įvykiai. Greitai įveikia nesėkmes, kurias suvokia kaip gyvenimo pamoką. Gali pasielgti visai priešingai, nei iš jo tikimasi.<br>AP/Scanpix nuotr.
J.Bidenas: nemėgsta ruoštis iš anksto, pasitiki gebėjimu improvizuoti. Darbus pradeda entuziastingai, bet jei iškart nepasiseka, sunkiai baigia ką pradėjęs.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
J.Bidenas: nemėgsta ruoštis iš anksto, pasitiki gebėjimu improvizuoti. Darbus pradeda entuziastingai, bet jei iškart nepasiseka, sunkiai baigia ką pradėjęs.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
V.Zelenskis: aktyvus, nenori niekam užleisti kelio, geba daryti poveikį, gerai pažįsta žmones, labai greitai pradeda vadovauti mažiau pasitikintiems savimi.<br>AFP/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
V.Zelenskis: aktyvus, nenori niekam užleisti kelio, geba daryti poveikį, gerai pažįsta žmones, labai greitai pradeda vadovauti mažiau pasitikintiems savimi.<br>AFP/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
V.Putinas: turi įgimtą troškimą užsisklęsti savyje, pabūti visiškai vienas. Negeba rodyti jausmų, daro šalto, abejingo ir net negailestingo žmogaus įspūdį.<br>AFP/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
V.Putinas: turi įgimtą troškimą užsisklęsti savyje, pabūti visiškai vienas. Negeba rodyti jausmų, daro šalto, abejingo ir net negailestingo žmogaus įspūdį.<br>AFP/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
V. Putinas ir J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-10-15 22:59, atnaujinta 2022-10-16 13:22

Asmenybių tipų ir jų tarpusavio santykių suderinamumą tyrinėja socionika.

Ši teorija paremta Šveicarijos psichiatro, analitinės psichologijos kūrėjo Karlo Gustavo Jungo tipologija, kuri klasifikuoja žmones pagal keturias savybių poras – ekstravertas arba introvertas, loginis arba etinis, sensorinis arba intuityvusis, racionalusis arba iracionalusis.

Ekspertai patyrinėjo šiuo metu labiausiai pastebimų keturių šalių lyderių charakterius.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Savybės: ekstravertas, etinis, sensorinis, iracionalusis.

Išsiskiria stipria valia, didžiule energija ir savigarba. Myli laisvę ir vertina veiklos savarankiškumą.

Aktyvus, nenori niekam užleisti kelio, geba daryti poveikį, gerai pažįsta žmones, greitai pradeda vadovauti mažiau ryžtingiems ir pasitikintiems savimi. Tobulai jaučia jėgų santykį, greitai supranta, kuriam daryti emocinį poveikį, o kurį geriau palikti ramybėje. Veikia ryžtingai, kruopščiai atlieka savo pareigas ir to paties reikalauja iš kitų.

Jo stichija – bendrauti su masėmis. Patinka vadovauti kolektyvui, geba įkrauti galingos energijos, sukurti vienybės pojūtį dėl bendro ateities tikslo.

Patinka žavėti žmones ir būti jų priešakyje. Geras didelio kolektyvo vadovas, mažame sukuria įtampą.

Nesėkmės telkia jėgas. Į pagyrimus žvelgia kritiškai, save vertina objektyviai. Savo problemų nelaiko tragedija. Greitai užmezga pokalbį su nepažįstamaisiais. Stengiasi, kad neliktų abejingų jo skleidžiamoms geroms emocijoms ir jų poveikiui.

Išmoningai ir tikslingai užmezga santykius – tiek teigiamus, tiek neigiamus, jeigu reikia. Kaip žuvis vandenyje jaučiasi didelėje draugijoje, bet ne vienas.

Turi gebėjimą ne tik susipykti, bet ir žino, kaip susitaikyti su priešininkais, jei tai atitinka jo interesus, kaip ir tai, ką kitas nori iš jo išgirsti. Pažadų išpildyti neskuba. Retai plaukia prieš savo troškimų ir poreikių srovę.

