Kalifornija pralaimi lenktynes su ugnimi

Su ugnimi būk atsargus – tai viena pirmųjų gyvenimo pamokų. Tačiau atrodo, kad amerikiečiai jos neišmoko: Kalifornijos valstijoje liepsnojančius gaisrus pakursto ne tiktai sausra, bet ir žmonės.

Kalifornijoje gaisrus gesina daugiau nei 9 tūkst. ugniagesių, bet sausros išsekintoje valstijoje vis atsiranda naujų ugnies židinių.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kalifornijoje gaisrus gesina daugiau nei 9 tūkst. ugniagesių, bet sausros išsekintoje valstijoje vis atsiranda naujų ugnies židinių.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Aug 4, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 3:57 AM

Dalis Kalifornijos valstijos atrodo taip, lyg čia būtų atsivėręs pats pragaras. Milžinišku greičiu plinta gaisrai, žmonės palieka namus, o ugniagesiai kaunasi su liepsnomis lyg karo lauke.

„Baisi sausra ir ekstremalios orų sąlygos pavertė didelę valstijos dalį parako statine, – teigė Kalifornijos gubernatorius Edmundas Brownas. – Mūsų narsieji ugniagesiai veikia fronto linijoje, o mes padarysime viską, ką galime, kad padėtume jiems.“

Pagalbos gaisrininkams tikrai reikės. Nors čia jų dirba daugiau nei 9 tūkstančiai, iki šiol suvaldyta vos 5 proc. liepsnų.

Ugnis plinta greičiau, nei ugniagesiai spėja ją tramdyti.

Kovodamas su gaisru dar praėjusią savaitę žuvo ir vienas ugniagesys – 38-erių Dave’as Ruhlas iš Pietų Dakotos.

„D.Ruhlą visi prisimins dėl jo tarnybos ir narsos. Reiškiame nuoširdžią užuojautą“, – šeštadienį kalbėjo E.Brownas.

Miškų gaisrai daug kur Kalifornijoje yra įprastas reiškinys. Bet šiemet milžiniški gaisrai siautėja dėl itin didelės sausros šioje vakarinėje JAV valstijoje.

Stiprūs vėjo gūsiai liepsnas perneša tarsi užkratą. Gaisrus įžiebia ir sausosios audros – gausios žaibo iškrovos be lietaus. Kartu su jomis keliauja ir juodų dūmų debesys.

Dėl siautėjančių gaisrų namus turėjo palikti 12 tūkst. žmonių. Jiems buvo įkurtas laikinas prieglobstis mokyklose, toliau nuo gaisro židinių. Dešimtys prabangių būstų virto pelenais, uždaryti keliai.

Prie miškais apaugusių kalvų gyvenančiai 14-metei amerikietei Elizabeth Ormsbee dėl gaisro teko bėgti iš namų. Mergaitė negali pamiršti akimirkos, kai pamatė liepsnas ant kalvos keteros.

„Aš ėmiau verkti, bet su manimi pasikalbėjo ugniagesys ir pasakė, kad viskas bus gerai“, – prisimena mergaitė.

„Žmonės gausiai evakuojami, – aiškino Kalifornijos ekstremalių situacijų tarnybos atstovas Bradas Alexanderis. – Ši vieta nėra taip degusi jau kelis dešimtmečius.“

Anot B.Alexanderio, gaisrui plisti padeda lengvai užsiliepsnojančios sausos žolės ir krūmokšniai, kurių plotai čia itin dideli.

„Gaisras gali plisti taip greitai, kaip jį neša vėjas – kartais greičiau, nei gali bėgti žmogus, – sakė B.Alexanderis. – Todėl, kai sąlygos staigiam gaisrui kilti yra palankios, žmonės turi būti atidūs.“

Nors pagrindinė gaisrų priežastis – sausros ir ekstremalios meteorologinės sąlygos, dažnai dėl gaisrų kalti ir žmonės.

Antai policijos pareigūnai suėmė moterį, kuri, kaip įtariama, uždegė ugnį 80 hektarų plote, visai prie pat Josemičio nacionalinio parko.

O valstijos pietuose berniukas žaidė su žiebtuvėliu ir taip sukėlė gaisrą, dėl kurio teko evakuoti 200 namų.

„Apie tokius atvejus girdime labai dažnai, – pabrėžė Kalifornijos miškų apsaugos tarnybos darbuotoja Lynne Tomachoff. – Smalsūs vaikai nori pamatyti, kas atsitiks, bet nesupranta, kokios skaudžios bus pasekmės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.