Kremlius nusitaikė į vidinius sluoksnius: kaip V. Putinas užčiaupė aršiausius karo kritikus

Rugsėjo pabaigoje, po didžiulių Rusijos nesėkmių Ukrainoje ir prieštaringai Vladimiro Putino „dalinės mobilizacijos“, Kremlius susidūrė su visuomenės nepasitenkinimo protrūkiu socialinėje žiniasklaidoje. Pažymėtina, kad vieni iš garsiausių kritikų buvo pagrindiniai vyriausybės rėmėjai: ultranacionalistai ir kariuomenės griežtosios linijos šalininkai, kurie manė, kad Rusija kovoja ne taip gerai, kaip turėtų.

V. Putinas nutildė savo kritikus.<br>Lrytas.lt koliažas.
V. Putinas nutildė savo kritikus.<br>Lrytas.lt koliažas.
I. Girkinas (Strelkovas).<br>Reuters/Scanpix nuotr.
I. Girkinas (Strelkovas).<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. Kadyrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. Kadyrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kareiviai, kuriuos Rusija neseniai mobilizavo karui Ukrainoje, stovi ceremonijoje prieš įlipdami į traukinį Tiumenės geležinkelio stotyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kareiviai, kuriuos Rusija neseniai mobilizavo karui Ukrainoje, stovi ceremonijoje prieš įlipdami į traukinį Tiumenės geležinkelio stotyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 10, 2022, 9:33 PM, atnaujinta Jan 3, 2023, 4:28 PM

Spalio pradžioje kaltinimai priartėjo prie paties V.Putino aplinkos: žiaurumu pagarsėjęs Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas paskelbė ilgą virtinę kariuomenę kritikuojančių žinučių programėlėje „Telegram“. Pasak R.Kadyrovo, Rusijos generolą, praradusį svarbų miestą Donecke, „iš viršaus dangstė Generalinio štabo vadovybė“.

Kiti V.Putinui artimi aukšto rango asmenys, įskaitant Jevgenijų Prigožiną, vadovaujantį karinių samdinių grupei „Wagner“ – reiškė panašius nusiskundimus dėl Rusijos pajėgų neefektyvumo.

Tačiau kai jau atrodė, kad situacija tampa nekontroliuojama, kritika nutilo. Iki lapkričio dauguma griežtosios linijos šalininkų buvo sutramdyti ir nebeapkalbinėjo Rusijos karo strategijos. Tuo tarpu pačiai kariuomenei tyliai buvo perduota daugelio Rusijos ekonomikos sričių kontrolė, suteikiant vyriausybei ir Gynybos ministerijai plačius naujus įgaliojimus net privačiame sektoriuje.

Apibendrinant šiuos įvykius, matyti, kad didėja kariuomenės ir jai artimų asmenų įtaka V.Putino valdžiai šalyje. Pastarųjų kelių mėnesių nesėkmės kare Ukrainoje nepadarė režimo pažeidžiamesnio, kaip teigia kai kurie Vakarų stebėtojai, o suteikė V.Putinui galimybę išplėsti savo įtaką Rusijos visuomenei ir net savo kariniams kritikams, rašo geopolitikos leidinys „Foreign Affairs“.

„Telegram“ vaidmuo

Beveik nuo pat invazijos pradžios 2022 m. vasarį Rusijos griežtosios linijos šalininkai kritikavo Kremliaus karo strategiją. Daugelį šalininkų gąsdino chaotiška invazija ir eilinės Rusijos nesėkmės pirmaisiais karo mėnesiais, jie netikėjo Gynybos ministerijos pasakojimu, kad priimtina prarasti tiek daug Rusijos karių kaunantis su neva menkesniu priešu. Jie taip pat nesidžiaugė, kai Ukraina pradėjo atgauti žemes, iš pradžių aplink Kijevą, o paskui ir toliau į rytus. Tačiau dar labiau stebino tai, kaip šis pasipriešinimas buvo paviešintas.

Iki invazijos pradžios bet kokios diskusijos apie kariuomenę Rusijos žiniasklaidoje ir Dūmoje jau seniai buvo slopinamos, o po vasario 24 d. Kremlius įvedė dar griežtesnę bet kokių diskusijų apie karą cenzūrą. Tačiau internetas vis dar buvo prieinamas, o „Telegram“ programėlė greitai tapo alternatyva karo komentatoriams.

