Dėl žemės drebėjimo Borneo saloje apkaltinti nudistai

Malaizijos pareigūnai sulaikė europietį už tai, kad jis neva nuogas šlapinosi ant Kinabalu kalno, kurį vėliau sukrėtė mirtinas žemės drebėjimas. Vietos teisėsauga kaltina jį sudrustus dvasių ramybę, skelbia „The Associated Press“.

Kinabalu kalnas Sabos valstijoje gyvenančios Kadazan Dusun genties yra laikoma šventa vieta, kurioj ilsisi dvasios.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Kinabalu kalnas Sabos valstijoje gyvenančios Kadazan Dusun genties yra laikoma šventa vieta, kurioj ilsisi dvasios.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 9, 2015, 9:24 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 11:45 AM

38 metų vyras buvo apkaltintas viešosios tvarkos pažeidimu ir sulaikytas Borneo saloje esančios Sabos valstijos sostinėje Kotoje Kinabalu.

Pagal Malaizijos įstatymus bauda už tokį nusikaltimą yra 400 ringitų (94 eurai).

Pranešama, kad europietis, sulaikytas oro uoste, kai bandė išskristi į Filipinus, buvo vienas iš dešimties užsieniečių grupės, kurie nuogi pozavo nuotraukoms kalno viršukalnėje.

Vietinius papiktino, kad vėliau nudistai šias nuotraukas išplatino internete.

Kinabalu kalnas yra turistų pamėgtas pasaulio paveldo objektas, o Sabos valstijoje gyvenančios Kadazan Dusun genties yra laikoma šventa vieta, kurioj ilsisi dvasios.

Penktadienį teritoriją netoli kalno supurtė 6 balų pagal Richterio skalę žemės drebėjimas. Daugiau nei 150 laipiotojų tuo metu kalno šlaituose gėrėjosi saulėtekiu.

Dėl nuošliaužų žuvo 16 žmonių, dar du iki šiol laikomi dingusiais be žinios.

Iškart po nelaimės Malaizijos socialiniuose tinkluose užvirė diskusijos, o ir Sabos valstijos pareigūnai kaltę dėl žemės drebėjimo suvertė nuogaliams alpinistams, kurių veiksmai suerzino kalno dvasias.

Alpinistų nuotraukas interneto vartotojai palydėjo ne tik piktais komentarais, bet ir grasinimais mirtimi.

„Tai tikrai atneš nelaimę. Negalima žaisti su šventojo kalno dvasiomis“, – perspėjo valstijos ministro pavaduotojas Josephas Pairin Kitinganas.

Kol kas neaišku, koks likimas ištiko kitus devynis ant kalno pozavusis nudistus.

Kanados užsienio reikalų ministerija pranešė, kad dviem broliams dėl šio atvejo buvo užkirstas kelias palikti valstiją. Tačiau Malaizijos imigracijos tarnybos ir policijos pareigūnai to nepatvirtino.

Kanadietis Emilis Kaminskis, teigdamas, jog buvo grupėje alpinistų, pozavusių ant kalno, pavadino tai „geriausia patirtimi gyvenime“, o Kadazan Dusun žmonių mitus – „prietarais“.

„Tai visiškai neparemta jokia logika, o prietarai man visiškai nerūpi, – keliautojas rašė savo „Facebook“ paskyroje. – Jeigu vietinė religija draudžia tam tikrus veiksmus, vietiniai tikintieji neturėtų to daryti, tačiau jie negali tikėtis, kad visi paisys jų idiotiškų ir archaiškų taisyklių.“

Sudrausmintas dėl pagarbos vietinei kultūrai, E.Kaminskis atšovė: „Velniop tą kultūrą“.

Jis taip pat sukritikavo ir politikus, kurie palaiko genties žmonių teorijas dėl supykdytų kalno dvasių.

„Žinoma, dabar aš esu kaltas dėl žemės drebėjimo Nepale ir bet kokių žemės drebėjimų, kurie ateityje gali įvykti Kanadoje, Tailande, Indijoje, Kinijoje, Taivane, Honkonge ar dar eilėje šalių“, – kitas savo aplankytas pasaulio šalis vardino E.Kaminskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.