Skurstančios šalies diktatoriaus traukinys – lyg tvirtovė ant ratų: neprilygsta net V. Putinas

Tai buvo ilgiausia Kim Jong-uno viešnagė užsienyje nuo tada, kai jis 2011-aisiais tapo Šiaurės Korėjos režimo galva: savaitę praleidęs Rusijoje, diktatorius praėjusį sekmadienį šarvuotu traukiniu išvyko atgal.

Kim Jong Unas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kim Jong Unas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kim Jong Unas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kim Jong Unas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kim Jong Unas atvyko į Rusiją.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kim Jong Unas atvyko į Rusiją.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir Kim Jong Unas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas ir Kim Jong Unas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kim Jong Uno automobilis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kim Jong Uno automobilis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kim Jong Unas ir V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kim Jong Unas ir V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kim Jong Unas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kim Jong Unas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 26, 2023, 10:57 PM, atnaujinta Sep 26, 2023, 10:58 PM

Iš geležinkelio stoties netoli Vladivostoko riedėdamas į Pchenjaną Kim Jong-unas praleido daugiau negu 20 valandų maždaug 1200 km atstumą lėtai nuvažiavusiame traukinyje. Jame, kaip teigiama, yra puikus restoranas, kuriame patiekiamas nuostabus prancūziškas vynas ir valgiai, pavyzdžiui, švieži omarai.

Dėl labai sunkių šarvų toks sąstatas slenka apie 50 km per val. greičiu. Galima palyginti: Didžiojoje Britanijos greitieji traukiniai lekia 200 km per val., o japoniški „Shinkasen“ – 320 km per val. greičiu.

Kelionė užtrunka ir dėl archajiško Šiaurės Korėjos geležinkelių tinklo.

Traukinys buvo pakrikštytas „Taeyangho“ – šis korėjietiškas žodis reiškia saulę ir tuo pat metu yra simbolinė nuoroda į taip tituluojamą Šiaurės Korėjos įkūrėją Kim Il-sungą.

Nuo senelio iki anūko

Būtent Kim Il-sungas ir pradėjo tolimų išvykų geležinkeliu tradiciją: 1948–1994 metais šaliai vadovavęs Kim Jong-uno senelis savo traukiniu keliavo į Vietnamą ir Rytų Europą.

Šie išskirtiniai traukiniai yra griežtai saugomi. Saugumo tarnybų agentai, ieškodami sprogmenų ir neutralizuodami kitas grėsmes, tikrina maršrutus ir visas stotis pakeliui.

Kim Jong-uno tėvas Kim Jong-ilas, valdęs Šiaurės Korėją nuo 1994 m. iki mirties 2011 m., kaip teigiama, rinkdavosi traukinį, nes bijojo skraidyti.

2001 m. Kim Jong-ilui prireikė net 10 dienų nuvykti į Maskvą ir ten susitikti su Vladimiru Putinu.

Rusijos kariškis Konstantinas Pulikovskis, lydėjęs buvusį Šiaurės Korėjos lyderį šioje 2001 m. kelionėje, savo atsiminimuose „Rytų ekspresas“ rašė apie jį supusią prabangą: „Buvo galima užsisakyti bet kokį rusų, kinų, korėjiečių, japonų ir prancūzų virtuvės patiekalą.“

Į traukinį buvo pristatomi gyvi omarai, kad būtų galima mėgautis šviežiais skanėstais, o Bordo ir Burgundijos raudonojo vyno dėžės atskraidintos iš Prancūzijos

„Netgi V.Putino privatus traukinys komfortu negalėjo prilygti Kim Jong-ilo traukiniui“, – teigė K.Pulikovskis.

Buvęs Rusijos diplomatas Georgijus Toloraja irgi aprašė savo patirtį keliaujant tuo pačiu 2001-ųjų traukiniu. Jis prisiminė, kad iš Pchenjano buvo atgabenami delikatesais laikomi patiekalai, tokie kaip asilų mėsa ir jūrų gėrybės.

Neapsieita ir be degtinės „Ruskij standart“.

Šie abu rusai pasakojo, kad svečius traukinyje linksmino dainininkai ir aktoriai.

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida pranešė, jog Kim Jong-ilas 2011 m. mirė nuo širdies smūgio būtent keliaudamas savo traukiniu.

2009 m. lapkritį konservatyvus Pietų Korėjos dienraštis „Chosun Ilbo“ pranešė, kad šarvuotą traukinį sudarė apie 90 vagonų, nudažytų žaliai ir su geltona juostele.

