Zikos virusas: Brazilija skelbia „karą“ pavojingiems uodams

Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff paskelbė „karą“ Zikos virusą platinantiems

Virusas plinta Pietų Amerikoje, o perduodamas savo kūdikiams nėščių moterų – sukelia mikrocefaliją (mažagalvystę).<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Virusas plinta Pietų Amerikoje, o perduodamas savo kūdikiams nėščių moterų – sukelia mikrocefaliją (mažagalvystę).<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.,

Feb 4, 2016, 12:04 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 6:58 AM

Prezidentė per televiziją pranešė, kad šeštadienį bus surengta nacionalinė mobilizacijos diena, kurios metu tūkstančiai karių ir valstybės tarnautojų naikins namuose ir įstaigose uodus.

D. Rousseff sakė, kad dauguma uodų veisiasi žmonių namuose ar netoli jų.

Virusas plinta Pietų Amerikoje, o perduodamas savo kūdikiams nėščių moterų – sukelia mikrocefaliją (mažagalvystę): kūdikiai gimsta su per maža galva, todėl dažnai yra psichiškai neįgalūs ir kenčia dėl neurologinių sutrikimų. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) ligą jau paskelbė pasauline visuomenės sveikatos problema.

Pasak prezidentės, kovai su Aedes aegypti rūšies uodais skirta didelė dalis federalinių lėšų, nes ši kova „negali būti pralaimėta“.

„Visi privalome dalyvauti šiame mūšyje. Reikalinga visų žmonių pagalba ir gera valia. Bendradarbiaukite, mobilizuokite savo šeimas ir bendruomenes. Kol dar nėra išrasta vakcina nuo Zikos viruso, vienintelis veiksmingas būdas užkirsti kelią ligai – nuožmi kova su uodais“, – sakė D. Rusef.

Prezidentė taip pat perdavė paguodos žinutę esamoms ir būsimoms motinoms: „Mes darysime viską, ką galime, kad apsaugotume jus, ir suteiktume pagalbą mikrocefalijos paveiktiems kūdikiams ir jų šeimoms“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.