Lemtinga klaida M. Saakašvilį už grotų stumia į mirties gniaužtus

„Sakartvele esu politinis kalinys, dabar aš mirštu. Mane kankino fiziškai ir psichologiškai, yra įrodymų, kad buvau apnuodytas sunkiaisiais metalais. Mane alina 20 rimtų ligų, kurios visos išsivystė kalinimo metu“, – tokią nevilties žinią pasiuntė Michailas Saakašvilis.

Iš nelaisvės negalintis išsiveržti buvęs Sakartvelo vadovas M.Saakašvilis pasiligojo – kadaise energija tryškęs politikas gali būti prikaustytas prie lovos.<br>AP/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Iš nelaisvės negalintis išsiveržti buvęs Sakartvelo vadovas M.Saakašvilis pasiligojo – kadaise energija tryškęs politikas gali būti prikaustytas prie lovos.<br>AP/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
​Lenkijos medikai pasirengę vykti į Sakartvelą, kad suteiktų pagalbą buvusiam Sakartvelo lyderiui Michailui Saaka<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
​Lenkijos medikai pasirengę vykti į Sakartvelą, kad suteiktų pagalbą buvusiam Sakartvelo lyderiui Michailui Saaka<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
M. Saakašvils.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
M. Saakašvils.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Kai 2021 metų spalio 1-ąją vos tik grįžęs į tėvynę M.Saakašvilis buvo areštuotas, situacija jam tuomet neatrodė baisi – žinomas politikas plačiai šypsojosi.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kai 2021 metų spalio 1-ąją vos tik grįžęs į tėvynę M.Saakašvilis buvo areštuotas, situacija jam tuomet neatrodė baisi – žinomas politikas plačiai šypsojosi.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 29, 2023, 11:36 AM

Buvęs Sakartvelo prezidentas, šias pareigas ėjęs dvi kadencijas 2004–2013 m., savo tėvynėje įkalintas nuo 2021-ųjų spalio.

55-erių politiką šį mėnesį apžiūrėję medikai konstatavo, kad jo būklė po jų ankstesnio vizito vasario viduryje pablogėjo.

Per kalinimo laikotarpį 195 cm ūgio eksprezidento svoris nuo 115 kg nukrito iki 65 kg.

Dėl raumenų atrofijos M.Saakašvilis sunkiai juda, mėginant atsistoti jam krinta kraujospūdis, o tai lydi pusiausvyros praradimas ir koordinacijos sutrikimas.

Pasak M.Saakašvilio advokatų, jam taip pat diagnozuota demencija ir tuberkuliozė. Medikų nuomone, buvęs valstybės vadovas netrukus gali būti prikaustytas prie patalo.

Leidiniui „Politico“ perduotame laiške M.Saakašvilis prieš mėnesį rašė: „Buvau sveikas ir energingas vyras. Tada mane suėmė, įkalino dėl sukurptų kaltinimų naudojimusi valdžia. Juos gali pagrįstais laikyti tik Kremlius ir dabartinė Sakartvelo valdžia.“

Eksprezidentas perspėjo, kad dėl V.Putino maniakiško ir neišprovokuoto karo Ukrainoje Sakartvelas ir kitos regiono valstybės vis labiau slysta į Kremliaus orbitą: valdančioji „Sakartvelo svajonės“ partija nusiteikusi itin palankiai Rusijos atžvilgiu, nors, anot M.Saakašvilio, jo šalies visuomenė tam priešinasi.

Bet paties M.Saakašvilio sprendimą sugrįžti į gimtinę analitikai vadina didžiausia ir net lemtinga klaida, kuri smogė ir didžiausiai Sakartvelo opozicinei partijai, ir virto jo paties asmenine tragedija. Kodėl taip įvyko?

Kasdien – vis blogyn

Sakartvelo televizijos kanalai 2021 metų spalio 1-ąją vis suko M.Saakašvilio sulaikymo Tbilisyje kadrus. Juose buvo matyti, kaip po aštuonerių metų gyvenimo užsienyje į tėvynę grįžusį eksprezidentą veda du policininkai. Politikas jau surakintas antrankiais, bet plačiai šypsosi.

