R. Kadyrovo mylimam sūnui – ypatingas pagerbimas: negaili apdovanojimų ir patikėjo svarbią užduotį

Nors Adamui Kadyrovui – dar tik šešiolika, jis jau turi kalną apdovanojimų, ir svarbias pareigas. Čečėnijos valdovas Ramzanas Kadyrovas taip uoliai formuoja sūnaus įvaizdį, kad peržengia visas absurdo ribas.

R. Kadyrovo numylėtiniui sūnui – ypatingas pagerbimas.<br>Lrytas.lt koliažas.
R. Kadyrovo numylėtiniui sūnui – ypatingas pagerbimas.<br>Lrytas.lt koliažas.
 R. Kadyrovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 R. Kadyrovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir R. Kadyrovas.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir R. Kadyrovas.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Magomedas Daudovas ir Adamas Kadyrovas.<br>„Telegram“ publikuota nuotr.
Magomedas Daudovas ir Adamas Kadyrovas.<br>„Telegram“ publikuota nuotr.
Anot Čečėnijos diktatoriaus, jo sūnus Adamas nuo vaikystės buvo išskirtinis – neva smarkiai pranokdavo bendraamžius.<br>„Telegram“ publikuota nuotr.
Anot Čečėnijos diktatoriaus, jo sūnus Adamas nuo vaikystės buvo išskirtinis – neva smarkiai pranokdavo bendraamžius.<br>„Telegram“ publikuota nuotr.
Adamas Delimkhanovas ir A. Kadyrovas. <br>„Telegram“ publikuota nuotr.
Adamas Delimkhanovas ir A. Kadyrovas. <br>„Telegram“ publikuota nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2024-01-06 22:36, atnaujinta 2024-01-07 07:27

Vien per pastaruosius porą mėnesių A.Kadyrovas gavo 9 valstybinius ir religinius ordinus. Po to, kai jis sostinės Grozno tardymo izoliatoriuje sumušė dėl Korano sudeginimo suimtą Nikitą Žuravelį, tėvas paaugliui suteikė Čečėnijos didvyrio vardą.

Paskui A.Kadyrovas apdovanotas ordinu „Už nuopelnus Umai“ („Uma“ islamo požiūriu – tikratikių bendrija, musulmonų pasaulis. – Red.), trimis aukščiausiais Tatarstano, Karačiajų Čerkesijos ir Kabardos-Balkarijos respublikų ordinais bei „Daimekhkan Siy“ – ordinu, kurio pavadinimas išvertus iš čečėnų kalbos reiškia „Tautos pasididžiavimas“.

Kartu su A.Kadyrovu aukščiausią Čečėnijos parlamento apdovanojimą gavo ir jo broliai – 18-metis Achmatas ir 17-metis Eli.

Kaip pareiškė Čečėnijos parlamento pirmininkas Magomedas Daudovas, respublikos vadovo sūnūs yra verti „Tautos pasididžiavimo“ titulo už tai, kad „nuo ankstyvos vaikystės studijuoja religinius kanonus, yra Šventojo Korano hafizai (moka Šventąjį Raštą atmintinai. – Red.), daro pažangą moksle, sporte ir visuomeninėje veikloje“.

Netrukus A.Kadyrovas dar pasipuošė 1-ojo laipsnio ordinu „Už tarnystę islamo religijai“, ordinu „Rusijos darbo šlovė“ ir 1-ojo laipsnio medaliu „Už indėlį vystant Rusijos specialiųjų pajėgų universitetą“.

Turi auksinį pistoletą

Geležine ranka tėvo valdomoje Čečėnijoje sūnui nesunku gauti bet kokį titulą, tačiau R.Kadyrovui to pasirodė maža – jis ėmė dairytis į kitas Rusijos Federacijos respublikas.

Teigiama, kad Kabardos-Balkarijos valdžia iš pradžių spyriojosi apdovanoti A.Kadyrovą.

