Ciklonas Ramiojo vandenyno salose – stipriausias jų istorijoje

Itin galingo ciklono sukelti vėjo gūsiai, siaubę Ramiojo vandenyno salų valstybę Vanuatu, šeštadienį ėmė silpti. Vis dėlto registruojami šimtai nusiaubtų namų ir dešimtys mirties atvejų. Nepatvirtintais duomenimis, aukų skaičius, pasak BBC, gali siekti 44.

Ciklonas „Pam“ į salas atginė 350 kilometrų per valandą pučiantį vėją ir smarkų lietų.<br>AP nuotr.
Ciklonas „Pam“ į salas atginė 350 kilometrų per valandą pučiantį vėją ir smarkų lietų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-03-14 09:37, atnaujinta 2018-01-10 11:53

Nukentėjo daugelio išorinių archipelago salų ryšio sistemos, o tai reiškia, kad praeis dar nemažai laiko, kol pareigūnai įvertins tikruosius stichijos sukeltus nuostolius, praneša AP.

Netoli sostinės Port Vilos, kur gyvena apie 45 tūkst. gyventojų, siautęs ciklonas apgriovė ar net visiškai sugriovė maždaug 80 proc. sostinėje stovėjusių būstų. Taip pat nukentėjo daug visuomeninių pastatų, kelių ir tiltų, didžiulės teritorijos užtvindytos.

„World Vision“ avarinės ryšių tarnybos pareigūnė Chloe Morrison, esanti Vanuatu respublikos sostinėje Port Viloje, teigia, kad miesto gatvėse guli namų stogai, išvirtę medžiai ir elektros linijos. Ji sakė, kad iš atokių vietovių gaunama informacijos apie ištisus sunaikintus kaimus.

Anot pareigūnės, sostinėje nėra nei elektros, nei geriamo vandens, tarpusavio ryšys vis dar neįmanomas. „Lauke vis dar pavojinga, daugelis žmonių vis dar slepiasi, – nurodo ji. – Nuostoliai Port Viloje didžiulio masto, o kitos salos nukentėjo dar labiau. Negaliu net įsivaizduoti, kas darosi tų salų bendruomenėse“.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas nurodo, kad kol kas sunku vertinti stichijos poveikį ir mastą, tačiau jis bijo, kad taifūnas suniokojo itin didelius plotus. „Mes tikimės, kad žuvusiųjų skaičius bus minimalus“, – pareiškė jis kalbėdamas 3-iojoje Pasaulinėje nelaimių rizikos mažinimo konferencijoje. JT jau ruošia greitojo reagavimo padalinius, kurie bus siunčiami į Vanuatu.

Vanuatu respublika išsidėsčiusi tarp Australijos ir Havajų salyno, joje viso priskaičiuojama 267 tūkst. gyventojų, gyvenančių 65 atskirose salose. Šalies sostinėje gyvena apie 47 tūkst. gyventojų.

Sekmadienį ir pirmadienį atūžiančio ciklono, gavusio „Pem“ vardą, laukia ir Naujosios Zelandijos tarnybos.

Svarstoma, jog ši stichija gali būti viena didžiausių per visą salų istoriją.

Ciklonas „Pam“ į salas atginė 350 kilometrų per valandą pučiantį vėją ir smarkų lietų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.