Latvija mini tragedijos Zuolitūdėje metines ir prisimena aukas

Latvijos visuomenė pasikeitė po 2013-ųjų lapkričio 21-osios nelaimės, kai Rygoje įgriuvus prekybos centro „Maxima“ stogui žuvo 54 žmonės, sakė šalies prezidentas Andris Bėrzinis, penktadienį ryte dėdamas gėles tragedijos vietoje.

Į tragedijos vietą kartas nuo karto ateina žmonės, padeda gėlių ir uždega žvakutes. Čia padėtos žuvusiųjų nuotraukos, gedulo juostos, Latvijos vėliava. Pro šalį važiuojantys automobilininkai paspaudžia garso signalą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Į tragedijos vietą kartas nuo karto ateina žmonės, padeda gėlių ir uždega žvakutes. Čia padėtos žuvusiųjų nuotraukos, gedulo juostos, Latvijos vėliava. Pro šalį važiuojantys automobilininkai paspaudžia garso signalą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 21, 2014, 11:27 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 10:54 PM

Jis sakė, kad ir pats pasikeitė po šios tragedijos.

A.Bėrzinis ir jo žmona Dacė Seisuma padėjo baltų rožių, uždegė žvakutes ir tylos minute pagerbė tragedijos aukas.

A.Bėrzinis paragino visuomenę gerbti 54 aukų atminimą ir prisiminti tą siaubingą pamoką. Jis sakė, kad ryte apie šią tragediją pasikalbėjo su savo sūnumi moksleiviu.

Žmonės ateina pagerbti žuvusiųjų

Po tragedijos Rygos Zuolitūdės rajone, kai per kelis kartus įgriuvo prekybos centro stogas ir žuvo 54 žmonės, tarp jų – trys gelbėtojai, o dar dešimtys žmonių buvo sužeisti, praėjo lygiai metai.

Prezidento nuomone, šių metų balandį sužeistų žmonių ir žuvusiųjų artimųjų įkurta jų teises ginanti organizacija „Zuolitūde 21.11“ vykdo puikų darbą ir turi teisę būti teisėja. Jeigu parlamento komisija, tirianti Zuolitūdės tragediją, padarys tai, ką reikia padaryti, rezultatas tikrai bus, sakė jis.

Į tragedijos vietą kartas nuo karto ateina žmonės, padeda gėlių ir uždega žvakutes. Čia padėtos žuvusiųjų nuotraukos, gedulo juostos, Latvijos vėliava. Pro šalį važiuojantys automobilininkai paspaudžia garso signalą.

Zuolitūdėje veikusios prekybos centro „Maxima“ stogas kelis kartus įgriuvo 2013 metų lapkričio 21-osios vakarą. Tarp 54 žuvusiųjų buvo trys gelbėtojai, o dar dešimtys žmonių buvo sužeisti.

Vienas didžiausių tyrimų per šalies istoriją

Tarp tyrėjų iškeltų šios tragedijos priežasčių versijų minimi kelis veiksniai, tokie kaip klaidos statybos projekte, statytojų arba prekybos centrą valdžiusios bendrovės aplaidumas.

Baudžiamasis tyrimas, pasak vidaus reikalų ministro Richardo Kozlovskio, yra labiausiai komplikuotas ir vienas didžiausių per Latvijos teisėsaugos istoriją. Tikimasi, kad jis bus baigtas iki šių metų pabaigos.

Duodamas interviu komercinei televizijai LNT, ministras išsakė viltį, kad iki šio mėnesio pabaigos bus gauti tyrimų rezultatai, o policijai nereikės kelių mėnesių, kad parengtų reikalingus dokumentus.

R.Kozlovskis nurodė, kad tie sudėtingi tyrimai, kuriuos atlieka 11 ekspertų grupė, yra susiję su pastato konstrukcijos projektu, statybos darbais ir statybų priežiūra. Kai kurie tyrimai atliekami užsienyje, nes juos atlikti Latvijoje nėra techninių galimybių.

Įtarimai nusikalstamu aplaidumu

„Visi tikisi kokybės, o ne skubėjimo. „Maxima“ parduotuvė taip pat buvo statoma paskubomis – ir ji sugriuvo. Nenorėčiau, kad ši byla subliūkštų teisme“, – sakė R.Kozlovskis, pridūręs, kad prognozuoja kovą tarp advokatų ir prokurorų ekspertų.

Pasak ministrų, keli asmenys yra įtariami nusikalstamu aplaidumu, o kiekvieno iš jų atsakomybė kruopščiai vertinama. Jis pridūrė, kad į policijos akiratį yra patekę keli įtariamieji, bet dar reikia surinkti visus įmanomus įrodymus, kad būtų įrodyta jų kaltė.

Per 400 asmenų buvo apklausti atliekant baudžiamąjį tyrimą dėl 54 žmonių gyvybių pareikalavusios tragedijos Rygos vakariniame Zuolitūdės rajone.

Apie 105 žmonės, kurių artimieji žuvo per tą incidentą, yra pripažinti nukentėjusiais. Dar 58 žmonės buvo sužeisti, o 49 pripažinti patyrusiais moralinę ir materialinę žalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.