Vagonuose įrengtos konferencijų salės, auditorijos ir miegamieji, buvo galima naudotis palydoviniu ryšiu ir šiuolaikiškais televizoriais.

Kitose nuotraukose viename vagonų užfiksuoti raudoni odiniai foteliai.

Galima numanyti, kad Kim Jong-unas, kitaip nei jo tėvas, skraidyti nesibaimina, nes jis ne kartą keliavo savo privačiu lėktuvu, pagamintu Rusijoje.

Tačiau į susitikimą su V.Putinu Vladivostoke 2019 metais (matyt, tai buvo paskutinė Kim Jong-uno išvyka į užsienį iki dabartinės) Šiaurės Korėjos diktatorius irgi atvyko traukiniu.

Kelionė prasidėjo Pchenjane ir tęsėsi per Tumangano stotį prie Rusijos sienos, kur traukinį kelias valandas perkėlinėjo ant kitokio pločio Rusijos geležinkelio bėgių.

Skraido ir lėktuvais

Be traukinių, Kim Jong-unas taip pat keliauja kitomis transporto priemonėmis, mėgaudamasis prabanga, kuri visiškai nedera su Šiaurės Korėjoje vyraujančiu skurdu.

2018 m. gegužę jis atliko pirmąjį tarptautinį skrydį nuo atėjimo į valdžią – į Kinijos miestą Dalianą susitikti su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

Manoma, kad anksčiau Kim Jong-unas ne kartą savo lėktuvu skraidė Šiaurės Korėjoje.

Šis orlaivis yra sovietinis tolimųjų reisų lėktuvas Il-62. Vietos gyventojai jį vadina „Chammae-1“ – išvertus tai reiškia vištvanagis, kuris yra nacionalinis šalies paukštis.

Ant balto fiuzeliažo iš abiejų pusių puikuojasi oficialus Šiaurės Korėjos pavadinimas korėjiečių kalba, o šalia – nacionalinė vėliava.

Lėktuvo uodegoje yra raudona žvaigždė, kurią supa raudonas ir mėlynas apskritimai.

Šio orlaivio interjeras gana modernus, o spaudoje retsykiais pasirodo nuotraukos iš lėktuvo, kuriose Kim Jong-unas užfiksuotas dirbantis arba priimantis svečius.

2018 metais Šiaurės Korėjos olimpinė delegacija, įskaitant valstybės vadovo seserį Kim Yo-jong, atvyko į kaimyninę Pietų Korėją lėktuvu „Chammae-1“.

Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“ pranešė, kad skrydžiui buvo naudojamas identifikavimo numeris „PRK-615“ – galbūt tai simbolinė nuoroda į 2000 metų birželio 15 dieną pasirašytą Šiaurės ir Pietų Korėjų bendrą deklaraciją.

2014 m. Šiaurės Korėjos televizija parodė dokumentinį filmą, kuriame Kim Jong-unas buvo parodytas keliaujantis Ukrainoje gamintu lėktuvu „Antonov-148“ su valstybinės oro transporto bendrovės „Air Koryo“ logotipu.

O 2015 metais Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida netgi paskelbė kadrus, kuriuose Kim Jong-unas pilotuoja neva vietos gamybos lengvąjį orlaivį ir sėdi prie vairalazdės sovietinių laikų lėktuve An-2, kuris Lietuvoje buvo vadinamas „kukurūzninku“.

Kartu vežasi ir tualetą

2018 m. kovo mėn. į Pekiną Kim Jong-unas keliavo traukiniu, bet važinėdamas po Kinijos sostinę naudojosi savo asmeniniu S klasės „Mercedes-Benz“ automobiliu.

Pasak Pietų Korėjos dienraščio „JoongAng Ilbo“, mašina buvo specialiai vežama traukiniu.

Šis „Mercedes-Benz“, Vokietijoje pagamintas 2010 m., kainavo apie 2 mlrd. korėjietiškų vonų (1,4 mln. eurų.).

Kim Jong-uno pamėgtas automobilis taip pat buvo pastebimas per 2018 m. Pietų Korėjos mieste Panmundžome vykusį abiejų Korėjų aukščiausiojo lygio susitikimą. Kai diktatorius kirto sieną, šalia iš abiejų pusių bėgo jo asmens sargybiniai.

