Po apsilankymo katastrofos vietoje: „Tai lyg siaubo paveikslas“

Antradienį Prancūzijos Alpėse sudužo vokiečių pigių avialinijų „Germanwings“ lėktuvas „Airbus A320“. Juo skrido 150 žmonių, iš jų – 6 įgulos nariai ir 2 kūdikiai. Lėktuvas skrido iš Barselonos į Diuseldorfą.  Pagalbos tarnybos darbuotojai praneša, kad visi keleiviai, tarp kurių buvo Vokietijos, Ispanijos ir Turkijos piliečių, žuvo.

Pasirodė nuotraukos iš įvykio vietos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pasirodė nuotraukos iš įvykio vietos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 24, 2015, 12:49 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 9:58 AM

23.25 min.  Pranešama, kad juodojoje dėžėje užfiksuoti pilotų pokalbiai, tiesa, jų turinys kol kas dar neskelbiamas.

Australija pranešė, kad lėktuvu galėjo skristi du šalies piliečiai.

22.52 min. Pulkininkas leitenantas Jeanas-Marcas Meninchini praneša, kad dešimt policijos pareigūnų liko saugoti įvykio vietą. Pasak jo, operacija truks mažiausiai savaitę. Darbai bus tęsiami vos prašvitus.

21.43 min. „Lufthansa“ atstovas spaudai pateikė naujos informacijos. „Šiandieną turėjome atšaukti septynis „Germanwings“ skrydžius iš Duseldorfo dėl nesklandumų su įgulos nariais. Jie teigė, kad nėra pasirengę skristi“, – tikino atstovas.

21.37 min. Prancūzijos vidaus reikalų ministerijos atstovas Pierre'as-Henri Brandetas teigė, kad dėl tamsos operacija sustabdoma ir „bus tęsiama su pirmąja šviesa“. Sraigtasparniai jau nebeskraidina gelbėtojų į įvykio vietą, darbai bus tęsiami vos prašvitus.

21.33 val. Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris sakė, kad vaizdas įvykio vietoje yra lyg „siaubo paveikslas“.

„Šeimų ir draugų sielvartas – neišmatuojamas. Mes visi dabar turime stovėti kartu“, – sakė jis.

20.06 min. Kompanija „Lufthansa“, kuriai priklauso „Germanwings“ daro prielaidą, kad katastrofa – tai nelaimingas atsitikimas. Firmos nuomone, lėktuve buvo 67 vokiečiai ir 45 asmenys, kurių pavardės buvo ispaniškos arba panašios į jas.

Kompanija teigė, kad žuvusiųjų šeimos nariai, jei tik pareikš norą, galės nuvykti į nelaimės vietą. Tuo pasirūpins „Lufthansa.

19.48 min.  Įvykio vietoje netrukus pradės lyti arba snigti, antradienį Seinės vietovėje, kur įrengtas operacijos valdymo centras, sakė žandarmerijos vadas Davidas Galtier, kuriuo remiasi agentūra AFP.

Prancūzijos meteorologijos tarnyba antradienio vakarą regione prognozuoja sniegą arba lietų. Nelaimės metu oras buvo geras.

Orlaivio sudužimo vieta yra sunkiai pasiekiamoje, apsnigtoje teritorijoje Barseloneto regione. Vieno prancūzų deputato teigimu, iš lėktuvo likusios tik nuolaužos. Christophe'as Castaneris praskrido virš katastrofos teritorijos. „Siaubingi vaizdai šiame kalnų landšafte. Nėra nieko, išskyrus nuolaužas ir kūnus“, – rašė jis.

19.28 min. Blanš slėnyje tarp Din le Beno ir Barseloneto esančio Le Vernė miestelio valdžia žuvusiųjų paieškos koordinavimui suformavo operatyvinę grupę.

Vėliau antradienį čia turėtų atvykti vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as.

Į nelaimės vietą išsiųsti septyni policijos ir saugumo pajėgų sraigtasparniai, sakė operacijai artimas šaltinis, pasak kurio, jų skrydžiams reguliuoti įkurtas specialus skrydžių kontrolės centras.

Prie vietos pajėgų paieškos operacijoje prisidės maždaug 300 ugniagesių iš aplinkinių vietovių. Gabenama apšvietimo įranga, kad paieškos būtų tęsiamos ir naktį.

Tiesa, apie tai, apie išgyvenusius – prieštaringos žinios. Policijai neigia, kad bent vienas žmogus išgyveno, o Prancūzijos žiniasklaida, cituodama, generolą, tikina, kad pastebėtas judantis kūnas.