Į R.Kadyrovo prašymą duoti sūnui „kuo aukštesnį, tuo geriau“ ordiną neigiamai atsakė ir Adygėjos valdžia: jos vadovas Muratas Kumpilovas nenorėjo veltis į istoriją su Adamu baimindamasis, kad iš Kremliaus galėjo sulaukti dviprasmiškų vertinimų dėl paauglio apdovanojimo.

Bet Kabardos-Balkarijos vadovas Kazbekas Kokovas pasidavė po savaitės – A.Kadyrovui iškilmingai įteiktas aukščiausias respublikos ordinas „Už svarų indėlį stiprinant tarpetninę ir tarpreliginę taiką“.

Čečėnijos vadovo sūnų kelionėje atsiimti apdovanojimo lydėjo Rusijos Dūmos deputatas Adamas Delimchanovas. Į ceremoniją A.Kadyrovas atvyko pasipuošęs juoda berete ir karine uniforma su Čečėnijos didvyrio medaliu. Prie diržo paauglys segėjo auksinį pistoletą.

K.Kokovas pabrėžė, kad Adamą nusprendė apdovanoti dėl gerų santykių tarp respublikų, o jaunesnysis Kadyrovas esą pasižymi tuo, jog „savo tyrumu“ seka tėvo pėdomis ir tęsia jo darbus.

Ordinas „Už nuopelnus Kabardos-Balkarijos respublikai“ įsteigtas 1999 m. Reikalavimų kandidatams į aukščiausią apdovanojimą įstatymas nenustato, tačiau iš jo išplaukia, kad A.Kadyrovas dabar turi teisę į mėnesinę išmoką iš Kabardos-Balkarijos biudžeto – 25 proc. jo atlyginimo, gaunamo dirbant valstybės tarnyboje.

Lapkričio 5 d. jaunesnysis Kadyrovas buvo paskirtas savo tėvo apsaugos tarnybos „K.R.A.S.B.“ vadovu, nors nepilnamečiai, pagal Rusijos įstatymus, gali dirbti tik lengvus, saugius darbus ir ne visą dieną. Apie paauglio grafiką ir atlyginimo dydį nieko nežinoma.

Ypatingas pagerbimas

Dieną prieš apdovanojimo ceremoniją Kabardos-Balkarijos sostinėje Nalčike A.Kadyrovas gavo iškart du ordinus Karačiajų Čerkesijoje.

Pirmasis yra religinis – 1-ojo laipsnio „Už nuopelnus Umai“. Jį įteikė respublikos muftijus (musulmonų religinis autoritetas, teisės teoretikas ir žinovas. – Red.), Šiaurės Kaukazo musulmonų koordinacinio centro pirmininkas Ismailas Berdijevas.

A.Kadyrovas į sostinę Čerkeską atvyko irgi vilkėdamas karinę uniformą ir lydimas Rusijos Dūmos nario A.Delimchanovo.

Šiaurės Kaukazo musulmonų koordinacinio centro arba regioninių muftijatų asociacijos sukūrimo 1998 metais iniciatoriai buvo Čečėnijos ir Ingušijos muftijai Achmatas Kadyrovas (R.Kadyrovo tėvas, tada dar būsimasis Čečėnijos vadovas, 2004 m. susprogdintas Grozne eidamas 53-iuosius metus. – Red.) ir Magomedas Albogačijevas.

I.Berdijevas, koordinaciniam centrui vadovaujantis du dešimtmečius, kartu su A.Kadyrovu mokėsi Uzbekijoje – Bucharos „Mir-I-Arab“ medresėje (musulmonų vidurinio ugdymo įstaiga. – Red.) ir Taškento islamo institute. 2008 m. I.Berdijevas gavo aukščiausią Čečėnijos apdovanojimą – A.Kadyrovo ordiną.

Ordinas „Už nuopelnus Umai“, pagal oficialią formuluotę, įteikiamas tiems, kurie „sugebėjo prisidėti prie islamo vystymosi ir musulmonų bendruomenės stiprinimo“. Kokį indėlį į šią sritį įnešė R.Kadyrovo sūnus Adamas, I.Berdijevas nepatikslino.

