Pietų Sudane daugiau kaip 30 000 žmonių gresia badas

Jungtinės Tautos (JT) įspėja dėl bado katastrofos Pietų Sudane, praneša agentūra AFP.

Spaudžiant tarptautinei bendrijai, jau ne kartą buvo susitarta dėl paliaubų Pietų Sudane, tačiau po kelių dienų ar valandų jos buvo sulaužomos. N<br>AP asociatyvi nuotr.
Spaudžiant tarptautinei bendrijai, jau ne kartą buvo susitarta dėl paliaubų Pietų Sudane, tačiau po kelių dienų ar valandų jos buvo sulaužomos. N<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 22, 2015, 8:14 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 10:54 AM

„Mažiausiai 30 000 žmonių gyvena ekstremaliomis sąlygomis, jiem gresia badas“, – sakoma ketvirtadienį Nairobyje paskelbtame bendrame JT maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO), Pasaulio maisto programos (WFP) ir JT vaikų fondo (UNICEF) pareiškime.

Pateiktais duomenimis, sudėtingiausia situacija yra mūšių alinamoje Uničio valstijoje, turinčioje gausių naftos atsargų. Krizės aukomis jau tapo iš viso 3,9 mln. žmonių – trečdalis Pietų Sudano gyventojų.

Situacija, palyginti su praėjusiais metais, smarkiai pablogėjo. Iki metų galo bado esą nepavyks išvengti.

Pietų Sudanas tik 2011 metų viduryje po kelis dešimtmečius trukusio pilietinio karo iškovojo nepriklausomybę nuo Sudano. Šalyje 2013-ųjų gruodį kilo kova dėl valdžios tarp prezidento Salva Kiiro ir buvusio jo sąjungininko ir pavaduotojo Rieko Macharo.

Nuo tada per mūšius tarp vyriausybinių dalinių ir R. Macharo vadovaujamų sukilėlių žuvo dešimtys tūkstančių žmonių. Daug civilių tapo etninių žudynių ir išprievartavimo aukomis. Daugiau kaip 2 mln. žmonių paliko savo namus.

Spaudžiant tarptautinei bendrijai, jau ne kartą buvo susitarta dėl paliaubų Pietų Sudane, tačiau po kelių dienų ar valandų jos buvo sulaužomos. Nesilaikoma ir rugpjūčio pabaigoje tarp konfliktuojančių šalių pasiektos taikos sutarties, kuri numato valdžios padalijimą tarp vyriausybės ir sukilėlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.