„Telegram“ platforma, priklausanti Rusijos bendrovei ir daugiausia naudojama kaip žinučių siuntimo programėlė, Rusijoje jau seniai vaidina neįprastai svarbų vaidmenį, ypač dėl savo kanalų tinklo, per kurį žinomi vartotojai gali transliuoti pranešimus dideliam skaičiui vartotojų abonentų. Be to, tai buvo viena iš nedaugelio socialinės žiniasklaidos platformų, kurios vyriausybė iš karto neužblokavo prasidėjus karui.

Dėl to, kai tapo aišku, kad invazija vyksta ne pagal planą, susidomėjimas „Telegram“ smarkiai išaugo. Ultranacionalistai ir kiti griežtosios linijos šalininkai, visada nepasitikintys žiniasklaida, plūstelėjo į platformos karo komentatorių kanalus, kad sužinotų, kas iš tikrųjų vyksta.

Šiuose kanaluose jie galėjo rasti gana sąžiningas ir atviras diskusijas apie problemas, su kuriomis rusų kariuomenė susidūrė Ukrainoje, taip pat apie paprastų žmonių pastangas padėti Rusijos kariams. Pavyzdžiui, kai kuriuose „Telegram“ kanaluose buvo pranešama apie įrangos trūkumą fronte ir pradėtas sutelktinis finansavimas radijo ryšio priemonėms, vaistams, dronams, neperšaunamoms liemenėms ir naktinio matymo prietaisams įsigyti. Šios kampanijos savo ruožtu pritraukė daugiau žmonių į platformą, o populiariausi kariniai kanalai netrukus pritraukė šimtus tūkstančių prenumeratorių.

Šie kanalai sutelkė plačią publiką žmonių, kurie palaikė karą, bet buvo sunerimę dėl to, kaip jis buvo vykdomas. Vienam žymiausių kanalų vadovavo Igoris Girkinas (žinomas kaip Igoris Strelkovas), užkietėjęs nacionalistas ir Federalinės saugumo tarnybos (FSB) veteranas, 2014 m. tapęs pasiskelbusios Donecko liaudies respublikos gynybos ministru. Beje, lapkritį Nyderlandų teismas už akių nuteisė I.Strelkovą už jo vaidmenį numušant oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvą.

I.Strelkovas ilgą laiką siekė atviro karo su Ukraina, o kai invazija žlugo, jis pradėjo piktai pulti Rusijos generolus. Ir nors jis ilgą laiką buvo laikomas Rusijos karinės sistemos atstumtuoju, I.Strelkovas sugebėjo išlikti gerai informuotas apie padėtį fronte, nes kariuomenės eiliniai jį gerbė ir juo pasitikėjo.

Remdamasis savo šaltiniais, jis reguliariai skelbė naujausią informaciją apie mūšio lauką ir atvirai pranešinėjo apie Rusijos karines nesėkmes, klaidas ir atsitraukimus, kas smarkiai prieštaravo herojiškam Kremliaus pasakojimui apie „specialiąją operaciją“.

Dar radikalesnis buvo I.Strelkovo bendražygis Vladimiras Kvačkovas, 74 metų buvęs sovietų specialiųjų pajėgų pulkininkas, ilgą laiką smurtavęs prieš dešiniuosius, kuris prisijungė prie I.Strelkovo, kritikuojančio Rusijos karinę vadovybę.

Netrukus I.Strelkovą ir V.Kvačkovą buvo galima rasti „YouTube“ ir „Telegram“ platformose, kur jie analizavo pražūtingą Rusijos karą ir kvestionavo oficialias Rusijos atsitraukimo ataskaitas. Vis dėlto didžiąją pavasario ir vasaros dalį Maskva į juos rimtai nežiūrėjo. Tai pasikeitė rugsėjį, kai Ukraina pradėjo dramatišką kontrpuolimą Charkovo regione. I.Strelkovo „Telegram“ kanalas išaugo iki daugiau nei 600 tūkst. prenumeratorių, ir prie jo prisijungė vis daugiau kitų kritiškų balsų.