19.11 min. Lėktuvų skrydžius realiu laiku sekanti interneto svetainė flightradar24 praneša, kad iš Barselonos pakilęs 10 val. vietos laiku, lėktuvas netrukus pasiekė 38 tūkst. pėdų (11 582 metrų) aukštį.

Dėl kol kas nežinomų priežasčių apie 10 val. 31 min. skrydžio aukštis pradėjo smarkiai mažėti. Flightradar24 turimi duomenys rodo, kad lėktuvas smigo žemėn 3 tūkst. – 4 tūkst. pėdų (914-1 219 metrų) per minutę greičiu. 10 val. 40 min. 37 sek. flightradar24 paskutinį kartą užfiksavo lėktuvo sunčiamą signalą. Tuo metu orlaivis buvo 6 800 pėdų (2 072 metrų) aukštyje. Netrukus „Airbus A320“ rėžėsi į Alpių uolas.

19.05 min. Aukštutinio Provanso Alpių parlamento narys ir Forkalkjė meras Christophe'as Castaneras sakė, kad rasta viena sudužusio lėktuvo juodoji dėžė. Tai patvirtino ir Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as.

„Juodoji dėžė rasta ir bus pristatyta tyrėjams“, – sakė B.Cazeneuve'as reporteriams.

„Ši juodoji dėžė bus panaudota artimiausiomis valandomis; tai leis paspartinti tyrimą. Kol kas nelaimės zona yra aptverta“, – pažymėjo jis.

Ministras dar pažadėjo, kad vyriausybė padarys viską, jog aukų artimieji galėtų atvykti prie katastrofos vietos, jeigu jie panorėtų.

19 val. Prancūzijos žiniasklaida cituoja įvykio vietoje dirbantį generolą, jis teigė, kad įvykio vietoje matė judantį kūną ir tikina, kad gali būti išgyvenusiųjų.

Per spaudos konferenciją Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve teigė, kad visgi išsigelbėjusių galėjo būti. Tačiau policija neigia, kad per šią katastrofą galėjo kas nors išgyventi.

„Nėra reikalo pradėti gelbėjimo operaciją, visi žuvo“, – sakė policijos pareigūnas netoli nelaimės vietos esančiame Le Vernės mieste.

Pasak jo, beveik neįmanoma, kad kas nors būtų išgyvenęs iš 144 keleivių ir šešių įgulos narių, buvusių iš Berseloną į Diuseldorfą skridusiame lėktuve.

18.45 val.  Prancūzijos prezidentas F.Hollande'as, ministras pirmininkas M.Vallsas, Ispanijos karalius Felipe kartu su žmona dalyvavo krizių posėdyje Vidaus reikalų ministerijoje Paryžiuje.

18.25 val. Mokslininkas dr. Paulas Williamsas sako, kad mažai tikėtina, jog oro sąlygos suvaidino lemiamą vaidmenį šioje katastrofoje.

18.15 val.  Sužinojęs apie nelaimę JAV prezidentas Barackas Obama pasiūlė savo pagalbą. „JAV pareigūnai palaiko ryšį su Prancūzijos, Vokietijos ir Ispanijos pareigūnais ir pasiūlė savo pagalbą“.

„Mintimis ir maldomis esame su aukomis, jų šeimomis ir mylimaisiais“, – pranešė B.Obamos patarėja Lisa Monaco.

18.10 val. Prancūzijos policija savo „Twitter“ paskyroje pranešė, kad 210 Prancūzijos gelbėtojų dirba įvykio vietoje, įskaitant apmokytą kalnų grupę, kiti 350 – dar pakeliui.

Vokietija patvirtino, kad lėktuvu skrido ir 16 moksleivių iš Vokietijos ir du mokytojai, jie turėjo grįžti iš stovyklos Ispanijoje. Tėvai atėjo į mokyklą, tačiau gerų žinių – jau nesitiki.

Lėktuvu skridę moksleiviai Ispanijoje dalyvavo mainų programoje.

18 val. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė užuojautą Vokietijos kanclerei A.Merkel ir Ispanijos karaliui Felipe.

V. Putinas paprašė A.Merkel jo užuojautą perduoti ir žuvusių aukų šeimoms bei draugams, pranešė Kremlius. Ispanijos karaliui Rusijos vadovas pareiškė, kad dalijasi liūdesiu su žmonėmis, kurie per tragediją neteko savo artimųjų.

17.22 val. Vietos tarybos prezidentas Gilbertas Sauvanas teigia, kad nuolaužos išsisklaidę 100-200 metrų spinduliu, o orlaivis „sumaltas į šipulius“.

