Pietų Korėjoje kaukės neprivalomos, tačiau daugeliui – nelengva užduotis jų atsisakyti

Pietų Korėja – viena iš kelių šalių, kuriose metai prasidėjo vis dar privalomai dėvint kaukes vidaus patalpose. Sausio pabaigoje pagaliau panaikinus šį reikalavimą ne visi korėjiečiai skuba gyventi atidengtu veidu.

Pietų Korėjoje kaukės tapo neprivalomos, bet ne visi skuba jų atsisakyti.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pietų Korėjoje kaukės tapo neprivalomos, bet ne visi skuba jų atsisakyti.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pietų Korėjoje kaukės tapo neprivalomos, bet ne visi skuba jų atsisakyti.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pietų Korėjoje kaukės tapo neprivalomos, bet ne visi skuba jų atsisakyti.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pietų Korėjoje kaukės neprivalomos, tačiau gyventojai neskuba jų atsisakyti.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pietų Korėjoje kaukės neprivalomos, tačiau gyventojai neskuba jų atsisakyti.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 12, 2023, 11:23 AM

Han-sol Jeon dirba slaugytoja Seulo Gangnamo rajone, kuriame veikia daug privačių ligoninių.

Po daugiau nei dvejų metų gyvenimo su kauke ant veido 28 metų moteris pasiruošusi ją nusiimti.

„Eisiu į sporto klubą pasportuoti. Bus toks gaivus jausmas – veidui bus vėsu“, – džiaugėsi Han-sol Jeon.

Nuo sausio 30 d. Pietų Korėjoje kaukės privalomos tik ligoninėse ir viešajame transporte. Pagaliau ir Azija pradėjo švelninti savo požiūrį į pandemiją.

Sureagavo ne visi

Nors daugybė korėjiečių, kaip ir Han-sol Jeon, džiaugiasi savo naujai įgyta laisve, yra ir tokių, kuriems dėl to nei šilta, nei šalta.

„Korėjiečiams nebus lengva nusiimti kaukes, prie kurių jie taip įprato, – sakė Seulo nacionalinio universiteto sveikatos mokslų dėstytojas Seung-sik Hwangas. – Daugiau nei prieš dešimtmetį į kaukes buvo pradėta žiūrėti kaip į būdą apsisaugoti nuo užteršto oro. Buvo ir tokių, kurie kaukes dėvėjo kaip mados elementą.“

Pirmąją taisyklių atlaisvinimo dieną Pietų Korėjos sostinės gatvėmis žmonės vaikščiojo su žieminiais paltais, o veidus toliau dengė kaukės – tiek lauke, tiek kavinėse, tiek parduotuvėse ir metro stotyse.

Bet netoli Yonsei universiteto esančiame sporto klube mažiausiai tuzinas žmonių per treniruotę nusiėmė kaukes, nors ant sienos toliau kabėjo senas ženklas su reikalavimu prisidengti.

„Esu toks laimingas. Per treniruotę jaučiuosi daug geriau, – sakė 20-metis studentas Dong-hoon Yangas. – Šiek tiek nerimavau, kad jei kiti liks su kaukėmis, bus nepatogu būti vieninteliam be jos, bet džiaugiuosi, jog ir kiti mėgaujasi reikalavimo dėvėti kaukes panaikinimu.“

Nori apsaugoti kitus

„Gallup Korea“ praėjusį mėnesį atlikus apklausą paaiškėjo, kad apie 65 proc. Pietų Korėjos suaugusiųjų pasisakė už kaukes vidaus patalpose. Net 76 proc. teigė, kad toliau dėvėjo kaukę netgi lauke, nors šis reikalavimas rugsėjį buvo panaikintas.

Vienos Seulo kepyklos darbuotoja 55 metų Jeong-su Seo minkė tešlą prie lango, o kaukė kabojo ant kaklo. Bet kalbėdama moteris ėmė ją maigyti ir vis prisidengdavo burną.

„Aš ir toliau dėvėsiu kaukę. Namie turiu jų milžinišką dėžę. Ką dabar man su jomis daryti? – sakė Jeong-su Seo ir pridūrė, kad nesijaudina dėl tikimybės rimtai susirgti, tačiau jaučia pareigą apsaugoti kitus: – Tai nėra visiškas reikalavimų panaikinimas.“

42 metų fotografas Dong-joon Jeongas sakė, kad ir toliau dengsis veidą kauke, nes pandemija nėra oficialiai pasibaigusi. Jo vyresnė kolegė, dirbanti registratūroje, be kaukės kalbėjo su juo sėdėdama prie savo stalo.

„Neišgyvenu dėl koronaviruso, – teigė Dong-joon Jeongas. – Bet būnant viduje geriau prisidengti burną. Kaukės nėra tokios nepatogios.“

Reikalavimai skiriasi

Pietų Korėja buvo viena pirmųjų šalių pasaulyje, 2020-ųjų pradžioje paskelbusių apie COVID-19 protrūkį. Vyriausybė nedelsdama ėmėsi testavimo ir nurodė laikytis fizinio atstumo. Vienu metu buvo uždrausta rinktis daugiau nei 2 žmonėms. Per pastaruosius metus šalis pamažu švelnino ribojimus, o kaukių dėvėjimas kai kuriose vietose tapo pasirinktinis.

„Jei eini į restoraną, kavinę ar kino teatrą, kaukę dėvi tik tol, kol atsisėdi, o tada jos naudoti nebereikia“, – sakė slaugytoja Han-sol Jeon.

Kitos Azijos šalys taip pat pradėjo švelninti taisykles: Singapūras, Malaizija, Vietnamas ir Tailandas nebereikalauja kaukių beveik niekada.

Japonijoje kaukės yra ne būtinybė, o rekomendacija, bet jos čia tapusios tokiu įprastu reikalu, kad gavo pravardę „kao pantsu“ („veido kelnės“).

Kelios užsilikusios kaukių dėvėjimo tvirtovės yra Honkongas ir Taivanas. Honkonge kaukės būtinos visose viešosiose vietose, o Taivane – vidaus patalpose. Daug kas tam neprieštarauja.

Mano, kad skiepai nebūtini

Pietų Korėjoje žmonės labiau palaiko kaukes nei vakciną nuo koronaviruso, nors moksliniai tyrimai įrodė, kad skiepai gerokai sumažina tikimybę atsidurti ligoninėje ar mirti.

„Gallup Korea“ apklausa parodė, jog tik 28 proc. pietų korėjiečių mano, kad vakcina buvo būtinybė. Nepaisant to, bent vieną kartą pasiskiepijo beveik 90 proc. šalies gyventojų.

Epidemiologas Seung-sik Hwangas tai aiškina ne tik skeptišku požiūriu į vakcinas, bet ir tuo, kad Pietų Korėjoje kaukės buvo tapusios „kultūriniu fenomenu“ dar iki pandemijos.

Jis teigė, kad kaukės nedaug kainuoja ir nesukelia visuomenėje ypatingo atstūmimo jausmo: „O vakcinos sulaukia mažesnio palaikymo, nes yra žmonių, kurie bijo šalutinio jų poveikio.“

29 metų Ju-Yong Lee sakė, jog pastaruoju metu nesijaudina dėl pandemijos, bet pridūrė, kad jei kas nors šalia nusikosės nedėvėdamas kaukės, norėsis bėgti kuo toliau.

Parengta pagal „Washington Post“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.