Pirmieji buvo vadinamieji „vojenkorai“ – rusų žurnalistai, įsitvirtinę kariuomenėje. Tradiciškai „vojenkorai“ buvo aršiai lojalūs Kremliui, tačiau šiame kare jie užmezgė dar stipresnius ryšius su fronte esančiais kariais. Dauguma jų turi savo „Telegram“ kanalus, kuriuose jų vietos reportažai susilaukė didžiulio sekėjų skaičiaus.

Bulvarinio laikraščio „Komsomolskaja pravda“ korespondento Aleksandro Kotso palaikomas kanalas dabar gali pasigirti 680 tūkst. prenumeratorių; kitas kanalas, pavadintas „WarGonzo“, kuriam vadovauja karo žurnalistas veteranas Semjonas Pegovas, dabar turi 1,3 mln. prenumeratorių. Daugeliui rusų tokie kanalai yra tikrasis kariuomenės balsas, todėl jų diskusijos apie Rusijos karines nesėkmes tapo dar aktualesnės.

Rudenį prie kariškių prisijungė dar įtakingesnė kritikos atmaina iš žmonių, artimų pačiam Kremliui. Pavyzdžiui, čečėnų lyderis R.Kadyrovas, kuris jau seniai palaiko glaudžius ryšius su V.Putinu. Savo „Telegram“ kanale paskelbtose žinutėse jis pateikė aštrių karo vertinimų, nors susilaikė nuo asmeninės V.Putino kritikos.

Būtent tokia dvasia jis paskelbė savo spalio 1 d. tiradą. Kai ukrainiečiai atsiėmė Lymaną, svarbų Donecko srities geležinkelio mazgą, R.Kadyrovas išskyrė rusų vadą, kuris buvo atsakingas už miesto gynybą. „Negaliu tylėti dėl to, kas įvyko Lymane“, – rašė jis, kaltę suversdamas aukščiausiajai kariuomenės vadovybei.

Šie ilgamečio V.Putino sąjungininko komentarai buvo neįprastas iššūkis oficialiam kariniam naratyvui. Jį palaikė ir kiti vidiniai asmenys. Labiausiai pasižymėjo „V.Putino virėjas“ J.Prigožinas, buvęs sovietmečio kalinys, o pastarąjį dešimtmetį – liūdnai pagarsėjusios „Wagner“ samdinių grupės – kurios kovotojai taip pat atliko svarbų vaidmenį Ukrainoje – lyderis.

Tuo metu R.Kadyrovo komentarus sustiprino „vojenkorai“ ir kiti ultranacionalistai, kurie pridėjo naujų kraupių pranešimų iš fronto linijos. Tuo tarpu V.Putino mobilizacijai įsibėgėjus, Rusijos socialiniuose tinkluose pasipylė vaizdo įrašai iš visos šalies, kuriuose buvo rodomi pikti ir verkiantys žmonės, nesuinteresuoti įsitraukti į mirtinai pavojingą karą.

Maskva atsidūrė tarp „Telegram“ kritikų, kurie norėjo, kad Rusija kariautų atkakliau, ir daugelio paprastų rusų, kurie vis labiau nerimavo dėl nesėkmingo karo ir jokių būdu nenorėjo į jį įsitraukti ar kad būtų įtrauktos jų šeimos. Atrodė, kad Kremlius gali prarasti Rusijos visuomenės nuomonės kontrolę.

„Kremlius kontratakuoja“

Spalio 8 d. V.Putinas galiausiai ėmėsi veiksmų. Jis pertvarkė Rusijos vadovavimo grandinę ir paskyrė Sergejų Surovikiną bendruoju Rusijos pajėgų Ukrainoje vadovu. Iš pirmo žvilgsnio S.Surovikinas – neįtikėtinas pasirinkimas dėl savo grobuoniškos praeities – septyni mėnesiai kalėjimo už dalyvavimą nepavykusiame 1991 m. perversme, kaltinimai ginklų kontrabanda ir kaltinimai sumušus kolegą.

Tačiau S.Surovikinas turi vieną privalumą: „Telegram“ kariai juo pasitiki. Vos paskelbus apie tai, veteranai ir karo korespondentai gyrė jo paskyrimą. R.Kadyrovas ir J.Prigožinas taip pat jį palaikė. Tik I.Strelkovas laikėsi kritiškos pozicijos, primindamas savo prenumeratoriams apie S.Surovikino karjerą, kuri buvo patikrinta.

