Viduržemio jūroje apvirto laivas, galėjo žūti 700 žmonių

„Žuvo vaikai, vyrai ir moterys“, – teigė jis. 

Šįmet jau tūkstančiai migrantų perpildytais laivais mėgino perplaukti Viduržemio jūrą.<br>„Reuters“ nuotr.
Šįmet jau tūkstančiai migrantų perpildytais laivais mėgino perplaukti Viduržemio jūrą.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 19, 2015, 12:35 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 10:53 AM

Maltos laivyno atstovas teigia, kad migrantus gelbėti padeda Italijos laivai, į operaciją įsitraukė ir komerciniai laivai. Nelaimė įvyko Libijos jūroje, maždaug 210 km nuo Lampedūzos salos.

Maltos laikraštis „The Times of Malta“ skelbia, kad laivas apvirto vidurnaktį vietos laiku ir vandenyje atsidūrė 650 juo plaukusių migrantų.

 Būgštaujama, kad galėjo žūti iki 700 žmonių, sekmadienį pranešė Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių komisaro (JTVPK) biuras. 

JTVPK atstovė spaudai Carlotta Sami naujienų kanalui „Skytg24“ sakė, kad iš laivo, nuskendusio rajone visai prie pat Libijos teritorinių vandenų, 210 km į pietus nuo Pietų Italijos Lampedūzos salos, išsigelbėjo tik 28 žmonės. 

Pasak atstovės, išsigelbėjusieji tvirtino, kad laivu plaukė per 700 žmonių. 

Apie nelaimę buvo pranešta maždaug vidurnaktį. Manoma, kad laivas apvirto, kai, priartėjus kitam laivui, migrantai susispietė vienoje savo laivo pusėje.

 Nelaimės vietoje dirba dvidešimt laivų ir trys sraigtasparniai. 

Italijos pakrantės apsaugos tarnybos atstovas teigia, kad šiuo metu vykdoma paieškos ir gelbėjimo operacija, tačiau greitai liks ieškoti tik skenduolių kūnų. 

Maltos laikraštis „The Times of Malta“ skelbia, kad laivas apvirto vidurnaktį vietos laiku. 

Pranešama, kad laivu laukę migrantai atsidūrė vandenyje, kai puolė atkreipti praplaukiančio prekybinio laivo dėmesį. 

Maltos premjeras Josephas Muscatas pasakojo, kad gelbėtojai „tiesiogine to žodžio prasme tarp vandenyje plūduriuojančių skenduolių bando surasti gyvųjų“. Anot jo, kad tai gali būti viena didžiausių pastarojo meto migrantų laivų tragedijų Viduržemio jūroje. 

„Žuvo vaikai, vyrai ir moterys“, – teigė jis. 

Tragedijos vietoje tarp 17 laivų yra ir vienas Maltos patrulinis laivas. 

Italijos pakrantės apsauga nurodė, kad, iki šiol turimais duomenimis, išsigelbėti iš apvirtusio laivo, kuris iš Libijos į Italiją gabeno šimtus migrantų, pavyko 28 žmonėms. Pakrantės apsauga taip pat teigė, kad ištraukti 24 žmonių palaikai – tiek pat, kiek buvo skelbiama prieš kelias valandas. 

J.Muscatas sakė, kad ši tragedija dar kartą įrodo, kad Italijai ir Maltai reikia daugiau Europos partnerių paramos sprendžiant migrantų krizę. 

„Nors ir regime drąsinančių ženklų iš Europos politikų, reikia imtis veiksmų, – sakė jis. – Viduržemio jūroje vyksta tragedija.“ 

„Ateis laikas, kai Europa bus griežtai teisiama dėl savo neveiklumo, kaip buvo teisiama, kai užsimerkė prieš genocidą“, – pridūrė jis. 

Italijos spauda skelbia, kad išgelbėtieji ir aukų kūnai bus atgabenti į Katanijos miestą. 

Per praėjusią savaitę Italijos pakrantės apsaugos tarnyba išgelbėjo apie 10 tūkst. migrantų. Manoma, kad artimiausiu metu bandančių perplaukti jūrą dar padaugės, nes prognozuojami geresni orai.

Pernai pavojingu jūros keliu bėgdami nuo skurdo ir konfliktų Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose į Italiją bandė patekti net 170 tūkst. žmonių. Tūkstančiai jų žuvo kelionės metu.

ES  šaukia skubų susirinkimą 

Europos Sąjunga (ES) sekmadienį paskelbė šaukianti skubų bloko ministrų susirinkimą šį savaitgalį migrantų laivą ištikusiai nelaimei, kurią vienas aukštas ES diplomatas pavadino „nepriimtina tragedija“, aptarti. 

Europos Komisija nurodė, kad šiame susirinkime dėl tragedijos, kai Viduržemio jūroje apvirtus žvejų laivui galėjo nuskęsti iki 700 žmonių, dalyvaus visų 28 bloko narių užsienio ir vidaus reikalų ministrai, bet tikslios jo datos nenurodė. 

„Tikrovė yra negailestinga ir mūsų veiksmai turi būti drąsūs. Ant kortos pastatyta žmonių gyvybė, ir Europos Sąjunga, kaip visuma, turi moralinę ir humanišką pareigą imtis veiksmų“, – išplatintame pranešime spaudai sako ES vykdomoji institucija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.