Dabar, praėjus pusantrų metų, M.Saakašvilis vis dar yra suimtas, bet ne kalėjime, o vienoje Tbilisio klinikoje, kur buvo perkeltas dėl vis blogėjančios sveikatos.

Dar neseniai jis savo „Facebook“ paskyroje komentavo įvykius ir karą Ukrainoje. Kitaip negu anksčiau, jis jau nebesako ilgų kalbų iš teisiamųjų suolo Tbilisio miesto teisme vykstančiame procese ir net negali dalyvauti posėdžiuose. Priežastis – sveikata.

Eksprezidento artimieji sako, kad jam kasdien vis blogiau. Ir jie, ir nepriklausomi medikai, ir pats M.Saakašvilis vienintele išeitimi įvardija pervežimą gydytis į užsienį.

Politiko gydytoja Tamara Davarašvili šiemet vasarį pareiškė, kad M.Saakašvilis netrukus gali atsidurti reanimacijoje: „Paciento būklė darosi sunki. Jo kūno masė labai maža, o kitas etapas gali būti intensyviosios terapijos skyrius.“

Pernai lapkritį grupė medikų, eksprezidento artimieji ir jo šalininkai jau buvo susirinkę Tbilisyje prie vyriausybės kanceliarijos reikalauti, kad M.Saakašvilis būtų išleistas gydytis į užsienį.

„Žmonės, iš beveik dvimetrinio M.Saakašvilio lieka 80 kg! Jis juda naudodamasis pagalbinėmis priemonėmis, jei išvis juda, ir negali suvalgyti daugiau negu trijų šaukštų. Jis kritinės būklės.

Nebėra laiko, Saakašvilio laikmatis įjungtas“, – kalbėjo vienas akcijos iniciatorių gydytojas Levanas Peradzė.

Kaip protesto ženklą gydytojai paliko prie vyriausybės kanceliarijos medikų chalatus.

„Štai jums chalatai, tada jūs nustatykite diagnozes, gydykite, jei jau viską žinote be mūsų“, – kreipėsi į valdžią L.Peradzė.

Valdantieji teigia, kad M.Saakašvilis laiku gauna reikiamą medicininę pagalbą ir gydomas tinkamoje klinikoje. Praėjusių metų pabaigoje paklaustas apie eksprezidento būklę televizijos „Imedi“ eteryje teisingumo ministras Rati Bregadzė sakė, kad tegul apie tai kalba daktarai, bet M.Saakašvilis yra terapijos skyriuje, o ne reanimacijos bloke, ir pas jį kasdien ateina lankytojų.

M.Saakašvilis grįžo į Gruziją 2021-ųjų rudenį. Apie tai jis paskelbė vaizdo žinute socialiniame tinkle „Facebook“. Valdančiojoje partijoje iš pradžių pašaipiai kalbėjo apie jo atvykimą ir kreipimąsi vadino netikru.

Bet netrukus Sakartvelo premjeras Iraklijus Garibašvilis pranešė, kad eksprezidentas sulaikytas Tbilisyje. Prie M.Saakašviliui jau anksčiau pareikštų kaltinimų buvo pridėtas naujas – dėl neteisėto sienos kirtimo.

Įtaria ir apnuodijimą

M.Saakašvilis Sakartvele kaltinamas keliose baudžiamosiose bylose: dėl svetimo turto pasisavinimo, iššvaistymo ar užvaldymo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Dviejose iš jų jis buvo už akių nuteistas 6 metus kalėti dar prieš grįžimą į Gruziją.

Pats eksprezidentas visus pateiktus kaltinimus laiko politiškai motyvuotais. Jis vadina save „Vladimiro Putino kaliniu“ ir po suėmimo paskelbė bado streiką, kurį sutiko nutraukti tik po 50 dienų.

Pernai vasarį M.Saakašvilis, reikalaudamas tinkamos medicininės pagalbos, vėl paskelbė bado streiką, kurį nutraukė 20-ąją dieną.