Nuo 2007 m. šį ordiną yra gavę dešimtys politikų ir pareigūnų. Tarp žinomiausių asmenybių, apdovanotų už „Už nuopelnus Umai“, yra Adamo senelis A.Kadyrovas (po mirties), buvęs Rusijos generalinis prokuroras, prezidento atstovas Šiaurės Kaukazo federalinėje apygardoje Jurijus Čiaika, Maskvos patriarchas Kirilas ir pats Kremliaus šeimininkas Vladimiras Putinas.

Antras ordinas, kurį A.Kadyrovui įteikė respublikos galva Rašidas Temrezovas, yra „Už nuopelnus Karačiajų Čerkesijai“. Bet paauglio apdovanojimas prieštarauja įstatymams – tokį ordiną gali gauti tiktai tie asmenys, kurie pagal savo profesiją dirbo ne mažiau kaip 20 metų, o A.Kadyrovas dar net nebaigęs vidurinės mokyklos.

Tatarstano vadovo tūpsnis

Pirmasis regionas, pagerbęs visuomenei nežinomus R.Kadyrovo sūnaus nuopelnus, buvo ne kuri nors Šiaurės Kaukazo respublika, o Tatarstanas.

Pats respublikos vadovas Rustamas Minichanovas atvyko į Čečėniją su antruoju pagal svarbą Tatarstano ordinu „Duslyk“ („Draugystė“) „už svarų indėlį stiprinant tarpetninę ir tarpreliginę taiką bei bendrystę“. Jį galima gauti tiktai jau esant apdovanotam medaliu „Už nuopelnus Tatarstano Respublikai“, kurio jaunesnysis Kadyrovas neturi.

R.Minichanovo vizito į Čečėniją pagerbti A.Kadyrovą išvakarėse kilo religinis skandalas. Tatarstano Valstybės Tarybos deputatas Azatas Chamajevas viešai išreiškė pasipiktinimą dėl Čečėnijos didvyrio titulo suteikimo A.Kadyrovui po smurto prieš areštuotą N.Žuravelį.

„Pavyzdys iš gyvenimo: Rusijos Federacijos subjekto vadovas sūnui už žmogaus sumušimą paskiria didvyrio titulą. Toliau plėtodamas savo idėją jis sako, kad jis yra visų musulmonų herojus. Kokioje teisinėje aplinkoje šiandien esame?“ – klausė A.Chamajevas, nepaminėjęs Ramzano ir Adamo Kadyrovų vardų.

Tą pačią dieną R.Minichanovas šiuos deputato žodžius pavadino jo asmenine nuomone, kuri niekaip nesusijusi su respublikos musulmonų pozicija.

Iškart po to A.Chamajevas atsiprašė „už emocinį pareiškimą“, kuris, anot jo, „gali pakenkti broliškų tautų santykiams“.

A.Kadyrovo apdovanojimas antru pagal svarbą Tatarstano ordinu atrodė kaip R.Minichanovo atsiprašymas. O Tatarstano visuomenė paauglio pagerbimą priėmė labai skausmingai: daugelis nusipelniusių respublikos žmonių apskritai neturi jokių apdovanojimų, jau nekalbant apie ordiną „Draugystė“.

Kelti bylą atsisakyta

R.Kadyrovas, savo „Telegram“ kanale išplatinęs vaizdo įrašą, kaip jo sūnus muša žmogų Grozno tardymo izoliatoriuje, pabrėžė, kad didžiuojasi Adamo poelgiu.

Korano išniekinimu įtariamas 19-metis Volgogrado gyventojas N.Žuravelis, kilęs iš Ukrainos, buvo sulaikytas šįmet gegužės 21 d. Tyrėjų teigimu, jis sudegino šventąją islamo knygą vykdydamas Ukrainos saugumo tarnybos užduotį – už tai esą buvo pažadėta 10 tūkst. rublių (103 eurai).

