Pagaliau prabilo ir V. Putinas: „Tai – didžiulė tragedija“

Praėjus dviems su puse paros nuo didžiausios aviacijos katastrofos Rusijos istorijoje, pagaliau prabilo ir šalies vadovas.

V.Putinas pirmadienį pareiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems<br>AP nuotr.
V.Putinas pirmadienį pareiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AP, ir lrytas.lt inf.

2015-11-02 14:37, atnaujinta 2017-10-06 05:29

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad vienos jo šalies oro bendrovės keleivinio lėktuvo katastrofa Egipte yra „didžiulė tragedija“ ir pridūrė, kad skiria savo mintis aukų šeimoms.

V.Putinas pirmadienį pirmąkart viešai pasirodė po to, kai oro bendrovės „Kogalymavia“ („Metrojet“) užsakomojo reiso lėktuvas sudužo šeštadienį Sinajaus pusiasalyje, praėjus 23 minutėms po to, kai pakilo iš Raudonosios jūros kurorto Šarm aš Šeicho.

Prezidentas pirmadienį per susitikimą su transporto ministru Maksimu Sokolovu, vadovaujančiu vyriausybės komisijai tiriant nelaimę Egipte, reikalavo nuodugnaus aviacijos kompanijos „Kogalymavia“ lėktuvo katastrofos tyrimo. Šalies vadovas ragino daryti viską, kad būtų atkurtas tikslus įvykio vaizdas.

Savo ruožtu M. Sokolovas informavo V. Putiną apie daromą pažangą tiriant nelaimę.

„Mes dirbome nelaimės vietoje. Nustatėme, kad „Kogalymavia“ lėktuvas, išskridęs iš Šarm aš Šeicho spalio 31 dieną, subyrėjo ore praėjus 23 minutėms po pakilimo, o jo nuolaužos pasklido po 20 kvadratinių kilometrų teritoriją“, – nurodė ministras, pridūręs, kad visos operacijos koordinuojamos su Egipto valdžia.

Tuo metu Rusijos prezidentas dar kartą pareiškė užuojautą žuvusiųjų draugams ir artimiesiems.

„Norėčiau dar kartą pareikšti užuojautą aukų draugams ir artimiesiems. Tai didžiulė tragedija. Mes širdimis ir sielomis esame su jumis. Tokių tragedijų akivaizdoje ir tokiomis valandomis itin svarbu jausti artimųjų petį ir tai, kaip šią baisią katastrofą išgyvena visa šalis“, – pridūrė V. Putinas.

Per šią katastrofą žuvo visi 224 lėktuve buvę žmonės.  Beveik visi jie yra Rusijos piliečiai.

Dėl MH17 pasisakė iškart

Kai praėjusią vasarą virš Ukrainos buvo numuštas „Malaysia Airlines“ reisu MH17 skridęs lėktuvas, V.Putinas televizijoje pasirodė jau tą pačią parą. Jo kreipimasis į žmones buvo transliuotas paryčiais.

Tada Rusijos lyderis suskubo pasisakyti dėl tragedijos, nors 298 keleivių gyvybę nusinešusios katastrofos metu šiuo lėktuvu neskrido nė vienas Rusijos pilietis.

Tačiau dabar, kai Egiptui priklausančiame Sinajaus pusiasalyje sudužo Rusijos avialinijų „Kogalymavia“ lėktuvas, kuriuo skrido 220 rusų, prezidentas į savo tautiečius nesikreipė iki pat pirmadienio.

Iš karto po MH17 tragedijos iškelta versija, kad Rusijoje pagamintą raketų sistemą „Buk“, iš kurios paleista raketa numušė lėktuvą, valdė Maskvos remiami prorusiški separatistai Rytų Ukrainoje.

„Galiu užtikrintai pasakyti, kad jeigu kovos veiksmai Rytų Ukrainoje nebūtų atnaujinti birželio 28 dieną, ši tragedija nebūtų įvykusi, – praėjusią vasarą kalbėjo V.Putinas. – Tuo pačiu metu niekas neturi teisės pasinaudoti šia tragedija savo siauriems politiniams tikslams“.

„Turi būti padaryta viskas, kad užtikrintume tarptautinių ekspertų saugumą. Rusija savo ruožtu stengsis, kad konfliktas Rytų Ukrainoje pereitų iš dabartinės kovinės stadijos į derybų stadiją“, – per televiziją kalbėjo Rusijos prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.