Turkijos E. Musku pramintas S. Bayraktaras – tarp kandidatų pakeisti R. T. Erdoganą: tokiam žingsniui ruošėsi jau seniai

Selcukas Bayraktaras neretai gauna nuopelnų už tai, kad pakeitė kaip yra vykdomas šiuolaikinis karas, todėl kai kas jį pradėjo vadinti Turkijos Elonu Musku. Vis dažniau spėliojama, kad jis gali pasekti savo uošvio Recepo Tayyipo Erdogano pėdomis ir užimti Turkijos politikos viršūnę.

Selcukas Bayraktaras neretai gauna nuopelnų už tai, kad pakeitė tai, kaip vykdomas šiuolaikinis karas.<br>Lrytas.lt koliažas.
Selcukas Bayraktaras neretai gauna nuopelnų už tai, kad pakeitė tai, kaip vykdomas šiuolaikinis karas.<br>Lrytas.lt koliažas.
S.Bayraktaras.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
S.Bayraktaras.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
S.Bayraktaras ir S.Erdogan.<br> AFP/Scanpix nuotr.
S.Bayraktaras ir S.Erdogan.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Lietuvių nupirktas „Bayraktar TB2“ Lietuvoje.<br>G. Šiupario nuotr.
Lietuvių nupirktas „Bayraktar TB2“ Lietuvoje.<br>G. Šiupario nuotr.
​Pasak Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano, nukautas ekstremistinės grupuotės<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
​Pasak Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano, nukautas ekstremistinės grupuotės<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 1, 2023, 10:09 PM, atnaujinta May 2, 2023, 8:58 AM

Praėjo kelios dienos po vasario 6 d. žemės drebėjimų, o S.Bayraktaras jau stovėjo prie griuvėsių krūvos viduryje nelaimės zonos. Jis atrodė išsekęs ir liūdnas. Per nelaimę žuvo daugiau kaip 50 tūkst. žmonių, šimtai tūkstančių neteko namų. Vaizdo įraše, kurį S.Bayraktaras skelbė socialiniame tinkle „Twitter“, jis žadėjo pastatyti tūkstantį naujų namų ir 2 tūkst. gyvenamųjų konteinerių nukentėjusiesiems.

S.Bayraktaras iš tikrųjų nėra avarinių tarnybų darbuotojas. Jis net nėra Turkijos vyriausybės narys. Jis yra Turkijos gynybos bendrovės „Baykar“ bendrasavininkas. Jis ir jo brolis Halukas visame pasaulyje išgarsėjo kaip dronų konstruktoriai, rašo „Der Spiegel“.

Bendrovės nuotoliniu būdu valdomi orlaiviai įgijo savotišką žvaigždžių statusą Ukrainoje, nes jie padėjo šalies kariuomenei karo pradžioje atremti Rusijos invaziją. Vienas ukrainiečių kareivis net skyrė jiems popmuzikos dainą, o Kijevo zoologijos sodas pakrikštijo lemuro jauniklį Baykaro vardu.

Jo kreipimasis į Turkijos visuomenę po žemės drebėjimų leido suprasti, kad jis siekia atsakomybės. Be to, S.Bayraktaras yra vedęs Sumeyye Erdogan, jauniausią Turkijos prezidento R.T.Erdogano dukterį, todėl daugelis mano, kad jis gali būti pajėgus pakeisti savo uošvį ir tapti kitu Turkijos vadovu.

Po 20 metų valdymo tai pirmas kartas, kai R.T.Erdoganui teks rimtai baimintis, kad gegužės 14 d. jis gali nelaimėti rinkimų. Šiuo metu daugumoje apklausų pirmauja opozicijos kandidatas Kemalas Kilicdaroglu.

Tačiau kad ir kokie būtų rezultatai, R.T.Erdoganas jau paskelbė, kad tai bus paskutinis kartas, kai jis kandidatuoja, ir stebėtojai mano, kad jis ieško įpėdinio, kuriam galėtų perduoti valdžią. Jo paties vaikai dėl įvairių priežasčių neturi realių šansų patekti į postą, o vyresniosios dukters Esros vyras Beratas Albayrakas nesugebėjo užimti finansų ministro posto. Todėl vis daugiau dėmesio skiriama S.Bayraktarui, kurio pavardė vis dažniau minima diskusijose dėl R.T.Erdogano įpėdinio. Neseniai vienoje televizijos laidoje paklaustas apie tai, S.Bayraktaras atmetė spekuliacijas kaip „gandus“.