17.09 val. Belgijos užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas pranešė, kad lėktuve buvo bent vienas keleivis iš Belgijos.

17.04 val.  Meteorologai įspėjo, kad oro sąlygos sudužimo vietoje netrukus pasidarys sudėtingos.

„Oro sąlygos prie sudužimo vietos per ateinančias 12 val. pablogės. Link regiono juda audra, atnešianti stiprų lietų ir sniegą“, – kalbėjo meteorologai.

17 val. „Surinkti nuolaužas ir aukų kūnus užtruks ne vieną dieną“, – kalbėjo vyresnysis Prancūzijos policijos pareigūnas Jean'as Paul'as Bloy.

„Gali prireikti dienų aukų kūnams, o paskui (lėktuvo) nuolaužoms surasti“, – sakė aukšto rango policijos pareigūnas.

16.51 val. „Lėktuvas yra subyrėjęs į šipulius. Didžiausia nuolauža yra automobilio dydžio“, – kalbėjo vienas tyrėjų atstovas Gilbertas Sauvanas.

Gelbėtojai ne tik apžiūrės įvykio vietą, bet ir plačiu spinduliu apieškos teritoriją, mėgindami atrasti užuominų, kas galėjo sukelti nelaimę.

16.46 val. Prancūzijos premjeras Manuelis vallsas pranešė, kad sraigtasparnis nusileido prie lėktuvo nuolaužų, bet išgyvenusių nerado.

16.13 val. Kaip pranešė „Germanwings“ atstovai, lėktuvas išskrido iš Barselonos 10.01 val. Tarp 144 keleivių buvo ir du kūdikiai. Oro linijų atstovas taip pat kalbėjo, kad tarp keleivių buvo 67 Vokietijos piliečiai.  „Germanwings" teigia, kad lėktuvo amžius neturėtų būti susijęs su katastrofa. Orlaivio techninė būklė buvo patikrinta dar vakar.

Atstovas teigė, kad informacija apie keleivius kol kas nebus atskleista, kad būtų apsaugoti keleivių artimieji. Be to, atstovas patvirtino, kad lėktuvo įgula iš tiesų neskelbė pavojaus signalo. Su lėktuvu ryšys buvo prarastas.

16.11 val. Antraip, nei buvo pranešta anksčiau, Prancūzijos pareigūnai teigia, kad pilotas nesiuntė jokio pagalbos signalo. 

16.08 val. Lėktuvo kapitonas buvo patyręs, jis dirbo oro linijų bendrovėse „Germanwings“ ir „Lufthansa“ daugiau nei 10 metų. Iš viso jis buvo nuskridęs apie 6 tūkst. valandų.

16.05 val. Mokytoja iš Vokietijos teigia, kad lėktuve gali būti dvi mokytojos su 16 mokinių, tačiau informacija nepatvirtinta. Mokiniai, kaip kalbama, skrido iš mainų projekto.

15.58 val. Vietos policijos atstovai praneša, kad oro sąlygos nebuvo tokios prastos, kad sukeltų katastrofą. Debesų buvo, tačiau jų sluoksnis nebuvo susidaręs žemai.

15.35 val. Į Barselonos oro uosta vyksta lėktuvu skridusių asmenų šeimos. Specialiai tam paskirtame kambaryje jie visi laukia bet kokių žinių iš įvykio vietos. Jiems padeda psichologai. Vis dėlto padėtis nedžiugina – gelbėtojai praneša, kad mažai tikėtina, jog kalnuotoje vietovėje sudužus lėktuvui galėjo likti gyvų.

15.33 val. Vokietijos kanclerė A.Merkel viešame pareiškime pažymėjo, kad „visos jos mintys su tais, kurie prarado artimuosius“. Lyderė kalbėjo, kad tarp žuvusiųjų – didelis skaičius vokiečių. Vokietijos kanclerė teigė kalbėjusi su Ispanijos ir Prancūzijos lyderiais ir susitarė bendradarbiauti. 

A.Merkel ketina į įvykio vietą vykti jau rytoj. Ji atšaukė visus savo susitikimus.

„Mes turime galvoti apie aukas, jų šeimas ir draugus“, – tokiais žodžiais savo kalbą užbaigė A.Merkel.

15.25 val. Įvykio liudininkas, turintis stovyklavietę netoli nelaimės vietos pranešė girdėjęs, kaip nukrito lėktuvas.

„Pasigirdo garsus triukšmas, o tada staiga – tyla. Pirmiausiai aš pagalvojau,kad vėl praskrido naikintuvas – jie dažnai skraido šioje vietoje. Lėktuvas sudužo ant aukšto kalno“, – kalbėjo liudininkas Pierre Pollizzi.