Būdamas suimtas politikas pakeitė kelias įstaigas.

Pirmiausia jis buvo uždarytas į kalėjimą Rustavyje, iš ten perkeltas į kalėjimo ligoninę Tbilisio pakraštyje, o vėliau – į karinę ligoninę Gorio mieste.

2021-ųjų gruodžio pabaigoje M.Saakašvilis vėl buvo grąžintas į Rustavio kalėjimą, o pernai gegužę jau pervežtas į kliniką „Vivamedi“.

Pasak M.Saakašvilio artimųjų ir teisininkų, nepaisant to, kad vyras yra gydymo įstaigoje, ligų sąrašas auga. Toliau krinta svoris, eksprezidentas kasdien vis silpsta, sunkiai vaikšto ir nevaldo kairės rankos. Be to, jam laikosi aukšta temperatūra.

Pasak M.Saakašvilio motinos Giuli Alasanijos, prisidėjo ir tuberkuliozė, tačiau medikai nepradeda gydymo, nes tai gali sukelti kitų ligų komplikacijas.

Šįmet vasario viduryje daugiau kaip 570 Europos Parlamento narių priėmė rezoliuciją, kurioje reikalaujama, kad Sakartvelo valdžia paleistų M.Saakašvilį ir leistų jam gydytis užsienyje.

„Elgesys su buvusiu prezidentu M.Saakašviliu – lakmuso popierėlis, parodantis, kaip Sakartvelo vyriausybė gerbia Europos vertybes“, – sakoma rezoliucijoje.

Vasario pradžioje teismas atmetė M.Saakašvilio prašymą dėl prastos sveikatos būklės atidėti 2018 m. skirtą 6 metų laisvės atėmimo bausmę už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi.

Grupė JAV dirbančių gydytojų teigė, kad M.Saakašvilis kenčia nuo rimtų neurologinių, virškinamojo trakto ir ortopedinių ligų.

Pasak jų, sveikata pablogėjo dėl kankinimų nelaisvėje.

Amerikietis toksikologas Davidas Smithas sakė, kad tyrimai parodė sunkiuosius metalus M.Saakašvilio organizme, o jam pasireiškiantys patologiniai simptomai – apsinuodijimo sunkiaisiais metalais pasekmė: „Kaip galima spręsti iš tyrimų, nuodingos medžiagos, įskaitant gyvsidabrį ir arseną, pateko į organizmą po M.Saakašvilio įkalinimo.“

Rengiant ataskaitą apie eksprezidento būklę dalyvavęs Sakartvelo neurologas Otaras Toidzė įsitikinęs, kad išsiųsti M.Saakašvilį gydytis į užsienį yra ne prašymas, o medicinos etikos ir mokslo reikalavimas, nes tėvynėje jis negali gauti tinkamo gydymo.

O.Toidzė lygino M.Saakašvilio sveikatos blogėjimą su lipimu laiptais, kur yra 4 laipteliai. Paskutinis – mirtis: „Jis jau pakėlė koją ir tuoj žengs ant ketvirto laiptelio.“

Kelias į Sakartvelą

M.Saakašvilis pastaraisiais metais išliko viena pagrindinių figūrų Sakartvelo politinėje arenoje, nepaisant to, kad jis išvyko iš Gruzijos pasibaigus antrajai prezidento kadencijai 2013-aisiais.

Buvęs šalies vadovas persikėlė į Ukrainą ir 2015–2016 m. dirbo korupcijos krečiamos pietinės Odesos srities administracijos galva. Tapęs Ukrainos piliečiu M.Saakašvilis prarado Sakartvelo pasą.

Bet paskui M.Saakašvilis susipyko su tuomečiu Ukrainos prezidentu Petro Porošenka, atsistatydino iš pareigų. Ukrainos pilietybė jam buvo panaikinta.

2017 m. M.Saakašvilis dramatiškai grįžo į Ukrainą, neteisėtai kirtęs sieną, bet greit buvo deportuotas į Lenkiją.