Net jei R.T.Erdoganas nebus perrinktas, S.Bayraktaro sėkmė padarė jį tokį populiarų Turkijoje, kad jokia vyriausybė negalės ignoruoti jo ir jo įmonės. Tikėtina, kad jo įtaka Turkijos politikai tik didės.

2021 m. „Baykar“ tapo didžiausiu Turkijos ginklų eksportuotoju, kurio metiniai pardavimai siekia 664 mln. dolerių, o dėl karo Ukrainoje bendrovė dar labiau išaugo. Praėjusiais metais „Baykar“ 18 šalių pristatė bepiločių orlaivių ir kitų technologijų už 1,18 mlrd. dolerių.

Kariškiai bepiločius orlaivius „Baykar TB2“ naudojo Libijos, taip pat Kalnų Karabacho ir Etiopijos mūšių laukuose.

„Tai leido įvykdyti gana didelę operatyvinę revoliuciją tame, kaip dabar kariaujama“, – žurnalui „New Yorker“ sakė buvęs JAV valstybės departamento Turkijos ekspertas Richas Outzenas.

Stambulo pakraštyje esanti „Baykar“ būstinė labiau primena universiteto miestelį nei ginklų gamyklą. Vieną praėjusios vasaros popietę buvo galima pamatyti daugiausiai jaunus darbuotojus, vaikštinėjančius po didžiulę teritoriją su džinsais ir marškinėliais. Grupė žaidė tinklinį įmonės sporto aikštelėje.

S.Bayraktaras savo biurą viršutiniame stiklo ir betono pastato aukšte papuošė lėktuvų modeliais, o ant pakabos kabojo lakūno striukė.

Gynybos pramonės vizitinė kortelė

S.Bayraktarui 43 metai, jis primena kino žvaigždę – kruopščiai prižiūrėta trumpa barzda, lygus, kampuotas smakras ir trumpi tamsūs plaukai. Jo tėvas Ozdemiras įkūrė įmonę devintajame dešimtmetyje ir užsiėmė automobilių tiekimu. Jo motina Canan buvo ekonomistė ir informatikė. S.Bayraktaras sako, kad vaikystėje jį žavėjo viskas, kas susiję su technologijomis, ypač lėktuvai.

„Man tai – gyvenimo būdas“, - apibendrino jis.

Vėliau S.Bayraktaras persikėlė į Jungtines Amerikos Valstijas, kur Pensilvanijoje ir Masačusetso technologijos institute studijavo inžineriją. Į Turkiją jis grįžo 2007 m. ir padėjo įkurti „Baykar“ dronų padalinį.

Proveržis įvyko po septynerių metų, kai bendrovė aprūpino Turkijos kariuomenę dronais kovai su šalyje uždrausta Kurdų darbininkų partija (PKK). S.Bayraktaras mėgsta pasakoti istoriją, kaip jis pats keliavo į fronto liniją pietryčių Turkijos kalnuose, kad toliau tobulintų droną.

Bayraktar TB2“ dronas turi tik 12 metrų ilgio sparnus, uodegos sraigtą ir tris ratus. Jis negali nuskristi taip toli kaip amerikietiški ar Izraelio modeliai, taip pat negali gabenti tokių pat sunkių krovinių, tačiau jis kainuoja vos 5 mln. dolerių, t. y. maždaug šeštadalis JAV drono „Reaper“ kainos. Dėl to šis dronas itin patrauklus mažoms ir vidutinio dydžio karinėms valstybėms.

Libijoje „Bayraktar TB2“ dronai padėjo oficialiai Tripolio vyriausybei numalšinti karo vado Khalifos Haftaro sukilimą. Kalnų Karabache jie suvaidino lemiamą vaidmenį Azerbaidžano pergalėje prieš Armėniją, po kurios autokratas Ilhamas Alijevas šventė, sostinės Baku vaizdo ekranuose rodydamas dronų smūgių įrašus. Ukrainiečiai juos daugiausia naudojo pirmaisiais karo mėnesiais, kol Rusijos priešlėktuvinė gynyba pritaikė savo strategiją. Į akis krenta tai, kad dronai daugiausia tiekiami R.T.Erdogano vyriausybei artimoms šalims.

„Baykar“ yra Turkijos gynybos pramonės, kuri nuo R.T. Erdogano atėjimo į valdžią 2003 m. išaugo dešimteriopai, flagmanas.

"Mes nebesame elgetos“, – sakė R.T.Erdoganas per kalbą Turkijos kariuomenės naujokams.