Pranešama, kad per šį renginį Kim Jong-uno šarvuoto transporto konvojuje taip pat buvo asmeninis automobilis-tualetas, kuriame kelionės metu Šiaurės Korėjos lyderis atlikdavo gamtinius reikalus.

Paslaptinga jachta

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida nekart rodė, kaip šalies lyderis plaukioja kateriais, povandeniniu laivu, važiuoja autobusais ir net keliasi slidinėjimo keltuvu.

Sklinda kalbos, kad Kim Jong-uno transporto priemonių asortimentas yra gana gausus, bet jų kol kas nebuvo pastebėta per išvykas į užsienį.

Kai 2013 m. gegužę Šiaurės Korėjos žiniasklaida paskelbė diktatoriaus apsilankymo kariuomenės valdomoje žvejybos stotyje nuotraukas, Seulo portalas „NK News“ fone pastebėjo jachtą.

Nėra jokių įrodymų, kad šis laivas, kurio vertė, kaip manoma, siekia 7 mln. eurų, priklauso Kim Jong-unui.

Netgi neaišku, kaip jachtą pavyko pristatyti į šalį, turint galvoje Šiaurės Korėjos atžvilgiu seniai įvestas tarptautines sankcijas prabangos prekių importui. Bet, atsižvelgiant į kainą, suprantama, kad laivo šeimininkas – ne eilinis korėjietis. Daugelis tarptautinės žiniasklaidos tada jachtos savininku vadino šalies lyderį.

2015 m. birželį Vašingtone įsikūręs „Radio Free Asia“ pranešė, kad Kim Jong-uno viloje prie ežero Pietų Pjongano provincijoje pastebėta nauja sraigtasparnių nusileidimo aikštelė.

Manoma, kad tokia susisiekimo priemone irgi gali naudotis arba diktatoriaus šeima, arba jų svečiai.

Žvalgosi į kosmosą

Kadangi politikų vizitai į svečias šalis traukiniais vis dėlto atrodo egzotiškai, ilga Kim Jong-uno kelionė geležinkeliu į Rusijos Tolimuosius Rytus pritraukė daug dėmesio.

Rugsėjo 12 d. kosmodrome „Vostočnyj“ Amūro srityje Šiaurės Korėjos režimo galva spaudė ranką Kremliaus šeimininkui.

Pagrindinė Rusijos kosminių laivų paleidimo vieta susitikimui pasirinkta neatsitiktinai.

Pasak apžvalgininkų, tai parodė Kim Jong-uno troškimą, kad Maskva padėtų siekiant įsigyti kosminių žvalgybos išteklių ir raketų technologijų.

Pastaraisiais mėnesiais nesėkmingai baigėsi du Šiaurės Korėjos bandymai paleisti į orbitą palydovus-šnipus. Šiaurės Korėja pažadėjo atlikti trečiąjį mėginimą spalį.

Kim Jong-unas sakė V.Putinui, kad jo šalis pasiūlys visišką ir besąlygišką paramą Rusijos kovai ginant savo saugumo interesus, akivaizdžiai turėdamas galvoje karą Ukrainoje.

Jis pakvietė Rusijos vadovą apsilankyti Šiaurės Korėjoje patogiausiu laiku. V.Putinas sutiko.

Parodė galingus ginklus

Po derybų „Vostočnyj“ kosmodrome svečias tęsė vizitą Rusijoje jau be V.Putino.

Rugsėjo 15 dieną Kim Jong-unas Komsomolske prie Amūro lankėsi Jurijaus Gagarino aviacijos gamykloje ir aviakompanijos „Jakovlev“ gamybos centre. Šiose įmonėse išleidžiami galingiausi Rusijos naikintuvai.

Kitą dieną Knevičių aviacijos bazėje Primorėje Kim Jong-unas susitiko su Rusijos gynybos ministru Sergejumi Šoigu. Ten svečias apžiūrėjo rusų karo orlaivius, taip pat raketas „Kinžal“, kuriomis iš naikintuvų Mig-31 ne kartą buvo atakuota Ukraina.

Kim Jong-unui parodyti lėktuvai buvo vieni tokių, kokie dalyvauja kare Ukrainoje, įskaitant bombonešius Tu-160, Tu-95 ir Tu-22 – šie reguliariai leidžia sparnuotąsias raketas.

Per svečio apsilankymą S.Šoigu ir Rusijos tolimojo nuotolio bombonešių pajėgų vadas generolas leitenantas Sergejus Kobylašas pirmą kartą patvirtino, kad Tu-160 neseniai gavo naujų sparnuotųjų raketų, kurių veikimo nuotolis yra didesnis nei 6500 km.