Pareigūnai pareiškė, jog N.Žuravelis neva jau prisipažino ir pareiškė, kad filmavo karinius objektus Ukrainos saugumo tarnybai.

Rusijos tyrimų komiteto vadovo Aleksandro Bastrykino nurodymu N.Žuravelio byla buvo perduota Čečėnijai motyvuojant „daugybe Čečėnijos Respublikos gyventojų kreipimųsi su prašymu pripažinti juos nukentėjusiaisiais“.

Šį žingsnį palaikė Rusijos teisingumo ministras sakydamas, kad toks sprendimas „skatina pagarbą religijai ir tikinčiųjų religiniams jausmams mūsų daugiatautėje ir daugiareliginėje šalyje“.

A.Kadyrovas smurtavo prieš N.Žuravelį rugpjūčio 15 d. Čečėnijos policija atsisakė iškelti baudžiamąją bylą, nes paauglys dar nesulaukęs amžiaus, nuo kurio traukiama baudžiamojon atsakomybėn.

Nuo Korano iki ringo

R.Kadyrovas apie sūnaus išskirtinumą kalbėjo nuo tada, kai jis dar buvo ikimokyklinio amžiaus. Čečėnijos galva teigė, jog būdamas šešerių metų berniukas atmintinai išmoko Koraną ir tapo jauniausiu hafizu Rusijoje.

Apie Adamo pasiekimus išmanant musulmonų Šventąjį Raštą pranešė vietos televizija.

Tuomet jaunajam Korano žinovui patikėta iškelti mokyklos vėliavą. „Aš – nepaprastas berniukas, turiu sporto medalių, ir gražus aš, ir protingas, ir mano švarkas oho koks – negaliu atsižiūrėti, tėti, mama, aš toks“, – šešiametis per mokyklos susirinkimą padeklamavo trumpą eilėraštį ir sulaukė didžiulių R.Kadyrovo, jo aplinkos žmonių ir minios jėgos struktūrų atstovų, dalyvavusių vaikų šventėje Kadyrovų giminės gimtajame kaime Centorojuje, kuris dabar pervadintas Achmat Jurtu, aplodismentų.

Į visos Rusijos žiniasklaidos akiratį A.Kadyrovas pirmą kartą pateko 2016-ųjų spalį. Tada Grozne vyko mišrių kovos menų turnyras „Grand Prix Achmat“, o ringe „parodomosiose kovose“ pasirodė trys R.Kadyrovo sūnūs. Visi jie laimėjo savo dvikovas, o vyriausias tai padarė per 14 sekundžių. „Parodomosios kovos“ metu tiek Adamas su broliais, tiek jų priešininkai nedėvėjo jokių apsaugos priemonių, išskyrus pirštines.

Tai, kaip Čečėnijos lyderio sūnūs sumuša savo nepilnamečius varžovus, parodė Rusijos valstybinė televizija. Vaikų kovos sulaukė Rusijos mišrių kovų (MMA) sąjungos prezidento Fiodoro Jemelianenkos kritikos: „Vaikai daužė vienas kitą džiaugsmingai nusiteikusių suaugusiųjų akivaizdoje.“

Pagal MMA taisykles, jaunesniems nei 12 metų vaikams draudžiama dalyvauti varžybose, bet beįsiplieskiantis skandalas buvo greitai numalšintas.

Pergalės sukėlė abejonių

Kita skandalinga A.Kadyrovo kova įvyko 2021 metų balandį per profesionalaus bokso turnyrą „Legendų laikas“.

Kai 13-metis Adamas praleido šešis iš eilės Aslano Bitirovo smūgius, teisėjas staiga nutraukė kovą ir kažkodėl pradėjo skaičiuoti nokdauną čečėno varžovui iš Kabardos-Balkarijos, nors jis stovėjo visiškai nesvyruodamas. Tuo metu A.Bitirovo treneris metė rankšluostį į ringą, taip pripažindamas savo auklėtinio pralaimėjimą.

Pats boksininkas iš nuostabos tik skėstelėjo rankomis.