„Visi jų iš mūsų jų nori“, – yra sakęs jis apie dronus. Rinkimų kampanijos metu jis demonstravo gynybos produktus, įskaitant karo laivą, iš kurio ateityje bus paleidžiami dronai. Tačiau ekspertai įspėja, kad dėl iš esmės nekontroliuojamo dronų, tokių kaip Bayraktar TB2, plitimo konfliktai tampa neprognozuojami.

Taip pat yra pranešimų apie tai, kad per atakas nukenčia civiliai gyventojai.

Ismailas Shamdinas susikūrė naują gyvenimą Kamišlyje, Sirijos šiaurės rytuose, po to, kai jis su šeima pabėgo nuo teroristų grupuotės „Islamo valstybė“ (IV). Kaip telefonu „Der Spiegel“ pasakojo jo sesuo Huriya, I.Shamdinui, kuris turi dukrą ir keturių mėnesių dvynukus, pavyko įsidarbinti mieste automobilių mechaniku.

Praėjusią vasarą jis buvo dirbtuvėse, kai į jį pataikė turkų bepilotis lėktuvas, sakė Huriya, ir iš karto žuvo. Jo sesuo mano, kad tikrasis taikinys buvo kurdų pajėgų Sirijoje karininkas, kuris buvo atvežęs remontuoti savo automobilį.

Palyginimai su Elonu Musku

Turkija jau daugelį metų kariauja su Kurdų darbininkų partija ir jos Sirijos atšaka YPG, ir vis dažniau šiam tikslui pasitelkia būtent TB2 dronus. Sirijos kurdų autonominės administracijos duomenimis, vien per pastaruosius metus per Turkijos dronų atakas žuvo kelios dešimtys civilių gyventojų.

JAV senatorius Bobas Menendezas iš Demokratų partijos pavadino Turkijos dronų pardavimus „pavojingais, destabilizuojančiais ir keliančiais grėsmę taikai bei žmogaus teisėms“.

Interviu su „Der Spiegel“ savo biure Stambule S.Bayraktaras atmetė bet kokią dronų programos kritiką. Jis tvirtino, kad dronai yra tikslesni už kitus ginklus, o kadangi atakos yra filmuojamos, jis pabrėžė, kad yra didesnė atskaitomybė.

S.Bayraktaras mėgsta save pristatyti kaip technikos maniaką, meistrą, kuriam labiau rūpi kompiuterio kodas nei politika. Tačiau iš tikrųjų jis kruopščiai formuoja savo įvaizdį nuo 2016 m., kai susituokė su S.Erdogan. Jis reguliariai skelbia islamiškus palaiminimus socialiniuose tinkluose „Instagram“ ir „Twitter“, kur kiekvienoje platformoje turi apie du su puse milijono sekėjų. Jis taip pat remia švietimo iniciatyvas. Kai pasirodo viešumoje, dažnai vilki raudoną lakūno striukę.

Ir nors prezidentas R.T.Erdoganas Ukrainos kare vykdo diplomatiją laviruodamas tarp Kijevo ir Maskvos, S.Bayraktaras aiškiai stojo Ukrainos pusėn.

„Turime moralinę pareigą padėti Ukrainai“, – tikino jis.

Paskui jis citavo Benjaminą Frankliną: „Žmonės, norintys iškeisti savo laisvę į laikiną saugumą, nenusipelno nei vieno, nei kito ir neteks abiejų.“ 

Paklaustas apie savo politines ambicijas, S.Bayraktaras pasakė tik tiek, kad šiuo metu pagrindinė jo atsakomybė yra už bendrovę „Baykar“. Jis, matyt, labai atidžiai stebėjo, kaip jo svainis Beratas Albayrakas žlugo ir sudegė per savo trumpą karjerą vyriausybėje.

S.Bayraktaras turi daug privalumų, kurie galėtų padėti užtikrinti sėkmę Turkijos politikoje. Pavyzdžiui, jo tėvas Ozdemiras buvo buvusio islamiškų pažiūrų ministro pirmininko Necmettino Erbakano patikėtinis, o „Bayraktar TB2“ drono prototipas buvo skirtas būtent N.Erbakanui.

Dėl santuokos su R.T.Erdogano dukterimi taip pat turi priėjimą prie Turkijos valdžios sluoksnių. Be to, jis gali pasigirti sėkminga karjera privačiajame sektoriuje. Kai kurie Turkijoje jį jau lygina su verslininku Elonu Musku.

Šiuo metu R.T.Erdoganas užsiėmęs savo perrinkimo užtikrinimu. Tačiau S.Bayraktaras yra pakankamai jaunas, kad galėtų palaukti, kol ateis ir jo eilė.

Parengta pagal „Der Spiegel“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.