Kai Ukrainos prezidento rinkimus 2019 m. laimėjo Volodymyras Zelenskis, M.Saakašvilis grįžo į Kijevą ir buvo paskirtas į aukštas pareigas kovai su korupcija – Ukrainos reformų vykdomojo komiteto pirmininku.

Bet charizmatiškas politikas tėvynėje išsaugojo daug šalininkų, o jo įkurta partija „Vieningasis nacionalinis judėjimas“ po valdžios pasikeitimo tapo didžiausia opozicine jėga šalyje.

Socialiniuose tinkluose M.Saakašvilis publikuodavo vaizdo žinutes, kuriose komentavo politinius įvykius Sakartvele ir ragino žmones aktyviai dalyvauti rinkimuose.

Eksprezidentas ne kartą anonsavo sugrįžimą į gimtinę, ten sukeldamas prieštaringą reakciją. Daliai visuomenės šie planai žadino kardinalių politinių permainų šalyje viltį, o dalis baiminosi, kad jis vėl atsidurs valdžioje. Abu lūkesčiai nepasiteisino.

M.Saakašvilio sugrįžimas savivaldos rinkimų išvakarėse, o vėliau ir suėmimas Sakartvele sukėlė mitingų bangą, tačiau laikui bėgant protestuotojų gretos retėjo, o vėliau visiškai sunyko.

„M.Saakašvilis tikėjosi, kad jo atvykimas sutelks opoziciškai nusiteikusias mases rimtai sukilti, o tai savo ruožtu lems politinius pokyčius. Bet paaiškėjo, kad nors jis turėjo daugiau rėmėjų nei bet kuris kitas opozicijoje, tai nereiškė, kad žmonės yra pasirengę stovėti mitinguose savaites ir mėnesius ir apskritai tokių žmonių nepakanka“, – komentavo politologas Gija Nodija.

Pernai liepą M.Saakašvilio advokatai pareiškė, kad buvusio šalies lyderio nebedomina Sakartvelo politika.

„Jis nežiūri kartveliškų televizijos kanalų ir visiškai persijungė prie ukrainietiškų. Sako, kad jam neįdomu politinė situacija Sakartvele ir jis šiais klausimais su niekuo nekontaktuoja“, – tada sakė vienas M.Saakašvilio advokatų Valerijus Gelbachianis.

„Mano tėvas suvokia, kad čia atvykti buvo klaida, aš nekart tai iš jo girdėjau. Manau, jis tai suprato, jis mano, kad neturėjo sugrįžti. Šiandien jo prioritetas yra tiesiog išgyventi ir išlikti sveikam“, – vėliau po susitikimo su įkalintu eksprezidentu pasakys jo sūnus Eduardas Saakašvilis.

Politiniai viražai

Po žinios apie M.Saakašvilio pasitraukimą iš politikos kai kurie ekspertai prognozavo politinio kraštovaizdžio pokyčius Sakartvele, kur iki tol buvo tik du pagrindiniai žaidėjai – valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ ir „Vieningasis nacionalinis judėjimas“.

Toks bipoliškumas, pasak analitikų, buvo naudingas valdantiesiems, kurie kūrė priešo įvaizdį ir demonizavo M.Saakašvilį. Tačiau visuomenės suvokime eksprezidento pasitraukimas iš politikos, pasak G.Nodijos, taip ir neįvyko.

Daugumai „Vieningojo nacionalinio judėjimo“ šalininkų ši politinė jėga išlieka M.Saakašvilio partija, o joje užsimezgusi kova dėl lyderystės tai patvirtino.

Viena konkuravimo temų – kas ištikimesnis M.Saakašviliui ir yra pasirengęs padaryti daugiau, kad jį išlaisvintų.

„M.Saakašvilis paskelbė apie pasitraukimą iš politikos, tačiau panašu, kad šalininkai juo nepatikėjo. Jie pamanė, kad tai laikinas taktinis žingsnis, kurio reikia jam išlaisvinti, bet jei bus paleistas, eksprezidentas vis tiek grįš į politiką. Bent jau suvokimo lygmeniu M.Saakašvilis išlieka veiksnus, ir aš manau, kad taip jį mato ir valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“, – kalbėjo G.Nodija.

