Lenkijos rinkimai įgauna pagreitį: šį kartą politikai susikirto dėl laisvės grybauti

Valdančiosios Lenkijos partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis Jaroslawas Kaczynskis sekmadienį apkaltino opoziciją, kad ši leistų ES diktuoti miškų valdymo politiką, o tai, pasak jo, pamins nacionalinę pramogą – grybauti.

 Lenkijoje rinkimų kampanija įsibegėja.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Lenkijoje rinkimų kampanija įsibegėja.<br> Lrytas.lt koliažas.
Baravykas.<br> 123 asociatyvi nuotr.
Baravykas.<br> 123 asociatyvi nuotr.
J. Kaczynski.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
J. Kaczynski.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 31, 2023, 6:20 PM

„Labai daug lenkų eina grybauti. Mes einame grybauti norėdami pailsėti, pasivaikščioti, įvairiais tikslais. Ir tai... yra mūsų laisvės dalis, ir mes neleisime, kad ši laisvė iš mūsų būtų atimta“, – pyko J. Kaczynskis ir pridūrė, kad ES „nori priimti sprendimus“ dėl miškų valdymo.

Tačiau po dienos Grybų asociacijos, kurios veikla apima ir mėgėjų mokymą, kaip atpažinti nuodingus grybus, viceprezidentas pareiškė, kad iš tikrųjų Lenkijos laukinių grybų populiacijas sunaikino valdančiosios partijos politika.

„Tai, kas vyksta miškuose, yra tikras apiplėšimas. Kalbu apie medžių kirtimą, – vėlai pirmadienį paskelbtame interviu Lenkijos naujienų svetainei „Wirtualna Polska“ sakė Ryszardas Ziętkiewiczius. – Grybų yra visur, taip pat ir žemės ūkio paskirties laukuose, tačiau miško kirtimas neabejotinai turi įtakos grybų rūšių, kurioms reikia specifinių sąlygų, gausumui.“

2018 m. ES aukščiausiasis teismas nusprendė, kad Lenkijos valdžios institucijos pažeidė ES teisę, nusprendusios padidinti kirtimų mastą dalyje saugomo Belovežo miško, kuriame yra paskutinio Europoje pirmykščio miško pėdsakų.

Neseniai, kovo mėn., tas pats teismas nusprendė, kad Lenkijos politika, leidžianti kirsti medžius paukščių veisimosi sezono metu, prieštarauja ES gamtos apsaugos taisyklėms.

Lenkija – didžiausia grybų augintoja Europoje – ateinantį rudenį eis prie balsadėžių į visuotinius rinkimus, kuriuose PiS, valdančiai nuo 2015 m., iškils didelių kliūčių laimėti precedento neturinčią trečiąją kadenciją iš eilės.

„Politico“ apklausos duomenimis, PiS vis dar yra populiariausia Lenkijos partija, tačiau opozicija lipa jiems ant kulnų.

J. Kaczynskio kalba sekmadienį taip pat sukėlė sarkastiškų proeuropietiškos opozicinės partijos „Pilietinė platforma“ komentarų.

„J. Kaczynskis pareiškė, kad šiuose rinkimuose ant kortos pastatyta laisvė rinkti grybus. Jaučiuosi šiek tiek keistai, turėdamas tokį varžovą“, – sakė buvęs premjeras ir „Pilietinės platformos“ lyderis Donaldas Tuskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.