Miestą palaidojo rekordinės sniego pusnys

Amerikiečiai to nematė 40 metų. Bafalo miestą Niujorko valstijoje savaitės pradžioje nuklojo pusantro metro storio sniego pusnys, laukiama ir dar gausesnių kritulių. Meteorologai tai vadina istoriniu įvykiu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 21, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 11:46 PM

Bafalas dabar vadinamas savotiška Amerikos Pompėja. Tik JAV miestą palaidojo ne pelenų, o sniego lavina.

Gyventojai vakar toliau kasėsi aplink savo namus – nemažai jų dėl didžiulių pusnų net negalėjo išeiti į kiemą, o vairuotojai strigo kelyje.

Tačiau visas triūsas, regis, nueis perniek, bent jau kol kas. Mat Niujorko valstijoje laukiama naujos audros – manoma, kad sniego sluoksnis išsipūs dar metru.

Tokios stichijos Amerika nematė 38 metus – įspūdingos sniego audros jau nusinešė mažiausiai septynių žmonių gyvybę, skelbia "The Guardian".

Įstrigo šimtai automobilių

Savaitės vidurį drebėdama pasitiko visa Amerika, net paprastai palankiu klimatu besidžiaugiančios valstijos. Minusinė temperatūra fiksuojama net Floridoje ir Havajuose.

Vis dėlto sudėtingiausia padėtis Niujorko valstijoje, kur sniego iškrito rekordiškai daug. Erio apygardos, į kurią įeina ir po pusnimis atsidūręs Bafalas, policijos vadovas Richardas Tobe’as nesismulkino: „Paprastai per visus metus sulaukiame mažiau sniego.“

Automobiliuose įstrigo šimtai vairuotojų, kai kurie jų apsnigtame kelyje gelbėtojų turėjo laukti net pusantros paros.

Niagaros universiteto studenčių krepšinio komandos autobusui įstrigus pakeliui į Niujorką, merginos pagalbos ėmė ieškoti internete – jos viena po kitos skelbė nuotraukas, prašydamos padėti.

„Taip ilgai stovėjome kelyje, kad mus visiškai apsnigo. Aplink autobusą susikaupė daugiau nei metras sniego, – išgelbėta pasakojo trenerė Kendra Faustin. – Baigėsi vanduo, tad į puodelius kimšome sniegą ir laukėme, kol jis ištirps.

Garsi grupė „Interpol“, iš Niujorko mikroautobusu keliavusi koncertuoti į Torontą, kelyje buvo įstrigusi net 20 valandų.

„Iš viso mašinoje esame jau ilgiau nei keturiasdešimt valandų. Nerealu. Aš nesu matęs nieko panašaus“, – „Twitter“ rašė grupės narys Danielis Kessleris.

Galingas ežero efektas

Stichija iš tiesų išskirtinė – jos metu buvo pastebėtas neįprastas reiškinys, kai per audrą iš dangaus vietoj lietaus lašų krito snaigės. Vienas orų pranešėjas prisipažino tiesiog neturintis žodžių šiam reiškiniui apibūdinti.

Bene labiausiai stebino pūgos lokalizacija. Pavyzdžiui, centriniame Bafale iškrito 1,5 metro ir daugiau kritulių, bet už 10 kilometrų esančiame Bafalo Niagaros tarptautiniame oro uoste – vos 10 centimetrų. Čia netgi švietė saulė.

Nacionalinės meteorologijos tarnybos atstovas Dave’as Zaffas patvirtino, kad tokiam reiškiniui, kai susikaupusi debesų siena išmeta tokį stulbinamą sniego kiekį, meteorologinio termino nėra.

Vis dėlto specialistai kalba apie vadinamąjį ežero efekto sniego fenomeną – nuo Erio ežero ant Bafalo užgulė sniego griūtis.

Tokia pūga susiformuoja šiltesniam, ežero paviršiuje esančiam vandeniui sąveikaujant su ledinėmis oro srovėmis.

Dažniausiai tokios sniego pūgos apima nedidelę teritoriją, bet yra itin galingos.

Iš esmės tai smarki liūtis, tik iš dangaus dideliu greičiu krinta ne vandens lašai, o snaigės.

Gali kilti ir potvynių

Jau trečiadienį visoje šiaurinėje Niujorko valstijos dalyje buvo nutraukti traukinių maršrutai, netoli Bafalo uždaryti keliai – žinoma, po to, kai gelbėtojai išlaisvino kelyje įstrigusius vairuotojus.

Valstijos gubernatorius Andrew Cuomo jau pažymėjo, kad tai istorinis įvykis: „Kai viskas bus išmatuota, bus akivaizdu, kad ši sniego audra pagerins visus įmanomus rekordus.“

Negana to, prognozuojamas dar didesnis chaosas. Pirmiausia JAV rytuose laukiama dar maždaug metro sniego.

„Man dar pasisekė. Negyvenu vienoje vietų, kuriai audra smogė smarkiausiai.

Bet už 15 minučių kelio pėsčiomis pusnys už mane aukštesnės. Neįsivaizduoju, kaip susitvarkysime, kai vėl prisnigs“, – teigė Rytų Auroros miestelyje gyvenantis Johnas Jiloty.

Gubernatorius A.Cuomo taip pat prisipažino nuogąstaujantis dėl to, kas gali nutikti, kai visas iškritęs sniegas ims tirpti.

Baiminasi dėl potvynių, juolab kad savaitgalį Niujorko valstijoje prognozuojamas lietus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?