Per 2015-ųjų uraganų sezoną pagerinti iš karto keli rekordai

Per 2015 metų uraganų sezoną

Mokslininkai rekordinius skaičius sieja su „El Ninjo“ reiškiniu.<br>AP nuotr. iš archyvo
Mokslininkai rekordinius skaičius sieja su „El Ninjo“ reiškiniu.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2015, 5:57 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 4:03 PM

Taip pat užregistruotas didžiausias stiprių uraganų skaičius Ramiajame vandenyne per daugiau kaip 40 metų, paskelbė amerikiečių Nacionalinė vandenynų ir atmosferos tyrimų administracija (NOAA). Šiųmetis uraganų sezonas baigėsi pirmadienį, informuoja agentūra AFP.

Mokslininkai rekordinius skaičius sieja su „El Ninjo“ reiškiniu. Uraganai nuo gegužės 15 dienos siautėjo Ramiojo vandenyno rytinėje dalyje, o nuo birželio 1-osios – Atlanto ir Ramiojo vandenyno centrinės dalies regione. „El Ninjo“ metais – kitaip nei paprastai – šiltos vandens masės kaupiasi Ramiojo vandenyno rytinėje dalyje. To padarinys yra ekstremalūs meteorologiniai reiškiniai.

Šiais metais dėmesį, be kita ko, buvo prikaustęs rekordinis uraganas „Patricija“, spalį siautėjęs Meksikoje. Pradžioje jis buvo priskirtas aukščiausiai įmanomai – penktajai – uraganų kategorijai. „Patricija“, kurio vėjo stiprumas siekė iki 325 km/h, buvo dar stipresnis už supertaifūną „Hajaną“ („Haiyan“), 2013 metų lapkritį Filipinuose pražudžiusį 7 350 žmonių. Laimei, uraganas „Patricija“, pasiekęs Meksikos Ramiojo vandenyno pakrantę, susilpnėjo, todėl žala buvo daug mažesnę nei būgštauta.

Pirmą kartą šiais metais virš Ramiojo vandenyno vienu metu siautėjo trys uraganai. Rugpjūčio pabaigoje tai buvo „Ignasijo“ („Ignacio“), „Kilo“ („Kilo“) ir „Džimena“ („Jimena“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.