Kabardos-Balkarijos bokso federacijos prezidentas Nažmudinas Berbekovas po kovos pripažino, kad R.Kadyrovo sūnui „pralaimėjusio“ berniuko treneriai ne patys nutarė pasiduoti. Kai šie žodžiai buvo interpretuoti kaip surežisuotos dvikovos pripažinimas, N.Berbekovas aiškino, jog kovos visada nutraukiamos, „kad sportininkas negautų rimtos traumos“.

Valstybinis televizijos kanalas „ČGTRK Groznyj“ reportažui apie A.Kadyrovo pergalę skyrė beveik 8 minutes geriausio eterio laiko.

Čečėnijos parlamento pirmininkas M.Daudovas „Instagram“ tinkle surengė transliaciją su R.Kadyrovu, per kurią šis pareiškė: „Mėginama apjuodinti aiškų nugalėtoją.“

Po skandalingos A.Kadyrovo ir A.Bitirovo akistatos žurnalistai aptiko keistenybių ir anksčiau vykusiose Čečėnijos vadovo sūnaus kovose tame pačiame turnyre „Legendų laikas“. 2020-ųjų vasarį Adamas nugalėjo faktiškai nesipriešinusį sportininką iš Ugandos Mukisą Ukashą – jis visą kovą su čečėnu užėmė gynybinę poziciją, nors varžybose Afrikoje M.Ukasha buvo užsirekomendavęs kaip judrus ir agresyvus kovotojas.

Lankėsi pas separatistus

R.Kadyrovo sūnus Adamą, Achmatą ir Eli pagrindinis Čečėnijos televizijos kanalas „ČGTRK Groznyj“ savo naujienose reguliariai rodyti pradėjo nuo praėjusių metų birželio.

Vaikai dalyvaudavo daug valandų trunkančiuose tėvo pasitarimuose, visuomet lydėdavo jį administracinėse kelionėse po Čečėniją, susitikdavo su federaliniais Rusijos politikais ir valdininkais.

2022 m. spalį 14-metis Adamas kartu su vyresniais broliais ir viena iš 8 seserų – Čečėnijos kultūros ministre 23 metų Aišat Kadyrova – lankėsi separatistų kontroliuojamoje Donecko liaudies respublikos teritorijoje.

R.Kadyrovas aiškino, kad jo nepilnamečiai sūnūs dalyvavo tikruose karo veiksmuose.

Kaip to patvirtinimą jis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame Adamas, Eli ir Achmatas šaudo iš automatų bei granatsvaidžio įsitaisę nedideliame apkase.

Po poros dienų Čečėnijos valdovas paskelbė, jog kiekvienas jo sūnus iš Donbaso atsigabeno po į nelaisvę paimtą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karį. Bet iš tiesų Adamas ir jo broliai buvo nuvežti ne į fronto liniją, o į okupuotos Donecko srities užnugario rajoną – ten pat viešėjo ir jų sesers A.Kadyrovos delegacija.

Praėjus mėnesiui po kelionės į Rytų Ukrainą Kadyrovų gimtajame Achmat Jurte įvyko lapkričio 24-ąją gimusio Adamo žengimo į pilnametystę ceremonija. Jo tėvas dėstė, kad pagal senovinį čečėnų paprotį 15 metų jaunuoliui įteikiama papacha (aukšta cilindro formos kailinė kepurė. – Red.), diržas ginklams prisegti ir durklas. Nuo to momento jaunuolis privalo nepriekaištingai laikytis kjonacho (išvertus iš čečėnų k. – „garbingas žmogus“) garbės kodekso, o tai reiškia – „pakelti durklą, kad apgintų religiją, garbę ir gimtąją žemę“.

Nelaimėjo, bet apdovanojo

Kovo pabaigoje 15-metis A.Kadyrovas, laikantis automatą ir vilkintis neperšaunamąją liemenę su emblema „K13“, pasirodė filmuotoje medžiagoje iš dviejų vyrų nužudymo vietos Gudermese vykstant „specialiajai operacijai“.

