Ką atskleidžia Lenkijos pareiškimai apie Ukrainą: radikalus valdančiųjų sprendimas – su aiškiu tikslu

Nuo pat Rusijos invazijos pradžios Varšuva tvirtai rėmė Kijevą. Ji dažnai dažnai lyderiavo siunčiant karinę pagalbą ir įrangą bei aistringai įrodinėjo, kad ši parama būtina siekiant apsaugoti pačią Lenkiją nuo Rusijos agresijos.

Lenkijos premjeras M. Morawieckis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Lenkijos premjeras M. Morawieckis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Lenkijos premjeras M. Morawieckis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Lenkijos premjeras M. Morawieckis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Lenkijos prezidentas A. Duda.<br>EPA-ELTA nuotr.
Lenkijos prezidentas A. Duda.<br>EPA-ELTA nuotr.
Lenkijos premjeras M. Morawieckis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Lenkijos premjeras M. Morawieckis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Lenkija paskelbė apie didelį šiuolaikinės įrangos pirkimą ir masinę personalo verbavimo operaciją, kuri bus vykdoma artimiausiais metais.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Lenkija paskelbė apie didelį šiuolaikinės įrangos pirkimą ir masinę personalo verbavimo operaciją, kuri bus vykdoma artimiausiais metais.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 22, 2023, 8:35 PM, atnaujinta Sep 22, 2023, 8:51 PM

Lenkijos vyriausybės tono pasikeitimas Ukrainos klausimu yra stulbinantis. Kaip rašo BBC, dabar staiga susidaro įspūdis, kad politiniai peiliai yra nukreipti prieš Kijevą.

Kalbama apie tai, kad Ukraina turėtų būti „dėkinga“ už Lenkijos paramą. Šią savaitę Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis paskelbė apie ginklų tiekimo Ukrainai nutraukimą, nors vėliau kiti jo partijos nariai suskubo sušvelninti šią žinią. Pavyzdžiui, Lenkijos valstybės turto ministras Jacekas Sasinas pareiškė, kad ateityje Varšuvos pozicija šiuo klausimu gali pasikeisti.

Tačiau Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos žodžių neteisingai interpretuoti nebuvo neįmanoma – jis palygino Ukrainą su skęstančiuoju, kuris rizikuoja su savimi į dugną patraukti ir savo gelbėtojus. Maskva džiaugsmingai pasinaudojo šiuo komentaru.

Staigus kaimyninių šalių santykių pablogėjimas prasidėjo nuo ginčo dėl grūdų importo, kuris vis dar neišspręstas.

Ukrainai reikia eksportuoti savo derlių, o sausumos keliai dabar yra kritiškai svarbūs, nes Rusija sąmoningai puola Juodosios jūros ir Dunojaus uostus. Tačiau Lenkija, siekdama apsaugoti savo ūkininkus, neleidžia pigesniems ukrainietiškiems grūdams patekti į jos vidaus rinką, tačiau tranzitu leidžia jiems keliauti į kitas Europos Sąjungos šalis.

Lenkijos valdančiajai Teisės ir teisingumo partijai (PiS) lygtis paprasta – lenkų ūkininkai nenori ukrainietiškų grūdų konkurencijos, o PiS nori šių ūkininkų balsų per kitą mėnesį vyksiančius rinkimus.

Kijevas pyksta, tačiau Lenkijos eteryje ir socialinės žiniasklaidos platformose šiuo metu skamba priešrinkiminės kalbos, o jų tonas kartais būna kone šokiruojančiai piktas.

Viešosios nuomonės apklausose PiS pirmauja, tačiau skirtumai nedideli, ir dauguma komentatorių mano, kad apie aiškius laimėtojus kol kas kalbėti negalima.

Kovoje dėl rinkėjų balsų PiS save pozicionuoja kaip stipriausią Lenkijos interesų gynėją. Taigi iš naujo apibrėžti, kaip ji padeda Ukrainai, yra tik viena iš kortų, kuriomis ji žaidžia šalia kitų populistinių priežasčių, pavyzdžiui, migracijos.

„Polityka Insight“ analizės grupės atstovas Piotras Lukasiewiczius aiškina: „Tai nėra susiję su grūdais, nėra susiję su ginklais. Kalbama apie konservatyvių rinkėjų nuotaikas, kurios yra didžioji PiS problema, ir jie turi pasinaudoti šiomis nuotaikomis.“

„Jos (nuotaikos) yra sukonstruotas aplink nuostatą, kad Ukraina nėra pakankamai dėkinga (už Lenkijos paramą) ir kad ukrainiečiai čia gauna per daug socialinių paslaugų ir finansų“, – pridūrė P.Lukasiewiczius.

PiS bando pervilioti rinkėjus iš kraštutinių dešiniųjų partijos „Konfederacja“, kurios palaikymas šiuo metu siekia beveik 10 proc.

Šią savaitę „Konfederacja“ nariai piketavo prie Ukrainos ambasados Varšuvoje ir išrašė imitacinę sąskaitą už Lenkijos paramą. Partijos atstovai skelbė, kad bendra pagalbos Kijevui kaina viršija 100 mlrd. zlotų (21,7 mlrd. eurų), ir rašė: „Sumokėta: nulis. Dėkingumas: jokio.“

Opozicijos politikai vyriausybės elgesį peikė kaip pavojingą nacionalizmą. Tačiau Lenkijos tono pasikeitimas vyksta neatsitiktinai.

„Ukrainos nuovargio“ šešėlis kabo virš rinkimų kampanijų nuo Slovakijos iki Jungtinių Valstijų, o tai kelia rimtą nerimą Kijevui, kuriam reikia nuolatinės ir tvirtos Vakarų paramos kovojant su Rusijos pajėgomis.

Lenkijos vyriausybė pabrėžia, kad tarptautinė pagalba Ukrainos fronto linijoms ir toliau bus teikiama per Žešuvą rytuose, kuris yra svarbiausias centras, iš kurio tiekiama visa, kas reikalinga, pradedant tankais ir baigiant kulkomis. Tuo tarpu Ukrainos ir Lenkijos derybos dėl ginčo dėl grūdų tęsiasi.

Atrodo, kad abi pusės stengiasi, kad žodžių karas neperaugtų į visišką krizę.

Nors PiS siekia pritraukti konservatyvių kaimo gyventojų balsus, Varšuvoje parama Ukrainai išlieka stipri.

„Tikrai nėra gerai, kad mes ribojame pagalbą. Tai, ką daro Rusija, yra nepriimtina. Turėtume gintis patys ir padėti Ukrainai apginti savo laisvę“, – BBC sakė Viktorija Lenkijos sostinėje, kurioje vis dar daug Ukrainos vėliavų, iškeltų pro daugiabučių langus, ir daug Ukrainos pabėgėlių.

„Manau, kad tai yra įrankis, kurį valdžia naudoja rinkimams laimėti. Jie žaidžia visomis emocijomis, ir tai yra nešvarios kalbos prieš rinkimus, – britų transliuotojui užsiminė kita pašnekovė Rafa. – Tikiuosi, kad tai tik kalbėjimas. Tai priklauso nuo to, kas laimės rinkimus. Po mėnesio tai paaiškės.“

Tačiau kai kurie mano, kad žala Lenkijai jau padaryta.

„(Išsakyti) žodžiai yra svarbu, – teigia analitikas P.Lukasiewiczius, – manau, kad tai turės pasekmių ir jos bus blogos Lenkijai.“

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.