Liudininkai matė, kaip krenta Alžyro orlaivis

Prancūzijos gynybos ministerijos pareigūnas pranešė, jog trečiadienio naktį netrukus po pakilimo iš radarų dingęs Alžyro aviacijos bendrovės „Air Algerie“ lėktuvas, kuriuo skrido 116 žmonių, sudužo Malyje, o du prancūzų naikintuvai aptiko orlaivio nuolaužų vietą, skelbia „Fox News“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS, AFP, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 24, 2014, 2:03 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 6:27 PM

Nuolaužos buvo rastos Malyje netoli Burkina Faso sienos, pranešė nepaprastojo tyrimo dėl šio skrydžio koordinatorius Vagadugu.

„Mes radome Alžyro lėktuvą. Nuolaužos buvo rastos ... už 50 km į šiaurę nuo Burkina Faso sienos“ Malio šiauriniame Gosio regione, sakė generolas Gilbert'as Diendiere'as iš Burkina Faso armijos.

Liudininkai matė nelaimę

Vienas liudininkas teigia matęs, kaip dingęs „Air Algerie“ lėktuvas „krito“ Malio šiauriniame Gosio regione, ketvirtadienį pranešė nepaprastojo tyrimo dėl šio skrydžio vadovas.

„Liudininkas mums pranešė, kad jie matė lėktuvą krintant 13 val. 50 min. (Grinvičo ir vietos laiku ketvirtadienį)“, - sakė generolas Gilbert'as Diendiere'as, kuris koordinuoja krizių padalinio, įsteigto Vagaduge tirti šio incidento, darbą.

Liudininkas nurodė, kad lėktuvas galėjo sudužti už 80 km į pietryčius nuo Gosio miesto“, - sakė koordinatorius ir pridūrė, kad „mes čia suaktyvinsime savo paieškas.“

Skrido 51 prancūzas

Anksčiau dieną Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas sakė, kad „Air Algerie“ lėktuvas, kuris dingo virš Malio, vis dar neatsirado ir „turbūt“ sudužo.

Ministras pridūrė, kad prancūzų karo lėktuvai „Mirage“ ieško dingusio lėktuvo, kuriuo skrido 51 Prancūzijos pilietis.

Oro navigacijos tarnybos prarado ryšį su lėktuvu „McDonnell Doug MD-83“, skridusiu iš Uagadugu į Alžyrą, praėjus 50 minučių po pakilimo trečiadienį 21.55 val. (rytų laiku) iš Burkina Faso sostinės, informavo oficiali Alžyro naujienų agentūra. Tai reiškia, kad reisu AH5017 skridęs orlaivis jau buvo dingęs ne vieną valandą, kol apie tai buvo pranešta.

Alžyro gynybos ministerija neatmeta teroristinės atakos versijos, kaip galimos aviacijos bendrovės „Air Algerie“ lėktuvo sudužimo priežasties, remdamasi „Al Arabiya“ skelbia „RIA Novosti“.

Privati Ispanijos aviacijos bendrovė „Swiftair“, iš kurios Alžyras frachtuoja lėktuvą, informavo, kad orlaivyje buvo 110 keleivių ir šeši įgulos nariai, įskaitant du pilotus ir keturis darbuotojus. Bendrovės teigimu, 21.17 val. (rytų laiku) trečiadienį iš Burkino Faso į Alžyrą pakilęs orlaivis neatvyko numatytu laiku – 1.10 val. (rytų laiku) ketvirtadienį.

„Swiftair“ pranešė negalinti susisiekti su lėktuvu.

Buvo daug europiečių

„Vadovaujantis procedūromis bendrovė „Air Algerie“ pradėjo nepaprastosios padėties valdymo planą“, – naujienų agentūra AFP citavo avialinijų atstovą.

Burkina Faso valdžia taip pat paskyrė krizės padarinių valdymo dalinį Uagadugu oro uoste, informuoja „Reuters“.

Reisu AH5017 skridusio lėktuvo keleivių sąrašą sudaro 51 Prancūzijos pilietis, 27 Burkina Faso piliečiai, aštuoni libaniečiai, šeši alžyriečiai, penki kanadiečiai, keturi vokiečiai, du Liuksemburgo piliečiai ir po vieną asmenį iš Šveicarijos, Belgijos, Egipto, Ukrainos, Nigerijos, Kamerūno ir Malio, teigė Burkina Faso transporto ministras Jeanas Bertinas Ouedrago.  Pasak Ispanijos pilotų sąjungos, šeši įgulos nariai – ispanai.

