Jėzaus gimtinė šiemet – be Kalėdų: miestas kaip niekad tuščias

Akmenimis grįstose Betliejaus gatvėse nešviečia Kalėdų eglutės ir lemputės. Dėl karo Palestinoje turistai atsisakė kelionių į Jėzaus gimtinę Vakarų Krante, o miestas atšaukė visas šventes.

 Miestas atšaukė visas šventes.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Miestas atšaukė visas šventes.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kalėdiniu laikotarpiu Mangero aikštėje ir Kristaus Gimimo bazilikoje būdavo pilna maldininkų ir turistų. Šiais metais ten tuščia: viską pakeitė įsiplieskęs karas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kalėdiniu laikotarpiu Mangero aikštėje ir Kristaus Gimimo bazilikoje būdavo pilna maldininkų ir turistų. Šiais metais ten tuščia: viską pakeitė įsiplieskęs karas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Evangelikų liuteronų bendruomenė sukūrė neįprastą prakartėlę: paguldė Kūdikėlį Jėzų sugriuvusio namo nuolaužų krūvoje, išreikšdama liūdesį dėl vaikų žūčių Gazos Ruože.<br>AP/AFP/„Scanpix“ nuotr.
Evangelikų liuteronų bendruomenė sukūrė neįprastą prakartėlę: paguldė Kūdikėlį Jėzų sugriuvusio namo nuolaužų krūvoje, išreikšdama liūdesį dėl vaikų žūčių Gazos Ruože.<br>AP/AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2023-12-25 09:40

Jackas Giacamanas savo parduotuvėje lankytojams visada mėgdavo sakyti, kad čia kiekviena diena yra Kalėdos.

Jis daug metų prekiavo iš alyvmedžių drožtomis prakartėlėmis, kupranugariais ir kryžiais.

Tačiau šiemet Betliejuje, kuris yra Izraelio okupuotame Vakarų Krante, Kalėdos kitokios. Gazos Ruože vykstant karui palestiniečių krikščioniškų konfesijų vadovai priėmė bendrą sprendimą atšaukti viešas šventes.

Šiuo metų laiku Betliejuje turėtų šurmuliuoti užsienio turistai, bet dabar tuščia. Nebus kalėdinio parado su muzikantais, vingiuojančiais senamiesčio labirintų takais, nebus Kalėdų Senelių, gatvių kampuose dalijančių džiaugsmą vaikams.

Dabar pagrindinė aikštė – paprasta automobilių stovėjimo aikštelė, kurioje nematyti nė menkiausios šventinės puošmenos.

Drožiniams nėra pirkėjų

J.Giacamano parduotuvėje „Kalėdų namai“ reikalai pablogėjo iš karto po spalio 7-osios, kai „Hamas“ smogikai iš Gazos Ruožo netikėtai atakavo Izraelį.

Žuvo 1200 žmonių, apie 240 buvo pagrobta.

Izraelio kariuomenė atsakė oro ir sausumos puolimu, per kurį iki šiol, Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo beveik 20 tūkst. žmonių.

„Tai pačios baisiausios Kalėdos. Nei per pirmąją, nei per antrąją intifadą to nebuvo“, – sakė J.Giacamanas turėdamas omenyje palestiniečių sukilimus prieš Izraelį, kurie vyko 1987 ir 2000 m.

Prekybininkas gyvena Betliejuje visą savo gyvenimą.

J.Giacamanas yra krikščionis, o jo protėviai – prieš šimtmečius į šią vietovę atvykę užkariautojai kryžiuočiai. Jo parduotuvėje nedidelis būrys amatininkų nesustodami drožia Marijos ir Kūdikėlio Jėzaus statulėles ir štampuoja kalėdinių eglučių papuošalus.

Suvenyrai paruošti šventiniam antplūdžiui, kurio šiais metais nebus.

Trys šeimos kartos dirbo šioje parduotuvėje ir per daugybę metų patyrė ne vieną verslo duobę. Pastarąjį sykį tai buvo COVID-19 pandemija.

Tačiau J.Giacamanas sakė, kad naujausi įvykiai – patys blogiausi, kiek jis atsimena.

Namuose prekybininko šeimai irgi sunku pajusti Kalėdų dvasią. Jo paauglės dukros pareiškė, kad šiais metais visiškai nesinori puošti namų.

„Mergaitės sakė, kad nejaučia emocijų statyti Kalėdų eglutę.