Per šių metų sausį surengtus didžiausios opozicinės partijos pirmininko rinkimus ilgametis „Vieningojo nacionalinio judėjimo“ lyderis Nika Melija pralaimėjo Levanui Chabeišviliui.

Pasak analitiko Gijos Chuchašvilio, M.Saakašvilio netiesioginė įtaka Sakartvelo politikai per „Vieningąjį nacionalinį judėjimą“ išlieka, tačiau jis pabrėžė: „Dabar turime melstis ir galvoti apie M.Saakašvilio sveikatą ir gyvybę, o ne apie ką nors kita.“

Prezidentė nepadėjo

Eksprezidento grįžimą į tėvynę G.Chuchašvilis vadina lemtinga klaida, kuri ir neigiamai paveikė vidaus politikos tendencijas šalyje apskritai, ir tapo asmenine jo tragedija. Analitikas tikina, kad pats M.Saakašvilis tai suprato jau seniai, bet valdžia pareiškimų apie jo pasitraukimą iš Sakartvelo politikos nelaiko pakankamu argumentu paleisti buvusį valstybės vadovą.

„Dabartiniai valdantieji paprasčiausiai negali kitaip. Jie turi išlikti neigiamoje plotmėje – nesako, kad yra geri, o akcentuoja, kad alternatyva dar blogesnė nei jie.

M.Saakašvilis šiam vaidmeniui tiko, nors šis veiksnys bėgant metams silpnėjo, – aiškino G.Chuchašvilis. – Neatmestina, kad valdžia paleis M.Saakašvilį, bet ši vyriausybė, žinoma, nenori jo išlaisvinti tiesiog taip, o jei paleis, tai už gerą kainą. Kokia ši kaina? Kol kas galima tik spėlioti.“

M.Saakašvilio šalininkų viltys, kad jam malonę suteiks prezidentė, nepasitvirtino. Salomė Zurabišvili paaiškino, kad ji negali taip pasielgti ir remdamasi įstatymais, nes teismo procesas M.Saakašvilio atžvilgiu nebaigtas.

Tačiau, pasak S.Zurabišvili, ji šalies visuomenei jau išsamiai paaiškino, kodėl nesiryžtų suteikti malonės, net jeigu galėtų žengti tokį žingsnį: „Sakartvele faktiškai nėra šeimos, kuri nebūtų patyrusi, ką reiškia gyventi autokratiniame režime.

Nemanau, kad turėčiau tapti dar didesnės poliarizacijos įrankiu. Bet kartu esu ir valstybės vadovė ir nenoriu, kad buvęs prezidentas mirtų kalėjime ar kentėtų nuo negrįžtamų pasekmių.“

S.Zurabišvili tikino, jog atidžiai seka gydytojų išvadas ir mano, kad M.Saakašviliui turėtų būti suteikta galimybė gydytis užsienyje, bet tokį sprendimą turėtų priimti teismas.

Iš tarptautinių tribūnų vis dažniau girdėti raginimai paleisti garsųjį kalinį.

Pavyzdžiui, vasario 1 dieną Ukrainos prezidentas V.Zelenskis per spaudos konferenciją parodė leisgyvio M.Saakašvilio nuotraukų ir apkaltino Sakartvelo valdžią viešu jo kankinimu ir žudymu.

Kai kurių analitikų nuomone, Vakarų pozicija gali pastūmėti vyriausybę nuolaidžiauti, jei Sakartvelo kandidato į ES statuso gavimas jai yra svarbesnis nei vidaus politikos interesai.

„Kol kas matome, kad viskas atvirkščiai.

Sakartvelo valdantiesiems svarbiausia yra vidaus politikos prioritetai ir valdžios išsaugojimas, o santykiai su Europa ir kandidato statusas – antraeilis dalykas“, – sakė politologas G.Nodija.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.