Keitė maršrutą

Orlaivis paskutinę žinutę pasiuntė 21.30 val. (rytų laiku), kurioje prašoma Nigerio oro eismo kontrolės pakeisti maršrutą dėl smarkių liūčių teritorijoje.

Alžyro premjeras Abdelmalekas Sellalas sakė Alžyro televizijai, kad likus dešimčiai minučių iki lėktuvo dingimo pilotai palaikė ryšį su oro eismo kontrolieriais Gao.

Pasak diplomato Malio sostinėje Bamake, šiaurinėje šalies dalyje naktį į ketvirtadienį siautė galinga smėlio audra, rašo „Reuters“.

Dės visas pastangas

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ketvirtadienį pažadėjo panaudoti visas Malyje dislokuotas karines pajėgas, kurių ten yra šimtai karių, kad būtų atrastas dingęs Alžyro lėktuvas.

Kalbėdamas per Prancūzijos televiziją F.Hollande'as pranešė, kad jis atidėjo savo kelionę į Rejunjono salą ir Majotą – Prancūzijos užjūrio departamentus – bei į Komorus Indijos vandenyne.

Anksčiau ketvirtadienį Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas sakė, kad „Air Algerie“ lėktuvas, kuriuo iš Burkina Faso į Alžyrą skrido daugiau kaip 100 žmonių ir kuris dingo virš Malio, vis dar neatsirado ir „turbūt“ sudužo.

„Nepaisant intensyvių paieškos pastangų dar nerasta jokių lėktuvo pėdsakų, – žurnalistams Paryžiuje sakė L.Fabiusas. – Lėktuvas turbūt sudužo“.

Ministras pridūrė, kad prancūzų karo lėktuvai „Mirage“ ieško dingusio lėktuvo, kuriuo skrido 51 Prancūzijos pilietis.

„Paieškos sutelktos šiame etape plačiu ruožu Malio teritorijoje aplink Gao regioną“, neramiojoje šios Afrikos šalies šiaurėje, sakė L.Fabiusas.

Skrydžio teritorijoje siautė audra

Anksčiau aviacijos bendrovės pareiškime buvo pažymėta, kad „oro navigacijos tarnybos prarado ryšį su lėktuvu, skridusiu iš Uagadugu į Alžyrą, praėjus 50 minučių po pakilimo“ iš Burkina Faso sostinės.

Avialinijų bendrovės šaltinis sakė AFP, kad reisu AH5017 skridęs orlaivis yra „McDonnell Douglas MD-83“, kuriuo gali skristi iki 135 keleivių. 

Ispanijos aviacijos bendrovė „Swiftair“, iš kurios Alžyras frachtuoja lėktuvą, informavo, kad orlaivyje buvo 110 keleivių ir šeši įgulos nariai. 

Kinijos valstybinė televizija skelbia, kad lėktuvas skrido virš teritorijos, kurioje siautė galinga audra, kai įvyko nelaimė. 

Vienas diplomatas Malio sostinėje Bamake tikino, kad šiaurinėje šalies dalyje, per kurią turėjo skristi minimas lėktuvas, naktį siautėjo galinga smėlio audra.

Persekioja nelaimės

Oro bendrovė  „Air Algerie“ jau ne kartą susidūrusi su nelaimėmis. Nuo įsikūrimo šių oro linijų lėktuvai patyrė 7 žmones pražudžiusius sudužimus ir dar tiek pat orlaivių užgrobimo incidentų.

Viena tragiškiausių aviacijos nelaimių Alžyre įvyko šių metų vasarį, kai kalnuotame šiaurės rytų regione sudužus 78 žmones skraidinusiam kariniam lėktuvui „C-130 Hercules“, žuvo daugiau nei 70 žmonių. 

Didžiausia civilinės aviacijos katastrofa šalyje įvyko 2003 metų kovą pietiniame Tamanraseto mieste, kur pakilimo metu užsiliepsnojus vienam iš variklių sudužo „Air Algerie“ keleivinis lėktuvas su 103 žmonėmis. Vienam iš orlaivyje buvusių žmonių, jaunam alžyriečiui kariui, per stebuklą pavyko likti gyvam, bet jis buvo labai sunkiai sužeistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.