Kanadoje nerimą kelia čiabuvių mirtys

Kanados čiabuvių bendruomenėje, kuri skaičiuoja 2 tūkst. narių, per pastaruosius septynis mėnesius buvo net 100 bandymų nusižudyti. Bendruomenės nariai tikina, jog taip yra dėl gyvenimo skurde.

Kanadoje yra maždaug 1,2 milijono čiabuvių.<br>123rf nuotr.
Kanadoje yra maždaug 1,2 milijono čiabuvių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2016, 6:14 PM, atnaujinta May 29, 2017, 4:36 AM

Savižudybės mažoje Kanados čiabuvių bendruomenė tapo kasdienybe ir jos vadai teigia, kad neturi kito pasirinkimo, kaip tik skelbti ekstremalią padėtį.

„Mūsų bendruomenėje krizė. Čia kasdien kas nors bando nusižudyti“, – sakė čiabuvių vadas Bruce'as Shisheesh'as.

Šiauriniame Ontarijo regione gyvenančioje bendruomenėje per pastaruosius 7 mėnesius skaičiuojama net 100 bandymų nusižudyti, vienas žmogus mirė. Atimti sau gyvybę bandė net vos 11 metų berniukas.

Šeštadienį nusižudyti bandė net vienuolika žmonių, todėl bendruomenės lyderiai nusprendė skelbti ekstremalią padėtį.

Bandymų atimti sau gyvybę skaičius pradėjo augti rugsėjį, kuomet penkios paauglės mėgino perdozuoti.

Pirmadienį Ontarijo vietos valdžia kartu su Kanados valdžios atstovai susitarė susitikti su bendruomene ir reaguoti į susidariusią padėtį. Tačiau net ir tą dieną čiabuvių vadas B.Shisheesh'as buvo priverstas keltis iš lovos 4 valandą ryto, nes dar vienas bendruomenės narys mėgino atimti sau gyvybę.

Nors čiabuvių tarpe yra keturi medikai, jie neturi reikiamų specifinių žinių, kad gebėtų suvaldyti situaciją. „Mes neturime psichologo ar psichiatro. Mūsų medikai nežino, ką daryti. Jie palūžę ir pavargę“, – sakė B.Shisheesh'as.

Bendruomenė sulaukė kitų čiabuvių pagalbos. Pastarieji nusiuntė du psichologus tikindami, kad tai, kas šiuo metu vyksta, sunku net suvokti.

Kanadoje yra maždaug 1,2 milijono čiabuvių, kas sudaro 4 procentus visų gyventojų. Čiabuvių bendruomenės, palyginti su kitais Kanados gyventojais, gyvena itin skurdžiai.

2010 metų ataskaitoje teigiama, kad savižudybių skaičius tarp paauglių čiabuvių yra 50 kartų didesnis, nei tarp kitų Kanados gyventojų.

Kovo mėnesį kita Kanados čiabuvių bendruomenė taip pat teigė atsidūrusi krizėje, mat per dvi savaites joje užfiksuoti net 120 mėginimai atimti sau gyvybę.

„Mes vis dar gyvename trečiojo pasaulio šalių sąlygomis – nepritaikytais būstais, be galimybės įgyti išsilavinimą ar gauti tinkamas medicinos paslaugas. 2-3 kambarių butuose neretai gyvena 15 žmonių“, – aiškino Kanados čiabuviai.

Be to, bendruomenės piktinasi, kad iš jų gyvenamų vietose esančių iškasenų valstybė uždirba milijonus, tačiau pinigai niekuomet nėra investuojami į vietos gyventojų padėties gerinimą.

Tiesa, Kanados sveikatos apsaugos ministrė Jane Philpott išreiškė susirūpinimą dėl čiabuvių savižudybių skaičiaus. „Girdėdami apie šią nelaimę, suprantame, kaip svarbu dirbti su čiabuvių bendruomenėmis“, – sakė J.Philpott.

Pirmadienį ministerija nusprendė per artimiausias dienas išsiųsti į čiabuvių bendruomenę penkis psichologus.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau savo „Twitter“ paskyroje rašė: „Žinios, pasiekusios mane iš čiabuvių bendruomenės, sukrečia. Mes dirbsime, kad pagerintume jų gyvenimo sąlygas“.

Čiabuvių bendruomenių pirmininkas, politikas ir aktyvistas Perrys Bellegarde'as susisiekė su Ontarijo ir Kanados valdžia ragindamas sudaryti strategiją čiabuvių problemoms spręsti.

„Turime sukurti ilgalaikę strategiją, kaip padėti čiabuvių bendruomenėms, ypač jaunimui, kurį apnykęs beviltiškumo jausmas. Štai taip dabar gyvename Kanados šiaurėje.

Neprisiimame atsakomybės už savo vaikus, nes galvojame, kad jie kitokie, kad turi būti atstumti visuomenės. Šioje bendruomenėje niekas nesikeičia jau daugelį metų. Nuo 2009 metų net 600 žmonių bandė nusižudyti. Krizė tęsiasi metų metus“, – sakė P.Bellegarde'as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.