Lėktuvo ieškotojai artėja prie „paskutinio atilsio vietos“

Sumažinta paieškų zona

Vyksta plati tarptautinė orlaivio paieška, kurios metu ieškoma galimų nuolaužų ir, kaip įtariama, lėktuvo juodosios dėžės skleidžiamų signalų.<br>AP nuotr.
Vyksta plati tarptautinė orlaivio paieška, kurios metu ieškoma galimų nuolaužų ir, kaip įtariama, lėktuvo juodosios dėžės skleidžiamų signalų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-04-10 11:45, atnaujinta 2018-02-14 18:24

Praėjus ilgiau nei mėnesiui po lainerio „Boeing 777“ dingimo, jo juodųjų dėžių akustinių švyturių akumuliatorių energija tikriausiai jau baigia išsekti. 

Sumažinta paieškų zona

Tačiau tarptautinės paieškų operacijos koordinatorius australas Angusas Houstonas  nori tęsti signalų paieškas, kurio padėtų tiksliau nustatyti nuolaužų buvimo vietą, prieš pasiunčiant autonominį povandeninį aparatą. 

A.Houstono vadovaujamas Jungtinis agentūrų koordinavimo centras (JACC) ketvirtadienį paskelbė, kad paieškų zona, esanti į vakarus nuo Australijos krantų, dabar sumažėjo iki 57 923 kvadratinių kilometrų. 

Anksčiau jos plotas buvo didesnis nei 220 kv. km, o trečiadienį – 75 tūkst. kvadratinių kilometrų. 

Tačiau Australijos laivas „Ocean Shield“ sutelkė dėmesį į daug mažesnį plotą, esantį už 2 280 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Perto, kur antradienį užfiksavo du naujus akustinius signalus. Tie signalai atitiko ankstesnius, pagautus praeitą savaitgalį. 

„Kai sudedame kartu tas dvi (signalų serijas), tai mus nuteikia labai optimistiškai“, – ketvirtadienį sakė JAV 7-ojo laivyno atstovas Williamas Marksas, pridūręs, kad paieškos vyksta „vis arčiau ir arčiau“. 

„(Užfiksuoti signalai) nėra tokie, kurie naudojami komercinėje laivyboje arba gamtoje – jie išties sukurti žmogaus, atitinkantys tai, ką būtų galima rasti tose juodosiose dėžėse, – aiškino jis. – Taigi dabar viskas atrodo gana gerai.“ 

W.Marksas sakė naujienų televizijai CNN, jog yra vilties, kad tie signalai dar bus girdimi – „galbūt dar vieną kitą dieną“. 

Nuolaužų nerasta

Iki šiol nebuvo rasta jokių nuolaužų iš lėktuvo, dingusio kovo 8-ąją, nors trečiadienį vandenyno paviršiuje buvo pastebėta daug įtartinų objektų, nurodė JACC. 

„Tačiau tik nedaugelį iš jų pavyko ištraukti. Nei vienas iš ištrauktų daiktų neatrodo susijęs su MH370“, – sakė ieškotojai. 

Pareigūnai baiminosi, kad nebepavyks pagauti anksčiau užfiksuotų signalų, žinant, kad juodųjų dėžių akustinių švyturių akumuliatorių energijos paprastai pakanka tik apie 30 dienų. 

„Vakarykščiai signalai padės geriau nustatyti mažesnę ir kur kas labiau aprėpiamą paieškų zoną vandenyno dugne“, – A.Houstonas sakė trečiadienį. 

„Esu įsitikinęs, kad ieškome teisingoje vietoje, tačiau turime vizualiai atpažinti lėktuvą, kad galėtume patikimai patvirtinti, jog tai yra MH370 paskutinio atilsio vieta“, – pridūrė jis. 

Tačiau A.Houstonas dar kartą paragino atsargia vertinti sukauptą informaciją atsižvelgiant į dingusiame lėktuve buvusių žmonių artimųjų jausmus. 

Oro bendrovės „Malaysia Airlines“ laineryje, kuris dingo pakeliui iš Kvala Lumpūro į Pekiną, buvo 239 keleiviai ir įgulos nariai. 

A.Houstonas nurodė, kad bus tęsiamos akustinių signalų paieškos. 

„Tikimės, kad pagavę daug signalų nustatysime kompaktišką, mažą teritoriją ... ir per kelias dienas sugebėsime kažką rasti dugne“, – sakė jis. 

Teisinga teritorija

Ketvirtadienį 57 tūkst. 923 kvadratinių kilometrų teritoriją žvalgo iki 14 lėktuvų ir 13 laivų. Tai yra mažiausia zona per visą lėktuvo paieškų operaciją.

Trečiadienį Jungtinio koordinacinio paieškų centro vadovas, buvęs Australijos ginkluotųjų pajėgų vadas A.Houstonas teigė manantis, kad komandos paieškas vykdo „teisingoje teritorijoje“.

„Dabar esu nusiteikęs optimistiškai ir tikiu, kad netolimoje ateityje rasime lėktuvą ar tai, kas iš jo yra likę“, - sakė A.Houstonas.

Reisu MH370 skridęs lėktuvas su 239 žmonėmis iš oro kontrolės dispečerių radarų dingo kovo 8 dieną. Lėktuvas skrido iš Kvala Lumpūro į Pekiną.

Malaizijos pareigūnai teigė, jog, remiantis palydovų nuotraukomis, manoma, kad lėktuvas sudužo pietinėje Indijos vandenyno dalyje, už tūkstančių kilometrų nuo skrydžio maršruto.

Vyksta plati tarptautinė orlaivio paieška, kurios metu ieškoma galimų nuolaužų ir, kaip įtariama, lėktuvo juodosios dėžės skleidžiamų signalų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?