Liūdna. Padėjau ant stalo prakartėlę, ir tiek“, – atsiduso J.Giacamanas.

Bazilika – beveik tuščia

Prie pat pagrindinės Betliejaus Mangero aikštės Osama Al-Alli ir keliolika kitų taksistų šnekučiuojasi veltui laukdami klientų. Jis sako, kad kalėdiniu laikotarpiu čia atvažiuodavo daugybė žmonių iš viso pasaulio.

„Dabar naktį tamsu, – atsidūsta musulmonas O.Al-Alli, neslepiantis nerimo dėl ateities. – Bet meldžiuosi už taiką, kad Izraelis ir Palestina susivienytų.“

Už kelių metrų stovi Kristaus Gimimo bazilika, garsėjanti savo grota, žyminčia tikslią vietą, kurioje, krikščionių manymu, gimė Jėzus.

Bažnyčią IV amžiuje pastatė Romos imperatorius Konstantinas. Ji turėtų būti pilnutėlė, prie įėjimo turėtų būti nusidriekusi ilga eilė. Tačiau dabar šventovė beveik tuščia.

Viena iš nedaugelio lankytojų – Floridos gyventoja Linda Nocera. Tai jau penkta jos kelionė į Izraelį, bet Betliejuje moteris lankosi pirmą kartą. L.Nocera mano, kad šio miesto bažnyčių sprendimas atsisakyti Kalėdų šventimo yra teisingas.

„Dėl karo ir visų tų baisių žudynių, – sakė amerikietė. – Skauda širdį. Manau, kad tai jokiu būdu, forma ar pavidalu nėra siųsta Dievo. Aš meldžiu Viešpatį, kad tai baigtųsi visiems laikams. Turi būti rastas sprendimas.“

Važiavo dvigubai ilgiau

Netoli įėjimo į bažnyčią Salahatų šeima žvalgosi žemyn nuo numindžiotų akmeninių laiptų, kurie veda į grotą. Betliejuje jie taip pat lankosi pirmą kartą. Žinojo, kad čia nebus nei šviesų, nei šventės, bet vis tiek atvyko.

Iš savo namų kaime netoli Nabluso Vakarų Krante Salahatai išvyko prieš aušrą. Įprastai kelionė trunka apie tris valandas. Bet šį kartą šeima važiavo net septynias. Reikėjo laukti keliuose Izraelio patikros punktuose, kurie atsirado po spalio 7 d. Maršrutą apsunkino ir Vakarų Krante Izraelio pastatyta skiriamoji užtvara.

Salahatai yra musulmonai, bet 18-metė Noor troško pamatyti Betliejų.

„Norėjau atvažiuoti, kad pasimokyčiau apie kitas religijas.

Aš noriu sužinoti daugiau apie kitas kultūras. Noriu pamatyti, kaip švenčia kiti“, – sakė mergina.

Kūdikėlis griuvėsiuose

Šalia Kristaus Gimimo bazilikos yra ir evangelikų liuteronų Kalėdų bažnyčia.

Jos kunigas Muntheris Isaacas ir bendruomenė šiemet nusprendė išreikšti nuomonę dėl daugybės vaikų žūčių Gazos Ruože.

Panaudoję suskilusį cementą ir grindinio akmenis jie paguldė Kūdikėlį Jėzų sugriuvusio namo nuolaužų krūvoje.

Pasak M.Isaaco, tai įkvėpė televizijos vaizdai, kai iš griuvėsių bombarduojamame Gazos Ruože buvo traukiami vaikai.

„Visuomet sakiau, kad nereikia Kalėdų romantizuoti, – sakė kunigas. – Iš tikrųjų tai istorija apie kūdikį, kuris gimė pačiomis sunkiausiomis aplinkybėmis, Romos imperijos okupacijos metu, ir išgyveno vaikų žudynes. Taigi šis ryšys mums atrodė natūralus.“

M.Isaacas teigė, kad jį nustebino tarptautinis susidomėjimas jo bažnyčios sukurtu Kūdikėlio Jėzaus atvaizdavimu griuvėsiuose.

„Džiaugiamės, kad galėjome išreikšti savo žmonių jausmus ir vienu vaizdiniu pasakyti daugiau negu daugybe žodžių“, – kalbėjo M.Isaacas.

Tačiau kunigas pridūrė: „Aš vis dar esu suglumęs ir sunkiai suvokiu, kodėl šis vaizdinys sulaukė daugiau dėmesio nei tikros Gazos Ruožo vaikų nuotraukos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.