Kelto kapitonas paaiškino, kodėl delsė evakuoti keleivius

Trečiadienį prie Pietų Korėjos krantų nuskendusio keleivinio kelto kapitonas teigia delsęs liepti keleiviams evakuotis, nes bijojo, kad srovės keleivius „nuneš per toli nuo nelaimės vietos“. Lee Joon – Seokas bei du įgulos nariai buvo suimti penktadienį, praneša BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 19, 2014, 10:12 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:01 PM

Kapitonas kritikuojamas dėl laiku nepaskelbtų nurodymų evakuotis.

Šeštadienį narai pranešė nuskendusiame laive aptikę dar tris kūnus, tačiau kol kas jų negalėjo iškelti. Šiuo metu dingusių be žinios asmenų yra 273, 29 keleiviai oficialiai paskelbti žuvusiais. Dar 174 keleiviai buvo išgelbėti.

Gelbėjimo operacijos vyksta jau ketvirtą dieną, tačiau pareigūnai sako, kad matomumas yra prastas, be to darbus apsunkina ir stiprios povandeninės srovės.

Laivo kapitonui iškelti kaltinimai dėl pažeistų jūrinių įstatymų ir aplaidumo tarnybos metu. Tyrėjai daugiausiai dėmesio šiuo metu skiria staigiems laivo manevrams, taip pat aiškinamasi, ar laiku atlikta evakuacija būtų išgelbėjusi gyvybes. Vaizdo įrašai iš laivo parodė įgulos keleiviams duodamas instrukcijas likti laive, nors šio korpusas jau buvo gerokai pasviręs.

Lee Joon – Seokas, jau apklaustas policijos, po arešto, šeštadienį buvo parodytas per vietos televiziją.

„Aš atsiprašau Pietų Korėjos žmonių už sumaištį, taip pat lenkiu galvą prieš aukų šeimas ir artimuosius, – pasisakė kapitonas. – sakė jis. – Daviau nurodymus dėl maršruto, vėliau trumpam nuėjau į savo miegamąjį, o tuomet laivas nuskendo.

Srovės buvo labai stiprios, vandens temperatūra – žema, todėl pamaniau, kad jeigu žmonės paliks keltą tinkamai neįvertinus situacijos ir jeigu nedėvės gelbėjimosi liemenės – jie neišsigelbės. O jeigu liemenę ir dėvės – juos gali toli nunešti stipri srovė, ar jie susidurtų su daugybe kitų sunkumų“. Kapitonas pridūrė, kad įvykio metu laiku neatvyko ir gelbėjimo valtys.

Naujienų agentūros AP aptikti dokumentai rodo, kad jūrų saugos pareigūnai rekomendavo evakuoti visus laive buvusius asmenis praėjus vos penkioms minutėms po nelaimės, tačiau įgula AP nurodo, kad praėjo net 30 min., kol kapitonas tokį nurodymą suteikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.