15.09 val. „Mes kol kas tiksliai nežinome, kas atsitiko su 4U 9525 reisu skridusiu lėktuvu, – sakė „Lufthansa“ vadovas Carstenas Spohras. – Reiškiu gilią užuojautą visiems mūsų keleivių ir įgulos narių artimiesiems bei draugams“.

14.59 val. “Lėktuvo nuolaužos buvo surastos ir mirčių skaičius bus didelis. Pirmieji gelbėtojų pranešimai informuoja, kad išgyvenusių, jei tokių apskritai bus, skaičius bus itin mažas. Tačiau kol kas negalime pasakyti nieko tiksliai“, -pranešė Prancūzijos vidaus reikalų ministras Pierre-Henry Brandet.

14.46 val. Prancūzijos prezidentas F.Hollande'as praneša, kad tarp keleivių buvo asmenų iš Vokietijos ir Ispanijos ir galimai Turkijos piliečių, tačiau negali patvirtinti, kad ten nebuvo prancūzų.

14.44 val. Prancūzijos pagrindinė oro dispečerių profsąjunga SNCTA dėl naujausios tragedijos atšaukė streiką, planuotą nuo trečiadienio iki penktadienio. 

„Įšaldome savo planuotą streiką dėl emocijų, sukeltų šios katastrofos skrydžių valdymo centruose, ypač Provanso Ekse“, – AFP sakė profsąjungos atstovas Roger Rousseau. 

14.39 val. „Germanwings“ patvirtino, kad katastrofą patyrusiame lėktuve skrido 144 keleiviai ir 6 įgulos nariai. 

14.36 val. Neįvardintas įvykio liudininkas teigė, kad lėktuvas skrido žemiau, nei įprastai. 

14.33 val. Prancūzų dienrašti „Le Monde“ oficialioje paskyroje „Twitter“ skelbė, kad šis atsitikimas – baisiausia lėktuvo katastrofa Prancūzijos teritorijoje nuo 1981 m., kai per katastrofą žuvo 180 žmonių.

14.24 val.  Vokietijos kanclerė A.Merkel teigė esanti „šokiruota“ lėktuvo sudužimo. „Germanwings“ oro linijos buvo labai pamėgtos vokiečių turistų, keliavusių atostogauti prie Viduržemio jūros. Manoma, kad lėktuve buvo Vokietijos piliečių. 14.16 val. Prancūzijos prezidentas F.Hollande'as kalbėjosi su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir išreiškė solidarumą dėl nukritusio „Germanwings“ lėktuvo. Tuo tarpu Ispanijos karalius Felipe su savo žmona kaip tik lankosi Prancūzijoje ir netrukus susitiks su šalies prezidentu.

14.14 val. Kompanija “Germanwings“, kurios tinklapis iki šiol yra „nulūžęs“ dėl itin didelio lankytojų srauto, pasikeitė savo profilio nuotraukas socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“. Vietoje geltonos ir raudonos pasirinktas gedulingas pilkšvas ir juodas fonas.

14.13 val. Ispanijos premjero pavaduotojas teigia, kad 45 keleiviai galėjo būti ispanai. 

14.10 val. Skrydžių bendrovė „Germanwings“ iki šiol nebuvo patyrusi jokių katastrofų. Vidutinis jos turimų orlaivių amžius yra devyneri metai. Nukritusiam lėktuvui buvo 24 metai.

14.05 val.  Iš visko sprendžiant, žuvo visi 142 antradienį Prancūzijos Alpėse sudužusio lėktuvo A320 keleiviai. Tai pareiškė Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas. 

„Sudarytas štabas įvykio aplinkybėms išaiškinti. Iš visko sprendžiant, žuvo visi 142 keleiviai“, – sakė jis.

Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad „kol kas dar anksti kalbėti, kodėl įvyko katastrofa“. M. Valsas taip pat pažadėjo, jog orlaiviu skridusių žmonių artimiesiems bus suteikta visa reikiama pagalba. 

14 val. Kaip pranešė AFP, lėktuvo nuolaužos aptiktos Aukštutinio Provanso Alpių departamente, Barseloneto miesto rajone. Laineris skrido iš Barselonos į Diuseldorfą. 

Gavus žinią apie katastrofą, Paryžiaus biržoje smarkiai nukrito “Airbus“ akcijų kaina. 

13.59 val. Prancūzijos policija reikalauja, kad žmonės nemėgintų patekti į lėktuvo katastrofos vietą. 

