Per sniego laviną Evereste žuvo vienas „Google“ vadovų

Kai šeštadienį aukščiausią pasaulio kalną Everestą (Džomolungmą) sukrėtė galingas žemės drebėjimas, per kilusią sniego laviną žuvo mažiausiai 18 žmonių, tarp jų – į Nepalą iš viso pasaulio atvykę alpinistai. Tarp aukų – vienas bendrovės „Google“ vadovų Danielis Fredinburgas, skelbia „The Daily Telegraph“.

Per tragediją Evereste žuvo D.Fredinburgas, dirbęs „Google“.<br>„Twitter“ nuotr.
Per tragediją Evereste žuvo D.Fredinburgas, dirbęs „Google“.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 26, 2015, 6:19 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 8:26 PM

33 metų D.Fredinburgas mėgdavo vykti kopti į kalnus ir fotografuoti viršukalnes programai „Google Maps“. Vyras vadovavo slapumu garsėjančiai laboratorijai „Google [x]“.

Į Nepalą amerikietis buvo atvykęs su dar trimis „Google“ darbuotojais. Per laviną jam buvo mirtinai sužalota galva.

Manoma, kad iš viso užgriuvus lavinai žuvo 18 alpinistų. Tai reiškia, kad šeštadienis, 2015 metų balandžio 25-oji, buvo pati pražūtingiausia diena Evereste. Dar viena auka – gydytoja Marisa Eve Girawong. 29 metų medikė žuvo, kai jos stovyklą užgriuvo ledo ir akmenų kruša.

Kad D.Fredinburgas žuvo, patvirtino jaunesnioji jo sesuo Megan – ji paliko žinutę savo brolio paskyroje tinkle „Instagram“: „Čia Dano sesutė Megan. Apgailestaudama turiu pranešti, kad mūsų Danas patyrė sunkią galvos traumą ir mirrė.“

D.Fredinburgas į Everestą buvo įkopęs ir praėjusių metų balandį. Tąkart jis per plauką išvengė mirties, kai kilo didžiulė lavina, pražudžiusi 16 šerpų.

„Google“ specialiame pranešime pažymėjo, kad „per šią tragediją netekome vieno saviškių“, ir pažadėjo skirti 1 mln. JAV dolerių gelbėjimo darbams Nepale.

Lietuvos piliečiai saugūs

Lietuvos užsienio reikalų ministras sako, kad šiuo metu Nepale, kurį šeštadienį sukrėtė galingas žemės drebėjimas, esantys Lietuvos piliečiai yra saugūs. Linas Linkevičius pranešė, kad viena turistų grupė sekmadienį jau išvyko į Lietuvą.

„Neturime blogos informacijos, ir tai jau yra gera žinia. Mes žinome, kad ten yra 49 mums žinomi piliečiai, bet kai kurie jų jau išvyko. Dauguma Lietuvos piliečių atvyko centralizuotai, taip ir išvyks. Jie visi saugūs. Stebime situaciją, jeigu reikės konsulinės pagalbos, tarsimės su kolegomis. Tikėkimės, viskas vyks sklandžiai“, –  BNS telefonu iš Saudo Arabijos, kur vieši su vizitu, sekmadienį sakė L.Linkevičius.

Sekmadienio vakarą ministro atstovas spaudai Kęstutis Vaškelevičius BNS patikslino, kad Užsienio reikalų ministerijai (URM) yra žinoma apie 55 Nepale esančius Lietuvos piliečius. Su penkiais iš jų nepavyksta susisiekti, tačiau K.Vaškelevičius sakė tikįs, jog tai pavyks padaryti.

Jis taip pat patikslino, kad, URM žiniomis, iš Nepalo jau yra išvykę du Lietuvos piliečiai

Lietuvos pareigūnai neturi oficialios informacijos apie šalies piliečius, nukentėjusius per stiprų žemės drebėjimą Nepale ir aplinkinėse šalyse.  

URM toliau prašo visus Nepale, Indijoje, Kinijoje bei Bangladeše esančius Lietuvos piliečius ar jų artimuosius registruotis elektroniniu paštu pilieciai@urm.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.