Turkijoje sumaištį sukėlė dingusi elektra

Dingus elektrai, antradienį dalyje Turkijos kelioms valandoms buvo paralyžiuotas gyvenimas. 15 mln. gyventojų turinčiame Stambule buvo sustoję metro traukiniai ir tramvajai, pranešė turkų žinių stotis NTV, kuria remiasi agentūra AFP.

Stambulo metro nebeveikė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Stambulo metro nebeveikė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 31, 2015, 2:17 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 9:28 PM

Elektra dingo ir sostinėje Ankaroje bei keliose provincijose Vakaruose, Pietuose ir Šiaurėje. Iš viso incidentas sutrikdė gyvenimą daugiau nei dvidešimtyje miestų. Kai kuriuose fabrikuose teko nutraukti gamybą.

Transliuotojas NTV nurodė, kad apie elektros tinklų sutrikimus pranešė 49 iš 81 šalies provincijos.

Iki 14 val. pasisekė atkurti elektros tiekimą didžiojoje dalyje Stambulo.

Ankaros ir kai kuriose Stambulo metro stotelėse elektra be trikdžių buvo tiekiama jau 15 valandą. 

Energetikos ministras Taneras Yildiz pranešė, kad iki vidurdienio dalyje provincijų elektros tiekimas buvo atkurtas. Edirnėje, Tekirdahe, Erzurume, Trabzone ir dar keliolikoje kitų miestų elektra jau perduodama normaliai. 

„Dabar pagrindinis mūsų rūpestis yra atkurti tiekimą. Tai nėra dažnai pasitaikantis incidentas“, – sakė šiuo metu Slovakijoje viešintis ministras. 

Premjeras Ahmetas Davutoglu pranešė, kad Energetikos ministerijoje buvo skubiai sušauktas posėdis dėl krizės.

„Mes svarstome visus galimus paaiškinimus, netgi terorizmą. Ar teroro išpuolio tikimybė yra didelė, ar menka – šiuo metu negaliu pasakyti. Taip pat negaliu pasakyti, ar tai yra kibernetinė ataka“, – pridėjo vyriausybės vadovas.

Energetikos ministerija taip pat išplatino pranešimą, kad incidentą sukėlė problema pagrindinėse elektros perdavimo linijose Egėjo regione. 

TEIAS pranešė, kad gedimas įvyko elektros tiekimo linijose, jungiančiose Turkiją su Europa. Esą šio gedimo sutaisymas gali užtrukti kelias valandas. 

Tačiau Turkijos inžinierių elektrikų rūmai tvirtino, kad incidentas įvyko dėl to, kad vienas privatus elektros tiekėjas atsisakė tiekti energiją mažesnėmis kainomis. 

Elektros tiekimas sustojo 10 val. 36 min. 

Turkija kartais kenčia nuo ūmių elektros tiekimo sutrikimų, tačiau tokio visą šalį apimančio elektros dingimo vietiniai Stambulo gyventojai sako neatsimenantys. Pasak valdžios atstovų, tai didžiausias incidentas per pastaruosius 15 metų. 

Kai kuriuose miestuose, kur elektra tiekiama iš Irano, tiekimas nebuvo sustojęs.

Internete turkai lieja išgyvenimus apie tai, kad jų išmaniųjų telefonų ir nešiojamųjų kompiuterių baterijos baigia išsikrauti. 

„Didžiulis elektros nutrūkimas visoje šalyje jau kelias valandas. Akumuliatoriai greitai išsikraus ir būsime atskirti nuo viso pasaulio“, – rašo socialinio tinklo „Twitter“ vartotoja.

„Pasikrauti telefoną galite kaip aš – ligoninėje. Ten dar yra ir nemokamo belaidžio interneto“, – siūlo kitas turkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.