Jeigu pažįstamas, net ne artimiausias, žmogus pakliūva į bėdą, skuba į pagalbą. Gailestingumas nėra tušti žodžiai, jaučiasi atsakingas už žmones, su kuriais yra kartu.

Pasižymi konkrečiu mąstymu ir geriausiai atsiskleidžia toje srityje, kuri domina praktiniu atžvilgiu. Jei įsitikina, kad pašnekovas teisus, pripažįsta. Dar ir bus dėkingas, kad šis išvadavo iš nemalonių savo klaidos paieškų.

Sau lygiais pripažįsta už jį stipresnius, nepakenčia silpnavalių. Nesugeba būti kartu su tais, kuriems jaučia antipatiją.

Nuo nuotaikos priklauso darbingumas. Jį didina susidomėjimas ir azartas, gali imtis sunkaus ir sudėtingo darbo.

Būdamas blogos nuotaikos praranda norą veikti. Geriausiai dirba neoficialioje aplinkoje.

Informaciją suvokia greitai ir bendrais bruožais, bet ne giliai. Pasitaiko, kad tikrąją jos esmę supranta ne iš karto, ir tai tampa nesusipratimų priežastimi.

Kuo labiau užsiėmęs, tuo žvalesnis jaučiasi. Mėgsta nuolatines permainas ir įvykių raidą. Dažnai jam norisi kur nors lėkti, ką nors keisti. Dėkingas tiems, kurie padeda nustatyti terminus ir organizuoti ilgalaikį darbą.

Įdėmiai išklauso patarimus ir prognozes, alternatyvias idėjas, greitai suvokia, kas nauja.

Atmintyje išsaugo tą informaciją, kuri, jo nuomone, gali būti naudinga ateityje.

Todėl su metais tampa vis labiau kompetentingas ir įdomus. Gyvena šia diena, visko reikia čia ir dabar.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Introvertas, racionalusis, loginis ir sensorinis.

Jei kuo nors įsitikinęs, nuomonę labai sunku pakeisti, net abejonė juo gali sukelti įtarimą. Mano, kad jo nuomonė – vienintelė teisinga, o jo žodis – įstatymas.

Priimdamas sprendimus remiasi savo patirtimi, pasitiki tik asmeniškai patikrintais informacijos šaltiniais. Bijo permainų ir nestabilumo, netikėti likimo posūkiai jį gąsdina.

Nuobodus ir skrupulingas. Išsaugo ramybę net sudėtingomis aplinkybėmis, tačiau už tvirtumo kaukės gali slypėti stiprios emocijos. Apdovanotas gera atmintimi, ypač smulkmenoms.

Gerai išmano instrukcijas ir taisykles. Bet kokią informaciją visada sudėlioja į lentynėles, fiksuoja logikos stoką.

Siekdamas tobulybės visas savo jėgas skiria pasirinktai sričiai. Viskam ruošiasi iš anksto, nes nepakenčia staigmenų, gilinasi į visas detales.

Labai sugeba sukaupti dėmesį ir siekti tikslo. Būtinai užbaigia viską, ką užsibrėžė.

Laikosi griežtos sistemos, negali pakęsti, kai kas nors neatsiklausęs liečia jo daiktus, pažeidžia jo įvestą tvarką.

Darbą vertina aukščiau asmeninių santykių ir nuotaikų. Reiklus sau ir pavaldiniams.

Valdingas, nepakenčia kompromisų dėl dalykų, kuriuos laiko svarbiais.

Labai vertina intelektualus ir kūrybingus žmones, bet požiūris į naujas idėjas skeptiškas, jei neįžvelgia greitos jų naudos.

Veikla nukreipta į drausmės stiprinimą, tvirtos tvarkos ir sistemos įvedimą. Jeigu nepaklūstama, pasirengęs pereiti prie grasinimų. Geba sugniuždyti varžovą, priremti prie sienos, o jį patį palaužti nelengva.

Viešumoje elgiasi mandagiai ir korektiškai. Nepakenčia familiarumo – net vaikų. Greitai užmezga kontaktus, bet jei jie tampa kliuviniu, nukerta kaip kirviu. Draugus renkasi vienodų pažiūrų pagrindu.