Po šių pasikeitimų „Telegram“ platformoje taip pasikeitė kritikų tonas, kad kai Ukrainos pajėgos pažemino Rusiją bombarduodamos Krymo tiltą, gyvybiškai svarbų Rusijos tiekimo kelią, dauguma „vojenkorų“ tylėjo, o I.Strelkovas apkaltino juos tapus Kremliaus propagandistais.

Tačiau net ir tada, kai „vojenkorai“ atsitraukė nuo kritikos, Kremlius ėmėsi tolesnių veiksmų, kad užkirstų kelią nesutarimams. Spalio 14 d. per „Telegram“ tapo žinoma, kad Rusijos generalinis štabas paprašė prokurorų ištirti devynis kariuomenės kritikus, tarp kurių buvo S.Pegovas ir I.Strelkovas, dėl naujo įstatymo, draudžiančio skleisti „sąmoningai melagingą informaciją“ apie kariuomenę, pažeidimo. Šiuo įstatymu Kremlius dažnai naudojosi siekdamas nutildyti kritikus nuo invazijos pradžios.

Tyrimas buvo skirtas įspėti kitus „Telegram“ kritikus, ir tai pavyko. Kariniai korespondentai iš karto atsisakė karinės vadovybės kritikos, vietoj to pranešdami iš esmės teigiamas naujienas apie mobilizaciją bei „pagerėjusią“ logistiką, karinius mokymus ir kitus dalykus.

Kremlius taip pat ėmė apdovanoti balsus, pasirengusius laikytis partijos propagandinės linijos. Lapkričio 17 d., atsisakęs karo kritikos, rusų žurnalistas A.Kotsas buvo paskirtas į Rusijos Žmogaus teisių tarybą – organą, kuris turi tam tikrą prieigą prie Kremliaus ir kurį V.Putinas pastaruoju metu papildė lojaliais asmenimis.

Po savaitės Kremlius apdovanojo Drąsos ordinu S.Pegovą, kuris taip pat apribojo savo aštrius reportažus. Režimui netgi pavyko sutramdyti I.Strelkovą. Pasirodžius pranešimams apie tyrimą prieš I.Strelkovą ir kitus asmenis, I.Strelkovas, atrodo, pasiekė tam tikrą susitarimą su Kremliumi. Kremlius leido jam išvykti iš Maskvos, kad padėtų suformuoti savo „savanorių batalioną“ ir įsitraukti į kovas. Mainais už tai jis nustojo komentuoti karą. Iki lapkričio jo „Telegram“ kanalas nutilo.

Netiesioginė mobilizacija

Kremlius ir toliau nenustoja griežtinti į jį nukreiptos karinės kritikos. Siekdamas suteikti kariuomenei daugiau įtakos Rusijos visuomenėje, jis taip pat ėmėsi reikšmingų veiksmų mobilizuoti ekonomiką.

Spalio 19 d. V.Putinas įsteigė Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų materialinės paramos koordinavimo tarybą – instituciją, kuriai pavesta organizuoti federalinių ir vietos valdžios institucijų, taip pat „sveikatos apsaugos sistemos, pramonės, statybos, transporto ir kitų sektorių“ veiklą karui Ukrainoje remti.

Už biurokratiškai skambančio pavadinimo slypi aiškus tikslas: visos federalinės ministerijos ir regioninės vyriausybės dabar turi teikti pirmenybę kariuomenės aprūpinimui atsargomis, karine įranga ir kitais ištekliais – taip civilinė biurokratija nukreipiama remti kariuomenę ir karą. Rusijos pramonės ir prekybos ministras Denisas Manturovas buvo paskirtas atsakingu už ginklų ir karinės įrangos tiekimą tarybai pagal „konkrečius Gynybos ministerijos nurodymus“.

Iš tiesų Rusijos pareigūnai apie ekonomikos militarizavimą kalbėjo nuo pat pirmųjų karo etapų. Birželį pirmasis ministro pirmininko pavaduotojas Andrejus Belousovas, griežtosios linijos šalininkas, turintis ekonomisto išsilavinimą, paaiškino, kaip atrodys ši „mobilizacinė ekonomika“: Rusijos visuomenė bus orientuota į „konkrečius tikslus“, o privatusis sektorius privalės juos įgyvendinti.