„Nemėginkite patekti į A320 katastrofos vietą. Neužtverkite kelių“, – rašoma oficialioje Prancūzijos policijos paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

13.55 val. CNN praneša, kad dar pernai laprkitį minėtas lėktuvas ore buvo patyręs gedimą – sugedo greitį matuojantys prietaisai. Pilotams rodė mažesnį greitį nei jis buvo iš tikrųjų.

13.53 val. Prancūzija praneša, kad lėktuvas sudužo netoli Prancūzijos miesto Barseloneto, esančio už 100 km nuo Nicos.

13.49 val. BBC praneša, kad aukų kūnai vežami į viename Alpių kaime įrengtą lavoninę.

13.39 val. „Jei pranešimai pasitvirtins, tai bus juoda diena „Lufthansa“. Mes tikimės išgyvenusiųjų“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė skrydžių bendrovė „Lufthansa“, kuriai priklauso „Germanwings“.

13.35 val. Prancūzijos vidaus reikalų ministerija praneša, kad  2 km aukštyje kalnuose buvo rasto lėktuvo nuolaužos. Vieta, kurioje nukrito lėktuvas, yra netoli populiaraus slidinėjimo kurorto.

13.33 val. Prancūzijos Oro eismo kontrolės darbuotojų profsąjunga nutraukė streiką ir atidėjo jį iki kovo 27-os dienos, stengdamasi padėti tyrimui

13.25 val. Vieta, kurioje sudužo lėktuvas yra labai kalnuota ir itin sunkiai pasiekiama. Gelbėjimo tarnybos praneša, kad ją pasiekti galės tik sraigtasparniais.

Pranešama, kad iki sudužimo su lėktuvu buvo prarastas ryšys. Lėktuvas buvo pakilęs į 11,5 km aukštį, o tada staiga smigo žemyn ir ryšys su orlaiviu buvo prarastas, kai jis buvo 2 km aukštyje.

13.20 val. Prancūzijos transporto ministerija pranešė, kad lėktuvas siuntė nelaimės signalą. Kol kas nelaimės priežastys nėra žinomos.

Šaltiniai nurodė, kad tas lėktuvas pasiuntė nelaimės signalą 10 val. 47 min. vietos (11 val. 47 min. Lietuvos) laiku. 

Lėktuve buvo 142 keleiviai, du pilotai ir keturi skrydžio palydovai.

Lėktuvo sudužimą patvirtino civilinės aviacijos generalinė direkcija.  Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuvas taip pat patvirtino incidentą ir vyksta į nelaimės vietą. Apie nelaimę praneša jau ir Vokietijos oro eismo kontrolė.

13.05 val. Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pranešė, kad išgyvenusių katastrofos dalyvių rasti nesitikima. Jis taip pat pridėjo, kad nėra žinoma ar sudužęs lėktuvas nesužeidė ant žemės buvusių žmonių – pranešama, kad lėktuvo nuolaužos išsibarstė ir aplinkinėse vietovėse.

„Germanwings“ šio įvykio nepatvirtino. Socialiniame tinkle „Twitter“ kompanija skelbė, kad visą informaciją skelbs savo oficialiame internetiniame tinklapyje, tačiau pastarasis nebeveikia.

 “Germanwings“ yra pigių skrydžių bendrovė, priklausanti skrydžių kompanijai „Lufthansa“. Iki šiol Germanwings turėjo 18 lėktuvų „Airbus A320-200“, kurie vadinami patikimais orlaiviais. Iki sudužimo šis lėktuvas skraidė 24 metus.

Aviacijos ekspertai teigia, kad „Airbus A320-200“ orlaivius naudoja beveik visos trumpus skrydžius vykdančios oro bendrovės - šiuo metu pasaulyje skraido apie 6,2 tūkst. tokio tipo orlaivių . Jie labiausiai vertinami dėl efektyvaus degalų sunaudojimo.

Tiesa, paskutinį sykį tokio tipo lėktuvas, prikalusęs bendrovei „Air Asia“ sudužo pernai gruodžio 28 dieną. Tuomet į Javos jūrą smigęs orlaivis pražudė visus 162 juo skridusius žmones.

Tai - pirmoji katastrofa Prancūzijoje per pastaruosius 15 metų. 2000 metais netoli Paryžiaus sudužo viršgarsinis keleivinis lėktuvas „Concorde“.

Tapote įvykio liudininku arba turite žinių apie lėktuvu keliavusius Lietuvos piliečius? Pasidalinkite su portalu lrytas.lt

Daugiau naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Spauskite čia ir sekite mus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.