Neslepia simpatijų, bet nieko pernelyg arti neprisileidžia.

Turi įgimtą troškimą užsisklęsti, pabūti vienas. Ne visuomet supranta kitų žmonių poreikius, jei jie nėra panašūs į jo. Nesugeba rodyti jausmų, daro šalto, abejingo ir net negailestingo žmogaus įspūdį. Santykiai su kitais nėra lankstūs, jausmai ir vertinimai griežti. Kurti ir puoselėti tarpusavio jausmų nemoka ir nenori.

Nepakenčia, kai aplink jį abejingi žmonės. Nemėgsta, kai jam daromas poveikis neigiamomis emocijomis – verksmu, kaprizais. Labai atsargus, bijo pažeminimo, saugo savo vidinį pasaulį.

Įniršta, kai neįtraukiamas į tokią hierarchiją, kur, jo nuomone, turėtų būti pavyzdys visiems.

Konkurencija pažadina jo energiją. Labai liguistai reaguoja, kai slopinamos galimybės ir gebėjimai, bet to nerodo viešai. Jis tarsi kaupia neigiamą energiją, iš kurios nelengva išsivaduoti. Jam reikia dažnos emocinio fono kaitos ir emocingos aplinkos. Bet emocijos nebūtinai turi būti teigiamos.

Bendraudamas su žmogumi, kuris reiškia stiprias emocijas, atsipalaiduoja ir nusiramina.

Ieško stiprių pojūčių, juos sukuria nenuspėjamu, dažnai rizikingu elgesiu.

JAV prezidentas Joe Bidenas. Savybės: ekstravertas, etinis, intuityvusis, iracionalusis.

Lengvai užmezga kontaktus, supranta kito žmogaus charakterį, poelgių motyvus, net iš anksto numatytą tikslą. Atrodo, kad mintys ir žvilgsnis klaidžioja, bet pastebi viską ir iš karto. Itin gerai įsigilina į keblių santykių priežastis.

Puikus diplomatas, moka švelninti konfliktus, pelnyti žmonių palankumą.

Žino, kaip kolektyve palaikyti palankią aplinką, ką sakyti, kad įvykiai rutuliotųsi reikiama kryptimi. Savo talentus moka derinti su geromis kitų žmonių savybėmis.

Geba nustebinti erudicija. Šnekus, emocingas, neretai sentimentalus ir labai jautrus antipatijai. Darbingumas, ateities planai, požiūris į save, pasaulėžiūra priklauso nuo nuotaikos.

Paprastai vienintelis orientuojasi susikurtų jausmų ir įvykių sūkuryje, vienintelis be nuostolių randa išeitį iš šių neįtikėtinų, dažnai pavojingų situacijų. Šią savybę ugdo visą gyvenimą stebėdamas žmones, juos tikrindamas ir analizuodamas jų emocijas. Dažnai nevengia ir savianalizės, suvokia savo veiksmų priežastis.

Labai nepakantus svetimų žmonių trūkumams, nustoja domėtis tais, kurie, vaizdžiai sakant, neišlaikė etikos egzamino.

Nekantrus, atideda į šalį neįdomias smulkmenas, siekia pažinti, kas yra nauja, patrauklu.

Nemėgsta ruoštis iš anksto, pasitiki savo gebėjimu improvizuoti. Visus darbus pradeda labai entuziastingai, tačiau jeigu iš karto nepasiseka, sunkiai užbaigia ką pradėjęs.

Kritinėmis aplinkybėmis tampa aktyvus, elgiasi drąsiai ir ryžtingai. Nebijo ginčų, bet nepakenčia rimtų konfliktų, blogai jaučiasi kam nors sukėlęs skausmą.

Nevengia rizikos, jei ji pateisinama, stipraus atsakomojo smūgio, jei paliečiami artimų žmonių interesai ar asmeniniai įsitikinimai. Labai nepriklausomo būdo, priešinasi, kai jam daromas spaudimas, bet nepretenduoja į lyderio vaidmenį, stengiasi būti pilkuoju kardinolu.

