Išgabenti nuo sniego lavinos nukentėję Evereste alpinistai

„Oras giedras, kiek snyguriuoja“, – pridūrė ji.

Gelbėjimo operacija.<br>AP nuotr.
Gelbėjimo operacija.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Apr 26, 2015, 10:42 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 9:21 PM

Vykstant alpinistų, sužeistų per šeštadienį užgriuvusią sniego laviną, kuri nusinešė mažiausiai 18 žmonių gyvybes, gelbėjimo operacijai aukščiausią pasaulio kaną sukrėtė galingas pakartotinis požeminis smūgis.

Kaip nurodė naujienų agentūros AFP Katmandu biuro vadovė Ammu Kannampilly, bazinėje stovykloje nutūpė šeši sraigtasparniai, kurie galiausiai galėjo atskristi, kai pernakt pagerėjo oro sąlygos.

„Žmonės nešami neštuvais, kai nutūpė sraigtasparniai, – pustuzinis šįryt“, – nurodė A.Kannampilly sekmadienį ryte išsiųstame tekstiniame pranešime.

„Oras giedras, kiek snyguriuoja“, – pridūrė ji.

AFP fotografijų vadovo Pietų Azijoje Roberto Schmidto darytose nuotraukose matyti nuo kalno krintantis milžiniškas sniego ir nuolaužų debesis. Tuo tarpu išgyvenusieji pasakojo apie siaubingą momentą, kai šeštadienį ištiko ši katastrofa.

„Aš bėgau, bet ji mane tiesiog pargriovė. Bandžiau atsistoti, bet buvau vėl pargriautas“, – bazinėje stovykloje AFP pasakojo jūrų biologas iš Singapūro George`as Foulshamas.

„Negalėjau kvėpuoti, maniau, kad esu jau miręs. Kai galiausiai atsistojau, negalėjau patikėti, kad ji mane aplenkė ir likau beveik nepaliestas“, – sakė jis.

Vienas Nepalo turizmo departamento, išduodančio leidimus kopti į Everestą, atstovas spaudai teigė, kad aukų skaičius pakilo iki 18. Dar daugiau kaip 60 žmonių yra sužeisti.

„Aukų bazinėje stovykloje skaičius pasiekė 18, – AFP sakė Tulsi Gautamas. – Tie, kas gali, leidžiasi žemyn patys. Kitus sraigtasparniai išgabeno į Pheričę“.

Nepalo alpinizmo asociacijos prezidentas Angas Tsheringas Sherpa  pažymėjo, kad žuvusiųjų pilietybės nėra aiškios, „bet dauguma jų bus užsieniečiai“.

Sezonas jau baigtas

A.Tsh.Sherpa sakė, kad šeštadienį maždaug per pietus užgriuvus sniego lavinai, kurią sukėlė stiprus žemės drebėjimas, įvairiose vietose buvo daugiau kaip 800 žmonių.

Išsigandę alpinistai sekmadienį, kai per pietus Nepalą sukrėtė 6,7 balo stiprumo pakartotinis požeminis smūgis, nuo kalno pranešė, kad pirmojoje stovykloje virš bazinės stovyklos vėl įvyko mažesnių sniego lavinų.

„13 val. pakartotinis smūgis! Baisu čia, Pirmojoje stovykloje. Sniego lavinos iš trijų pusių. C1 mažytė sala. Nerimaujame dėl ledokričio komandos apačioje. Gyvi?“, – socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje parašė alpinistas iš Didžiosios Britanijos Danielis Mazuras.

Daug žmonių šiomis dienomis atvyko į Nepalą, nes kaip tik prasideda kasmetinio alpinizmo sezono pradžios. Pernai alpinizmo sezonas buvo atšauktas, kai iki to laiko per didžiausią tragediją šio kalno istorijoje žuvo 16 šerpų vedlių.

Alpinistas Alexas Gavanas iš Rumunijos tinkle „Twitter“ rašė, kad „visi sunkiai sužeisti evakuoti sraigtasparniu“.

Nemažam būriui alpinistų, įstrigusių virš klastingo Kumbu ledokričio, kur įvyko praėjusių metų tragedija, buvo nuskraidintos virvės, ledo grąžtai ir sniego kuolai, pridūrė jis.

Minimas žemės drebėjimas šeštadienį virš bazinės stovyklos atlaisvino „milžinišką ledo gabalą“, kuris sukėlė „didžiulę aerozolinę sniego laviną“, užgriuvusią viršutinę bazinės stovyklos dalį ir toli šlaitais nubloškusią palapines, savo svetainėje pasakojo kita komanda, kuri pridūrė, kad jos alpinistai nenukentėjo.

Nepaliečių virėjas Kanchamanas Tamangas, dirbęs turizmo grupei „Jagged Globe“, teigė, kad naujausia tragedija yra itin skausminga, nes įvyko iš karto po praėjusių metų žūčių.

„Buvau valgymo palapinėje, kai smogė lavina – nuo jos palapinė nuskrido“, – pasakojo jis AFP.

„Po praėjusių metų lavinos man nekart nebuvo kilusi mintis nebegrįžti. Savo šeimai sakiau, kad dirbu bazinėje stovykloje, kad čia saugu, kad tai ne ledynas, – sakė jis – Sezonas jau baigtas – maršrutas sunaikintas, ledo lipynės sugriautos“.

„Nemanau, kad kitais metais čia grįšiu – šis kalnas reiškia pernelyg daug skausmo“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.