Suomijoje klimatas šyla greičiau negu kitur pasaulyje

Suomijoje klimatas šilo

Pasaulinė klimato kaita įsibėgėja.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pasaulinė klimato kaita įsibėgėja.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Dec 23, 2014, 12:08 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 11:43 AM

Nuo 1847 metų „vidutinė temperatūra Suomijoje padidėjo daugiau negu dviem laipsniais“, nurodė Suomijos meteorologijos institutas.

„Per stebėjimų laikotarpį vidutinis padidėjimas buvo 0,14 laipsnio per dešimtmetį - tai beveik dvigubai daugiau negu pasaulio vidurkis“, - sakoma pranešime.

Meteorologais savo išvadas grindžia Rytų Suomijos universiteto parengta studija, kurioje sakoma, kad temperatūros didėjimas šioje Šiaurės šalyje 1847-2013 metais „atitinka prielaidą, kad šiltėjimas yra smarkesnis aukštesnėse platumose“.

Labiausiai padidėjo lapkričio, gruodžio ir sausio vidutinė temperatūra, o klimato atšilimo poveikis mažiausiai pasireiškia kovą, balandį ir gegužę, sako profesorius Ari Laaksonenas, dirbantis Rytų Suomijos universitete ir Suomijos meteorologijos institute.

Šie pokyčiai buvo pastebimi kasdieniame gyvenime: žiemą ežerai užšaldavo vėliau, o pavasarį anksčiau pražysdavo medžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.