Iš šalies atrodo šaltas, logiškas, stiprios valios, santūrus žmogus, bet tai paviršutiniškas įspūdis. Įsivėlęs į ginčą, aktyviai, kartais net agresyviai gina savo nuomonę. Neretai kenčia dėl nesusivaldymo. Nemėgsta, jei kas nors jam trukdo arba švaisto jo laiką. Nemėgsta standartų, formalumų ir visuotinai pripažintų normų.

Nepakenčia, kai kritikuojamas dėl nelogiško elgesio, neprotingų poelgių ir nesugebėjimo susivokti sudėtingose loginėse sistemose. Viešai nepripažįsta savo silpnybės, o jei taip, tai taktinė gudrybė.

Sunku susikaupti kuriam nors vienam dalykui, atskirti svarbiausia nuo antraeilio.

Nemėgsta gilintis į smulkmenas, todėl ne visuomet iki galo išklauso žmogų.

Jei dėl darbo reikia ilgalaikio dėmesio, gilintis į detales, skaičius, paragrafus, greitai atvėsta.

Gali daryti viską, bet kol įdomu. Patinka neįprastos situacijos, gali elgtis netikėtai, kad susigrąžintų gyvenimo džiaugsmą.

Nėra racionalus pragmatikas, daug reikšmės jo gyvenime turi vaidyba. Pavargsta nuo rutinos, nuobodulys ir monotonija gali netgi susargdinti. Bet retai rodo kitiems savo blogą nuotaiką ir emocijas.

Stengiasi būti taktiškas ir malonus, aplinkinių gyvenimą moka nuspalvinti šviesiomis emocijomis, palaikyti juos komplimentais, įkvėpti rožinėmis perspektyvomis.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas. Ekstravertas, loginis, intuityvusis, racionalusis.

Draugiškas, impulsyvus, bet veiksmai racionalūs. Puikiai suvokia sandorių esmę, įžvelgia naujos veiklos galimybes, naudą.

Visuomet elgiasi pagal savo pažiūras ir nesupranta, kaip galima ką nors daryti nesuvokiant pasekmių.

Gyvenimas – tai veikla. Jį žavi nuolatinis judėjimas. Stengiasi laikytis drausmės, bet laikytis proceso reglamento ir kontrolės tinkamai nepavyksta. Turėdamas smalsaus tyrėjo ir eksperimentuotojo gyslelę visada moka gauti objektyvią informaciją. Dėl to gali aktyviai įsitraukti į visuomeninius procesus.

Intuityviai jaučia aplinkybių kaitos poveikį, baiminasi neatsilikti. Nebijo rizikuoti, kliaunasi intuicija. Traukia svarbi veikla ir įvykiai. Greitai įveikia nesėkmes, jas suvokia kaip gyvenimo pamoką. Gali pasielgti priešingai, nei iš jo tikimasi.

Neįstengia susitaikyti su situacijomis, kai nejaučia jų perspektyvos, nepakenčia priverstinio laukimo ir neveiklumo.

Aršus visų neracionalių veiksmų ir neveiksmingų darbo metodų priešininkas, visa galva pasineria į mėgstamą darbą.

Optimistas, retai puola į neviltį. Dėl lakios vaizduotės ir gero humoro jausmo – puikus pašnekovas. Bendraudamas skleidžia teigiamas emocijas. Gali būti rūstus, netaktiškas, šiurkštus, nes nusiteikęs įveikti kliūtis.

Kilus ginčui būna ironiškas, išjuokia oponentą. Bet kaip greitai įsiplieskia, taip pat greitai ir nurimsta. Veržli prigimtis kitus atbaido, bet nesijaučia greitai įsiliepsnojantis.

Patinka stiprūs, atviri ir gražūs žmonės. Būtini tvirti, patikimi žmogiški santykiai. Nepakenčia kontrolės ir nepasitikėjimo, tai laiko įžeidimu. Liguistai išgyvena bet kokią santykių krizę ir nesijaučia pajėgus ją teisingai išspręsti.

Aktyvus tampa esant ekstremalioms aplinkybėms, moka apsiginti. Drąsus romantikas.

Visada nori pabandyti tai, ko dar nepatyrė, jam sunku atsisakyti viliojančių situacijų.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.