Didžiausia sausra istorijoje verčia pasitempti Kaliforniją

Kalifornijos gubernatorius Jerry Brownas siunčia žinią visiems, abejojantiems klimato šilimu. Jo vadovaujama JAV valstija kovoja su didžiausia sausra istorijoje, o gyventojai jau verčiami riboti vandens vartojimą.

Nors Kaliforniją kamuoja sausra, kai kurie namai atrodo tarsi dykumos oazės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Nors Kaliforniją kamuoja sausra, kai kurie namai atrodo tarsi dykumos oazės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „The Los Angeles Times“ ir „Lietuvos ryto“ inf.

Apr 7, 2015, 8:22 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 10:37 AM

„Orai Kalifornijoje įrodo, kad klimato kaita nėra apgaulė. Mes su ja kovojame, ir tai labai rimta“, – sekmadienį sakė gubernatorius.

Tirpstantis sniegas, kuris kasmet atnaujindavo Kalifornijos vandens atsargas, šiemet jas papildė mažiau nei dešimtadaliu planuoto kiekio. Tad 38 mln. valstijos gyventojų greitai gali pritrūkti vandens net pagrindinėms reikmėms.

Praėjusią savaitę J.Brownas nustatė naujas taisykles, kurios turėtų 25 proc. sumažinti valstijoje suvartojamo vandens kiekį.

Kalifornijos gyventojams bus leidžiama naudoti tik tiek vandens, kad jų medžiai nenudžiūtų. Pavyzdžiui, vejos jau negalės būti laistomos visą parą.

Jau dabar pasiturintys namų savininkai skatinami žaliuojančias pieveles pakeisti akmenimis, o žydinčias gėles – labiau sausam klimatui tinkančiais kaktusais.

Naujų namų savininkams nebus leidžiama geriamojo vandens naudoti žemei drėkinti, jei jie neįsirengs specialių vandenį taupančių sistemų. Savivaldybės nebegalės laistyti gatves puošiančių žolės ornamentų ir turės persvarstyti, kiek miestiečiai sumoka už vandens sunaudojimą savo namuose.

Mažiau vandens laistyti reikės naudoti golfo aikštėms, kapinėms ir įmonėms, kurių pastatų kompleksai iki šiol priminė oazes dykumoje.

„Tai visus turėtų pažadinti iš miego. Taisyklės reglamentuos ir kiek laistyti veją, ir kiek laiko praleisti duše“, – pabrėžė J.Brownas.

Už taisyklių pažeidimus gresia griežtos bausmės – iki 500 dolerių bauda už kiekvieną pažeidimo dieną arba net teismas.

Naujosios taisyklės jau sulaukė kritikos dėl to, kad neapima žemės ūkio sektoriaus, kuris sudaro vos 2 procentus valstijos ekonomikos, o jam sunaudojama net 80 procentų gėlo vandens.

Bet J.Brownas pabrėžė šio sektoriaus svarbą: „Ūkininkai jau apleido šimtus tūkstančių akrų žemės. Naikinami medžiai, žmonės netenka darbo. Žemės ūkyje dirbantys žmonės ir taip kenčia labiausiai.“

Pasak gubernatoriaus, žemės ūkio sektoriaus mažinimas būtų įmanomas, bet dėl tokio žingsnio darbo netektų šimtai tūkstančių žmonių. Tačiau jis neatmeta, kad situacijai blogėjant griežtų suvaržymų sulauks ir ūkininkai.

Gubernatoriaus baimes dėl sausros patvirtina ir mokslininkai. Nacionalinės aeronautikos ir kosminės erdvės tyrimo valdybos vandens išteklių tyrinėtojas Jay Famiglietti kovo viduryje prognozavo, kad Kalifornijoje vandens liko tik metams.

„Kad ir kaip būtų sunku su tuo susitaikyti, Kalifornijoje tiesiog baigiasi vanduo. Ši problema prasidėjo dar prieš šią sausrą“, – niūrias prognozes patvirtino mokslininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.