Rugsėjo 16-ąją popiet Vladivostoke Šiaurės Korėjos galva užsuko į Ramiojo vandenyno laivyno fregatą „Maršal Šapošnikov“.

Pramogos ir dovanos

Rugsėjo 17-ąją Kim Jong-unas įjungė lengvesnį režimą.

Rusijos valstybinė žiniasklaida paskelbė vaizdo įrašus, kaip diktatorius kartu su jį lydinčiais aukščiausiais savo šalies pareigūnais kalbasi su Rusijos atstovais per vertėjus Tolimųjų Rytų federaliniame universitete Rusų saloje Vladivostoke.

Paskui Primorės akvariume – didžiausiame Rusijoje – Kim Jong-unas stebėjo pasirodymus, kuriuose dalyvavo didieji eršketai, delfinai, ruoniai ir jūros vėplys Miša.

Šis, anot Rusijos žiniasklaidos, svečiui ypač patiko.

Vizito metu Primorės regiono gubernatorius Olegas Kožemiaka Šiaurės Korėjos vadovui padovanojo šarvuotąją liemenę, bepiločių orlaivių komplektą ir specialią aprangą, mažai matomą termovizoriais.

„Gubernatorius Kim Jong-unui įteikė šturmo veiksmams skirtą šarvinės apsaugos komplektą, – Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS citavo regiono administracijos spaudos tarnybos atstovą. – Tai šarvuotoji liemenė su krūtinės, pečių, gerklės, kirkšnių apsaugos zonomis, gerokai lengvesnė už žinomus analogus.

Ji sukurta ir gaminama Primorės krašte.“

Anot TASS, Šiaurės Korėjos lyderiui taip pat buvo įteikti „penki dronai-kamikadzės ir lėktuvo tipo žvalgybinis dronas „Geran-25“ su vertikalaus kilimo funkcija“.

Visus minėtus bepiločius Rusija taip pat aktyviai naudoja kare Ukrainoje.

JAV įsikūręs Karo studijų institutas (ISW) pažymi, kad karinės paskirties daiktų perdavimas Šiaurės Korėjos lyderiui gali būti Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos šiai šaliai įvestų sankcijų už branduolinės programos plėtojimą pažeidimas.

„Maskva gali būti atvira įvairioms technologinio ir gynybinio bendradarbiavimo su Šiaurės Korėjos režimu formoms, bet mažai tikėtina, kad tieks konkrečias sistemas, nes baiminasi, jog tai gali lemti tolesnes sankcijas Rusijai, – teigė ISW. – Tad pažymėtina, kad Rusijos pareigūnas padovanojo Kim Jong-unui karinių technologijų objektus, kurie turėtų grįžti kartu su juo į Šiaurės Korėją.“

ISW priminė, kad pagal Jungtinių Tautų sankcijas turėtų būti absoliučiai negalimas visos ginkluotės ir susijusių medžiagų, įskaitant šaunamuosius ginklus, perdavimas Šiaurės Korėjai.

Atsakas Vakarams

Kim Jong-unas iš Rusijos buvo išlydėtas praėjusį sekmadienį geležinkelio stotyje Artiomo mieste, esančiame maždaug 200 km nuo sienos su Šiaurės Korėja.

Diktatoriaus šarvuotas traukinys išvyko skambant rusų patriotiniam maršui „Slavės atsisveikinimas“. Ceremonijoje dalyvavo Rusijos gamtos išteklių ministras Aleksandras Kozlovas ir Primorės gubernatorius O.Kožemiaka, o karinis orkestras atliko Šiaurės Korėjos ir Rusijos himnus.

Kim Jong-uno susitikimai su V.Putinu ir S.Šoigu, taip pat apsilankymai svarbiuose kariniuose ir technologijų objektuose pabrėžė stiprėjantį dviejų autokratinių šalių bendradarbiavimą gynybos srityje didžiulės konfrontacijos su Vakarais akivaizdoje.

Ekspertai teigė, jog Šiaurės Korėja galėtų aprūpinti Rusiją kare su Ukraina labai reikalinga amunicija, pavyzdžiui, artilerijos sviediniais ir salvinės ugnies raketomis, mainais į sudėtingas Rusijos ginklų technologijas, kurios skatintų Kim Jong-uno branduolines ambicijas.

Parengta pagal ABC, BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.