Valdžios pareigūnai tada įvardijo žuvusiuosius smogikais ir pareiškė, kad jie užpuolė teisėsaugininkus, bet iš pastarųjų nė vienas nenukentėjo.

Netrukus Adamas ir jo brolis Achmatas gavo ženklus „Už pasižymėjimą kovojant su terorizmu“. Už kokius konkrečiai nuopelnus jie buvo apdovanoti, nežinoma.

O šiemet rugpjūtį Adamas skynė laurus per Rusijos specialiųjų pajėgų komandinį čempionatą, kuris surengtas Čečėnijos mieste Gudermese veikiančiame privačiame Rusijos specialiųjų pajėgų universitete. Nors A.Kadyrovo atstovaujama jo tėvo apsaugos tarnybos „K.R.A.S.B.“ komanda tarp prizininkų bendrojoje įskaitoje nepateko, R.Kadyrovo sūnus apdovanotas kaip taktinio šaudymo rungties nugalėtojas ir jauniausias turnyro dalyvis.

„K.R.A.S.B.“ komandai įteiktas didžiausias piniginis prizas – 1 mln. rublių (10,3 tūkst. eurų) – už pergalę „vidaus įskaitoje“ ir dar pusė milijono rublių (5150 eurų) už pergalę nominacijoje „Dvikova“.

Absoliučiu čempionato nugalėtoju tapęs Omsko specialiųjų pajėgų būrys iš R.Kadyrovo gavo tik pusę milijono rublių.

Galiausiai čempionate A.Kadyrovui įteiktas dar vienas apdovanojimas – medalis „Už lyderio savybes“. Jo svarų indėlį akcentavęs R.Kadyrovo bendražygis A.Delimchanovas nepaaiškino, kaip būtent jaunuolis padėjo komandai, kuri taip ir neprilygo savo varžovams. („Kavkaszr.com“, LR)

A.Kadyrovas turi savo prekės ženklą

R.Kadyrovo jauniausio sūnaus biografija neapsiriboja prieštaringomis sportinėmis pergalėmis.

2021 m. 13-metis Adamas buvo paskirtas savo senelio Achmato Kadyrovo vardu pavadinto Švietimo centro mokinių savivaldos vadovu. Čečėnijos galva pareiškė, jog „atidžiai prižiūrint rinkimų komisijai“ sūnų palaikė absoliuti dauguma – jis gavo 81 proc. balsų.

Mokyklos aktų salėje buvo surengta iškilminga Adamo inauguracija.

O dar 11-metis A.Kadyrovas atliko epizodinį vaidmenį Turkijos televizijos seriale „Prisikėlusi Ertugrul“. Per kelias sekundes kadre, anot buvusio Šali rajono administracijos vadovo Turpal-Ali Ibragimovo (R.Kadyrovo pusbrolio), berniukas „iš geriausios pusės parodė visus savo gebėjimus“.

A.Kadyrovas turi savo prekės ženklą – jį nuotraukose dažnai galima matyti su kepurėmis ir marškinėliais, ant kurių užrašyta „Dustum“ arba „K13“. Juos dėvi ir visi jaunesniojo Kadyrovo draugai.

Bet, anot čečėnų žmogaus teisių aktyvisto Abubakaro Jangulbajevo, A.Kadyrovo prekės ženklas Čečėnijoje nėra labai populiarus už Kadyrovui artimų žmonių rato: „Prekės ženklo reikšmė kol kas nežinoma. Tik aišku, kad K yra Kadyrovas.

Paties Ramzano prekės ženklas buvo KRA (Kadyrovas Ramzanas Achmatovičius – pagal rusų kalboje vartojamą pavardę, vardą ir tėvavardį). Įdomu, kad iš trijų R.Kadyrovo sūnų tik Adamas turi asmeninį prekės ženklą „Dustum K13“. „Dustum“ yra R.Kadyrovo karinis šaukinys nuo 2000 m. pradžios.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.