Svarbiausia, sakė jis, kad šiam tikslui būtų suburta elitinė institucija, kuri pertvarkytų ekonomiką. Pasak A.Belousovo, mobilizacijos ekonomikoje svarbiausioms Rusijos pramonės šakoms padėtų ir jas aprūpintų daugelis kitų sektorių. Kaip pavyzdį jis pateikė Stalino ekonomikos valdymą Antrojo pasaulinio karo metais, kai visa sovietų ekonomika buvo formuojama atsižvelgiant į šalies karinius poreikius.

Tačiau tik liepos mėnesį Kremlius pradėjo įgyvendinti šias idėjas. Pagal Rusijos parlamento priimtą įstatymą vyriausybė įgijo plačią karo meto ekonomikos kontrolę, įskaitant įgaliojimus įgyvendinti „specialias ekonomines priemones“, kad prireikus galėtų pasisavinti privačių bendrovių produkciją. Todėl dabar iš privačių bendrovių galima reikalauti vykdyti karines sutartis pagal poreikį, o jų darbuotojai privalo dirbti viršvalandžius, kad įvykdytų gamybos tikslus.

Panašu, kad šių priemonių poveikis artimiausiais mėnesiais tik didės. Lapkričio pabaigoje Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pareiškė, kad 2023 m. vyriausybė planuoja 50 proc. padidinti gynybos išlaidas.

Nenuostabu, kad verslo sektorius ne visai palankiai įvertino šį įstatymą. Teoriškai jis galėtų padėti įmonėms, nes joms būtų suteiktos pelningos karinės sutartys. Tačiau iš tikrųjų jis tik sustiprino didėjančią Gynybos ministerijos įtaką civiliniam gyvenimui.

Net ir be visiškos ekonomikos militarizacijos, 300 tūkst. Rusijos vyrų mobilizacija turėjo didelių pasekmių privačiajam sektoriui. Pavyzdžiui, Rusijoje labai trūksta informacinių technologijų (IT) specialistų, kurių daugelis nuo karo pradžios išvyko į užsienį.

Susirūpinę protų nutekėjimu, Skaitmeninės plėtros ministerija ir Rusijos centrinis bankas rugsėjo mėn. paskelbė, kad akredituotų IT bendrovių, telekomunikacijų operatorių ir bankų darbuotojai gali pretenduoti į mobilizacijos atidėjimą. Tačiau atrodo, kad žadėti atidėjimai iš esmės neturi tvirto pagrindo. Pavyzdžiui, nepaisant to, kad vienas „Raiffeisen Bank“ IT specialistas pretendavo į atidėjimą, jis buvo mobilizuotas ir po trijų savaičių žuvo nuo minosvaidžio ugnies Ukrainoje.

Užsitvirtino kontrolę

Galbūt Kremlius kol kas sustabdė tolesnę mobilizaciją, tačiau šimtų tūkstančių vyrų šaukimas į kariuomenę ir nauji įstatymai, kuriais kariuomenei suteikiama šalies pramonės kontrolė, jau turėjo toli siekiančių pasekmių. Dabar generolai turi lemiamą įtaką ekonomikai. Be to, jie gali mobilizuoti bet kokį bet kurios korporacijos darbuotojų skaičių, todėl yra galingesni nei bet kada anksčiau.

Kartu su kariuomenės kritikų nutildymu ir naratyvo kontrolės susigrąžinimu šie žingsniai suteikė Kremliui veiksmingą būdą suartinti gretas ir dar labiau sustiprinti savo įtaką Rusijos visuomenei.

Ir čia gali būti kraupi realybė, kurią Vakarai turi pripažinti. Tai, kad V.Putinas pralaimi mūšio lauke Ukrainoje, nereiškia, kad jis praranda kontrolę namuose. Priešingai, naujausi konflikto etapai suteikė Kremliui galimybę dar stipriau užveržti varžtus. Tikimybė, kad spaudimas iš vidaus gali priversti Rusijos lyderį siekti nutraukti karą, yra mažesnė, nei rodo padėtis karo fronte.

Parengta pagal „Foreign Affairs“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Introduction to Green Finance Institute