Miškų gaisrus Kalifornijoje gesina ir kaliniai

Jeigu dega miškai, netoliese pamatysite kalinių. Tai ne pokštas – kone kiekvienų metų vasarą JAV Kalifornijos valstijoje įsiplieskiančius gaisrus gesinti padeda ir tūkstančiai nusikaltėlių.

Kalifornijos kalėjimų departamentas gesinti didelių miškų gaisrų kasmet pasiunčia tūkstančius kalinių – smulkių nusikaltėlių – ir taip šiai JAV valstijai sutaupo daugiau nei 100 milijonų dolerių.<br>„Scanpix” nuotr.
Kalifornijos kalėjimų departamentas gesinti didelių miškų gaisrų kasmet pasiunčia tūkstančius kalinių – smulkių nusikaltėlių – ir taip šiai JAV valstijai sutaupo daugiau nei 100 milijonų dolerių.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Aug 10, 2015, 7:19 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 7:42 AM

Šiemet gaisrai Kalifornijos miškuose kaip reta galingi ir plinta ypač greitai.

Kalta jau ne pirmą mėnesį valstiją kamuojanti sausra.

JAV miškų tarnyba skambina pavojaus varpais.

Daugiau nei pusė šios tarnybos biudžeto, svarbaus ir kitais atvejais, dabar skiriama gaisrams gesinti, o ugniagesių vis tiek trūksta.

„Nematome problemos“, – atšauna valdžios atstovai, kasmet liepsnų link pasiunčiantys tūkstančius kalinių.

Smulkūs nusikaltėliai įdarbinami gaisrininkais ir yra svarbi valstijos pastangų kovoti su dažnai aukų pareikalaujančia ugnimi dalis.

Vienas tokių kalinių – Emiras Dunnas, su ugniagesio kostiumu šią savaitę plušėjęs Kalifornijos šiaurėje.

„Pirmąją dieną, kai atvykome, kaitino maždaug 45 laipsnių karštis – dar nė nepriartėjus prie liepsnų“, – teigė E.Dunnas, lengviau atsikvėpęs tik vėliau, kai oras šiek tiek atvėso.

Kostiumas beveik kaip kalinio – irgi ryškiai oranžinis.

Bet, skirtingai nei už grotų, kur kalintiesiems leidžiama su savimi nešiotis tik knygas, šie samdiniai turi tempti daugiau nei 45 kilogramus – kirvį, maisto, vandens, degalų motoriniam pjūklui.

Kitos valstijos – Vajomingas, Nevada – irgi vykdo panašias kalinių įdarbinimo programas. Bet Kalifornijos kalėjimų departamento projekte dalyvauja daugiausia – net 4 tūkst. nuteistųjų. Skaičiuojama, kad taip valstijai kasmet sutaupoma daugiau nei 100 mln. JAV dolerių.

Daugelis ugniagesiais įdarbintų vyrų – smulkūs nusikaltėliai, už grotų pasiųsti už prekybą narkotikais, nesunkius kūno sužalojimus, plėšimus.

Darbui kalinius, kurių kiekvienam per dieną mokama po 2 dolerius, paruošia ugniagesiai profesionalai, o tada jie pasiunčiami į mūšio su liepsna lauką. Komandoje dirba 16 vyrų.

„Šie vyrukai yra tikri darbiniai arkliai. Jie nesimuisto, kai reikia sukąsti dantis ir kaip reikiant padirbėti. 16 žmonių atlieka didžiulį darbą“, – tvirtino vienai tokių komandų vadovaujantis kapitonas Joshas Kitchenas, ugniagesys iš profesijos.

Dažnai būriui vadovaujantis profesionalas su kirviais ir pjūklais apsikarsčiusiais kaliniais paliekamas vienut vienutėlis. Tačiau J.Kitchenui nebaisu.

„Jaučiuosi taip, lyg dirbčiau su bet kuria kita grupe vaikinų.

Tiesą sakant, greitai supranti, su kokiomis asmenybėmis turi reikalą ir ką šie žmonės sugeba, – teigė gaisrininkas. – Pirmiausia juos vertinu kaip vyrus, tada – kaip ugniagesius, o tik tuomet – kaip kalinius.“ (NPR, „Buzzfeed“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.